«Μπαμπά δες αυτόν τον παίκτη»: Όταν ο Αμρ Ουάρντα είδε τον Ζιντάν αποφάσισε να γίνει ποδοσφαιριστής

«Μπαμπά δες αυτόν τον παίκτη»: Όταν ο Αμρ Ουάρντα είδε τον Ζιντάν αποφάσισε να γίνει ποδοσφαιριστής

To10.gr είδε τον Αμρ Ουάρντα να κάνει και πάλι όργια και ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής και της καριέρας του. Ο Ζιντάν που τον έκανε να εγκαταλείψει το μπάσκετ και να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, η 1η Φεβρουαρίου 2012 που στιγμάτισε τη ζωή του και το μεγάλο του όνειρο: να αγωνιστεί στην Τσέλσι.

Όταν ήταν πιτσιρικάς και μεγάλωνε στην Αίγυπτο, ο πατέρας του, Μετχάντ, ήθελε να τον κάνει μπασκετμπολίστα. Τον έγραψε σε μια ομάδα, τον προπονούσε, πίστευε σε αυτόν. Μέχρι που ένα απόγευμα ο Αμρ Ουάρντα παρακολουθούσε ποδόσφαιρο στην τηλεόραση. Και τα μάτια του αντίκρισαν τον Ζινεντίν Ζιντάν.

«Μπαμπά, θέλω να σταματήσω το μπάσκετ. Θέλω να γίνω ποδοσφαιριστής. Δες αυτόν τον παίκτη. Δες πόσο ωραίο είναι το ποδόσφαιρο. Κοίτα πως χορεύει με την μπάλα», η αφοπλιστική του ατάκα. Ο μπαμπάς του γέλασε. «Εντάξει μικρέ. Από αύριο τέλος το μπάσκετ. Ό,τι αγαπάς περισσότερο θα κάνεις. Εγώ θα είμαι δίπλα σου», η απάντηση, που του άνοιξε την πόρτα του ονείρου.

Την επόμενη μέρα ο μικρός Αμρ κρατώντας απ’ το χέρι τον πατέρα του εμφανίστηκε στο προπονητικό κέντρο της Σπόρτινγκ Αλεξάνδρειας. Λίγο καιρό αργότερα, η Αλ Αχλί, η μεγαλύτερη ομάδα της Αιγύπτου, τον βλέπει και τον διαλέγει. Γράφτηκε στις μικρές ομάδες. Δεν άργησε να δείξει πως όχι μόνο αγαπούσε να βλέπει, αλλά μπορούσε και να παίζει ποδόσφαιρο.

Ένα ωραίο πρωί, όταν ο Ουάρντα αγωνιζόταν με τις μικρές ομάδες της Αλ Αχλί, ο προπονητής της πρώτης ομάδας τον πλησίασε και του πέταξε τη… βόμβα. «Μικρέ, μου θυμίζεις τον Αμπουτρίκα». Ο Αμίρ τα έχασε. Μόλις τον είχαν συγκρίνει με έναν από τους μεγαλύτερους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές. Έναν παίκτη που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Ευρώπη, επειδή δεν αγωνίστηκε ποτέ σε αυτή, αλλά θεωρείται θρύλος της Αλ Αχλί και είχε αναδειχτεί καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής το 2008. Με περισσότερες από 400 συμμετοχές στο πρωτάθλημα της χώρας του και με 200 γκολ.

Την επόμενη μέρα, ο Ουάρντα ξεκινάει προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. «Δεν το πίστευα ότι ήμουν δίπλα στα ινδάλματά μου», θα πει σε παλαιότερη συνέντευξή του. Στην Αλ Αχλί δεν έκανε παρά μια ολιγόλεπτο συμμετοχή. Στις 16 Ιουνίου 2014 μπήκε σαν αλλαγή στην τελευταία αναμέτρηση πριν τα πλέι οφ της περιόδου. Την επόμενη χρονιά δόθηκε δανεικός στην Αλ Ιτιχάντ Αλεξάνδρειας, πριν πάρει τον δρόμο για την Ελλάδα και τον Παναιτωλικό το καλοκαίρι του 2015.

