Η Κράσνονταρ και το όραμα ενός «ανώνυμου» ανθρώπου

Η Κράσνονταρ και το όραμα ενός «ανώνυμου» ανθρώπου

Με ιστορία μόλις 11 ετών, χωρίς ιδιαίτερα... επιτεύγματα, ένας επιχειρηματίας με ισχυρό όραμα και η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για διάκριση. Αυτή είναι η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στα play offs του Champions League...

Το παραμύθι της Κράσνονταρ δεν είχε… Δράκο. Οι Ρώσοι παρότι ηττήθηκαν εντός έδρας (0-1), ταξίδεψαν στο Ντραγκάο, τα έβαλαν με τα εναντίον τους προγνωστικά, επικράτησαν 3-2 της Πόρτο και πήραν αυτοί το εισιτήριο για τα play offs του Champions League, εκεί που θα αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό για μια θέση στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Για πρώτη φορά στην Ιστορία τους.

Τους Πειραιώτες άγχωνε η προοπτική του ζευγαρώματος με τους δις πρωταθλητές Ευρώπης, όμως η Κράσνονταρ είχε άλλα σχέδια και η πρόκρισή της σε βάρος ενός τόσο ιστορικού κλαμπ, όπως η Πόρτο, πρέπει να επιστήσει την προσοχή στον Πέδρο Μαρτίνς και το επιτελείο του.

Με έτος ίδρυσης το 2008, η Κρασνοντάρ εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Ρωσίας και τα χρώματά της έχουν κάτι… από τον εν Ελλάδι αιώνιο αντίπαλο: πράσινο – λευκό – μαύρο. Η τροπαιοθήκη της είναι άδεια. Το 2014-15 πήρε την υψηλότερη θέση της ιστορίας της στη βαθμολογία (3η), επαναλαμβάνοντας το επίτευγμα αυτό την περυσινή σεζόν.

Το 2014-15 επίσης έπαιξε για πρώτη φορά και στο Europa League, έχοντας φτάσει δύο φορές στους «16» το 2016-17 και το 2018-19, όπου αποκλείστηκε από Θέλτα και Βαλένθια αντίστοιχα. Δεν αποτελεί φόβητρο, ούτε έχει να επιδείξει κάτι σπουδαίο. Όμως το ποδόσφαιρο είναι η πηγή του απρόβλεπτου και το παραμύθι των Ρώσων έχει ήδη εντυπωσιακή εξέλιξη έως τώρα.

Πέρυσι, όπως προαναφέραμε, τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας του ρωσικού πρωταθλήματος, καταφέροντας να φτάσει μέχρι τη φάση των «16» του Europa League, εκεί όπου η Βαλένθια έφραξε τον δρόμο της, τερματίζοντας το ευρωπαϊκό της ταξίδι. Πέρασε από τη φάση των ομίλων, παίζοντας απέναντι στις Ακχίσαρσπορ, Σταντάρ Λιέγης και Σεβίλλη και στους «32» άφησε εκτός τη Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Στο γενετήσιο έτος της, το 2008, αγωνίστηκε στην 3η κατηγορία της Ρωσίας, μέχρι το 2010 βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία και από το 2011 κι έκτοτε αγωνίζεται με συνέπεια στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας.

Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού, Μάρκους Μπεργκ, ο 29χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός, Ρεμί Καμπελά, με θητεία σε Νιούκαστλ, Μαρσέιγ, Σεντ Ετιέν που κόστισε 12 εκατ. ευρώ, και οΤόνι Βιλχένα, που αποκτήθηκε από τη Φέγενορντ έναντι 9 εκατομμυρίων, είναι μόλις τρία από τα ονόματα που είχε την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει η Κράσνονταρ, που έχει ως απόλυτο στόχο την είσοδό της στους ομίλους του Champions League, με το πείσμα για διάκριση να την κάνει ασταμάτητη…

Ταξίδι στην Ιστορία

Το Golden Rooom είναι μια εξαιρετική συλλογή χρυσών αντικειμένων από το 3.000 π.Χ. έως τις αρχές του 20ου αιώνα που στεγάζεται στο Μουσείο Ερμιτάζ που δημιουργήθηκε το 1764 από την Αικατερίνη την Μεγάλη. Σήμερα στην μοναδική του συλλογή περιλαμβάνονται πίνακες ανεκτίμητης αξίας όπως του Ρέμπραντ, Ραφαήλ και του Φρανς Χαλς. Υπολογίζεται ότι φιλοξενεί 4.000 έργα ζωγραφικής, 38.000 βιβλία, 10.000 πολύτιμους λίθους, 10.000 σκίτσα, 6.000 νομίσματα και αρκετά εκθέματα φυσικής ιστορίας.

