Οι στενοί δεσμοί που έχει ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού με την Γκένκ στην οποία έκανε το «μπαμ» στην ποδοσφαιρική του καριέρα.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Μπέσνικ Χάσι, έχοντας αναλάβει τον Ολυμπιακό και το δύσκολο έργο της πρόκρισης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, βρέθηκε στο Γκενκ για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας των πρωταθλητών Ελλάδας. Ο Κοσοβάρος τεχνικός που τελικά και στον Ολυμπιακό επιβεβαίωσε πως είναι ιδανικός για… καλοκαιρινός προπονητής, είναι πολύ πιθανό τώρα να επιστρέψει στο Γκενκ, αυτή τη φορά όχι για δύο εβδομάδες όπως τότε με τους Πειραιώτες αλλά για μόνιμη εγκατάσταση.
Μπορεί το Γκενκ να αποτελεί μια από τις άσημες επαρχιακές πόλεις του Βελγίου, μπορεί να μην διακρίνεται για την γραφικότητα του ως πόλη όμως για τον Μπέσνικ Χάσι είναι σημείο αναφοράς στη ζωή του. Η ποδοσφαιρική καριέρα άλλωστε του Κοσοβάρου «εκτινάχθηκε» στο Γκενκ και το δέσιμο που είχε με τους ανθρώπους της πόλης αποδείχθηκε μοναδικό για τον ίδιο σε δύσκολες στιγμές της προσωπικής του ζωής.
Αν και ο Μπέσνικ Χάσι έχει πια συνδέσει το όνομα του με την κραταιά Άντερλεχτ την οποία έχει υπηρετήσει 14 χρόνια από όλες τις θέσεις (ποδοσφαιριστής, βοηθός προπονητή, προπονητής) όμως η Γκενκ αποτέλεσε το εφαλτήριο της καριέρας του. Εκεί αναδείχθηκε παίζοντας για πέντε χρόνια με την τοπική ομάδα, εκεί ψάχνει τώρα να κάνει restart στην προπονητική καριέρα του μετά από τις δύο αποτυχημένες παρουσίες σε Λέγκια Βαρσοβίας και Ολυμπιακό που περιορίστηκαν μόνο στην καλοκαιρινή επιτυχία που είχε και με τις δύο ομάδες.
Ο Μπέσνικ Χάσι σύμφωνα με όλα τα Βελγικά ΜΜΕ είναι το φαβορί για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Γκενκ και αν αυτό επικυρωθεί και επίσημα να ζήσει τη δεύτερη θητεία του στην τοπική ομάδα, αυτή την φορά όχι ως ηγέτης μέσα στο γήπεδο, αλλά από τον πάγκο της.
Έζησε το «παραμύθι» στο Γκενκ
Στο Γκένκ και την τοπική ομάδα ο 23χρονος τότε, το καλοκαίρι του 1994, Μπέσνικ Χάσι έκανε το πρώτο βήμα μακριά από την πατρίδα του ψάχνοντας την ευρωπαική καριέρα. Στο Γκενκ τελικά έμελλε να μείνει πέντε χρόνια σημειώνοντας τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες με «γεμάτες» συμμετοχές και την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1999 αλλά και του Κυπέλλου το 2000.
Μια πορεία που ξεκίνησε από τα χαμηλά και την δεύτερη κατηγορία του Βελγίου με τον Χάσι να καταγράφει σε αυτές τις δύο περιόδους 33 συμμετοχές (1994-95) και 28 (1995-96) με 16 γκολ συνολικά βοηθώντας την ομάδα του στην άνοδο στα μεγάλα «σαλόνια» του Βελγικού ποδοσφαίρου. Η επόμενη σεζόν στην πρώτη πλέον κατηγορία βρήκε τον Χάσι με 18 συμμετοχές και 2 γκολ και μια σπουδαία μεταγραφή στην Μπουντεσλίγκα και την Μόναχο 1860 που όμως δεν του βγήκε.
Γρήγορα βρήκε διέξοδο και πάλι στην Γκενκ την αμέσως επόμενη χρονιά (1998-99) όπου συνοδεύτηκε με την τεράστια επιτυχία κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της με τον ίδιο να είναι βασικότατο και αναντικατάστατο μέλος της με 32 συμμετοχές και 2 γκολ.
Σε μια από τις πιο δύσκολές προσωπικές περιόδους για τον Μπέσνικ Χάσι οι άνθρωποι του Γκενκ στάθηκαν στο πλευρό του φέρνοντας τον έτσι ακόμη πιο κοντά σε αυτούς. «Οι οπαδοί και οι άνθρωποι του Γκενκ θα είναι πάντα στην καρδιά μου» είχε δηλώσει λίγα χρόνια αργότερα ο Μπέσνικ Χάσι για εκείνη την περίοδο της ζωής του. Την πέμπτη κατά σειρά (και τελευταία) χρονιά που φόρεσε την φανέλα της Γκενκ κατέκτησε και το Κύπελλο σκοράροντας μάλιστα στον τελικό απέναντι στην Σταντάρ Λιέγης.
Η εξαιρετική παρουσία του στην Γκενκ που μαζί με αυτόν «ψήλωσε» ποδοσφαιρικά αποτέλεσε το «διαβατήριο» για την μεταγραφή του στην κορυφαία ομάδα του Βελγίου, Άντερλεχτ.
Το Γκενκ στο οποίο ετοιμάζεται πλέον να επιστρέψει ως προπονητής ο Χάσι «ξυπνά» γλυκές αναμνήσεις που «σημάδεψαν» την καριέρα αλλά και την ζωή του σε ένα διάστημα που πάλευε σε πολλά επίπεδα να πετύχει, και τα κατάφερε.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Γκενκ θέλησε να οδηγήσει τον Χάσι στην επιστροφή. Τον Δεκέμβριο του 2016 ο Χάσι ήταν και πάλι υποψήφιος για τον πάγκο της, όντας τότε ελεύθερος μετά την απομάκρυνση του από την Λέγκια. Τότε οι επαφές δεν προχώρησαν για να έρθει το καλοκαίρι και ο Ολυμπιακός που όμως πολύ γρήγορα από όνειρο για αυτόν (με την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ) εξελίχθηκε σε εφιάλτη με την κακή διαχείριση της ομάδας, τα άσχημα αποτελέσματα και την σωστή απόλυση του από τον ερυθρόλευκο πάγκο.