Η Μαρία Σπυράκη, ο Ριπ Βαν Ουίνκλ, ο Φράνσις Φόρντ Κόπολα, ο Θανάσης Βέγγος και ο φούρνος του εντιμότατου κ. Κωνσταντινέα. Το «10» ξεφυλλίζει τις σελίδες του βιβλίου, της πάλαι ποτέ, «εγκληματικής οργάνωσης».
ΠΡΩΤΗ φίρμα, ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Από διαιτητής, βουλευτής του Σύριζα. Από την Πάολα, στον Αυτιά. Μπουζούκια-Πλημμύρες, ένα τσιγάρο δρόμος. Και περιζήτητος πλέον. Ξύπνιος ο Παπαδάκης, τον έβγαλε τη Δευτέρα το πρωί, μαζί με τον Αδωνη. Και τους έβαλε να κάτσουν, δίπλα δίπλα μάλιστα. Για να πλακωθούν. Και παραλίγο να πλακωθούν στ’ αλήθεια. Ας ξεφυλλίσουμε όμως, κάποιες σελίδες της διαδρομής του Πέτρου, που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Με στοιχεία μέσα από τη δικογραφία της τέως «εγκληματικής οργάνωσης» στης οποίας το αφήγημα, ήταν από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές:
ΣΤΙΣ 22 Ιανουαρίου 2012, ο Κωνσταντινέας, σφυρίζει στην Ξάνθη, το Σκόντα-Ολυμπιακός. Οι γηπεδούχοι κερδίζουν 1-0, με τον Ολυμπιακό να έχει έντονα παράπονα για τη διαιτησία και ειδικότερα, για πέναλτι, που δεν δόθηκε σε ανατροπή του Τοροσίδη.
ΣΤΙΣ 22 Φεβρουαρίου 2012, (ύστερα ακριβώς από έναν μήνα) άγνωστοι τοποθετούν εκρηκτικό μηχανισμό, στο αρτοποιείο που διατηρεί ο Κωνσταντινέας, στην Καλαμάτα.
-Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ, ξανασφυρίζει στις 8 Απριλίου 2012, στο Ατρόμητος- ΠΑΟΚ (0-0), όπου μετά το τέλος του ματς, ανακοινώνει τη παραίτησή του, από τη Διαιτησία.
-ΣΤΟ μεταξύ, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, έχει φτάσει ανώνυμη καταγγελία, ότι «ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι ο ηθικός αυτουργός της έκρηξης της βόμβας, στο κατάστημα, που διατηρεί ο Κωνσταντινέας. Η τοποθέτηση της βόμβας έγινε από κακοποιά στοιχεία φανατικών οπαδών του Ολυμπιακού κατόπιν εντολής του Μαρινάκη».
– ΣΤΙΣ 29 Οκτωβρίου 2013, (ύστερα από 20 μήνες, από το επίμαχο παιχνίδι, ο Π. Κωνσταντινέας, καλείται από τον εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα, που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση στην υπόθεση. Στην ένορκη κατάθεσή του, αναφέρονται επί λέξη τα εξής:
«Παραμονές του αγώνα (σ.σ. Σκόντα Ξάνθη-Ολυμπιακού) πήγε ο Κουρίδης (σ.σ. νομικός σύμβουλος, της ΕΠΟ) στον φούρνο και του είπε : «Πρόσεξε το παιχνίδι, εκεί πάνω που πας, γιατί είναι δύσκολο για τον πρόεδρό σου και για όλους μας. Πρέπει να κερδίσει το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός….. μη φοβάσαι τον Βασσάρα, τη Δευτέρα ή την Τρίτη φεύγει… Δεν γνωρίζει ο Σταθόπουλος (σ.σ. αντιπρόεδρος τότε της Ομοσπονδίας) ότι έχω έρθει…». Και του απάντησε, «εγώ θα παίξω όπως πάντα και δεν χρωστάω τίποτα σε κανέναν». Την ίδια μέρα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας Αριστείδη Σταθόπουλο στην πλατεία της πόλης, μετά από αίτημα του τελευταίου. Ο Σταθόπουλος έδειξε να μην γνωρίζει τη συνάντηση Κουρίδη-Κωνσταντινέα και απευθυνόμενος στον διαιτητή, είπε τα εξής: «…Α, ήρθε εδώ ο Θόδωρος… δύσκολα πράγματα… πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός… πρόσεξε μην πέσει κανένας παίκτης στην περιοχή και δεν δόσεις πέναλτι… όλοι οι συνεργάτες σου, είναι εντάξει και μην φοβάσαι τον παρατηρητή διαιτησίας… πρέπει για το καλό σου και για το καλό όλων μας, να κερδίσει ο Ολυμπιακός…». Στα ανωτέρω εγώ απάντησα «εγώ θα παίξω αυτό που βλέπω κι ας κερδίσει ο καλύτερος και ο πιο τυχερός»».