Η Χρυσή Αίθουσα λοιπόν του παγκοσμίου φήμης μουσείου στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας είναι ένας χώρος που σου κόβει την ανάσα. Ένα σύμβολο πολυτέλειας στο κέντρο της πιο… πολυτελής και πλούσια «διακοσμημένης» πόλης της Ρωσίας. Οι τοίχοι του επιβλητικοί, ντυμένοι με κουρτίνες και το ταβάνι του γαλάζιο. Πολυέλαιοι κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου. Μια ατμόσφαιρα που δημιουργεί την αίσθηση ενός απαγορευμένου δέους σε όσους περπατούν και το περιεργάζονται.

Λέγεται ότι κάποιος χρειάζεται εβδομάδες για να το δει στην ολότητά του. Μεταξύ μάλιστα των περιουσιακών του στοιχείων είναι και ο ελληνικός χρυσός που βρέθηκε κοντά την αρχαία πόλη Φαναγορία στη χερσόνησο Ταμάν, μερικά χιλιόμετρα μακριά από την Κριμαία στην ακτή Κράσνονταρ Κραι, χρυσός που τοποθετείται στο γραμμικό της Ιστορία, περίπου τρεις χιλιετίες πίσω στον χρόνο.

Σήμερα, η σύγχρονη Ρωσία φιλοξενεί επίσης έναν διαφορετικού είδους πλούτο, όπου έχει αναδυθεί πολυκομματικά και πολυεθνικά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, πλούτος κυρίως τροφοδοτούμενος από τη βιομηχανία πετρελαίου.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν ήταν καν 30 ετών, όταν αγόρασε το 50% της Sibneft για 100 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Gazprom απασχολούσε περίπου 400.000 ανθρώπους και παρείχε το 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ρωσίας το 2011, παρά το γεγονός ότι σχηματίστηκε ως εταιρεία το 1989.

Όσο ανόητη κι αν είναι η σύζευξη ενός τόσο ιστορικού παρελθόντος και μιας τέτοιας ταχείας εξέλιξης, μπορεί να φαίνεται πως αντικατοπτρίζει τη σχέση μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών συλλόγων που βρίσκονται στο διοικητικό κέντρο της νοτιοανατολικής περιοχής της Ρωσίας, από όπου προήλθαν τα… μπιχλιμπίδια που θαμπώνουν τη ματιά σου στο Ερμιτάζ: την Κρασνοντάρ και την Κουμπάν.

Η Κουμπάν ιδρύθηκε το μακρινό 1928 από την NKPD, την μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης, η οποία υποστήριξε επίσης την Ντιναμό Μόσχας και ως εκ τούτου είναι ένας από τους παλαιότερους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη χώρα.

Εκεί που αυτή η αντιπαλότητα (Κουμπάν – Κράσνονταρ) γίνεται μοναδική είναι στην Ιστορία (ή στην έλλειψη Ιστορίας) της δεύτερης. Αυτό που θα αποτελούσε μια λαμπρή απάντηση σε μια ερώτηση σε κάποιο… κουίζ, είναι: ποιο επαγγελματικό σωματείο, εκτός από τα ιδρυτικά μέλη των πρωταθλημάτων, ανέβηκε στην κορυφαία κατηγορία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, χωρίς ποτέ, να κερδίσει την άνοδο!

Ο ξεχωριστός Σεργκέι Γκαλίτσκι

Η Κράσνονταρ, αφού ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα λιανικής πώλησης Σεργκέι Γκαλίτσκι το 2008, έχει κάνει δύο φορές «όπλο» τις οικονομικές δυσκολίες άλλων συλλόγων για να ανέβει από το χαμηλότερο επίπεδο, στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου της χώρας.

Αφού τερμάτισε τρίτη, στην τρίτη βαθμίδα του ρώσικου ποδοσφαίρου, στο τέλος της πρώτης της σεζόν, η FC Sportakadeklub Μόσχας και μετά και τον εκούσιο υποβιβασμό της FC SKA Rostov-na-Donu από τη δεύτερη κατηγορία, μετά την αποτυχία της να εξασφαλίσει τα οικονομικά προαπαιτούμενα για την επόμενη σεζόν, η Κράσνονταρ πήρε ένα δωρεάν εισιτήριο για άμεσο προβιβασμό!

