Βούλευμα για τα στημένα παιχνίδια και τον Μαρινάκη: το αφήγημα της εγκληματικής οργάνωσης καταρρέει

Βούλευμα για τα στημένα παιχνίδια και τον Μαρινάκη: το αφήγημα της εγκληματικής οργάνωσης καταρρέει

Η ολοκλήρωση από το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών του παραπεμπτικού βουλεύματος για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών στο ποδόσφαιρο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη και 27 ακόμη κατηγορούμενους, ανοίγει μια νέα σελίδα της διερεύνησης αυτής της πολύκροτης υπόθεσης που έχει αξιοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, σε ένα περίπλοκο επιχειρηματικό, μηντιακό και πολιτικό πόλεμο τα τελευταία χρόνια.

Καταρχάς το ίδιο το γεγονός ότι περνάμε από τη φάση των διαρροών στη φάση της κανονικής εκδίκασης ενώπιον ακροατηρίου είναι από μόνο του θετικό. Θα ακουστούν κανονικές μαρτυρικές καταθέσεις, θα προσκομιστούν στοιχεία (και θα αμφισβητηθούν) και τέλος πάντων θα έχουμε μια κανονική δίκη (και όχι τα διάφορα που είδαμε στην ομώνυμη εκπομπή).

Ειδικότερα, με βάση τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, το αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ο πρόεδρός του), γεγονός που και αυτό έχει τη σημασία του, ότι:
Για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων ποδοσφαιρικών αγώνων παραπέμπονται στο ακροατήριο:
1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιάννης Κομπότης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Λεβαδειακός)
3. Γιώργος Σπανός (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ατρόμητος)
4. Γιώργος Αρβανιτίδης (πρώην μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Βέροια)
5. Γιώργος Λαναρής (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Βέροια)
6. Γιάννης Αγγελόπουλος (γενικός αρχηγός ΠΑΕ Ατρόμητος)
7. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
8. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
9. Αρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
10. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
11. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
12. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
13. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ)
14. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης (διαιτητής Super League)
15. Απόστολος Αμπάρκιολης (διαιτητής Super League)
16. Ιωάννης Κάμπαξης (διαιτητής Super League)
17. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος (διαιτητής Super League)
18. Αθανάσιος Γιάχος (διαιτητής Super League)
19. Ηλίας Σπάθας (διαιτητής Super League)
20. Χαράλαμπος Παυλίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
21. Κώστας Μπάρμπας (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
22. Ηλίας Ιωάννου (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
23. Δημήτρης Αμαραντίδης (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
24. Δημήτρης Μάνος (ποδοσφαιριστής Βέροιας)
25. Γιώργος Σκαθαρούδης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
26. Αλέξανδρος Καλογέρης (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας)
27. Ρικάρντο Σα Πίντο (πρώην προπονητής Ατρομήτου)
28. Γκιγιέρμο Πέρεθ (πρώην ποδοσφαιριστής Βέροιας).

Για το πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας παραπέμπονται:
1. Βαγγέλης Μαρινάκης (μεγαλομέτοχος ΠΑΕ Ολυμπιακός)
2. Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ)
3. Θεόδωρος Κουρίδης (πρώην νομικός σύμβουλος ΕΠΟ)
4. Αρης Σταθόπουλος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
5. Γιάννης Παπακωνσταντίνου (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
6. Νίκος Προύντζος (μέλος ΔΣ ΕΠΟ)
7. Γιώργος Δούρος (πρώην αναπληρωτής πρόεδρος ΚΕΔ)
8. Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος ΔΣ ΚΕΔ).

Απαλλάσσονται ομοφώνως κάθε κατηγορίας 7 κατηγορούμενοι. Πρόκειται για τους Παυσανία Παπανικολάου ( πρώην εκτελεστικός γραμματέας της ΕΠΟ, Χρήστο Υφαντή (πρώην αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ), Γιώργο Βλάσση (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Μαρία Αναστασάκη (πρώην μέλος της Επιτροπής Εφέσεων), Χαρίλαο Ζυγογιάννη (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League), Ιωάννα Παντελοπούλου (πρώην μέλος Πειθαρχικής Επιτροπής Football League). Το ίδιο ισχύει και για τον αποβιώσαντα πρώην πρόεδρο της Πειθαρχικής Επιτροπής της Football League, Ελευθέριο Ζάμπραή.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πολύ απλά ότι οι κεντρικές κατηγορίες ενάντια στον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους άλλους κατηγορουμένους, γύρω από τις οποίες στήθηκε ένα ατελείωτο επικοινωνιακό γαϊτανάκι, από άρθρα και πρωτοσέλιδα μέχρι δεκάδες εκπομπές, δεν περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Δεν υπάρχουν παραπομπές.

