Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από τη σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-0 των κίτρινων επί της ιταλικής Περούτζια.
Στις 7 Νοεμβρίου του 1979 ο Άρης θα πετύχει μια από τις μεγαλύτερες νίκες που σημείωσαν ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις και θα αναγκάσει τη ποδοσφαιρική Ευρώπη να υποκλιθεί. Η ομάδα του Πέπε Σασία, η παρέα του Κούη, του Ζήνδρου , του Φοιρού και του Βένου, επικράτησε εκτός έδρας με 3-0 επί της πανίσχυρης –τότε- Περούτζια του Παόλο Ρόσι και την πέταξε εκτός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Από τη μέρα που έγινε η κλήρωση όλοι είχαν για χαμένο τον Άρη. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα για την ελληνική ομάδα, μετά το αποτέλεσμα (1-1) του πρώτου αγώνα στο Χαριλάου. Οι Ιταλοί φάνταζαν το απόλυτο φαβορί, καθώς ήταν αήττητοι επί δυο χρόνια στο «Ρενάτο Κούρι», τόσο στο ιταλικό πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές τις υποχρεώσεις. Ο Άρης, όμως, δεν είχε πει ακόμα τη τελευταία του λέξη…
Με τη συμπαράσταση 4000 οπαδών του που ταξίδεψαν στην Ιταλία ήταν αποφασισμένος να παλέψει για το θαύμα και τελικά το πέτυχε. Στο 8ο λεπτό της αναμέτρησης ο Ντίνος Κούης άνοιξε το σκορ, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ο Σεμερτζίδης διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του.
Το τελικό 0-3 διαμορφώθηκε στο 67ο λεπτό της αναμέτρησης με μια εκπληκτική ατομική ενέργεια του Ζήνδρου, που απέφυγε τρεις αμυντικούς της Περούτζια και έστειλε με δυνατό σουτ την μπάλα στα δίχτυα.
Η υπόκλιση των Ιταλών
Τα ιταλικά ΜΜΕ υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα του Άρη την επόμενη μέρα. «Η επιτομή του μοντέρνου ποδοσφαίρου», ανέφερε μεταξύ άλλων η «Corriere dello Sport», ενώ ο προπονητής της Περούτζια, Ιλάριο Καστανιέρ το προχώρησε ακόμα περισσότερο: «Ο Άρης μου θύμισε την παλιά ομαδάρα του Άγιαξ με τον Κρόιφ».
Η υποδοχή των θριαμβευτών
Περισσότεροι από 10000 οπαδοί του Άρη επεφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή στην ομάδα τους στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν στους ώμους των φιλάθλων από την αίθουσα αφίξεων στο πούλμαν που τους περίμενε, ενώ η μπάντα του Δήμου έπαιζε εμβατήρια προς τιμή τους και η πόλη φωταγωγήθηκε. Η σπουδαία αυτή επιτυχία του Άρη έμεινε στην ιστορία ως το έπος της Περούτζια.