Η δράση στην Τσάμπιονσιπ ξεκίνησε από χτες με το απολαυστικό Λούτον Μίντλεσμπρο 3-3 και οι «ρομαντικοί» του αγγλικού ποδοσφαίρου είναι έτοιμοι να απολαύσουν τις σκληρές μάχες στην κορυφαία χαμηλότερη κατηγορία της Ευρώπης.
Το αγγλικό δεν είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα μόνο εξαιτίας της Πρέμιερ Λιγκ. Το γεγονός ότι το κύπελλο Αγγλίας είναι η πιο απρόβλεπτη εγχώρια διοργάνωση, οφείλεται και στις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών. Κορυφαία όλων η Τσάμπιονσιπ, το πρωτάθλημα όπου τα φαβορί γίνονται αουτσάιντερ, εκεί όπου δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για εκτιμήσεις. Πρόκειται για την κατηγορία όπου παραμένει άθικτο το «παλιομοδίτικο» βρετανικό ποδόσφαιρο. Το βέβαιο είναι ότι διαθέτει ομάδες με ιστορία, πρεστίζ και φιλάθλους. Ομάδες όπως η Λιντς, η Ντέρμπι και η Νότιγχαμ, των οποίων οι τροπαιοθήκες δεν «μετρούν» μόνο πρωταθλήματα και κύπελλα Αγγλίας, αλλά και ευρωπαϊκά τρόπαια.
To10.gr σας παρουσιάζει τις ομάδες του νέου πρωταθλήματος της Τσάμπιονσιπ:
Η πρώτη γραμμή
Νότιγχαμ Φόρεστ
Η ομάδα του Μπράιαν Κλαφ, των 2 Κυπέλλων Πρωταθλητριών και της τεράστιας ιστορίας, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν κοντά στις θέσεις των πλέι-οφ στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν , τερμάτισε ένατη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η υψηλότερη θέση της, την τελευταία πενταετία ήταν η 14η, τότε η περσινή ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός.
Η διοίκηση διάλεξε τον 47χρονο, Σαμπρί Λαμουσί, να οδηγήσει την ομάδα στα «σαλόνια» και στόχος είναι η άνοδος. Ο διοικητικός ηγέτης της, Βαγγέλης Μαρινάκης άλλωστε έχει ουκ ολίγες φορές δείξει πως θα κάνει τα πάντα για να την οδηγήσει εκεί που αξίζει να βρίσκεται. Η Φόρεστ κινήθηκε δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι και έφερε τους Πορτογάλους Ριμπέιρο, Σεμέδο και Σίλβα, «δανείστηκε» τον τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Σίτι, Μούριτς και απέκτησε τους επιθετικούς Αμεόμπι και Αντομά.
Μαζί με τους έμπειρους Παντιλίμον, Ντόουσον, Γιάκομπ, Γκουεντιούρα και τον περσινό πρώτο σκόρερ, Γκράμπαν, συνθέτουν ένα φιλόδοξο και νεανικό σύνολο, το οποίο επιθυμεί να οδηγήσει και πάλι σε glory days το «Σίτι Γκράουντ».
Λιντς
Όταν μπαίνει στην κουβέντα το όνομα Μαρσέλο Μπιέλσα, τότε σίγουρα πρόκειται για ενδιαφέρον πρότζεκτ. Η ομάδα που λείπει από την κατηγορία για 15 ολόκληρα χρόνια, έφτασε πέρσι στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Αν και οδηγούσε την κούρσα στο μεγαλύτερο διάστημα της περσινής σεζόν, ο ένας βαθμός στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, δεν της επέτρεψε να φτάσει στην απευθείας άνοδο. Στα πλέι-οφ αποκλείστηκε από την Ντέρμπι και τα όνειρα των πιστών φίλων της ομάδας «θρυμματίστηκαν».
