Ένας σοβαρός τραυματισμός δεν αφήνει το σημάδι του μόνο πάνω στο κορμί κάποιου αθλητή. Αλλά και στο μυαλό του. Στις πιο βαθιές του σκέψεις. Υπάρχει κάτι που μπορεί να τον βοηθήσει να επιστρέψει στην (αθλητική) πραγματικότητα, μέσω της εικονικής; Ναι. Το StriVr.
Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Για να ξεχωρίσει κάποιος αθλητής και να φτάσει να πρωταγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο δεν πρέπει να έχει μόνο μπράτσα, ούτε να τρέχει γρήγορα και ακατάπαυστα. Ούτε να πηδάει ψηλά και να σημειώνει πολλούς πόντους (όπως στην παρακάτω περίπτωσή). Όλα αυτά είναι το κερασάκι στην τούρτα.
Πιο βασικό ακόμη και από αυτά είναι να έχει την απαραίτητη εσωτερική δύναμη, προκειμένου να φτάσει σε πρώτη φάση να πιστέψει στις δυνατότητές του και εν συνεχεία να βγάλει εις πέρας όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο, πόσοι και πόσοι αθλητές δεν επέστρεψαν ποτέ στην κατάσταση που τους γνωρίσαμε, μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό;
Σίγουρα όχι λίγοι. Οι πιο πολλοί από αυτούς ήταν «μαγκωμένοι» και λαβωμένοι. Όχι στο σώμα, αλλά στο μυαλό. Η λύση στο πρόβλημα τους βρέθηκε: StriVR.
Το αθλητικό… Matrix, λέγεται StriVR
Μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που το Matrix βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου. Όμως, ακόμη θυμόμαστε την επανάσταση που είχε φέρει με τον Κιάνου Ριβς σε ρόλο Νίο να πρωταγωνιστεί σε μία εικονική πραγματικότητα. Εν έτει 2018 όλα αυτά που βλέπαμε σε ταινίες δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Και εξηγούμαστε.
Στις ΗΠΑ ήδη μερικοί παίκτες και μερικές ομάδες (Wizards, οι Pistons, οργανισμοί του NFL, κολέγια… και οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Γερμανίας) έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται με μία μικρή εταιρία που ακούει στ’ όνομα Sports Training in Virtual Reality ή αλλιώς και StriVR.
Το… μέλλον, τώρα!
Ωστόσο, γιατί γίνεται τόσο ντόρος γι’ αυτή την εταιρία; Πρόκειται για το μέλλον της αθλητικής αποθεραπείας, μιας και στόχος της είναι να «δίνει στους ανθρώπους τα εργαλεία να ζήσουν καλύτερα τις εμπειρίες, να προετοιμαστούν για νέες προκλήσεις, να επανακτήσουν την αυτοπεποίθηση τους και να βελτιώνονται μέρα με τη μέρα», όπως αναφέρει και στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Για να το κάνουμε… λιανά: υπάρχουν ειδικοί προπονητές που δημιουργούν video προπόνησης για τους αθλητές, υπό την δική τους οπτική γωνιά, με τους ανθρώπους της StriVR μέσω του απαραίτητου εξοπλισμού να δίνουν την αίσθηση στον εκάστοτε παίκτη ότι αγωνίζεται υπό κανονικές συνθήκες. Ή συνθήκες που τον κάνουν να έχει μειωμένη απόδοση, με αποτέλεσμα δουλεύοντας με αυτό τον τρόπο να ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες/ φόβους και να γίνει καλύτερος. Όχι στην εικονική, αλλά στην… κανονική πραγματικότητα.
Κάτι παραπάνω από ένα απλό video game
Όταν ήμασταν μικροί λίγο- πολύ όλοι είχαμε μία τάση να παίζουμε με τις ώρες ηλεκτρονικά video games με τις μανάδες μας να μας φωνάζουν πως δεν κάνουν καλό και ότι δεν διαβάζουμε εξαιτίας τους. Εν μέρει είχαν δίκιο. Αλλά στο δεύτερο σκέλος.
Γιατροί και ψυχολόγοι συμβουλεύουν όλους τους αθλητές που τραυματιζόνται σοβαρά να έχουν ένα χειριστήριο ανά χείρας, προκειμένου να ξεχνιούνται και να μην «παίζουν» στο μυαλό τους είτε την σκηνή του τραυματισμού τους ή να «πέφτουν» ψυχολογικά.
Το StriVR είναι κάτι παραπάνω από ένα video game και ήδη οι μπασκετμπολίστες Γκόρντον Χέιγορντ, Κέβιν Γουάιρ, Αντρέ Ντρούμοντ, Ίαν Μάχινμι, και Τέντι Μπριτζγουότερ (παίκτης του αμερικανικού ράγκμπι) έχουν χρησιμοποιήσει το «μέλλον» της τεχνολογίας, είτε για λόγους αποθεραπείας, είτε για να βελτιωθούν σε σημεία του παιχνιδιού τους που δεν ήταν τόσο δυνατοί. Και μαντέψτε. Τα αποτελέσματα ήταν κάτι παραπάνω από καλά. Ήταν εντυπωσιακά.