Η Σούπερ Λιγκ έριξε αυλαία και to10.gr αναλύει τι παρουσίασε κάθε μια από τις 16 ομάδες, ποιες ξεχώρισαν, ποιες εξέπληξαν και ποιες απογοήτευσαν.
Ιστορικής σημασίας πρωτάθλημα από πολλές απόψεις αυτό που μόλις ολοκληρώθηκε. Ιστορικής πρωτίστως καθώς ο ΠΑΟΚ μετά από 34 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα κατακτώντας το 3ο πρωτάθλημα της ιστορίας του. Συνάμα εντυπωσιακό πως το κατέκτησε αήττητος, 26 νίκες και 4 ισοπαλίες για τον δικέφαλο του βορρά που έφτασε τους 80 βαθμούς (είχε το -2 από την περσινή τιμωρία).
Εντυπωσιακό επίσης το γεγονός πως ο δεύτερος Ολυμπιακός μάζεψε 75 βαθμούς και έγινε η πρώτη ομάδα στα χρόνια της μεγάλης κατηγορίας που «σπάει» το φράγμα των 70 βαθμών αλλά δεν παίρνει πρωτάθλημα.
Είχε την ατυχία ο Ολυμπιακός να πέσει πάνω στον καλύτερο ΠΑΟΚ όλων των εποχών. Από όλες τις απόψεις…
Ιστορικής σημασίας πρωτάθλημα επίσης καθώς αναμένεται από την επόμενη χρονιά να παίζουν στην Σούπερ Λιγκ 14 ομάδες και όχι 16 σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που έχει συμφωνηθεί.
Ένα πρωτάθλημα που τελείωσε έχοντας μια σημαντική εκκρεμότητα, τα πλέι οφ για να γνωρίζουμε ποια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Κρήτη την επόμενη χρονιά, ο ΟΦΗ ή ο Πλατανιάς.
Ένα πρωτάθλημα που σημαδεύτηκε από σωρεία διαιτητικών λαθών με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν αγώνες και καταστάσεις που έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στην κορυφή αλλά και την ουρά της βαθμολογίας. Πρωτάθλημα που δυστυχώς δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι τιμωρίες ομάδων με αφαιρέσεις βαθμών.
Πρωτάθλημα που είναι αλήθεια πως δεν θα το θυμόμαστε και ιδιαίτερα για το θέαμα που μας προσέφερε.
Ας μείνουμε όμως στο καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο αναλύοντας μια προς μια τις ομάδες που συμμετείχαν.
ΠΑΟΚ
Ένα όνειρο δεκαετιών έγινε πραγματικότητα για τον ΠΑΟΚ. Το πρωτάθλημα ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη μετά από 34 ολόκληρα χρόνια με τον ΠΑΟΚ να παρουσιάζεται άτρωτος τελειώνοντας αήττητος την χρονιά! Ένα ιστορικό επίτευγμα για τον ΠΑΟΚ που χρωστάει πολλά, όσον αφορά το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, στον αρχηγό του, τον Βιειρίνια. Ο Πορτογάλος άσος ήταν ο βασικός λόγος που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μείνει στον στόχο του και να σηκώσει την κούπα.
Η συμβολή του αρχηγού, ειδικά στον δεύτερο γύρο ήταν εντυπωσιακή! Με καθοριστικά γκολ στα ματς – κλειδιά που ουσιαστικά «σφράγισαν» τον τίτλο. Στον πρώτο γύρο αυτός που οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση δεν ήταν άλλος από τον Πρίγιοβιτς, το κενό του οποίου πάντως δεν φάνηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν με τον Ακπόμ να τον καλύπτει επάξια. Εξαιρετική και η αμυντική λειτουργία του ΠΑΟΚ που ουσιαστικά έκανε την διαφορά στο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος. Τα 14 γκολ που δέχθηκε άλλωστε συνιστούν και την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μάζεψε 75 βαθμούς αλλά τελικά δεν πανηγύρισε το πρωτάθλημα. Έκανε 10 σερί νίκες στο φινάλε του, έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν, έχει την καλύτερη επίθεση με 71 γκολ αλλά για πολλούς και διάφορους (και γνωστούς) λόγους δεν στέφθηκε πρωταθλητής.
Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι «πλήρωσε» ακριβά τα δύο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Την τεράστια γκίνια και αστοχία που είχε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, ματς που έπρεπε να νικήσει και εύκολα αλλά τελικά ηττήθηκε με το απίστευτο αυτογκόλ του Βούκοβιτς, αλλά και το μεγάλο ρίσκο που πήρε ο Μαρτίνς στην Τούμπα εξαιτίας του -6 που βρισκόταν τότε ο Ολυμπιακός με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 3-1.
Μπορεί ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού να μην επετεύχθη όμως οι ερυθρόλευκοι πέτυχαν κάτι που στην πορεία και με σωστή διαχείριση θα αποδειχθεί πολύ πιο σημαντικό από έναν (ακόμη) τίτλο.