Η μεγαλύτερη μεταγραφή της Λιντς, όμως, ήταν η παραμονή του Μπιέλσα στον πάγκο της, ο οποίος θέλει να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε πέρσι. Ο κορμός της ομάδας παρέμεινε ίδιος, ενώ παίκτες όπως ο τερματοφύλακας Κίκο Κασίγια, ο περσινός πρώτος σκόρερ Ρουφ, ο νεαρός Κλαρκ από την Τότεναμ και ο νεαποκτηθείς Έλντερ Κόστα, είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά. Η Λιντς αδιαμφισβήτητα διαθέτει τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει.
Φούλαμ
Οι «Cottagers» διαθέτουν το ρόστερ με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία της κατηγορίας. Την περσινή σεζόν δαπάνησαν περίπου 100 εκατ. λίρες, αλλά απογοήτευσαν, χάνοντας από νωρίς το τρένο της παραμονής. Τα μεγαλύτερα ονόματα του ρόστερ, όπως οι Σούρλε, Βιέτο, Σερί, Μπάμπελ, Φονσού Μενσά και Σέρχιο Ρίκο, είδαν την πόρτα της εξόδου.
Ο τεχνικός της, Σκοτ Πάρκερ «συμμάζεψε» κάπως την ομάδα στις τελευταίες αγωνιστικές και οι ιθύνοντες της διοίκησης του έδωσαν τα κλειδιά, με στόχο την άμεση επάνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Νόχαρτ, Ιβάν Καβαλέιρο και Ρουί Φόντε ήρθαν να κάνουν τη διαφορά, συμπληρώνοντας το «κανόνι» της ομάδας Μίτροβιτς και το μεγάλο ταλέντο Ράιαν Σεσενιόν. Η Φούλαμ είναι από τα φαβορί, μένει να το αποδείξει.
Κάρντιφ
Η ουαλική ομάδα, δεν κατάφερε να σώσει την «παρτίδα» την περσινή σεζόν, τερματίζοντας στο -2 από την παραμονή στην Πρέμιερ Λιγκ. Στο «τιμόνι» της διαθέτει από το 2016, τον 70χρονο Νιλ Γουόρνοκ. Ο Βρετανός τεχνικός είναι συνυφασμένος με τις ανόδους, έχοντας πετύχει οκτώ στην καριέρα του (3 στην Πρέμιερ) και η διοίκηση του έδωσε ακόμα μία ευκαιρία στον πάγκο της Κάρντιφ.
Παρά το γεγονός ότι έφυγαν τα «αστέρια» της, Καμαράσα και Γκούρνασον, η ομάδα του Γουόρνοκ, διαθέτει καλό υλικό, είναι «σκληροτράχηλη», απέκτησε παίκτες έμπειρους στην κατηγορία και θα παλέψει για την δεύτερη σερί άνοδο.
Γουέστ Μπρομ
Οι «baggies» έδειξαν από το ξεκίνημα τις φετινές τους φιλοδοξίες, ανακοινώνοντας την πρόσληψη του άλλοτε προπονητή της Γουέστ Χαμ, Σλάβεν Μπίλιτς. Την περσινή σεζόν, αν και ασταθής η Γουέστ Μπρομ, τερμάτισε τέταρτη, αλλά αποκλείστηκε στα πλέι-οφ από την Άστον Βίλα. Το πρόβλημα είναι ότι αποχώρησαν από την ομάδα, οι δύο ηγέτες της επίθεσης, Τζέι Ροντρίγκες και Γκέιλ, οι οποίοι πέτυχαν μαζί 45 γκολ την περασμένη χρονιά. Ο αντικαταστάτης τους Ζοχορέ, του ενός γκολ με την Κάρντιφ, δεν εγγυάται το σίγουρο γκολ, αλλά στις υπόλοιπες θέσεις η ποιότητα και η εμπειρία είναι δεδομένες. Ποδοσφαιριστές, όπως οι Χεγκάζι, Γκιμπς, Λίβερμορ, Μπραντ, Φίλιπς και Ρόμπσον Κανού, θα είχαν θέση σε οποιαδήποτε μικρομεσαία ομάδα της πρώτης κατηγορίας, κάτι που γεμίζει με αισιοδοξία τους φιλάθλους της.