Η συνέχεια, γνωστή. Από τους καλύτερους παίκτες όχι μόνο του Παναιτωλικού, αλλά ολόκληρης της Σούπερ Λίγκας, ο Ουάρντα κλήθηκε στην Εθνική Αιγύπτου και προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγάλων της Ελλάδας, αλλά και ομάδων από την Ιταλία. Ο ΠΑΟΚ με 350 χιλιάδες ευρώ θα τον αγοράσει τον Γενάρη του 2017 και ο ίδιος θα υπογράψει συμβόλαιο έναντι 250.000 ευρώ ετησίως για 3,5 χρόνια.

Η μέρα που τον έκανε να χάσει τον ύπνο του

1η Φεβρουαρίου 2012: Η Αλ Αχλί αγωνίζεται στο Πορτ Σάιντ εναντίον της Αλ Μασρί για το πρωτάθλημα της Αιγύπτου. Είναι η μέρα κατά την οποία γράφτηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην ιστορία της Αιγύπτου.

Η Αλ Μασρί κερδίζει 3-1 και οι οπαδοί της μπαίνουν στο φινάλε στο γήπεδο για να πανηγυρίσουν. Αλλά δεν μένουν μονάχα σε αυτό. Αρχικά επιτέθηκαν σε παίκτες της Αλ Αχλί, αποκλείοντάς τους εντός των αποδυτηρίων. Στη συνέχεια ορμούν εναντίον των 1.200 οπαδών της Αλ Αχλί, οι οποίοι απαντούν. Οι μάχες είναι σώμα με σώμα, η αστυνομία ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση. Μαχαίρια, πέτρες και ρόπαλα προκαλούν ένα σκηνικό χάους. Ο απολογισμός είναι 79 νεκροί και περισσότεροι από 1000 τραυματίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο υγείας της χώρας, ο θάνατος αρκετών από τα θύματα οφειλόταν σε χτυπήματα με μαχαίρι και χτυπήματα στο κεφάλι. Υπήρχαν επίσης νεκροί που είχαν πέσει από μεγάλο ύψος και άτομα που είχαν ποδοπατηθεί. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας ανέβαλε τους υπόλοιπους αγώνες που επρόκειτο να διοργανωθούν, ανάμεσά τους και ο αγώνας μεταξύ των ομάδων Αλ Ισμαΐλι και Ζάμαλεκ, με τους οπαδούς που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο στάδιο του Καΐρου να προβαίνουν σε μικρής έκτασης βανδαλισμούς, ενώ ο προπονητής της Αλ-Μασρί, Καμάλ Αμπού Αλί ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ομάδα. Αναφέρθηκαν επίσης διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά των αρχών, στις οποίες συμμετείχαν και οπαδοί, στο Κάιρο, το Πορτ Σάιντ και στην περιοχή του Σουέζ. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα επεισόδια έγιναν περισσότερο για πολιτικούς λόγους, λόγω των πρόσφατων εκλογών.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Καμάλ αλ Γκανζούρι, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου, διέταξε την άμεση διάλυση του διοικητικού συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας. Αν και μια τέτοια απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τους κανονισμούς της FIFA, η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ζήτησε την ολοκλήρωση της αναλυτικής έρευνας τον όσων διαδραματίστηκαν, πριν από οποιαδήποτε παρέμβασή της.

Εκείνη η μέρα στιγμάτισε περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο τη ζωή του Ουάρντα. Μέλος της ομάδας της Αλ Αχλί, σε ηλικία 19 ετών, ο Αιγύπτιος είδε να χάνονται μέσα σε δευτερόλεπτα, φίλοι και γνωστοί του. «Το Πορτ Σαΐντ είναι μια πολύ άσχημη ανάμνηση για εμένα. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ για μια εβδομάδα. Έχασα πολλούς φίλους μου εκείνη την ημέρα», θα πει μερικά χρόνια μετά.

Η παραβατική συμπεριφορά και το όνειρο της Τσέλσι

Έπαιξε ρόλο αυτό το γεγονός στην εν γένει απειθαρχία που έδειχνε μέχρι και πολύ πρόσφατα ο Αιγύπτιος; Η απάντηση είναι πως όχι, διότι και πριν από το Πορτ Σάιντ είχε δώσει δικαιώματα για να λένε γι’ αυτόν πως παρά το σπάνιο ποδοσφαιρικό του ταλέντο, η συμπεριφορά του μπορεί να… καταστρέψει την καριέρα του.

