Βινς Κάρτερ: «Half Man – Half Amazing»

Βινς Κάρτερ: «Half Man – Half Amazing»

Ο Βινς Κάρτερ υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τους Ατλάντα Χοκς και ετοιμάζεται να γίνει κάτοχος δύο μοναδικών ρεκόρ στο NBA. To10.gr αναλύει το πως φτάσαμε ως εδώ...

Αν αναρωτιέστε πόσο δύσκολο είναι να παίζεις στο NBA στα 42 σου χρόνια, την απάντηση μπορεί να σας τη δώσει ο Βινς Κάρτερ, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιο του πρόσφατα για ακόμα ένα χρόνο.

Και επειδή στον «Vincanity» δεν αρκεί να μείνει γνωστός μόνο ως ο καλύτερος dunker όλων των εποχών, ετοιμάζεται να σπάσει και δύο ρεκόρ, μένοντας στα βιβλία της ιστορίας και «αναγκάζοντας» πολύ κόσμο να τον μάθει και να παραδειγματιστεί από εκείνον.

Η ΚΑΡΙΕΡΑ

24 Ιούνιου 1998 στο Τζένεραλ Μότορς Πλέις του Βανκούβερ στον Καναδά. Οι Τορόντο Ράπτορς επιλέγουν στο νούμερο 4 του draft τον Αντουάν Τζέιμισον. Οι Γκολντεν Στέιτ Γουόριορς στο νούμερο 5 τον Βινς Κάρτερ. Οι δύο ομάδες τα βρίσκουν γρήγορα και οι παίκτες ανταλλάσσονται. Οι Γουόριορς έχουν κάνει ένα λάθος το οποίο θα διαπιστώσουν αρκετά αργότερα.

Οι «δεινόσαυροι» ήδη διαθέτουν στο ρόστερ έναν φέρελπι νεαρό ονόματι Τρέισι Μακγρέιντι. Ελπίζουν με τον Βινς Κάρτερ θα συνθέσουν ένα πολύ καλό δίδυμο. Την πρώτη του χρονιά ο Κάρτερ θα αγωνιστεί σε 52 αγώνες, καθώς η χρονιά θα είναι πιο μικρή λόγω lockout, και θα έχει κατά μέσο όρο 18,3 πόντους, 5,7 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο. Νούμερα που θα του δώσουν το βραβείο του «Rookie of the Year».
Η επόμενη σεζόν θα είναι θα είναι η σεζόν της «εκτόξευσης» του Κάρτερ, ο οποίος θα εκτοξεύσει του μέσους όρους στους 25,7 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ οδηγώντας του Ράπτορς στα playoff για πρώτη φορά στην ιστορία τους, όπου και τους «σκούπισαν» οι Νιου Γιορκ Νικς.
Όμως πριν από αυτό έχει προηγηθεί και ένα All Star Game στο Όκλαντ στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν για πρώτη φορά οι λέξεις «Air Canada» και «Vinsanity». Ο λόγος; Η καλύτερη παρουσία σε διαγωνισμό καρφωμάτων μέχρι τότε. Αν όχι μέχρι σήμερα.

Η δεύτερη χρονιά του Κάρτερ τελείωσε με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ. Όπου στη φάση του τουρνουά ο Κάρτερ πέρασε πάνω από τον ύψους 2,17 (!!!) Φρέντερικ Βάις για να καρφώσει τη μπάλα στο καλάθι της Γαλλίας, συστηνόμενος σε όλο τον κόσμο καθώς το ίντερνετ δεν ήταν σε τόσο υψηλό επίπεδο όπως σήμερα.

Η σεζόν 2000-2001 άρχισε για τους Ράπτορς με την απώλεια του Τρέισι Μακγκρέιντι, καθώς ο παίκτης όντας ελεύθερος υπέγραψε στους Ορλάντο Μάτζικ. Παρόλα αυτά ο Κάρτερ παρουσιάστηκε ακόμα καλύτερος και αριθμώντας 27,6 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ οδήγησε ξανά τους Ράπτορς στα playoff. Εκεί πήρε εκδίκηση στον 1ο γύρο από τους Νικς, αφού οι Ράπτορς ήταν οι νικητές της σειράς με 3-2. Στους ημιτελικούς της Ανατολής οι Καναδοί θα αντιμετώπιζαν τον Άλεν Άιβερσον και τους Φιλαδέλφεια Σίξερς. Σε μια συναρπαστική σειρά που κρίθηκε στα 7 ματς, οι Σίξερς απέκλεισαν τους Ράπτορς με 4-3 καθώς ο Κάρτερ έχασε το κρίσιμο σουτ στο 7ο ματς με 2 δυτερόλεπτα να απομένουν.