Στόουκ Σίτι
Μετά από 10 συναπτά έτη στην Πρέμιερ Λιγκ, η ομάδα αγωνίστηκε στην Τσάμπιονσιπ την περσινή σεζόν. Αν και στόχος ήταν η άνοδος, γρήγορα αναπροσαρμόστηκαν τα πλάνα της. Η 16η θέση, στην οποία τερμάτισε, έφερε σύννεφα πάνω από τον ουρανό του «Μπριτάνια».
Ο 46χρονος προπονητής της, Νάθαν Τζόουνς ανέλαβε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά δεν βελτίωσε την εικόνα της. Πίτερς, Τσάρλι Άνταμ και Ντάρεν Φλέτσερ, είναι μερικά από τα ηχηρά ονόματα που αποχαιρέτισαν, αλλά το υλικό της Στόουκ παραμένει σπουδαίο. Το ρόστερ «κοσμούν» ονόματα, όπως ο Μπάτλαντ, ο Μάρτινς Ίντι, ο Σόουκρος, ο Ιμπουλά, ο Γουόρντ, ο Άλεν, ο Μακλιν, ο Ινς , ο Μπόγιαν Κρίκιτς, ο Αφόμπε και ο Μπεραχίνο, οπότε κάτι λιγότερο από τα πλέι-οφ θα πρόκειται για αποτυχία.
Μίντλεσμπρο
Η «Μπόρο» την περσινή χρονιά τερμάτισε έβδομη, χάνοντας στο «νήμα» την εξάδα. Ο αμυντικογενής προπονητής, Τόνι Πιούλις έφυγε και τη θέση του πήρε ο άλλοτε διεθνής Άγγλος, Γούντγκεϊτ (ήταν βοηθός του Πιούλις).
Η ομάδα παρέμεινε σχεδόν απαράλλαχτη, με την διαφορά ότι αποχώρησαν οι έμπειροι Ντάουνινγκ και Όμπι Μίκελ. Στόχος του Γούντγκεϊτ να κάνει την ομάδα πιο επιθετική, διατηρώντας τις αμυντικές επιδόσεις της περσινής σεζόν (μόλις 41 γκολ παθητικό). Σε περίπτωση που τα καταφέρει, τότε η Μίντλεσμπρο, θα διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο στα πλέι-οφ.
Οι επικίνδυνες
Χάντερσφιλντ
Η Χάντεσφιλντ δεν μπόρεσε να κρατηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο προπονητής- θρύλος της ομάδας, Βάγκνερ, αποχώρησε στο δεύτερο μισό και τα ηνία ανέλαβε ένας άλλος Γερμανός, ο 36χρονος Γιαν Σίβερτ. Ο νεαρός τεχνικός δεν κατάφερε να αλλάξει πολλά, αλλά η διοίκηση θέλησε να στηρίξει το πρότζεκτ.
Η ομάδα απέκτησε κυρίως νεαρούς ποδοσφαιριστές, αλλά παρότι δεν διαθέτει δυνατά ονόματα, είναι μία ομάδα με ταλέντο που δεν μπορείς να ξεγράψεις. Έχει το τρίτο νεαρότερο μέσο όρο ηλικίας στην κατηγορία (25,5 μ.ο) και είναι έτοιμη να διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν.
Σουόνσι
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πρότζεκτ του φετινού πρωταθλήματος είναι εκείνο της Σουόνσι. Οι «κύκνοι», οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν εντυπωσιάσει στην Πρέμιερ Λιγκ, στην πρώτη τους χρονιά στην Τσάμπιονσιπ, τερμάτισαν στην 10η θέση. Δεδομένων των αποχωρήσεων και του μικρού μπάτζετ δεν τα πήγαν άσχημα. Ο Πότερ αντικαταστάθηκε από τον Στιβ Κούπερ, ο οποίος στα 39 του χρόνια έχει κάνει σπουδαία δουλειά στις ακαδημίες της Λίβερπουλ, αλλά και στις μικρές Εθνικές ομάδες της Αγγλίας.