ΑΣ δούμε λοιπόν, τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον εντιμότατο κ. Κωνσταντινέα:
-ΠΡΙΝ από το παιχνίδι Σκόντα-Ολυμπιακού τον πλησιάζουν (όπως ισχυρίζεται), ο Κουρίδης και ο Σταθόπουλος και τον πιέζουν φορτικά, ότι πρέπει να κερδίσει ο Ολυμπιακός. Τι κάνει σε αυτή την περίπτωση ένας έντιμος διαιτητής: Το καταγγέλλει αμέσως στις αστυνομικές και αθλητικές αρχές. Ο Κωνσταντινέας δεν το έκανε. Δεν το έκανε και στη συνέχεια, όταν ανατινάχθηκε ο φούρνος του. Δεν το έκανε κι όταν ακολούθως υποχρεώθηκε να σταματήσει τη Διαιτησία στα 34 του χρόνια, όντας διεθνής.
-Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ θυμάται τις πιέσεις από Κουρίδη-Σταθόπουλο, ύστερα από είκοσι (!) μήνες. Τον Οκτώβριο του 2013 όταν καλείται από τον Αρ. Κορέα για κατάθεση. Μέχρι τότε, το κράταγε κάτω από το μαξιλάρι του, σαν τη Μαρία Σπυράκη.
-ΑΝ δηλαδή, δεν είχε προκύψει η ανώνυμη καταγγελία για εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη, οι «αποκαλύψεις» του Πέτρου Κωνσταντινέα δεν θα είχαν γίνει ποτέ.
-ΤΟ ένα όμως, φέρνει το άλλο. Σύμφωνα με το αφήγημα της «εγκληματικής οργάνωσης», αυτή ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, στο ποδόσφαιρο. Ορίζει διαιτητές της αρεσκείας της, τους δίνει εντολές κι αυτοί τις εκτελούν. Υποτίθεται ότι το ματς στην Ξάνθη είναι κρίσιμο και ο Ολυμπιακός, το θέλει, πάση θυσία. Η «εγκληματική οργάνωση», μπορεί να βάλει όποιον διαιτητή θέλει. Ένα εκτελεστικό όργανο, ένα από τα πολλά «εργαλεία», για να καθαρίσει το ματς. Έναν από τους έξι διαιτητές που παραπέμπονται με το Βούλευμα για το κακούργημα της «αλλοίωσης αποτελέσματος». Αντί να βάλλει έναν πεζοναύτη, βάζει για το παιχνίδι που πρέπει να πάρει πάση θυσία ο Ολυμπιακός, τον έντιμο Κωνσταντινέα. Τον όποιον τρέχει στη Καλαμάτα για να «φτιάξει», (και προφανώς για πρώτη φορά) στην τούρλα του Σαββάτου, ο Κουρίδης. Αν πιστέψουμε λοιπόν τον Κωνσταντινέα, η μεθοδολογία, αντί για «εγκληματική οργάνωση», και σε Νονό του Κόπολα, παραπέμπει σε Φράνκο και Τσίτσο. Σε Θανάση Βέγγο και Φραγκίσκο Μανέλη, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Κατσιμητσούλια.
-ΚΙ όμως. Χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμιά μαρτυρική κατάθεση, χωρίς κανένα εύρημα, από τη σάρωση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην περιοχή της Καλαμάτας, από το βράδυ της έκρηξης και για έναν μήνα, η αρχική πρόταση ήταν δίωξη κατά του Β. Μαρινάκη, για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Και πιέζεται μάλιστα, φορτικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να ασκήσει αναίρεση στο ομόφωνο αθωωτικό (σχετικά με την «εγκληματική οργάνωση») βούλευμα.
-ΚΑΤΑΝΟΕΙΣ ανθρώπινα, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Πέτρος Κωνσταντινέας. Να ανατινάζεται και να καταστρέφεται η επιχείρησή του. Την οποία θα πρέπει να ξαναστήσει από την αρχή, για να ζήσει την οικογένειά του. Να αλλάζει η ζωή του στα καλά καθούμενα.
Σε κάθε περίπτωση, τα ερωτηματικά που προκύπτουν για τον Κωνσταντινέα παραμένουν αναπάντητα. Ένας έντιμος διαιτητής, όταν τον πιέζουν να στήσει ένα παιχνίδι, δεν κάνει την πάπια. Ενας έντιμος διαιτητής, όταν ο Σταθόπουλος, που πήγε να τον «φτιάξει» ζητάει (σαν αντιπρόεδρος της ΕΠΟ) το ίδιο βράδυ του ματς, Σκόντα-Ολυμπιακός τη τιμωρία του, δεν κάνει την πάπια. Ένας έντιμος διαιτητής, όταν τον καθαρίζουν στα 34 του χρόνια, δεν κάνει την πάπια. Ενας έντιμος διαιτητής δεν παθαίνει αμνησία και συνέρχεται, ύστερα από 20 μήνες, σαν τον Ριπ Βαν Ουίνκλ.