https://www.youtube.com/watch?v=IPNzd_2ifKE

Η σεζόν 2001-2002 και ενώ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους «δεινόσαυρους» και τον Κάρτερ, οποίος είχε σε 60 αγώνες 24,7 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Όμως ολοκληρώθηκε άδοξα καθώς ο Βινς έχασε τα τελευταία 22 παιχνίδια της ομάδας λόγω ενός τραυματισμού και οι Κναδοί χωρίς τον ηγέτη τους αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των playoff από τους Ντιτρόιτ Πίστονς. Μάλιστα σε ένα παιχνίδι στις 7 Δεκεμβρίου ο Κάρτερ είχε καταφέρει να γίνει μόλις ο 2ος παίκτης μετά τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ που είχε 40+ πόντους, 15+ ριμπάουντ, 5+ ασίστ και 5+ ριμπάουντ σε ένα παιχνίδι μετά το 1973 που άρχισαν να προσμετρώνται στη στατιστική και τα κλεψίματα. Ο Κάρτερ σε εκείνο το ματς απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς είχε 45 πόντους, 15 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 5 κλεψίματα.

Στην σεζόν 2002-2003 ο «Air Canada» έπαιξε σε μόλις 43 αγώνες λόγω μιας επέμβασης στο γόνατο. Οι μέσοι όροι του έπεσαν.

Την επόμενη σεζόν ο Κάρτερ επανήλθε παίζοντας σε 73 παιχνίδια, ωστόσο απέτυχε να οδηγήσει τους Ράπτορς στα playoff. Ο φόργουρντ των Καναδών είχε 22,5 πόντους, 4,8 ριμπάουντ και 4,8 ασίστ.

Στο ξεκίνημα της σεζόν 2004-2005 ήρθε σε ρήξη με τη διοίκηση της ομάδας, καθώς δεν ήρθαν πρωτοκλασσάτα ονόματα για να τον βοηθήσουν στο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Έτσι μετά από μόλις 20 παιχνίδια ανταλλάχθηκε από την ομάδα.
Προορισμός το Νιου Τζέρσεϊ. Εκεί θα συναντήσει τον Τζέισον Κιντ και τον Ρίτσαρντ Τζέφερσον, με τους οποίους θα συνθέσουν μία εκπληκτική τριάδα. Ωστόσο η επιστροφή του στο Τορόντο τον Απρίλιο του 2005 θα σημαδευτεί από τις αντιδράσεις του κοινού προς το πρόσωπό του. Σαλιάρες με το νούμερο 15, γιουχαίσματα, ενώ υπήρχαν ακόμα και πανό που τον ρωτούσαν πως είναι το γόνατό του.

Μετά την ανταλλαγή του ο Κάρτερ θα ξαναβρεί τον καλό του εαυτό και σε 54 παιχνίδια με τους Νετς 27,5 πόντους, 5,9 ριμπάουντ και 4,7 ασίστ. Μάλιστα το Νιου Τζέρσει θα καταφέρει να μπει στην postseason, αλλά θα αποκλειστεί με 4-0 από τους Χιτ στον πρώτο γύρο.

Η επόμενη σεζόν θα είναι αρκετά καλή για τους Νετς οι οποίοι θα φτάσουν στην τρίτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας και ως τον 2ο γύρο των playoff, όπου και θα αποκλειστούν με 4-2 από τους μετέπειτα πρωταθλητές Μαϊάμι Χιτ. Ο Κάρτερ 24,2 πόντους, 5,8 ριμπάουντ και 4,3 ασίστ σε 79 παιχνίδια, οδηγώντας μαζί με τον Κιντ τους Νετς σε αυτή την πορεία. Ο Κάρτερ στη διάρκεια της σεζόν θα προσφέρει ακόμα ένα highlight της καριέρας του με το κάρφωμα πάνω στον Αλόνζο Μούρνινγκ σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο τους Χιτ.

Η σταθερά καλή πορεία των Νετς θα συνεχιστεί και τη σεζόν 2006-2007 όταν και έφτασαν ως τον 2ο γύρο πάλι των playoff όπου τους απέκλεισαν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς. Και επειδή η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, οι Νετς απέκλεισαν τους Ράπτορς με τον Καρτερ σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Τον Απρίλιο του 2007 Κάρτερ και Κιντ θα πετύχουν κάτι που είχε να συμβεί από το 1989 και το δίδυμο Τζόρνταν – Πίπεν. Σε μία νίκη με 120-114 επί των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς θα τελειώσουν και οι δύο τον αγώνα με triple double. Ο Κάρτερ θα τελειώσει τον αγώνα με 46 πόντους, 16 ριμπάουντ και 10 ασίστ, ενώ ο Κιντ αντιστοίχως με 10-16-18.

Η σεζόν 2007-2008 θα σημαδευτεί για τους Νετς από την ανταλλαγή του Τζέισον Κιντ για χάρη του Ντέβιν Χάρις. Οι Νετς δε θα καταφέρουν να μπουν στα playoff για πρώτη φορά απ’όταν ο 28χρονος, τότε φόργουρντ μετακόμισε στην ομάδα. Ο Κάρτερ σε εκείνη τη χρονιά θα μετρήσει 21,3 πόντους, 6 ριμπαόυντ και 5,1 ασίστ σε 76 αγώνες.

