Ποιος είναι ο πραγματικός κουμανταδόρος της ΕΠΟ που επεκτείνει την δραστηριοποίηση του και στη διαιτησία σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα είπε και ο Περέιρα που τον ευχαρίστησε για την συνεργασία τους.
«[…] πίσω από τις λέξεις έρχεται ο Αλέξης» τραγούδησαν ο Πασχάλης και οι Olympians – σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Βαγγέλη Πιτσιλαδή – το 1968. Σχεδόν 50 χρόνια αργότερα, και πάλι ένας Αλέξης βρίσκεται πίσω. Όχι όμως από τις λέξεις αλλά από τη βιτρίνα της ΕΠΟ.
Μπορεί την πολιτική της ομοσπονδίας – τυπικά – να καθορίζει ο πρόεδρος, Β. Γραμμένος, και η Εκτελεστική Επιτροπή αλλά την καθημερινότητα (και όχι μόνο) καθορίζει ο 59χρονος (γεννημένος στις 12 Αυγούστου 1958), Αλέξης Δέδες. Από τη θέση του Εκτελεστικού Γραμματέα. Πρόσωπο σε θέση «κλειδί» για πολλούς και πολλά.
Ποιος είναι λοιπόν ο κουμανταδόρος της ΕΠΟ; Είναι πετυχημένος, μόνο, λόγω των προσόντων, των γνώσεων, της εμπειρίας και της εργατικότητας του; Ή συνέβαλλαν καθοριστικά φιλίες, γνωριμίες και σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή;
Σύμφωνα με «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» η αγάπη του και η πολύχρονη ενασχόληση του με το Ταε Κβο Ντο (ως αθλούμενου αλλά και γ.γ. στην ομοσπονδία), τον σκληραγώγησε, του έμαθε να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις αλλά και να (προ)βλέπει την επόμενη κίνηση. Ή την επόμενη μέρα. Προσόντα, τα οποία αποδείχτηκαν (τουλάχιστον για τον ίδιο και τη σταδιοδρομία του) χρησιμότατα. Αφού και δύσκολες καταστάσεις (με επιτυχία) αντιμετώπισε στην επαγγελματική του πορεία. Και σωστές επιλογές έκανε, αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην καριέρα του.
Η πορεία του άρχισε με τη δημοσιογραφία, στο «Φίλαθλο» (1983) και ακολούθησαν «Ελεύθερος Τύπος», «Ελευθεροτυπία» και «Έθνος». Το 1990 άρχισε η καριέρα του στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Στην οποία, εργάστηκε ως υπεύθυνος Τύπου, υπεύθυνος αδειοδότησης καθώς και σε άλλα πόστα (πχ επικεφαλής συνυποψηφιότητας από Ελλάδα, Τουρκία για την ανάληψη του Euro 2008).
Ενώ από το 1995 ήταν στέλεχος και στην UEFA. Με τη βοήθεια του Θόδωρου Θεοδωρίδη. Με τον οποίο, ανέπτυξε και διατηρεί στενότατη σχέση. Τόσο στενή, που αρκετοί υποστηρίζουν ότι είναι ο άνθρωπος του στην Ελλάδα. Και πως ο νυν γραμματέας της UEFA, ήταν αυτός που – έκανε πράξη την επιθυμία του Δημήτρη Μελισσανίδη και – τον τοποθέτησε στην «Επιτροπή Εξομάλυνσης» (επίσημα «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή») τον Οκτώβρη του 2016.
Παρά τις αντιρρήσεις των μεγαλομετόχων σε Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό. Που τόνιζαν ότι δε γίνεται ο πρώην γενικός διευθυντής και διευθύνοντας σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ, να… βγάλει την «κιτρινόμαυρη φόρμα» του υπαλλήλου. Και να λειτουργήσει αποστασιοποιημένος από τις επιθυμίες του πρώην εργοδότη του. Γεγονός, το οποίο, δημιουργούσε αυξημένες πιθανότητες μεροληπτικής συμπεριφοράς.
Οι ενστάσεις των τριών, και ειδικά του Ιβάν Σαββίδη, καθόλου δεν επηρέασαν την πορεία του Αλέξη Δέδε. Μετά την «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή» τοποθετήθηκε – με απόφαση του (σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΠΑΟΚ, «δικού μας») Βαγγέλη Γραμμένου – Εκτελεστικός Γραμματέας στην ομοσπονδία. Οι «κακές γλώσσες» μιλούν για ανταπόδοση της προσφορά του Αλέξη. Λόγω της ενεργούς στήριξης που παρείχε – γυρίζοντας την επικράτεια προς άγρα ψήφων – για την εκλογή του Θεσσαλονικιού παράγοντα.