Παρόλο που τη σεζόν 2009 τερμάτισε στα μέσα του βαθμολογικού πίνακα. Ένα χρόνο αργότερα ήταν η FC Saturn και η FC Μόσχα, των οποίων τα οικονομικά δεινά, προίκισαν την Κρασνοντάρ με ακόμα έναν εύκολο προβιβασμό. Αυτή τη φορά στην Premier League. Γεγονός που έκανε τους οπαδούς της Κουμπάν έξαλλους. Έβλεπαν μια ομάδα εύπορη και οικονομικά δυνατή, να μην χρειάζεται να κοπιάσει για να ανέβει κατηγορία.

Το ποδόσφαιρο και οι μετακινήσεις καθώς και τα οικονομικά ισχυρά κλαμπ, σε μια αχανής έκταση όπως η Ρωσία αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία. Δεν είναι λίγες οι ομάδες που δυσκολεύονται να βρουν τους πόρους ακόμα και για να κάνουν όλα τα απαραίτητα ταξίδια στις έδρες των άλλων ομάδων του πρωταθλήματος. Σε αυτό το περιβάλλον, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πριν από την Κρασνοντάρ, τα μόνα derbies πόλης, υπήρχαν στη Μόσχα.

Η σχέση μεταξύ των ρωσικών συλλόγων ως αποτέλεσμα, είναι πολύ πιο περίπλοκη. Οι αντιπαλότητες χαρακτηρίζονται συχνά από πολιτισμικές, πολιτικές και θρησκευτικές διαφορές και όχι από αμιγώς αθλητικούς  παράγοντες. Επιπλέον πολλές ομάδες στηρίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην σχέση τους με το κράτος. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για την Κράσνονταρ. Ο ιδιοκτήτης της, Σεργκέι Γκαλίτσκι, είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, ενός εξαιρετικά πλούσιου ιδιοκτήτη με τεράστια υπομονή κι επιμονή.

Η στάση του απέναντι στη νέα του ομάδα ήταν τόσο απροσδόκητη όσο και αναζωογονητική, για έναν άνθρωπο ο οποίος είχε βρει τον δρόμο του, μέσω της πιο βολικής και αποτελεσματικής πορείας προς την επιτυχία, κι έχει αρχίσει ήδη να αποκομίζει μερίσματα.

Η ανάπτυξη των παικτών και όχι οι μεγάλες δαπάνες, υπήρξαν η κινητήρια δύναμη πίσω από τη φιλοσοφία του, η οποία τον είδε σύντομα να οικοδομεί όχι μόνο μια Ακαδημία για την ομάδα, αλλά ένα ολόκληρο δίκτυο Ακαδημιών στην περιοχή. Συνειδητοποίησε ότι για να κερδίσει το προβάδισμα στη μάχη ενάντια στους αντιπάλους του, ήταν απαραίτητο όχι μόνο να κερδίσει την πόλη, αλλά ολόκληρο το Krasnodar Krai.

Το όνειρό του είναι η Κρασνοντάρ να παρατάξει κάποια στιγμή 11 «προϊόντα» των τμημάτων υποδομής στον αγωνιστικό χώρο. Όνειρο που έχει σιγά σιγά αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά, αφού η δουλειά της Ακαδημίας, έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον 19χρονο εξτρέμ, Μαγκομέντ Σάπι Σουλεϊμάνοφ, πρωταγωνιστή στην πρόκριση επί της Πόρτο.

Η Αναστασία Σαλνίκοβα είναι μια οπαδός του ποδοσφαίρου που μεγάλωσε στη Σιβηρία κοντά στην πρωτεύουσα Tyumen, αλλά μετακόμισε στο Κρασνοντάρ δύο χρόνια πριν από την ίδρυση των Ταύρων. Έχει μάλιστα μια μοναδική οπτική ως ένας μη-γηγενής οπαδός της ομάδας και περιγράφει την ακαδημία αλλά και τον ίδιο τον Γκαλίτσκι ως εντυπωσιακά στοιχεία του ποδοσφαιρικού τοπίου:

