Crash test για τους δύο επιθετικούς του Ολυμπιακού. Πως μοιράζει τον χρόνο ο Μαρτίνς, ποιον εμπιστεύεται περισσότερο, ποιος ο ρόλος του καθενός στην ομάδα. Γιατί ο μεγάλος κερδισμένος δεν είναι κανένας από τους δύο…
Ο πρώτος μας συστήθηκε την περσινή σεζόν. Από τις πρώτες μεταγραφές της εποχής Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακός. Ο δεύτερος ήρθε το φετινό καλοκαίρι έχοντας ως βασικό «όπλο» το εύκολο γκολ στην καριέρα του.
Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο και Γιουσέφ Ελ Αραμπί αποτελούν την χρονιά που διανύουμε τα βασικά επιθετικά «όπλα» του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό. Από κοντά και ο Χιλάλ Σουντανί που όμως έρχεται ως δεύτερος επιθετικός ή ακραίος σε μια κατηγορία με τον Μάξι Λοβέρα που ακόμη δεν έχει «λυθεί».
Γκερέρο και Ελ Αραμπί πρωταγωνιστούν παίζοντας στην «αιχμή του δόρατος» της ερυθρόλευκης επίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ποιος αποτελεί την βασική επιλογή του Μαρτίνς; Όπως αποδεικνύουν και οι αριθμοί, όπως φαίνεται άλλωστε και από τον τρόπο με τον οποίο τους διαχειρίζεται ο Μαρτίνς; Και οι δύο!
Μπορεί ο Ολυμπιακός να παίζει με έναν «καθαρό» επιθετικό όμως τόσο ο Γκερέρο όσο και ο Ελ Αραμπί είναι βασικοί στην ομάδα. Ο Πέδρο Μαρτίνς έχει αποφασίσει να μοιράσει χρόνο και ρόλους στον Ισπανό και τον Μαροκινό στράικερ. Το στυλ των δύο επιθετικών άλλωστε διαφέρει, όχι τόσο όσο παρουσιάζεται. Ο Γκερέρο χρησιμοποιείται κυρίως σε ματς που ο Μαρτίνς αναζητά την πίεση ψηλά και τα τρεξίματα του Ισπανού, ο Ελ Αραμπί κυρίως στα ματς που ο Ολυμπιακός είναι δεδομένο πως θα έχει την μπάλα στα πόδια του και θα χρειαστεί φορ-περιοχής.
Δεν είναι κανόνας τα παραπάνω, καθώς ο Μαρτίνς επέλεξε, για παράδειγμα, τον Ελ Αραμπί στο ματς με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη. Στο ίδιο ματς αλλά εκτός έδρας, με 4-3-3 και πάλι επέλεγε τον Γκερέρο. Δύο ματς με διαφορετική προσέγγιση, με τους δύο διαφορετικού στυλ επιθετικούς που προσφέρουν στον Πορτογάλο τεχνικό την δυνατότητα να εναλλάσσει ανάλογα με τις υποχρεώσεις του ματς.
Ο Μαρτίνς που έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα και τους δύο μαζί, σε ματς μόνο που ψάχνει το γκολ όπως συνέβη τελευταία στο Μόναχο ή για λίγα λεπτά στο Βελιγράδι. Η παρουσία άλλωστε και του Σουντανί του δίνει την δυνατότητα στο 4-4-2 να έχει έναν πιο ελεύθερο επιθετικό ως συμπλήρωμα.
Ο ρόλος του κάθε ένα, Γκερέρο και Ελ Αραμπί, είναι ο ίδιος με διαφορετικές… λεπτομέρειες. Ο Μαρτίνς περιμένει από αυτούς το γκολ αλλά και την συνολική συμμετοχή στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας. Έχει περάσει λανθασμένα η άποψη πως ο Ελ Αραμπί είναι «βαρύ φορ» με συγκεκριμένες δυνατότητες και δεν μπορεί να παίξει εύκολα έξω από το «κουτί».
Μια άποψη που δεν ισχύει και φαίνεται και στην ουσία, τους αριθμούς με τις 3 ασίστ που μετράει έως τώρα ο Μαροκινός, έχοντας την δυνατότητα να συμβάλει συνολικά στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Βεβαίως ο Γκερέρο το κάνει πιο εύκολα, και πολλές φορές πιο αποτελεσματικά (πέρσι με τον Φορτούνη το είδαμε πολλές φορές) όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να το κάνει και ο Ελ Αραμπί.
