Στοιχεία-σοκ για τον τρόπο που ο κορωνοϊός αλλάζει το ποδόσφαιρο: Μειώσεις, πωλήσεις, τηλεοπτικά δικαιώματα και... δισεκατομμύρια στα σκουπίδια!
Το ποδόσφαιρο αλλάζει. Και πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως άμα τη επιστροφή στη δράση, τίποτε δεν θα είναι πια το ίδιο. Τουλάχιστον για τη νέα σεζόν. Και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το οικονομικό τσουνάμι που έχει χτυπήσει το σπορ δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί. Διότι ακόμη κανείς δεν είναι σίγουρος πότε θα επιστρέψει το ποδόσφαιρο σε (όποια) κανονικότητα. Πότε θα υπάρξει πάλι σέντρα. Και αυτό προκαλεί τρόμο στους ειδικούς. Και κυρίως, στους ισχυρούς. Ειδικά σε αυτούς.
Πρόσφατα, μελέτη της Ligue 1 έδειξε ότι από τον κορωνοϊό τα κορυφαία πέντε πρωταθλήματα της Ευρώπης θα χάσουν 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Με τον πρόεδρο της Σεντ Ετιέν, Μπερνάρ Καϊασό, να αποκαλύπτει ότι το Σαμπιονά έχει χάσει μεταξύ 500 και 600 εκατομμυρίων ευρώ! Υπολογισμοί… μετριοπαθείς, οι οποίοι προβλέπουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να ξεκινήσει ξανά έως την 1η Μαΐου. Εάν το lockdown της μπάλας διαρκέσει ακόμη περισσότερο, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Πρόβλημα, που μπορεί να οδηγήσει συλλόγους έως και στη χρεωκοπία!
Ηδη τα πρώτα σημάδια της κατάρρευσης είναι εμφανή. Ακόμη και η πανίσχυρη Μπάγερν ανακοίνωσε μείωση 20% σε όλες τις αμοιβές. Από το διοικητικό συμβούλιο και όλους τους εργαζόμενος έως φυσικά και τους ποδοσφαιριστές. Μειώσεις ανακοίνωσε και η Ντόρτμουντ, η Βέρντερ Βρέμης, αλλά και σχεδόν όλες γερμανικές ομάδες. Και όχι μόνο.
Η Μπαρτσελόνα έχει ήδη προτείνει μεγάλες περικοπές σε όλους τους αθλητές, όλων των σπορ της, με κύριο μέλημα να «πέσει» το μπάτζετ στο ποδοσφαιρικό τμήμα, όπου μόνο το συμβόλαιο του Μέσι, κοστίζει πάνω από 100.000.000 ευρώ μικτά!
Η Ισπανική Λίγκα έχει ήδη αποταθεί στην κυβέρνηση της χωρας έχει συμφωνηθεί κρατική μισθολογική υποστήριξη, την οποία αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 1/4 των συλλόγων. Αν και μια νέα πρόβλεψη, αναφέρει ότι πάνω από τους μισούς συλλόγους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, ακόμη κι αν κάνουν γενναίες περικοπές.
Ερευνα του «Off The Pitch» προκαλεί σοκ. Καθώς καταγράφει τι χάνουν οι αγγλικές ομάδες για κάθε παιχνίδι που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών:
* Η Μάντσεστερ Γιουνάτεντ θα χάνει 4.300.000 λίρες ανά ματς
* Αρσεναλ, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι θα χάνουν 3.200.000 λίρες ανά ματς
* Η Τότεναμ θα χάνει 2.500.000 λίρες ανά ματς
* Η Τσέλσι θα χάνει 2.100.000 λίρες ανά ματς
* Σύλλογοι όπως οι Μπόρνμουθ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Μπέρνλι,θα χάνουν 200.000 – 300.000 λίρες ανά ματς, ανάλογα με τη χωρητικότητα των .
* Οι σύλλογοι της Championship, της League One και της League Two προβλέπεται ότι για κάθε αγώνα χωρίς φιλάθλους, θα χάνουν από 200.000 έως 500.000 λίρες ανά ματς! Απώλειες καταστροφικές για όλες τις ομάδες. Ακόμη και τις πιο ισχυρές οικονομικά.
ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ
Οι Αγγλοι είναι εγκλωβισμένοι και σκεπτικοί. Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει παραδοσιακά σκληρό αυτοδιοίκητο, αλλά η άνευ προηγουμένου κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αναγκάσει τα πρωταθλήματα να ξανασκεφτούν τη σχέση τους με τη Ντάουινγκ Στριτ και την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν τα πρωταθλήματα επιθυμούν να επωφεληθούν από πιθανές κρατικές ενισχύσεις, βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για εταιρείες που έχουν υποστεί ζημίες από την πανδημία, όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου
Η Premier League θα μπορούσε ενδεχομένως να χάσει 766 εκατομμύρια εάν η πτώση στα έσοδα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη διακοπή της σεζόν είναι ίδια με όσα αναμένει η LaLiga. Με τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να αποτελούν το βασικότερο αγκάθι για τα μεγάλα πρωταθλήματα, καθώς ήδη οι μεγάλοι πάροχοι, έχουν αποφασίσει να κάνουν νομικές κινήσεις για… παύση πληρωμών, αλλά και περικοπές. Κάτι που μπορεί να αλλάξει ακόμη περισσότερο προς το αρνητικότερο τα οικονομικά δεδομένα.
Ο σκανδιναβικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός NENT, που έχει τα δικαιώματα της Premier League για 4 χώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη παύση πληρωμών προς τους κατόχους δικαιωμάτων επί αθλητικών εκδηλώσεων, για γεγονότα που ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή οι χορηγοί θέτουν θέμα μείωσης των ποσών που πρέπει να πληρώσουν για τη διαφήμισή τους μέσω αναβληθέντων άθλητικών γεγονότων. Ενώ στην Αγγλία, το Sky Sports και το BT Sports βρίσκεται σε διαβούλευση να αποφασίσει εάν θα ακολουθήσει την κίνηση του δικτύου «NENT», κόβοντας τη χρηματική ροή στις ομάδες!
ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ;
Ηδη οι πρώτες παρενέργειες των οικονομικών συνεπειών εμφανίζονται στις προθέσεις των συλλόγων να βγουν στην αγορά αμέσως μόλις ανοίξει η αγορά. Οχι για να αγοράσουν, αλλά για να πουλήσουν ποδοσφαιριστές. Με σκοπό να καταφέρουν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και να μπορέσουν να αντέξουν την πίεση. Αλλά και τις υποχρεώσεις. Με το 39% των συλλόγων στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, να έχουν πιεστικές δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες και τρίτους.
Όπως προβλέπουν οι ειδικοί, σύλλογοι με σταθερή οικονομική πολιτική, που δεν έχουν προχωρήσει ακρότητες και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να έχουν θετικούς ισολογισμούς, είναι πιθανό να αλλάξουν τον χάρτη στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Μπαίνοντας πιο δυναμικά στο προσκήνιο, είτε με ακριβές πωλήσεις είτε με αγορές καλών παικτών σε… προνομιακές τιμές, είτε εκμεταλλευόμενες την αναγκαία αποδυνάμωση παραδοσιακών δυνάμεων της Ευρώπη. Μια ανακατανομή δυνάμεων που προβλέπεται ότι μπορεί να προκύψει με τις πωλήσεις που θα κάνουν οι ισχυρότεροι σύλλογοι, που έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες. Πωλήσεις που δεν θα καλύψουν εταιρικές ανάγκες και όχι ποδοσφαιριστές. Δεν θα επιστρέψουν, δηλαδή, στο ποδόσφαιρο για προσθήκες, αλλά θα καλύψουν ανοίγματα. Με την Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, να έχει ήδη θέσει προς πώληση όλους τους παίκτες της, πλην του Μέσι!
«ΤΑΜΕΙΟ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ»
Αρκετοί σύλλογοι με μεγάλη οικονομική ισχύ δείχνουν διάθεση να βοηθήσουν τους μικρότερους. Ηδη οι τέσσερις ομάδες της Μπουντεσλίγκα που συμμετέχουν στο Champions League, αποφάσισαν να προσφέρουν 20.000.000 ευρώ από τα έσοδά τους από την παρουσίας τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Ένα ποσό που είναι κατά τι μικρότερο από το 10% των εσόδων των Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Μπάγερ Λεβερκούζεν και Λειψίας από το Champions League.
Επιπλέον, η γερμανική Λίγκα δέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 45 εκατ. ευρώ για βοήθεια σε ομάδες που τυχόν το χρειαστούν. Ταμείο που ζητείται επιτακτικά και από την EFL στην Αγγλία. Με τις ομάδες που δεν έχουν μεγάλα εξασφαλισμένα έσοδα, αλλά και τους συλλόγους των μικρότερων κατηγοριών να… απαιτούν σχεδόν, να μοιραστεί με σοβαρότητα και πλάνο το μερίδιο του 1.5 δισεκατομμυρίου λιρών, που ως «μαξιλάρι ασφαλείας» η διοργανώτρια αρχή της Premier League.