«Σέβομαι αυτόν τον άνθρωπο. Φαίνεται ότι είναι απαλλαγμένος από στερεότυπα και πραγματικά κάνει πράγματα, όπως η ακαδημία, το στάδιο, και δεν μιλάει μόνο και να πλουτίζει », είπε. «Έχω επισκεφθεί την ακαδημία της Κρασνοντάρ μου αρέσει πολύ η ατμόσφαιρα εκεί. Χαλαρή, αλλά με συγκεκριμένους στόχους. Όχι μόνο έχτισε ένα γήπεδο, αλλά έχει δημιουργήσει ένα πραγματικά καλό σχολείο με όλα τα απαραίτητα. Ο Πέλε έχει παρευρεθεί στην Ακαδημία της Κρασνοντάρ. Κάθε μαθητής κλήθηκε να δώσει το παρών. Αυτό ήταν τεράστιο»!

Για τον ιδιοκτήτη της Κράσνονταρ έχουν άπαντες να πουν έναν καλό λόγο. Μιλάνε για έναν άνθρωπο που με όπλο την υπομονή, χτίζει κάτι μεγάλο χωρίς να βάζει μπροστά τον πλούτο του και την δύναμη που μπορεί να απορρέει από αυτόν (Σύμφωνα με το Forbes, είναι ο 32ος πλουσιότερος Ρώσος, με περιουσία που ξεπερνά τα 3.5 δισ. δολάρια). «Είναι ένας εραστής του ποδοσφαίρου», λένε. Και αποφάσισε να χτίσει μια ομάδα από το μηδέν, να εξελιχθεί σταδιακά σε μια χώρα όπου λιγότερο από δύο δεκαετίες πίσω ο κόσμος της δωροδοκίας και των γκάνγκστερ έλυνε κι έδενε.

Ο Γκαλίτσκι του οποίου το πραγματικό επίθετο είναι Νικολάγεβιτς Χαρουτουνιάν (έχει ρίζες από την Αρμενία από την πλευρά του πατέρα του) πριν υιοθετήσει αυτό της συζύγου του, έχει εφεύρει και μοναδικούς τρόπους ώστε να περιορίσει την οπαδική βία. Μοίρασε για παράδειγμα δωρεάν εισιτήρια στους οπαδούς της Ζενίτ και την Σπαρτάκ με μοναδικό όρο να συμπεριφερθούν σωστά όσο βρίσκονται στην πόλη.

Όσοι έχουν ασχοληθεί με το δημιούργημά του, κάνουν λόγο για έναν ραγδαία εξελίξιμο σύλλογο που θα μπορεί άμεσα να εκθρονίσει τον μεγάλο του τοπικό αντίπαλο και να καθιερωθεί ως μια από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της χώρας…

Το ρόστερ της Κράσνονταρ

Τερματοφύλακες: Στάνισλαβ Κρίτσιουκ, Ματβέι Σαφόνοφ, Αντρέι Σινίτσιν

Αμυντικοί: Γιον Φιόλουσον, Αλιαξάντρ Μαρτίνοβιτς, Ούρος Σπάχιτς, Κρίστιαν Ραμίρεζ, Αλεξέι Γκριτσαγιένκο, Σερκγκέι Πετρόφ

Μέσοι: Ρεμί Καμπεγιά, Γιούρι Γκαζίνσκι, Βάντερσον, Ντμίτρι Σκοπίντσεφ, Κρίστοφερ Όλσον, Βίκτορ Κλάεσον, Γιουνές Ναμλί, Κάιο, Ντανιίλ Ούτκιν, Τόνι Βιλχένα, Ρούσλαν Καμπόλοφ, Ντμίτρι Στότσκι

Επιθετικοί: Άρι, Ιβάν Ιγκνάτιεφ, Αντρέι Ιβάν, Μάρκους Μπεργκ, Μαγκόμεντ-Σαπί Σουλεϊμάνοφ

Παρατσούκλια

Οι Ταύροι, οι «Μαυροπράσινοι»

Το γήπεδο

Στάδιο Κράσνονταρ, χωρητικότητας 35.074. Έχει τέσσερα αστέρια ΟΥΕΦΑ, άνοιξε τις πύλες του το 2016, η κατασκευή του κόστισε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία χρηματοδότησε ο ιδιοκτήτης της και χτίστηκε για να μοιάζει εξωτερικά με το Κολοσσαίο της Ρώμης!

Ο προπονητής

Μουράντ Μουσάεφ: 35 χρονών, δεν έχει προπονήσει άλλη ομάδα, πέραν των ακαδημιών της Κράσνονταρ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