Τα έξοδα και τα έσοδα των προπονητών της Τσέλσι. Τα κομπιουτεράκια βγήκαν, ο Λάμπαρντ έσπασε ρεκόρ, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ελλειμματικό για την ομάδα του Ρομάν Αμπράμοβιτς και αγγίζει τις 745 εκατομμύρια λίρες.
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς απέκτησε την Τσέλσι το 2003 και είχε ως μεγάλο του όνειρο να την φτάσει στην κορυφή. Τα κατάφερε αρκετές φορές, όμως οι επιλογές προπονητών και τα ψώνια τους τον έφεραν σε θέση ώστε να τραβάει τα μαλλιά του. Κάθε χρόνο οι «Μπλε» είχαν έλλειμμα με την λήξη της μεταγραφικής περιόδου, ενώ ελάχιστες φορές είχαν πλεόνασμα.
Αναμφίβολα οι Λονδρέζοι επανήλθαν σε top επίπεδο, ωστόσο κάποιες από τις επιλογές δεν δικαιολόγησαν τα λεφτά τους. Οι επενδύσεις από την… Ρωσία είχαν διπλό στόχο! Τους τίτλους και τα κέρδη, ωστόσο η δεύτερη πτυχή των «θέλω» του Ρώσου απομακρύνεται. Ας δούμε τους προπονητές που έκαναν τον Αμπράμοβιτς να αγοράζει ασταμάτητα και πόσα λεφτά έχασε ο ιδιοκτήτης των «Μπλε» .
Μπορεί η Τσέλσι να «πόνεσε» με την απαγόρευση μεταγραφών και να είδε τους αντιπάλους της να κάνουν (όχι όλοι) κάποιες προσθήκες. Μπορεί ο Φρανκ Λάμπαρντ να μην είχε την ευκαιρία να στήσει την ομάδα με μεταγραφές που είχε στα πλάνα του, όμως η διοίκηση Αμπράμοβιτς πέτυχε ένα σπουδαίο ρεκόρ εσόδων, ενώ υπάρχει μία μακροσκελή λίστα προπονητών από την στιγμή που ανέλαβε ο Ρώσος, αναλύοντας τις αγορές με τα κέρδη ή τις απώλειες με recordman τον Φράνκι.
Οι «Μπλε» πούλησαν 21 παίκτες στην φετινή καλοκαιρινή αγορά και φυσικά το μεγάλο τους αστέρι Εντέν Αζάρ (100.000.000+bonus), φτάνοντας σε κέρδος 133 εκατομμυρίων λιρών! Το προηγούμενο ρεκόρ των διοικήσεων του Ρώσου, μας γυρίζει μία δεκαετία πίσω όταν η Τσέλσι είχε στον πάγκο της τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι και έκλεισε την περίοδο των μεταγραφών με κέρδος 13 εκατομμυρίων λιρών.
Είναι προφανές πως ο Φρανκ Λάμπαρντ έπειτα από λίγους μήνες στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας έγινε ήδη κάτοχος ενός ρεκόρ, αν αναλογιστεί κανείς πως οι Λονδρέζοι ξόδευαν πολλά λεφτά στο παρελθόν (όπως σχεδόν όλοι οι σύλλογοι), προκειμένου να κατακτήσουν τρόπαια σε Αγγλία και Ευρώπη.
Οι «πλεονασματικοί» Λάμπαρντ και Σκολάρι:
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και φυσικά την φετινή σεζόν. Ο Λάμπαρντ όπως προείπαμε δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μεταγραφές λόγω της απαγόρευσης που έχει η Τσέλσι, όμως είδε 21 παίκτες να αποχωρούν και να προσφέρουν κέρδη στην ομάδα του.
Το ποσό πώλησης του Αζάρ σε συνδυασμό με τον Άλβαρο Μοράτα (Ατλέτικο Μαδρίτης), θα μπορούσαν να φτάσουν το συνολικό κέρδος στα 173.000.000 λίρες, ωστόσο η Τσέλσι είχε το δικαίωμα να υπογράψει τον Ματέο Κόβασιτς (έπαιζε ως δανεικός) και εκταμίευσε 40 εκατομμύρια λίρες, άρα το ποσό κέρδους έπεσε στις 133!