ΤΟ FFP ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΙΣΤΑΝΕΣ ΠΟΥ… ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ
Ένα άλλο στοιχείο που τονίζεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του powergame το ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι οι αποφάσεις που θα πάρουν οι μεγιστάνες του σπορ. Εάν η UEFA κάνει τελικά πράξη τις σκέψεις για «πάγωμα» του FFP για τουλάχιστον έναν χρόνο, αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δυναμικές παρεμβάσεις από τους κροίσους που δραστηριοποιούνται στο σπορ και οι οποίοι ψάχνουν διαρκώς τρόπους να βρουν παράθυρα για να μην τηρούν τους κανόνες του Financial Fair Play. Εάν το παράθυρο γίνει και επίσημα «ορθάνοιχτη πόρτα», πολλοί υποστηρίζουν ότι οι Αραβες, οι Ασιάτες και οι άλλοι (κυρίως μη Ευρωπαίοι) δισεκατομμυριούχοι του ποδοσφαίρου της Γηραιάς Ηπείρου, είναι πιθανό να επιχειρήσουν να κυριαρχήσουν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…
Το ελληνικό ποδόσφαιρο επίσης πλήττεται σφοδρά από την πανδημία και το «πάγωμα» της δραστηριότητας. Αλλά τα μεγέθη είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με την Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι που είναι εξαρτημένοι από τα χρήματα που λαμβάνουν από τη NOVA και την ΕΡΤ. Χρήματα, που σε κάποιες περιπτώσεις αποτελούν έως και το 70% των εσόδων των ΠΑΕ. Επίσης, σε ιδιαίτερη θέση βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς δεν έχουν τηλεοπτικό πάροχο, έχουν επενδύσει στον PAOK TV και παρά το γεγονός ότι το πορτοφόλι του ιδιοκτήτη τους είναι βαθύ, βρίσκονται στο στόχαστρο της UEFA λόγω συνεχόμενων παραβιάσεων του FFP και μάλιστα εκκρεμεί απολογία τους ενώπιον ειδικής επιτροπής της Ομοσπονδίας, που προς το παρόν έχει «παγώσει», λόγω κορωνοϊού.
Βεβαίως, αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς είναι τα πραγματικά μεγέθη της ζημιάς στην Ελλάδα. Καθώς ακόμη η Super League δεν έχει φροντίσει να κάνει ούτε τα βασικά. Ούτε να δημιουργήσει σενάρια, αναφορικά με το πότε και το πώς μπορεί να επαναρχίσει το πρωτάθλημα. Κάτι που έχουν κάνει ακόμη και οι σύλλογοι σε Ιταλία και Ισπανία, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς.
Αυτή τη στιγμή καμία ελληνική ομάδα δεν έχει ανακοινώσει ή δεν έχει θέσει θέμα μείωσης μισθών στους ποδοσφαιριστές. Αλλά εκ των πραγμάτων αυτό φαντάζει αδύνατων να μην συμβεί, με βάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αλλά πώς να συμβεί, όταν μεγάλο μέρος της Λίγκας, εδώ και καιρό αναπτύσσει ρητορική μη ολοκλήρωσης του πρωταθλήματος; Πώς να συμβεί όταν υπάρχει κόσμος που αδιαφορεί για την καταστροφή που μπορεί να προκληθεί στους συλλόγους, εάν δεν είναι προετοιμασμένοι, εάν δεν έχουν μαζευτεί να πάρουν μέτρα και αποφάσεις, σοβαρές και σαφείς, κόντρα στις κουβέντες του αέρα.
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ: Είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε σαφές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αλλά σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, υπάρχει πλάνο. Ακόμη και έκτακτης ανάγκης. Και όλοι βλέπουν ότι το μέλλον μπορεί να είναι ζοφερό. Διότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι «μεγάλοι» ή αυτοί που στηρίζονται σε βαθιά πορτοφόλια, θα βρουν τρόπο να αποφύγουν την καταστροφή. Οι περισσότεροι, όμως, δεν θα αντέξουν. Και αυτό αυτομάτως θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους σε όλη την Ευρώπη. Διότι το ποδόσφαιρο στην ΕΕ καλύπτει το 3.8% του ΑΕΠ! Και στην Αγγλία, το 4.9%! Ποσοστά που μετριούνται σε δισεκατομμύρια…