Η Τότεναμ υπέστη «ανεπανάληπτη» συντριβή από την Μπάγερν Μονάχου στο Λονδίνο, με τον Μαουρίτσιο Ποκετίνο να βρίσκεται στο στόχαστρο, αναζητώντας τρόπους ώστε να αντιστρέψει το «δυσοίωνο» κλίμα.
Όταν ο Λούκας Μόουρα έστελνε την μπάλα στα δίχτυα του Ονάνα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στην «Άμστερνταμ Αρένα» και έδινε το εισιτήριο στην Τότεναμ για τον μεγάλο τελικό του Champions League, το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαΐου…146 μέρες μετά, το κλίμα έχει αντιστραφεί, ο ουρανός στο Βόρειο Λονδίνο έχει συννεφιάσει και το οικοδόμημα του Μαουρίτσιο Ποκετίνο δείχνει να καταρρέει.
Η «εφτάρα» από την Μπάγερν εντός έδρας άνοιξε «πληγές», οι οποίες θα αργήσουν να επουλωθούν, σε ένα παιχνίδι στο οποίο υποτίθεται ότι οι «Spurs» δεν έψαχναν μονάχα το πρώτο τρίποντο στους ομίλους, αλλά και μια καλή εμφάνιση, ώστε να τονώσουν την ψυχολογία τους.
Το «ισοπεδωτικό» 2-7 από το σύνολο του Νίκο Κόβατς, έφερε την βαρύτερη ήττα στην ιστορία των Λονδρέζων αλλά και γενικότερα αγγλικής ομάδας εντός έδρας στα Κύπελλα Ευρώπης. Και όμως το ξεκίνημα της Τότεναμ δεν προοιώνιζε κάτι τέτοιο, με τον Σον να δίνει το προβάδισμα στην ομάδα του από πολύ νωρίς στην αναμέτρηση.
Στη συνέχεια, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους οι παιδικές ασθένειες της άμυνας του Μαουρίτσιο Ποκετίνο, με τα λάθη να διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι γηπεδούχοι δέχτηκαν γκολ στην λήξη του ημιχρόνου από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με την χειρότερη δυνατή ψυχολογία (1-2).
Είναι η τρίτη φορά φέτος, που η Τότεναμ δέχεται γκολ σε αυτό το χρονικό διάστημα, μετά από εκείνα των Ποντένσε στο 44’ και του Λακαζέτ στο 45+1’. Δύο παιχνίδια που τελικά της στοίχισαν βαθμούς (2-2 με Άρσεναλ και 2-2 με Ολυμπιακό).
Στο δεύτερο ημίχρονο, η μεσοαμυντική γραμμή της ομάδας ήταν ακόμη χειρότερη, με τους Γκνάμπρι και Λεβαντόφσκι να εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους Αλντερβάιρελντ, Βερτόγκεν, Οριέ και Ρόουζ. Η ομάδα του Ποκετίνο δέχτηκε όλα τα γκολ στην αντεπίθεση και αν είναι φυσιολογικό να ανοιχτεί από τη στιγμή που κυνηγούσε στο σκορ, είναι αδιανόητο σε αυτό το επίπεδο να επιδεικνύεις τέτοια αφέλεια και σημάδια παραίτησης. Ιδιαίτερα σε μια βραδιά στην οποία η αποτελεσματικότητα των Βαυαρών άγγιζε την τελειότητα.
Η Τότεναμ έχει δεχτεί 18 γκολ σε μόλις 10 παιχνίδια, απαγορευτικό για ομάδα με την ποιότητά της, αλλά και επιθετικά παρουσιάζεται ιδιαίτερα «δυσκοίλια». Η δημιουργία της είναι «φτωχή», φαντασία μηδέν, ενώ λείπουν οι περσινές συνεργασίες στην επίθεση. Μοναδικό θετικό σημάδι, η παρουσία του Χάρι Κέιν, ο οποίος έχει ήδη πετύχει 7 γκολ σε 9 παιχνίδια, όντας όμως απελπιστικά μόνος.
Ο Αργεντινός τεχνικός των «σπιρουνιών» αντιμετώπισε ψύχραιμα την κατάσταση στη συνέντευξη τύπου, αποδίδοντας στα ρίσκα που πήρε η ομάδα του την έκταση του σκορ… Ψυχραιμία, η οποία τείνει να χαθεί από την μεριά των φιλάθλων της ομάδας, μερίδα των οποίων έχει αρχίσει να χάνει την υπομονή της με την εικόνα της Τότεναμ. Το χειρότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά υπάρχει δυσπιστία προς το πρόσωπο του αρχιτέκτονα αυτού του οικοδομήματος, του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία της ομάδας από το 2014 που πήρε τα ηνία της.
Ο Ποκετίνο άλλαξε ριζικά το status της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ, καθιερώνοντας την ομάδα στην πρώτη τετράδα, την οδήγησε σε τελικό Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της και έφτιαξε ένα πυρήνα παικτών, οι οποίοι αγωνίζονται για εκείνον, αλιεύοντας το 101% από τον καθένα.
Πέρα από αυτά, αρνήθηκε αρκετές φορές να μπει σε διαπραγματεύσεις με ομάδες που τον ήθελαν διακαώς για την άκρη του πάγκου τους, κλείνοντας τα αυτιά του στην Ρεάλ Μαδρίτης και τον Φλορεντίνο Πέρεθ, προκειμένου να παραμείνει στην «αγαπημένη» του Τότεναμ.