Η λίστα λοιπών των προπονητών που διαμόρφωσαν τις κερδοφόρες ή ανεπικερδείς μεταγραφικές περιόδους έχει στην δεύτερη θέση τον Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Μαζί με τον Λάμπαρντ αποτελούν τους μοναδικούς «πλεονασματικούς» προπονητές από το 2004 έως τώρα για την Τσέλσι.
Ο Βραζιλιάνος κάθισε στον πάγκο των «Μπλε» τη σεζόν 2008-09. Μπορεί να απέκτησε τους Μποσίνγκουα και Ντέκο για 27 εκατομμύρια λίρες, ωστόσο η φυγή παικτών όπως ο Σον Ράιτ Φίλιπς και ο Γουέιν Μπριτζ για την Μάντσεστερ Σίτι, αντιστάθμισε την διαφορά, δημιουργώντας πλεόνασμα της τάξης των 13 εκατομμυρίων λιρών για την Τσέλσι.
Το κεφάλαιο Ζοσέ Μουρίνιο:
Η μοναδική χρονιά που η Τσέλσι κέρδισε το πρωτάθλημα έχοντας το μικρότερο αρνητικό πλεόνασμα, ήταν η σεζόν 2014-2015. Ο Ζοσέ Μουρίνιο επιστρέφει (από το 2013) στο «Stamford Bridge» και ξοδεύει προκειμένου να αποκτήσει τους Ντιέγκο Κόστα και Σεσκ Φάμπρεγκας, προκειμένου να κατακτήσει την Premier League. Ο Πορτογάλος σημείωσε απώλεια 43 εκατομμυρίων λιρών στο σύνολο δύο ετών, ωστόσο κέρδισε το πρωτάθλημα και το Λιγκ Καπ!
Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την πρώτη θητεία του Μουρίνιο που επανέφερε την Τσέλσι σε top επίπεδο. Ο Πορτογάλος τεχνικός (2004-2007) σημείωσε συνολικά έλλειμμα 245 εκατομμυρίων λιρών, κατέκτησε όμως δύο συνεχόμενες Premier League, δύο League Cup, ένα Community Shield και ένα FA Cup.
Οι συνολικές απώλειες και στις δύο θητείες του φτάνουν τις 288.000.000 λίρες!
Οι υπόλοιποι της λίστας…
Οι υπόλοιποι προπονητές έχουν ο καθένας μία ξεχωριστή ιστορία για τα κέρδη ή τα ελλείμματα που είχαν για την ομάδα του Ρώσου μεγιστάνα. Ο Αντρέ Βίλας Μπόας είχε τη σεζόν 2011-2012 απώλειες 58 εκατομμυρίων λιρών, ενώ όλοι θυμόμαστε πως εκδιώχθηκε κακήν κακώς πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς.
Στην θέση του ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος σημείωσε απώλειες 76 εκατομμυρίων στους λίγους μήνες που έμεινε στο Λονδίνο, κατάφερε όμως να κατακτήσει το UEFA Champions League.
Ο Αντόνιο Κόντε διαδέχθηκε τον Ζοσέ Μουρίνιο για τις σεζόν 2016-2018, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα FA Cup, ωστόσο κατάφερε σε μία σεζόν (17/18) να σημειώσει ρεκόρ ελλείμματος το οποίο άγγιξε τις 234.000.000 λίρες. Το κομπιουτεράκι έγραψε συνολικές απώλειες 75 εκατομμυρίων λιρών για όσο έμεινε στο «Stamford Bridge».
Οι Αντσελότι και Σκολάρι κατέχουν αμφότεροι το ρεκόρ για το μικρότερο έλλειμμα ετησίως, καθώς άγγιξαν τις 27.000.000 λίρες! Οι συνολικές για τον Αντσελότι (2009-2011)απώλειες έφτασαν τις 118.000.000 λίρες, ενώ ο Σκολάρι όπως προείπαμε είχε πλεόνασμα.
Φυσικά η καριέρα του Φρανκ Λάμπρντ μόλις ξεκίνησε στην Τσέλσι και είναι προφανές πως όταν η απαγόρευση μεταγραφών αποσυρθεί θα ξοδέψει αρκετά λεφτά για να εκπληρώσει τα πλάνα που έχει για τους «Μπλε».
Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς έχει από το 2003 τις τύχες των Λονδρέζων στα χέρια του και έχει επενδύσει πολλά. Δυστυχώς για τον ίδιο το συνολικό έλλειμμα φτάνει τις 744 εκατομμύρια λίρες!