Η «νεοφώτιστη» του πορτογαλικού πρωταθλήματος, Φαμαλικάο συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα την ποδοσφαιρική Ευρώπη, οδηγεί την κούρσα της Primeira Liga και φιλοδοξεί να κάνει ό, τι και η Λέστερ...να μπει ανάμεσα στους «γίγαντες» της χώρας της, γράφοντας ιστορία.
Έχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες και συγκεκριμένα 18 χρόνια από την τελευταία φορά που μία ομάδα «έσπασε» την κυριαρχία των «Big-3» στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ήταν η Μποαβίστα, τη σεζόν 2000- 2001, χρονιά κατά την οποία κατέκτησε τον τίτλο στη «Liga Nos».
Αντίστοιχο κατόρθωμα, φιλοδοξεί να πετύχει η Φαμαλικάο, η ομάδα από το προάστιο της Μπράγκα που «τρελαίνει» τη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου με τις επιδόσεις της.
Πρόκειται για τη νεοφώτιστη ομάδα, η οποία έπειτα από 7 αγωνιστικές, βρίσκεται στο «ρετιρέ» της βαθμολογίας, έχοντας συγκεντρώσει 19 βαθμούς (6 νίκες και 1 ισοπαλία), έναν παραπάνω από τους «γίγαντες» της χώρας, Πόρτο και Μπενφίκα.
Ποια είναι όμως η ομάδα που έχει εκπλήξει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη; Είναι δύσκολο να βρει κανείς κάποια λογική εξήγηση, αλλά σίγουρα το γεγονός ότι τα ηνία του συλλόγου ανήκουν στον «δαιμόνιο» μάνατζερ, Ζόρζε Μέντες, λέει πολλά.
Η Φαμαλικάο, καταρχάς, αξίζει να τονιστεί, ότι φέτος πραγματοποίησε την επάνοδο στην μεγάλη κατηγορία, έπειτα από 25 χρόνια. Είναι πολύ μακρινή πλέον η σεζόν 2008-2009, κατά την οποία, ο σύλλογος αγωνιζόταν στην πέμπτη!! τη τάξει κατηγορία του πορτογαλικού ποδοσφαίρου.
Βήμα- βήμα, ο πορτογαλικός σύλλογος ανέβηκε κατηγορίες, κερδίζοντας στο τέλος της σεζόν 2018-2019 (10 χρόνια μετά), την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία.
Ποιος είναι ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία
Μία άνοδος, η οποία έχει τη «σφραγίδα» του νέου ιδιοκτήτη του κλαμπ, Ίνταν Όφερ. Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος απέκτησε στην αρχή της περσινής σεζόν το 51% του συλλόγου, μέσω της εταιρίας «Quantum Pacific Group». Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes μάλιστα, ο Όφερ έχει περιουσία που εκτιμάται στα 5 δις δολάρια.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ισραηλινός άυξησε το ποσοστό του από το 51 στο 85 %, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι ο εν λόγω ιδιοκτήτης, κατέχει και το 32% της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Όφερ ήθελε να επενδύσει στην πορτογαλική αγορά, οπότε βρήκε την ευκαιρία μέσω της εμπλοκής του στη Φαμαλικάο.
Αυτό που λίγοι παραδέχονται, παρότι πλέον το γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι τα νήματα του συλλόγου, κινεί ο Ζόρζε Μέντες, ένας από τους πιο ισχυρούς μεγαλοατζέντηδες στον κόσμο. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις καλοκαιρινές μεταγραφές της Φαμαλικάο.
Ο Ντιόγκο Γκονσάλβες και ο Γκούγκα, οι οποίοι αποκτήθηκαν από την Μπενφίκα, ανήκουν στο «πελατολόγιο» του Μέντες. Ο στόπερ που πέρασε πέρσι από την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, ο Ροντερίκ Μιράντα, αλλά και ο Πέδρο Γκονσάλβες, ήρθαν από την Γουλβς, ομάδα με την οποία ο Πορτογάλος ατζέντης επίσης συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια.