Δεν προχώρησε σε πολλές μεταγραφές, δουλεύοντας με τους ήδη υπάρχοντες. Μπορεί να πωλήθηκε ο Τζέιμς στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά οι «κύκνοι» έχουν τον δεύτερο χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας και υπόσχονται εκπλήξεις σε όσους τους υποτιμήσουν. Στα φιλικά της παιχνίδια έδειξε αγριεμένη, σημειώνοντας 6 νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις.
Ντέρμπι
Η Ντέρμπι Κάουντι αποτέλεσε την ευχάριστη έκπληξη της περσινής Τσάμπιονσιπ, με τον Φρανκ Λάμπαρντ στο «τιμόνι». Κατάφερε να μπει τελευταία στιγμή στα πλέι οφ, τερματίζοντας έκτη και έφτασε μέχρι τον τελικό ανόδου, όπου ηττήθηκε από την Άστον Βίλα. Ο «Φράνκι» αποχώρησε για την αγαπημένη του Τσέλσι και ο Φιλίπ Κοκού, ανέλαβε το δύσκολο έργο να διατηρήσει σε σταθερή πορεία την ομάδα.
Ο 48χρονος έχει εμπειρία μετά την πενταετία στην Αϊντχόφεν και ονειρεύεται να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ο προκάτοχός του. Το έργο του θα είναι δύσκολο, αλλά όπως δείχνει η τελευταία πενταετία, δεν γίνεται να ξεγράψεις την πιο σταθερή ομάδα της Τσάμπιονσιπ.
Μπρίστολ Σίτι
Μία ακόμη ομάδα που αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη στο περσινό πρωτάθλημα ήταν η Μπρίστολ Σίτι. Πραγματοποιώντας ένα εντυπωσιακό σερί «πάτησε» την πρώτη εξάδα στο δεύτερο μισό του δεύτερου γύρου, αλλά δεν άντεξε μέχρι το τέλος και τερμάτισε στην όγδοη θέση. Στον πάγκο της έχει από το 2016, τον Λι Τζόνσον, ο οποίος την διατηρεί σε ασφαλή μονοπάτια τα τελευταία χρόνια. Πούλησε για 15 εκατ. λίρες τον Κέλι στην Μπόρνμουθ και με αυτά τα λεφτά απέκτησε επτά παίκτες, επενδύοντας κυρίως σε ταλέντα. Το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια καλοβλέπει τα πλέι-οφ, την καθιστούν επικίνδυνη και υπολογίσιμη.
Δεν θα κινδυνεύσουν… αλλά έχουν ταβάνι
Χαλ Σίτι
Από τη στιγμή που υποβιβάστηκε το 2017, η Χαλ, δεν κατάφερε να πλησιάσει στα παλιά της στάνταρ. Πέρσι τερμάτισε 13η και από ότι φαίνεται δύσκολα θα φτάσει ψηλότερα τη φετινή χρονιά. Τα ηνία της ανέλαβε, ο 39χρονος Γκραντ ΜακΚαν, ο οποίος έχει εμπειρία από τις χαμηλότερες κατηγορίες.
Σημαντικότερη μεταγραφή της αποτελεί ο αμυντικός Ίγκραν, αλλά ο νεαρός τεχνικός εναποθέτει τις ελπίδες του στα δύο αστέρια της ομάδας. Ο ένας είναι ο Πολωνός διεθνής Καμίλ Γκροσίτσκι και ο άλλος ο σέντερ φορ Γιάροντ Μπόουεν. Ο 22χρονος επιθετικός πέτυχε 22 τέρματα και 5 ασίστ την προηγούμενη σεζόν, αποτελώντας «όαση» για τις «τίγρεις».