Οι φίλοι των «σπιρουνιών» αναγνωρίζουν την προσφορά του Αργεντινού τεχνικού, αλλά όταν μια ομάδα μεγαλώνει το ταβάνι της, είναι λογικό να υπάρχουν και απαιτήσεις. Οι μεταγραφές (Εντομπελέ, Σεσενιόν, Λο Σέλσο) μετά από 1,5 χρόνο και το καινούριο γήπεδο, δημιούργησαν έναν ενθουσιασμό άνευ προηγουμένου, ο οποίος όμως αποδείχτηκε υπερβολικός.
Η σκληρή αλήθεια είναι ότι η Τότεναμ αποτελείται από ένα γκρουπ παικτών, το οποίο έχει τρυπήσει το ταβάνι του και το οποίο δουλεύει τόσα χρόνια μαζί, φτάνοντας στα όρια του κορεσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που παίκτες όπως ο Έρικσεν, ο Βερτόνγκεν και ο Αλντεβάιρελντ, οι οποίοι αποτελούν μέλη του βασικού κορμού των επιτυχιών της ομάδας, ζήτησαν να πάρουν μεταγραφή αυτό το καλοκαίρι. Τα συμβόλαιά τους μάλιστα ολοκληρώνονται στο τέλος της σεζόν, με τους ίδιους να είναι αρνητικούς ώστε να τα ανανεώσουν και την ομάδα να κινδυνεύει να χάσει χωρίς οικονομικό όφελος βασικά γρανάζια του ρόστερ.
Ο Ποκετίνο μετά τις ήττες από τη Λέστερ για το πρωτάθλημα και την Κόλτσεστερ για το Carabao Cup, προανήγγειλε μεταγραφές τον Ιανουάριο, αλλά το αίτημά του θα πρέπει να βρει σύμφωνο και το αφεντικό της ομάδας, Ντάνιελ Λέβι. Ο ισχυρός άνδρας των Λονδρέζων ξόδεψε 114 εκατ. για να ενισχύσει τον 47χρονο προπονητή στο θερινό μεταγραφικό παζάρι, οπότε περιμένει και τα ανάλογα αποτελέσματα.
Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι ότι λείπουν οι λύσεις, αλλά ότι οι παίκτες που ήρθαν δεν έχουν αφήσει το στίγμα τους, ο καθένας για διαφορετικό λόγο. Ο Εντομπελέ δείχνει δυναμισμό, προσφέρει τρεξίματα, αλλά όπως και στο παιχνίδι με την Μπάγερν, υπέπεσε σε αρκετά λάθη (που στοίχισαν και γκολ), ενώ δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί σε τακτικό επίπεδο.
Ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο έχει αγωνιστεί συνολικά 47 λεπτά, καθώς τραυματίστηκε με την Εθνική Αργεντινής και θα επιστρέψει γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ο ταλαντούχος πρώην παίκτης της Φούλαμ, Ράιαν Σεσενιόν βρίσκεται σε στάδιο αποκατάστασης, έχοντας χάσει την προετοιμασία του καλοκαιριού.
Αν προσθέσεις τα προβλήματα τραυματισμού που έχουν υποστεί από τον Σεπτέμβριο οι Ντάβινσον Σάντσες, Γουόκερ- Πίτερς, αλλά και ο Χουάν Φόιθ, καταλαβαίνεις τις περιορισμένες λύσεις που έχει στο ροτέισον ο 47χρονος τεχνικός.
Μετά το διάστημα της διακοπής για τις Εθνικές ομάδες, η Τότεναμ κλήθηκε να αγωνιστεί σε έξι παιχνίδια, σε διάστημα 18 ημερών. Σε αυτά τα παιχνίδια, ο απολογισμός ήταν 3 ήττες, 1 ισοπαλία (2-2 με Ολυμπιακό) και 2 νίκες (με Σαουθάμπτον, Κρίσταλ Πάλας εντός).
Η κατάσταση την οποία έχει να διαχειριστεί ο Ποκετίνο είναι κρίσιμη. Η ομάδα του αποκλείστηκε στο Carabao Cup από ομάδα της Ligue 2 (Κόλτσεστερ), βρίσκεται στο -10 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ έπειτα από μόλις 7 αγωνιστικές και δεν έχει ακόμα σημειώσει νίκη στον όμιλο του Champions League. Ακολουθεί το παιχνίδι με την Μπράιτον εκτός έδρας (05/10, 14:30) και έπειτα η διακοπή.
Το «διάλειμμα» των Εθνικών ομάδων θα ηχήσει για πρώτη φορά τόσο «γλυκά» στα αυτιά του Ποκετίνο και των παικτών του, πριν από τη δύσκολη συνέχεια. Η Τότεναμ μετά τη διακοπή έχει δύσκολα παιχνίδια με τις Λίβερπουλ, Έβερτον και Γουέστ Χαμ εκτός έδρας για την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και τα δύο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα που θα κρίνουν το ευρωπαϊκό της μέλλον.
Ο «στρατηγός» της ομάδας καλείται να συσπειρώσει τους ποδοσφαιριστές του, να τους δώσει νέα κίνητρα και να δουλέψει, προκειμένου να αλλάξει την εικόνα της Τότεναμ στον αγωνιστικό χώρο. Διαφορετικά η «κλεψύδρα» θα αρχίσει να μετράει αντίστροφα…