Την έλεγαν Σαχάρ Κονταγιάρι. Την αποκάλεσαν «Blue Girl». Είναι το κορίτσι που θέλησε να δει από κοντά ποδοσφαιρικό αγώνα στο Ιράν. Τη συνέλαβαν, την απείλησαν με φυλάκιση, την είδαν να αυτοκτονεί λόγω φόβου. Η Σαχάρ αλλάζει την ιστορία που απαγορεύει εδώ και 30 χρόνια στις γυναίκες να παρακολουθούν ποδόσφαιρο. Η Σαχάρ, όχι η FIFA που το διαφημίζει...
Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στην ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που είχε στηθεί στο γήπεδο «Αζάντι» (σημαίνει ελευθερία) στην Τεχεράνη. Η FIFA είχε δώσει τελεσίγραφο στο Ιράν: «Αν δεν βάλετε γυναίκες στο γήπεδο να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικό αγώνα, οι κυρώσεις θα είναι μεγάλες. Και θα φτάνουν μέχρι τον αποκλεισμό από τις διοργανώσεις μας».
Στο Ιράν δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Έπρεπε να… υπακούσουν. Η «μεγάλη εικόνα» δείχνει τη FIFA ως μια ομοσπονδία με ευαισθησίες. Ως έναν οργανισμό που σκέφτεται πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Και που με δικές της ενέργειες κατάφερε να αλλάξει μια πραγματικότητα που κρατά κοντά 30 χρόνια. Από το 1981 έχει απαγορευτεί στις γυναίκες στο Ιράν να βλέπουν από κοντά αθλητικές διοργανώσεις.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς έτσι; Μάλλον όχι. Το θέμα με τις περίπου 3.500 γυναίκες που είδαν από κοντά το Ιράν να επικρατεί με το εντυπωσιακό 14-0 της Καμπότζης έγινε viral σε όλο τον κόσμο. Το διαφήμισε – και – η ίδια η FIFA. Προς όφελός της βεβαίως βεβαίως. Αντίθετα, μάλλον στα… ψιλά πέρασε η – τραγική – αφορμή για να γίνει πράξη το αυτονόητο. Και αυτή η αφορμή ακούει στο όνομα «Blue Girl». Το κορίτσι που λίγο καιρό νωρίτερα είχε αυτοπυρποληθεί και υποκύψει στα τραύματά της, επειδή είχε μάθει πως κινδυνεύει να φυλακιστεί λόγω της τόλμης της να βρεθεί σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Η «θυσία» του «Blue Girl»
«Blue Girl». Έτσι ονόμασαν την Σαχάρ Κονταγιάρι, η οποία μοιάζει να «θυσιάστηκε» προκειμένου να ακουστεί σε όλο τον κόσμο η ιστορία της και να μπουν σε ιρανικά γήπεδα όσες γυναίκες αγαπούν το ποδόσφαιρο. Blue Girl γιατί βάφτηκε στα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, της Εστέγκλαλ, μίας εκ των δύο μεγαλύτερων ομάδων του Ιράν.
Συνέβη τον περασμένο Μάρτιο. Έβαψε μπλε το πρόσωπό της, έπιασε ψηλά τα μαλλιά της, ντύθηκε σαν άντρας και «τρύπωσε» στο γήπεδο της Εστέγκλαλ για να παρακολουθήσει το παιχνίδι της ομάδας της. Για κακή της τύχη, κάποιοι την ανακάλυψαν με αποτέλεσμα να τη συλλάβουν.
Φυλακίστηκε για τρεις μέρες, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση και περίμενε έξι μήνες προκειμένου να γίνει το δικαστήριο. Τη μέρα της δίκης εμφανίστηκε αλλά άκουσε πως αυτή αναβάλλεται λόγω επείγουσας οικογενειακής κατάστασης του δικαστή της υπόθεσης. Έφυγε αλλά κατάλαβε πως είχε αφήσει το κινητό της τηλέφωνο εκεί και γύρισε για να το πάρει.