Δεν υπάρχει στο παραπεμπτικό βούλευμα η περιβόητη κατηγορία για κακούργημα περί «εγκληματικής οργάνωσης» γύρω από την οποία υπήρξε τέτοια επικοινωνιακή επένδυση. Θυμίζουμε ότι αυτή ήταν η βασική κατηγορία εφόσον μάλιστα υποτίθεται ότι θα αποδιδόταν στον Μαρινάκη ρόλος αρχηγού στην εγκληματική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν για κανέναν κατηγορούμενο τα βαριά κακουργήματα της απάτης και του εκβιασμού.

Δεν υπάρχει σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη η διαβόητη κατηγορία περί «ηθικής αυτουργίας σε έκρηξη» για τον φούρνο Κωνσταντινέα που είχε υπερπροβληθεί ως το αποκορύφωμα της δράσης της «εγκληματικής οργάνωσης».

Δεν υπάρχει προφυλάκιση του Βαγγέλη Μαρινάκη, την οποία τόσοι και τόσοι είχαν προαναγγείλει.

Αυτό σημαίνει ότι με πραγματικούς όρους το μεγαλύτερο μέρος του αφηγήματος αυτή τη στιγμή έχει καταρρεύσει και δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο.

Τι υπάρχει στο κατηγορητήριο. Υπάρχει όντως μια κακουργηματική κατηγορία για αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου που συνοδεύεται από μια πλημμεληματική κατηγορία για συμμορία. Δηλαδή, κατηγορία ότι προσπάθησαν να στήσουν παιχνίδια. Οι κατηγορίες αυτές, ωστόσο, για να σταθούν στο ακροατήριο απαιτούν ακράδαντα στοιχεία, αποδείξεις, ποσά που άλλαξαν χέρια. Δεν στοιχειοθετούνται με τη «διαίσθηση» ότι ένα ματς για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι στημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες νομικών κύκλων ως προς την κατηγορία για αλλοίωση αποτελεσμάτων ποδοσφαίρου ο κακουργηματικός χαρακτήρας της, που οφείλεται στο ότι υποτίθεται ότι εμπλέκεται το ζήτημα του στοιχήματος, είναι πολύ πιθανό να μετατραπεί σε πλημμεληματικό (δωροδοκία), ενώ σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να προσκομιστούν στοιχεία που θα την τεκμηριώνουν σε βαθμό καταδίκης. Ως προς την πλημμεληματική κατηγορία της συμμορίας, οι ίδιοι νομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι εάν η δίκη γίνει το 2019, που είναι το πιο πιθανό, αυτή θα έχει παραγραφεί μέχρι τότε.

Συγκεκριμένες θα είναι και οι επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι κατηγορίες ως προς τις διοικήσεις των ομάδων και σίγουρα όχι με βεβαιότητα αυτές που διάφοροι έσπευδαν να διαρρέουν το προηγούμενο διάστημα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκη, όπως και κάθε πρόεδρος ΠΑΕ που παραπέμπεται για κακούργημα, λογικά θα πρέπει να παραιτηθεί από πρόεδρος (υπό νομική αμφισβήτηση αν όντως τίθεται θέμα για τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο), ενώ για να υπάρξει επίπτωση στην ίδια την ομάδα, πρέπει να συμβούν τα εξής:

Να ασκηθεί ποδοσφαιρική δίωξη για το ματς με τον Ατρόμητο (εκείνο με την Βέροια έχει τελεσιδικήσει στην αθλητική δικαιοσύνη και δεν μπορεί να αναμοχλευθεί), να παραπεμφθεί το θέμα στο Ανακριτικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ, να εκδοθεί πόρισμα που δεν θα είναι απαλλαχτικό αλλά παραπεμπτικό προς το Δικαστικό της τμήμα, να δικαστεί εκεί η υπόθεση, να αποδειχθεί η χειραγώγηση αγώνα και τότε ο Ολυμπιακός να κινδυνεύσει με υποβιβασμό…

Επιστροφή στο ποινικό σκέλος: Δεν ξέρουμε εάν η εκδίκαση της υπόθεσης θα μπορέσει τελικά να οδηγήσει στην πραγματική διαλεύκανση του πλήθους των παθογενειών του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το σίγουρο είναι ότι επιτέλους μετά από αρκετά χρόνια το τοπίο αρχίζει να ξεκαθαρίζει, τα πράγματα μπαίνουν στις πραγματικές διαστάσεις, ένα οικοδόμημα κατασκευασμένων αφηγήσεων καταρρέει και ο ρόλος του καθενός γίνεται πλέον πιο σαφής παρά ποτέ.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