Η επόμενη χρονιά έμελλε να είναι και η τελευταία του στους Νετς. Αποτυγχάντοντας για 2η συνεχή χρονιά να βάλει τους Νετς στα playoff, ανταλλάχθηκε στο τέλος της σεζόν. Εκείνη τη σεζόν είχε 20,8 πόντους, 5,1 ριμπάουντ και 4,7 ασίστ.

Το highlight της σεζόν, πάντως, είναι μία εμφάνιση του Νοεμβρίου απέναντι στους Ράπτορς όπου είχε 39 πόντους στη νίκη με 120-118 στην παράταση, έχοντας και το σουτ της ισοφάρισης.

Η σεζόν 2009-2010 θα τον βρει στους Ορλάντο Μάτζικ, οι οποίοι θέλησαν να προσφέρουν περιφερειακό σουτ και να «ανοίξουν» τους χώρους δίπλα στον Ντουάιτ Χάουαρντ.

Ο Κάρτερ θα προσφέρει 16,6 πόντους , 3,9 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ, βοηθώντας τους Μάτζικ να φτάσουν ως τους τελικούς της Ανατολικής περιφέρειας όπου τους απέκλεισαν οι Μπόστον Σέλτικς.

Η επόμενη χρονιά θα βρει τον Βινς σε Μάτζικ, για 22 παιχνίδια, και Σανς για άλλα 51. Οι αριθμοί του, πλέον, έχουν αρχίσει να φθίνουν.

Θα ακολουθήσουν μία τριετία σε Ντάλας Μάβερικς και άλλη μία σε Μέμφις Γκρίζλις, με τον ίδιο να περιορίζεται σε ρόλο αναπληρωματικό και βοηθητικό.

Έπειτα από μία χρονιά στο Σακραμέντο, ήρθε η Ατλάντα. Και στις δύο ομάδες έχει το ρόλο του μέντορα για τους μικρότερους, ρόλο τον οποίο έχει αποδεχτεί πλήρως και έχει προσαρμοστεί σε αυτόν.

ΑΤΟΜΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
8 φορές All Star (2000-2007), δίχως να αγωνιστεί το 2002 λόγω τραυματισμού
1 χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2000 Σίδνεϊ)
Rookie Of The Year (1999)
Νικητής διαγωνισμού καρφωμάτων (2000)

Επίσης, κατέχει αρκετά ρεκόρ σε Ράπτορς και Νετς.

ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΥΣ ΡΑΠΤΟΡΣ
Περισσότερους πόντους σε μία σεζόν (2107, 1999-2000)
Περισσότεροι πόντοι σε ένα ματς (51, 27 Φεβρουαρίου 2000)
Περισσότεροι πόντοι σε ματς playoff (50, 11 Μαίου 2001)
Καλύτερος μέσος όρος πόντων σε μία σεζόν (27,6 , 2000-2001)

ΡΕΚΟΡ ΣΤΟΥΣ ΝΕΤΣ
Περισσότερους πόντους σε μία σεζόν (2070, 2006-2007)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ
«Είναι ένας από τους παίκτες που θαυμάζω. Έβλεπα τον Βινς, τον ΜακΓκρέιντι, τον Κόμπι Μπράιντ τον Στιβ Νας, τον Ντιρκ, με αυτούς μεγάλωσα. Έχει κάνει σπουδαία πράγματα για την λίγκα, την γενιά μου, την επόμενη και ήθελα την φανέλα του» Γιάννης Αντετοκούνμπο

«Ο Βινς πάντα έβγαζε τον καλύτερό μου εαυτό» Κόμπε Μπράιαντ

«Τρέισι Μακγρέιντι, Βινς Κάρτερ, Άλεν Άιβερσον και Τζέισον Γουίλιαμς, τους άφηνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Μερικές φορές μάλιστα ζητούσα από τον Κάρτερ να καρφώσει στα μούτρα κάποιου συμπαίκτη μου επίτηδες» Σακίλ Ο’ Νιλ

Οι σχέσεις του με τους φίλους των Ράπτορς έχουν πλέον εξομαλυνθεί. Ο ίδιος θα ήθελε να κλείσει την καριέρα του στο Τορόντο, όπως δήλωσε πρόσφατα. Προς το παρόν μένει στην Ατλάντα.

Μπορεί η μοίρα να μην του χάρισε το πολυπόθητο δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA, όμως ο ίδιος επιθυμεί να μείνει στα βιβλία της ιστορίας. Και θα τα καταφέρει. Αρκεί ένα ματς το 2020.

Και θα είναι ο μοναδικός παίκτης με 22 σεζόν παρουσίας στο NBA και ο μαναδικός που θα έχει συμμετάσχει σε αγώνα NBA σε 4 διαφορετικές δεκαετίες (!!!!). Ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν στο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