Έχει τα προσόντα και είναι καλός στη δουλειά του, απαντούν στις επικρίσεις οι διοικούντες την ΕΠΟ. Ή μάλλον, για να είμαστε ακριβείς, κάποιοι από αυτούς. Γιατί υπάρχουν αρκετοί (οι οποίοι, συνεχώς πληθαίνουν) που διαφωνούν. Και του χρεώνουν σημαντικά λάθη αλλά και «μπάσιμο σε χωράφια» που δεν τον αφορούν.
Στον Αλέξη Δέδε, χρεώνεται π.χ. η «πατάτα» με τη μη εισαγωγή προς ψήφιση, στην Καταστατική Συνέλευση (30/6), της διάταξης για τα επεισόδια. Στον Εκτελεστικό Γραμματέα χρεώνουν την ευθύνη και για την προσπάθεια να μαζευτούν τα αμάζευτα, με την εκπρόθεσμη (μετά την έναρξη του πρωταθλήματος) ένταξη της διάταξης στον Πειθαρχικό Κανονισμό της ΕΠΟ. Γεγονός που ρητά – και επί ποινή έκπτωσης των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής – απαγορεύεται από κανονισμούς και νόμο.
Επίσης – ανάμεσα σε άλλα – και της συνεχούς και «βαθιάς» εμπλοκής του, στα της διαιτησίας. Πλέον, δεν είναι μόνο ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββας Θεοδωρίδης, που καταγγέλλει τη δραστηριότητα του Αλέξη Δέδε. Αυξάνονται οι παράγοντες που εξανίστανται γιατί επέκτεινε το κουμάντο του και στη διαιτησία. Μεταξύ των αντιδρούντων είναι ο Ιβάν Σαββίδης και τα στελέχη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Που προσάπτουν στον Εκτελεστικό Γραμματέα αποστολή προστασίας των συμφερόντων του πρώην εργοδότη του.
Το άσχημο για τον Αλέξη είναι ότι μέχρι πρόσφατα η δράση του (θεωρούσε πως) ήταν «κρυφή». Πλέον, όμως, ούτε και αυτή η ψευδαίσθηση ισχύει. «Χάρη» στον επικεφαλής της ΚΕΔ/ΕΠΟ, Βίτορ Μέλο Περέιρα. Ο οποίος, σε πρόσφατη επιστολή του – προς τις ΕΠΣ και τους διαιτητές – συμπεριέλαβε και τον (τυπικά αναρμόδιο για ζητήματα διαιτησίας) Εκτελεστικό Γραμματέα στα πρόσωπα που ευχαρίστησε για τη συνεργασία…
Ας ξανακάνουμε όμως μια «βουτιά» στο παρελθόν. Το Δεκέμβριο του 2004, ο Αλέξης Δέδες, αποχώρησε από την ΕΠΟ για να εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ήταν ένα βήμα αναβάθμισης στην καριέρα του. Άλλοι μιλούν για αναγκαστική (δια)φυγή. Ισχυρίζονται πως ο Βασίλης Γκαγκάτσης, απέλυσε τον Αλέξη.
Ορισμένοι αποδίδουν την αποπομπή στην επικέντρωση του στις υποχρεώσεις της UEFA, σε βάρος αυτών στην ΕΠΟ. Άλλοι στη σχέση του με τον Πασχάλη Παπαδόπουλο, ιδιοκτήτη της εταιρίας Stadium Sports Agencies (πρώην UFA και μετέπειτα IMG).
Δέδες και Παπαδόπουλος ήταν αδερφικοί φίλοι. «Και συνεργάτες», στο γραφείο (στα Άνω Πατήσια), προσθέτουν (αβάσιμα;) κάποιοι. «Εκεί ξημεροβραδιαζόταν», ισχυρίζονται, ο Αλέξης. Μέχρι που – κατά τα ίδια «καναρίνια» – «ράγισε το γυαλί» μια μεταγραφή.
Το ερώτημα, όμως, δεν είναι (κυρίως) τι έγινε στο παρελθόν αλλά τι θα συμβεί στο παρόν και άμεσο μέλλον. Και ποια επιλογή θα κάνει ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΕΠΟ. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Άποψη» (15/11) έχει εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τον γενικό διευθυντή της Super League, Βασίλη Γκαγκάτση, σχετικά με υπόθεση τηλεοπτικών δικαιωμάτων που διαχειριζόταν η ΕΠΟ το 2005. Με καθοριστική εμπλοκή στο θέμα και του Πασχάλη Παπαδόπουλου.
Ο Αλέξης Δέδες, λοιπόν, καλείται να επιλέξει αν – με τη στάση του – θα υπερασπιστεί τον παλιό αδερφικό φίλο. Ή θα βρεθεί απέναντι του, υπερασπιζόμενος την ομοσπονδία. Ίδωμεν.