Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού και νυν της Αλ Τζαζίρα δεν ξεχνά τη θητεία του ως βοηθός του Ράϊκαρντ στην Μπαρτσελόνα, ενόψει του ημιτελικού του Μουντιάλ Συλλόγων με την Ρεάλ Μαδρίτης.
Ενώ η άμμος, στην κλεψύδρα, λιγοστεύει, έως ότου το Κατάρ φιλοξενήσει το πλέον πολυσυζητημένο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας ,το παγκόσμιο ποδόσφαιρο επέστρεψε, στην Αραβική Χερσόνησο «ζεσταίνοντας» την (όχι μεγάλη, αλλά) πλούσια αγορά της με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.
Ο σημερινός ημιτελικός της διοργάνωσης μεταξύ Αλ Τζαζίρα και Ρεάλ Μαδρίτης επανέφερε στο προσκήνιο έναν παλιό γνώριμο, όχι μόνο του παγκόσμιου φούτμπολ, αλλά και του Ελληνικού.
Ο Χενκ Τεν Κάτε καθοδηγεί την Αραβική ομάδα, την μόνη που συμμετέχει στη διοργάνωση όχι ως κάτοχος τροπαίου κάποιας από τις 6 Συνομοσπονδίες που συνθέτουν την FIFA, αλλά με τις δάφνες της πρωταθλήτριας της οικοδέσποινας χώρας.
Όμως ο Ολλανδός, που τον είχαμε στα μέρη μας ως προπονητή του Παναθηναϊκού (2008-09), δικαιολόγησε την παρουσία των αμφιτρυόνων του τουρνουά, αποδεικνύοντας πως μόνο «κομπάρσοι» δεν είναι!
Τους οδηγήσε, πριν μια βδομάδα, σε νίκη (1-0) επί της Πρωταθλήτριας Ωκεανίας, των Νεοζηλανδών, της Όκλαντ Σίτι και προ 4ημερου σε νέα επιτυχία (με το μίνιμου σκορ επίσης) κατά της πρωταθλητριας Ασίας, της, Ιαπωνικής, Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντς.
Έτσι απέκτησε το δικαίωμα να βρίσκεται στο ίδιο γήπεδο με τους «μερένχες». Κι ενώ πολλοί από τους παίκτες του θα σπεύσουν για… αυτόγραφα στους αντιπάλους τους, αφού αποτελούν ποδοσφαιρικά τους ινδάλματα, ο ίδιος απολαμβάνει τη επιστροφή του στην επικαιρότητα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Αφότου έφυγε από τον Παναθηναϊκό, άλλωστε, παρεπιδημεί, κυρίως, στην Ασία. Τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν, έκτοτε, μοιράστηκαν μεταξύ της Αλ Αχλί, του Ντουμπάι (όπου άντεξε μόνο έναν μήνα από τους 6 του συμβολαίου που υπέγραψε το 2010!), της Καταριανής Ουμ Σαλάχ, που επίσης δεν συμπλήρωσε χρονιά (Απρίλιος 2010 – Φλεβάρης του 2011), όπως και στην Κινέζικη Σαντόνγκ Λουνέγκ (Γενάρης 2012 – Σεπτέμβριος της ίδιας χρονιάς). Αντίθετα στην σημερινή του εργοδότρια…μακροημερεύει (από πέρσι).
Μοναδική εξαίρεση στην Ασιατική περιήγηση του, γυρολόγου, Ολλανδού ένα δίμηνο στην Σπάρτα Ρότερνταμ, ως υπηρεσιακός το 2013. Ομάδα στον πάγκο της οποίας είχε θητεύσει και την διετία 1995-97. Τον Απρίλη ακούστηκε για την Εθνική Ολλανδίας, όταν απεπέμφθη ο Ντάνι Μπλιντ, αλλά προτιμήθηκε ο Ντικ Άντβοκαατ.
Κροϊφικός
Αμετανόητος …Κροϊφικός στα ποδοσφαιρικά του «πιστεύω» προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να τα μεταλαμπαδεύσει στις ομάδες του. Το παραδέχθηκε μιλώντας στην «Αs» για την τριετία του ως βοηθός του Ράικαρντ στην Μπαρτσελόνα (2003-06): «Το ποδόσφαιρο της Μπάρτσα είναι το ποδόσφαιρο του Κρόιφ. Ο Γιόχαν έδωσε τα πάντα στον σύλλογο κι όλος ο κόσμος το ξέρει». Όσο για την σημερινή του αντίπαλο έχει μια αιχμή: «Είναι μεγάλη ομάδα, έχει θεαματικούς παίκτες ,που μου αρέσει να βλέπω, αλλά μπορούσε να παίζει καλύτερα, συλλογικά…».
Ξεχωρίζει πάντως τον Ίσκο από την εποχή που αγωνιζόταν στην Μάλαγα. Όσο για την τακτική που θα επιλέξει για να φρενάρει τους «μπλάνκος» δεν πρωτοτυπεί: «Παιχνίδι αναμονής πίσω από την μπάλα. Θα είναι δύσκολο, αλλά θα έχουμε τις ευκαιρίες μας. Κάποια στημένη μπάλα, ίσως; Κι αν σκοράρουμε, ποιος ξέρει;»