Όπως έχει γίνει γνωστό, εκεί άκουσε κάποιον να λέει πως αν καταδικαστεί, τότε θα μπορούσε να μείνει στη φυλακή από έξι μήνες έως δύο χρόνια. Φυλακή επειδή… τόλμησε να δει ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι από κοντά. Πήγε στο σπίτι της, αυτοπυρπολήθηκε και λίγη ώρα αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.
«Γνωρίζουμε την τραγωδία και λυπούμαστε βαθιά. Η FIFA εκφράζει τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και τους φίλους της Σαχάρ και επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς τις ιρανικές αρχές να διασφαλίσουν την ελευθερία και την ασφάλεια οποιασδήποτε γυναίκας εμπλέκεται σε αυτή τη νόμιμη μάχη για να τερματιστεί η απαγόρευση της παρουσίας γυναικών στα στάδια του Ιράν», ήταν η δήλωση αξιωματούχου της FIFA.
Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό, από την παρουσία του σε Πανιώνιο και ΑΕΚ, Μασούντ Σοτζέι, αρχηγός της Εθνικής του Ιράν, πήρε θέση μέσω Instagram: «Η απαγόρευση είναι ριζωμένη σε ξεπερασμένες σκέψεις που δεν πρόκειται να κατανοηθούν από τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε. Στο Ιράν επικράτησε αναβρασμός, στα γήπεδα της χώρας οι φίλαθλοι ζητούσαν να επιτρέψουν στις γυναίκες να βρεθούν στα γήπεδο. Οι ίδιοι οι Ιρανοί άρχισαν να ζητούν από παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν στη χώρα να λαμβάνει μέρος, αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τις γυναίκες. Η κρατική παρέμβαση στον αθλητισμό ξεκίνησε σιγά σιγά να χάνει της ισχύ της, λόγω του θανάτου του «Blue Girl». Της νεαρής Σαχάρ.
Η επανάσταση ξεκίνησε από το Ιράν και όχι από τη FIFA που κομπάζει πως εκείνη είναι που αλλάζει τα πράγματα. Αν δεν υπήρχε η αυτοκτονία της Σαχάρ, ίσως κανείς να μην είχε ασχοληθεί με το θέμα. Και κανείς να μην έδινε σημασία σε ένα κορίτσι που θα φυλακιζόταν επειδή θέλησε να δει από κοντά ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου.
Το… μαντρί που «έχωσαν» τις γυναίκες
Το παιχνίδι της περασμένης Πέμπτης με την Καμπότζη γράφτηκε ήδη στην ιστορία. Τα εισιτήρια που προορίζονταν για τις γυναίκες ήταν 3.500 και εξαφανίστηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες. Οι γυναίκες στο γήπεδο ήταν τελικά περισσότερες από τους άνδρες, αφού μόλις 3.000 αποφάσισαν να πάνε να παρακολουθήσουν το ματς, προφανώς λόγω της μικρής δυναμικότητας της αντιπάλου.
Παρ’ όλα αυτά και παρά τη μεγάλη ζήτηση, δε δόθηκαν περισσότερα εισιτήρια σε γυναίκες. Και όχι μόνο αυτό. Οι πύλες ναι μεν άνοιξαν για την παρουσία των γυναικών, αλλά οι ετοιμασίες έδειξαν πριν από το ματς πως βρέθηκε τρόπος ώστε να παραμείνουν στο περιθώριο.
Στην κερκίδα που κάθισαν τοποθετήθηκε κάγκελο, ώστε να μην υπάρξει επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι γυναίκες… μαντρώθηκαν σε μια άκρη της εξέδρας, αλλά τουλάχιστον το χάρηκαν με την ψυχή τους. Και ήταν αυτό ένα πρώτο βήμα προς τη μεγάλη αλλαγή. Και μια δικαίωση για την ψυχή του «Blue Girl». Και όχι για τη FIFA που σκοπίμως επέλεξε να δείξει μονάχα τις εικόνες με τα γυναικεία χαμόγελα και όχι αυτές με τη… μαντρωμένη εξέδρα, που θα δείτε παρακάτω.
Women’s cage is ready for Iranian female fans in Azadi stadium. pic.twitter.com/RdisywH38a
— OpenStadiums (@openStadiums) 8 Οκτωβρίου 2019