Ο Όφερ είναι ένας δυναμικός άνθρωπος, ο οποίος δεν διστάζει να πάρει σκληρές αοφάσεις, ακόμα και αν είναι αντίθετες με την κοινή γνώμη. Το περσινό καλοκαίρι, έδιωξε 18 παίκτες, οι οποίοι ήταν αυτοί που οδήγησαν την ομάδα στον προβιβασμό και προχώρησε σε 19 νέες προσθήκες.
Μαζί με τους ποδοσφαιριστές, την έξοδο είδε και ο «αρχιτέκτονας» της ανόδου, ο Κάρλος Πίντο, ο οποίος σφράγισε τη επιστροφή της ομάδας στην ελίτ.
Ο αθλητικός διευθυντής που δεν φοβήθηκε την επανάσταση
Δεν είναι όμως μόνο οι δύο «κεφαλές» της ομάδας, υπεύθυνοι για την επιτυχία της «μικρούλας» Φαμαλικάο. Εξίσου υπεύθυνος για το δημιούργημα αυτό, είναι ο Μιγκέλ Ριμπέιρο, ο πρώην αθλητικός διευθυντής της Ρίο Άβε, ο οποίος ανέλαβε το πόστο του GM και στους νεοφώτιστους.
Οι «σκληρές» αποφάσεις της διοίκησης είχαν και τη δική του σφραγίδα. Ο ίδιος άνθρωπος που έφτιαξε την ομάδα της ανόδου, ήταν εκείνος που αποφάσισε να την «ξηλώσει». Ο Ριμπέιρο ήταν εκείνος που εισηγήθηκε στη διοίκηση την απομάκρυνση του Κάρλος Πίντο, θεωρώντας ότι δεν ήταν ικανός να οδηγήσει σε αντίστοιχες επιτυχίες την ομάδα στην Primeira Liga.
Έτσι, ο αθλητικός διευθυντής της Φαμαλικάο έδωσε το χρίσμα στον Ζοάο Πέδρο Σόουζα, τον βοηθό του Μάρκο Σίλβα στην Έβερτον. Ο Ριμπέιρο αποτελεί το δεξί χέρι του Ισραηλινού ιδιοκτήτη, έχει το ελεύθερο να παίρνει όλες τις αποφάσεις του αθλητικού τμήματος και αποτελεί δικαιολογημένα τον «αρχιτέκτονα» αυτού του δημιουργήματος.
Ο νέος προπονητής του συλλόγου, Ζοάο Πέδρο Σόουζα, ο οποίος έχει την ομάδα στην κορυφή, δεν είναι η μόνη επιτυχημένη ανακάλυψη του Πορτογάλου τεχνικού διευθυντή.
Στο παρελθόν, στη Ρίο Άβε, έχει ανακαλύψει σπουδαίους προπονητές, οι οποίοι κοουτσάρουν ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο (νυν της Γουλβς), ο Λουίς Κάστρο (Σαχτάρ) και ο Πέδρο Μαρτίνς (Σπόρτινγκ Λισαβόνας).
Ο νυν τεχνικός της Φαμαλικάο μαζί με τον Μάρκο Σίλβα, ήταν το δίδυμο που οδήγησαν την Εστορίλ, όχι μόνο στην άνοδο στην μεγάλη κατηγορία, αλλά και στην πέμπτη θέση του 2012/2013 και στην τέταρτη την επόμενη χρονιά. Συνεργάστηκαν επίσης στην Σπόρτινγκ, στο Ολυμπιακό, στη Χαλ, στη Γουότφορντ και μέχρι πέρσι στην Έβερτον.
Επομένως, ο προπονητής των «νεοφώτιστων», δεν είναι κάποιος τυχαίος, έχει εμπειρία από ομάδες με απαιτήσεις και μέχρι στιγμής δικαιώνει απόλυτα τον Ριμπέιρο, ο οποίος του έδωσε τα ηνία του συλλόγου.
Ομάδα χωρίς τα ηχηρά ονόματα, αλλά με παίκτες που έχουν την απαιτούμενη φιλοδοξία
Η πορεία προς την κορυφή, όμως δεν ήταν στρωμένη με «ροδοπέταλα». Ο Σόουζα κλήθηκε μέσα σε ένα καλοκαίρι να φτιάξει μία ομάδα από το μηδέν, με μια «ντουζίνα» από μεταγραφές. Το σύνολο που έχει φτιάξει όμως φαίνεται τόσο δεμένο, σαν να έπαιζε χρόνια μαζί.