Μπέρμιγχαμ
Η ιστορική ομάδα τιμωρήθηκε με αφαίρεση εννέα βαθμών την περσινή χρονιά, «ξεμένοντας» από στόχους από νωρίς. Την τιμωρία αυτή έφερε το έλλειμμα των 10 εκατ. στα οικονομικά της ομάδας από το 2015 έως και το 2018. Ο Γκάρι Μονκ αποχώρησε, όπως και ο πρώτος της σκόρερ Άνταμς.
Ο νέος της προπονητής, Πεπ Κλοτέτ, έχει πολύ δύσκολο φορτίο και στόχος είναι ο τερματισμός στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα. Δύσκολα, πάντως η ομάδα θα μπλέξει σε σενάρια υποβιβασμού.
Μπρέντφορντ
Η Μπρέντφορντ έκανε μια αξιοπρεπή χρονιά, η οποία τη βρήκε στο μέσον της βαθμολογίας. Εκμεταλλευόμενη την έδρα της, μάζεψε αρκετούς βαθμούς, δυσκολεύοντας τους «μεγάλους» της κατηγορίας στο «Γκρίφιν Παρκ». Ο προπονητής της, Τόμας Φρανκ παρέμεινε στην ομάδα και είναι έτοιμος να σταθεί δύσκολο εμπόδιο για τον οποιοδήποτε. Ξόδεψε περίπου 18 εκατ. λίρες στο μεταγραφικό παζάρι και αν καταφέρει να κρατήσει τον Νελ Μοπέι, μέχρι να κλείσει η μεταγραφική περίοδος, θα καταφέρει να πετύχει ένα καλό «πλασάρισμα» στο φετινό πρωτάθλημα.
Σέφιλντ Γουέντζντεϊ
Η περσινή 12η θέση για τα δεδομένα της Σέφιλντ, αποτέλεσε ένα καλό σημάδι ενόψει της νέας σεζόν. Με τον Στιβ Μπρους να την καθοδηγεί, έφτασε το ταβάνι της και απέμενε να φανεί πως θα κινηθεί στο μεταγραφικό παζάρι.
Η αποχώρηση του Στιβ Μπρους για την Νιουκάστλ, όμως, άλλαξε τα πλάνα, με την Σέφιλντ να μένει χωρίς προπονητή. Χρέη υπηρεσιακού τεχνικού ανέλαβε ο βοηθός του Μπρους, Λι Μπάλεν, αλλά όλα παραμένουν ρευστά. Το κακό είναι ότι της έχει επιβληθεί προσωρινό εμπάργκο μεταγραφών, με αποτέλεσμα να μπορεί να αποκτήσει μόνο ελεύθερους ποδοσφαιριστές.
Πρέστον
Από το 2015 που ανέβηκε στην Τσάμπιονσιπ, η Πρέστον πραγματοποιεί σταθερές πορείες. Πέρσι, τερμάτισε 14η , αλλά δεν κινδύνευσε στο ελάχιστο η παραμονή. Προπονητής της είναι ο 38χρονος Άλεξ Νιλ για τρίτη σερί σεζόν, ο οποίος κρίνεται επιτυχημένος. Αν καταφέρει να βρει σταθερότητα και κατά τη διάρκεια της σεζόν, η Πρέστον δεν θα μπει σε μπελάδες και θα κοιτάξει και ακόμα παραπάνω.
Μπλάκμπερν
Η πρωταθλήτρια Αγγλίας του 1995, ζει στη σκιά των επιτυχιών του παρελθόντος. Την περσινή σεζόν προβιβάστηκε από την τρίτη κατηγορία και πραγματοποίησε μια μέτρια σεζόν. Το γεγονός ότι ήταν μια μεταβατική χρονιά, βέβαια, γεμίζει αισιοδοξία τους φιλάθλους της, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να την ξαναδούν στα «αλώνια». Την ομάδα καθοδηγεί ο 55χρονος Τόνι Μόουμπρεϊ, ο οποίος είναι και εκείνος που την ανέβασε στην Τσάμπιονσιπ. Η παραμονή είναι εφικτός στόχος και μάλλον τα «ρόδα» θα τα καταφέρουν.