Ο Μαροκινός από την άλλη έχει αυτό που δεν έχει ο Γκερέρο. Το εύκολο γκολ. Το γκολ χωρίς να χρειαστεί πολλές ευκαιρίες. Δεν είναι τυχαίο πως το ποσοστό ευστοχίας του Ελ Αραμπί κυμαίνεται στο 50%! Κάνει δηλαδή γκολ 1 στις 2 τελικές που έχει σε Ελλάδα και Ευρώπη! Προσοχή, και ο Γκερέρο σκοράρει, δεν έχει αυτό το «χρυσό άγγιγμα» που διαθέτει ο Μαροκινός. Στην καριέρα του άλλωστε ο Ελ Αραμπί ξεχώρισε για την ευκολία στο σκοράρισμα, αυτό κάνει και στον Ολυμπιακό.
Ο Μαροκινός έχει ήδη 16 συμμετοχές (845 λεπτά συμμετοχής) με τα ερυθρόλευκα σημειώνοντας 7 γκολ και δίνοντας 3 ασίστ.
Ο Μαρτίνς τον έβαλε σταδιακά στο «κόλπο» εμπιστευόμενος όλο το καλοκαίρι τον «παλιό» Γκερέρο. Ο Ελ Αραμπί άλλωστε από τα 845 λεπτά συμμετοχής, τα 659 είναι στην Σούπερ Λιγκ παίζοντας στα 9 από τα 10 ματς. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έπαιξε μόνο στο Κράσνονταρ πετυχαίνοντας μάλιστα και τα δύο γκολ της ομάδας. Τότε έπαιξε από καραμπόλα καθώς στο ζέσταμα ο Γκερέρο ένοιωσε ενοχλήσεις και αποχώρησε.
Στο Τσάμπιονς Λιγκ έπαιξε βασικός μόνο με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη και αλλαγή στα άλλα τρία, αλλά για λίγα λεπτά.
Το αντίθετο ουσιαστικά συμβαίνει με τον Γκερέρο που έχει 17 συμμετοχές, 4 γκολ, 2 ασίστ και 968 λεπτά συμμετοχών. Ο Ισπανός όμως έπαιξε στα 5 από τα 6 ματς των προκριματικών με 433 λεπτά, 2 γκολ και 1 ασίστ ενώ και στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί την πρώτη επιλογή του Μαρτίνς με 3 ματς βασικός και μόνο με την Μπάγερν στο Καραϊσκάκη ως αλλαγή. Για τα προκριματικά ο Μαρτίνς τον προτίμησε γιατί ήταν έτοιμος μέσα στο «καλούπι» του περσινού Ολυμπιακού, για τους ομίλους τον προτιμά γιατί ταιριάζει περισσότερο απέναντι στους ισχυρούς αντιπάλους και το συνολικό πλάνο της ομάδας.
Στην Ελλάδα ο Ισπανός έχει 8 συμμετοχές και 255 λεπτά, 2 γκολ και 1 ασίστ. Έχει παίξει όμως βασικός μόλις σε δύο ματς, με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που σκόραρε και τον ΟΦΗ στο Καραϊσκάκη. Γιατί απλά ο Μαρτίνς στα ματς του πρωταθλήματος όπου ο Ολυμπιακός κυριαρχεί θέλει τον Ελ Αραμπί στην περιοχή, που και έχει το «εύκολο» γκολ και είναι πιο καθαρό φορ περιοχής από τον Ισπανό.
Ελ Αραμπί και Γκερέρο μοιράζονται την «πίτα της επίθεσης» στον Ολυμπιακό με τον Μαρτίνς να έχει αυτό ακριβώς που θέλει για κάθε ματς ξεχωριστό. Το crash test Γκερέρο και Ελ Αραμπί βγάζει κερδισμένο απλά τον Ολυμπιακό! Και οι δύο αγωνίζονται, ο ανταγωνισμός τους είναι μεγάλος και αυτό φέρνει στον Ολυμπιακό τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Με τον Πέδρο Μαρτίνς να περιμένει τα ίδια και καλύτερα αποτελέσματα από τους δύο επιθετικούς του και στα κρίσιμα ματς που έρχονται με την επανέναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων.
Ελ Αραμπί
16 συμμετοχές/845 λεπτά συμμετοχής/7 γκολ/3 ασίστ
Σούπερ Λιγκ 9/659 λεπτά/4 γκολ/3 ασίστ
Τσάμπιονς Λιγκ 4/102 λεπτά/1 γκολ
Προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ 3/84 λεπτά/2 γκολ
Γκερέρο
17 συμμετοχές/968 λεπτά συμμετοχής/4 γκολ /2 ασίστ
Σούπερ Λιγκ 8 /255 λεπτά/2 γκολ/1 ασίστ
Τσάμπιονς Λιγκ 4/280 λεπτά
Προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ 5 /433 λεπτά/2 γκολ/1 ασίστ