Η Φαμαλικάο διαθέτει το πιο νεανικό ρόστερ της κατηγορίας, περιλαμβάνοντας στην ενδεκάδα μόλις δύο έμπειρους ποδοσφαιριστές. Τον 30χρονο αμυντικό Λιόνα και τον 35χρονο «φύλακα- άγγελο» Ράφαελ Ντεφέντι, ο οποίος είναι και ο κάπτεν της ομάδας.
Ο Σόουζα, με την βοήθεια του Ριμπέιρο, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που αρνείται να χάσει και ξέρει να παίρνει αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα. Ένας από τους ηγέτες είναι ο πρώην παίκτης της Μπράγκα, Φάμπιο Μάρτινς, ο οποίος υπέγραψε στη Φαμαλικάο ως ελεύθερος.
Στη επίθεση ξεχωρίζει ο νεαρός Ισπανός Τόνι Μαρτίνες και στο κέντρο ο Ούρος Ράσιτς, ο οποίος αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού από την Βαλένθια, μετά από εισήγηση του Ζόρζε Μέντες.
Παρόλο που ο Μαρτίνες δεν σκοράρει μεγάλο αριθμό γκολ, ο Σόουζα παραμένει ήσυχος όσο έχει τον Άντερσον Σίλβα, τον βιρτουόζο Βραζιλιάνο εξτρέμ, ο οποίος έχει σημειώσει 4 γκολ σε 6 παιχνίδια, όντας ο τρίτος σκόρερ της κατηγορίας.
Οι παίκτες ακολουθούν κατά γράμμα τη φιλοσοφία του κόουτς Σόουζα και παρότι πολλοί προέρχονται από συλλόγους όπως η Ατλέτικο, η Βαλένθια και η Γουέστ Χαμ, αντιλαμβάνονται την πρόκληση της Φαμαλικάο, ως την ευκαιρία της ζωής τους.
Η Φαμαλικάο καλείται να πετύχει το ακατόρθωτο
Από τη στιγμή που ιδρύθηκε το πορτογαλικό πρωτάθλημα, το μακρινό 1937, μόλις μία ομάδα εκτός της Μποαβίστα, έχει καταφέρει να σπάσει την κυριαρχία των «Big-3». Ήταν η Μπελενένσες, το 1946.
Η Φαμαλικάο θέλει να πετύχει το «αδιανόητο», αν αναλογιστεί κανείς ότι οι υψηλότερες θέσεις της ιστορίας της ήταν τις σεζόν 1991-1992 και 1992-1993, όταν και τερμάτισε στην 14η θέση.
Παρά το γεγονός ότι ότι είναι αρκετά δύσκολο να διατηρηθεί στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας, η Φαμαλικάο έχει περάσει επιτυχημένα μέχρι στιγμής τα τεστ, που κλήθηκε να δώσει.
Το πρώτο από αυτά ήταν απέναντι στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας, τέλη Σεπτεμβρίου, όταν και βρέθηκε πίσω στο σκορ στο «Ζοσέ Αλβαλάδε», αλλά κατάφερε να ανατρέψει το σκορ, πανηγυρίζοντας τη νίκη με 2-1.
Οι υποχρεώσεις της Φαμαλικάο μετά την διακοπή των Εθνικών ομάδων, είναι και αυτές που θα κρίνουν την πορεία των νεοφώτιστων στην Primeira Liga. Στις 27 Οκτωβρίου, η ομάδα του Σόουζα ταξιδεύει στο «Ντραγκάο», για να αντιμετωπίσει την Πόρτο, σε ένα ακόμη δύσκολο τεστ.
Το ποδόσφαιρο είναι το άθλημα, στο οποίο όλοι μπορούν να ονειρεύονται. Η Φαμαλικάο θέλει να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να γίνει η Λέστερ της Πορτογαλίας.
Η ομάδα από το μικροσκοπικό προάστιο της Μπράγκα, εμφανίστηκε ξαφνικά στο προσκήνιο και φιλοδοξεί να μπει «σφήνα» στους «μεγάλους» της Πορτογαλίας. Είτε τα καταφέρει, είτε όχι, μας προσφέρει μία όμορφη ποδοσφαιρική ιστορία.