«Ο Αμρ στα 18 του ήταν πολύ απείθαρχος. Μια φορά έπρεπε να γυρίσει στις προπονήσεις Κυριακή και γύρισε την Τρίτη. Πέσαμε όλοι πάνω του, η ομάδα του έβαλε χρηματικά πρόστιμα, εγώ του μίλησε και του εξήγησα ότι για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να κάνει κάτι στην καριέρα του, θα πρέπει να γίνει πιο πειθαρχημένος». Τα λόγια του ίδιου του πατέρα του δείχνουν πως ο Ουάρντα, από αμούστακο παιδί, δεν θα γινόταν ποτέ ένας εύκολος χαρακτήρας.

Λίγα χρόνια αργότερα, στον ΠΑΟΚ, έκανε τα ίδια. Τον περίμεναν την Τρίτη, εμφανιζόταν την Παρασκευή. Αυτός είναι και ο λόγος που το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισαν να τον παραχωρήσουν δανεικό. Και του έστειλαν το μήνυμα πως για να επιστρέψει θα πρέπει να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Για εκείνον είχε μιλήσει και η αδερφή του, η οποία ωστόσο προτίμησε να… αποκαλύψει το μεγάλο του όνειρο και να αφήσει τα υπόλοιπα να τα πει ο πατέρας τους. Ποιο είναι αυτό; Η Τσέλσι. «Είναι οπαδός της από μικρό παιδί. Την έβλεπε στην τηλεόραση και πάντα παθιαζόταν μ’ αυτή την ομάδα. Το όνειρό του είναι κάποτε να καταφέρει να αγωνιστεί στην Τσέλσι».

Το ερωτικό σκάνδαλο στην Πορτογαλία

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ουάρντα δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Φεϊρένσε από τον ΠΑΟΚ. Πήγε στην Πορτογαλία, πέρασε από ιατρικές εξετάσεις, υπέγραψε το συμβόλαιό του, αλλά λίγες μέρες αργότερα η πορτογαλική «Record» ήρθε να βάλει… φωτιά με το δημοσίευμά της.

«Ο Αμρ Ουάρντα είναι αμφίβολο αν θα αγωνιστεί με τη φανέλα της Φεϊρένσε. Το πιθανότερο είναι ο δανεισμός του να ανακληθεί, αφού εμπλέκεται σε ερωτικό σκάνδαλο. Μέσα σε λίγες μέρες φλέρταρε με δύο γυναίκες συμπαικτών του». Το δημοσίευμα κάνει τον γύρο της Ευρώπης μέσα σε μια μέρα.

Οι συμπαίκτες του τον αγνοούν, ο ίδιος αρνείται τα πάντα, όπως και ο πατέρας του. Την επόμενη μέρα η «Record» επανέρχεται δίνοντας λεπτομέρειες και γράφοντας πως ο Ουάρντα φλέρταρε τη μία μέσω των Social Media και την άλλη στο ξενοδοχείο που φιλοξενούνταν οι παίκτες με τις οικογένειες τους. Ο μάνατζέρ του απείλησε με μηνύσεις την εφημερίδα, όμως το… κακό είχε γίνει.

Οι ατζέντηδες που έταζαν MLS και η πρόταση του Ατρόμητου

Προς τέρψιν του Ατρόμητου, ο Ουάρντα αποχωρεί πριν κλείσει μια εβδομάδα από την Πορτογαλία και γυρίζει στην Ελλάδα. Κάπου εκεί εμφανίζεται ο Ατρόμητος, ο οποίος συζητά με τον ΠΑΟΚ για τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή για ένα χρόνο. Ο ΠΑΟΚ απαντά θετικά, αλλά ζητάει μια μέρα διορία από τους Περιστεριώτες.

Ο λόγος; Υπήρξαν ατζέντηδες που έλεγαν στους ανθρώπους του δικεφάλου πως έχει βρεθεί ομάδα από το MLS της Αμερικής και είναι διατεθειμένη να δώσει 1 εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να αγοράσει τον ποδοσφαιριστή.

Η διορία εκπνέει, χωρίς η πρόταση τελικά να φτάσει στα γραφεία του ΠΑΟΚ και ο Ουάρντα κατεβαίνει στην Αθήνα με το πρώτο αεροπλάνο και υπογράφει μονοετές δανεισμό στον Ατρόμητο. Ζητάει και παίρνει τη φανέλα με το νούμερο «10». Πέντε μήνες αργότερα, ο Αμρ Ουάρντα είναι ο απόλυτος ηγέτης του Ατρόμητου, ο οποίος ζει ένα παραμύθι πρωτόγνωρο. Είναι ένας κανονικός διεκδικητής του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