Η μάχη της ουράς
Οι ομάδες που φαίνεται να βρίσκονται πιο πίσω από τις υπόλοιπες και θα παλέψουν για την παραμονή είναι η ΚΠΡ, η Ρέντινγκ, η Γουίγκαν, η Μίλγουολ και οι τρεις νεοφώτιστες Λούτον, Μπάρνσλεϊ και Τσάρλτον.
Η κυπελλούχος Αγγλίας του 2013, Γουίγκαν, έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, αλλά η κυριότερη ήταν η αποχώρηση του περσινού πρώτου της σκόρερ, Πάουελ, ο οποίος πήγε στη Στόουκ. Κατάφερε να εξασφαλίσει σχετικά άνετα στο τέλος την παραμονή της, αλλά οι στόχοι δεν φαίνεται να αλλάζουν.
Τα οικονομικά προβλήματα συνεχίζουν να ταλανίζουν την ΚΠΡ, η οποία έχει ξεχάσει τις περιόδους όπου αγόραζε παίκτες όπως ο Γι Σουν Παρκ και ο Ρίο Φέρντιναντ. Είναι η Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην Τσάμπιονσιπ, με την ομάδα του Λονδίνου να τερματίζει σε όλες τις σεζόν από το δεύτερο βαθμολογικό μισό και κάτω. Ο Μακλάρεν αποχώρησε ως αποτυχημένος την περσινή σεζόν και ο Μαρκ Γουορμπάρτον καλείται να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά».
Η Ρέντινγκ τις δύο τελευταίες σεζόν τερμάτισε στην 20η θέση. Δεν υπήρξε κάποιου είδους βελτίωση, αλλά δεν χειροτέρευσαν κιόλας τα πράγματα. Έκανε αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της υπό το βλέμμα του Ζοσέ Γκόμες, αλλά αποτελεί έναν από τους αδύναμους κρίκους της κατηγορίας.
Η Μίλγουολ έχει γίνει «ασανσέρ» τα τελευταία χρόνια και δεν λέει να σταθεροποιηθεί. Την περσινή σεζόν γλίτωσε την τελευταία αγωνιστική τον υποβιβασμό, αλλά «έσωσε» την χρονιά με την πορεία της στο αγγλικό κύπελλο. Το να κοιτάξει ψηλότερα η λονδρέζικη ομάδα είναι κάτι πολύ δύσκολο, οπότε θα παλέψει για ακόμα μια σεζόν για την παραμονή της.
Η Τσάρλτον επέστρεψε μετά από τρία χρόνια απουσίας στην Τσάμπιονσιπ. Κατάφερε να νικήσει στον τελικό των πλέι-οφ την Σάντερλαντ, αφήνοντας τις «μαυρόγατες» στην τρίτη κατηγορία. Η κατηγορία αυτή όμως είναι διαφορετική υπόθεση. Η Τσάρλτον βασίζεται στο καλό σύνολο που διαθέτει και θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν.
Η Μπάρνσλεϊ μετά από διάλειμμα ενός έτους επέστρεψε στην Τσάμπιονσιπ, προσδοκώντας να παραμείνει. Το ρόστερ της είναι το πιο νεανικό της κατηγορίας, διαθέτοντας μόλις έναν παίκτη άνω των 26 ετών. Όσο δύσκολο και αν είναι το εγχείρημα, υπάρχει πίστη από τον Ντάνιελ Στέντελ ότι θα τα καταφέρει.
Η Λούτον αναδείχτηκε πρωταθλήτρια της περσινής League One και επιστρέφει μετά από 12 χρόνια στην Τσάμπιονσιπ με άγριες διαθέσεις. Δύο σερί άνοδοι, σε μια ιστορία που θυμίζει εκείνη της Μπόρνμουθ. Το χαμηλό μπάτζετ της ομάδας δεν υπόσχεται πολλά, αλλά η ομάδα με το μικρότερης χωρητικότητας γήπεδο στην κατηγορία, θα δώσει τη δική της μάχη.