Ο Ολυμπιακός δούλεψε καθαρά ποδοσφαιρικά, εμπιστεύτηκε τον προπονητή του που έδειξε την αξία του, δεν παρασύρθηκε από ατυχίες και άσχημα αποτελέσματα, και πλέον διαθέτει μια ομάδα με γερές βάσεις που με την περαιτέρω ενίσχυση που θα γίνει το καλοκαίρι θα είναι πανέτοιμη για σπουδαία πράγματα τη νέα σεζόν. Ο Κώστας Φορτούνης ήταν ο MVP των Πειραιωτών κάνοντας μια εξαιρετική χρονιά σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ στους πρωταγωνιστές βρίσκονται και οι Σα, Καμαρά, Ποντένσε και Χασάν.
AEK
Στις μεγάλες απογοητεύσεις της σεζόν βρίσκεται η περσινή πρωταθλήτρια. Η ΑΕΚ από την αρχή κιόλας της χρονιάς δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της μένοντας από δυνάμεις καθώς δεν ήταν δυνατόν με το μικρό ρόστερ που αποφάσισε να έχει να διαχειριστεί και το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ κατέρρευσε αγωνιστικά το κρίσιμο διάστημα των πρώτων μηνών με αποτέλεσμα να έχει ως μοναδικό στόχο για το πρωτάθλημα απλά την διατήρηση της τρίτης θέσης.
Η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε με τον Ουζουνίδη απέτυχε παταγωδώς (με τον Έλληνα τεχνικό να έχει ίσως το μικρότερο μερίδιο ευθύνης) με την ΑΕΚ να στρέφεται ξανά στον Χιμένεθ που κατάφερε να συμμαζέψει την ομάδα και να την οδηγεί πλέον σε καλύτερη κατάσταση στον τελικό του Κυπέλλου.
Αν κάτι έχει να κρατήσει η ΑΕΚ από την κακή αγωνιστική χρονιά που ολοκληρώθηκε είναι η παρουσία του Πόνσε. Ο Αργεντινός επιθετικός εξελίχθηκε στην αποκάλυψη του πρωταθλήματος. Και εδώ όμως τα δεδομένα δεν είναι υπέρ της ΑΕΚ καθώς ο Πόνσε ως δανεικός από την Ρόμα βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο ομάδων που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν χρήματα που δύσκολα θα δώσει η ΑΕΚ.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ
Πέρσι έφτασε στο σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Φέτος δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακός όμως κατάφερε να εδραιώσει την θέση του στις κορυφαίες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ειδικά ο πρώτος γύρος ήταν πολύ καλός για την ομάδα του Περιστερίου που βρέθηκε κάποια στιγμή και στην δεύτερη θέση αλλά τελικά πλασαρίστηκε στην 4η κλείνοντας με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο και αυτή την σεζόν.
Ο Κάναντι μπόρεσε αυτά τα δύο χρόνια που κάθισε στον πάγκο του Ατρομήτου να παρουσιάσει έναν αξιόμαχο Ατρόμητο, ικανό να αντιμετωπίσει στα ίσα τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου μας. Το πρόβλημα βεβαίως που υπήρχε με τον Ατρόμητο ήταν το γεγονός ότι δεν μπορούσε να παίξει πλήρης απέναντι στον ΠΑΟΚ καθώς είχε πάντα τρεις δανεικούς που απαγορευόταν να αγωνιστούν.
Ο Ατρόμητος έχει να καυχιέται για την πρώτη θέση των σκόρερ από τον εξαιρετικό Κουλούρη με 19 γκολ αλλά και από το γεγονός ότι για ένα σημαντικό διάστημα στη σεζόν πήρε μεγάλα αποτελέσματα.
ΑΡΗΣ
Ο «Θεός του πολέμου» επέστρεψε εκεί που ανήκει και έστειλε με το… καλημέρα το μήνυμα. Ο Άρης μπόρεσε όχι απλά να επιστρέψει στα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά να ξεχωρίσει με το ποδόσφαιρο που έπαιξε. Η Πέμπτη θέση που κατέλαβε τον οδηγεί στην Ευρώπη και ανεβάζει κατακόρυφα τον πήχη για την επόμενη σεζόν όπου οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες.
Ο Άρης άλλωστε κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα για όνειρα από την στιγμή που μπόρεσε πολύ γρήγορα να παρουσιάσει μια ομάδα που έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, με ποδοσφαιριστές που εξελίχθηκαν σε αποκαλύψεις όπως ο Ματέο Γκαρσία αλλά και ο Βέλεθ.
Έλειψε σίγουρα η σταθερότητα, λογικό για μια νέα ομάδα που «χτίστηκε» γρήγορα μέσα σε ένα καλοκαίρι όμως το σημαντικό για τον Άρη είναι πως έχει πλέον γερές βάσεις για τη νέα σεζόν.
Ο Σάββας Παντελίδης κατάφερε να αντέξει τους «κραδασμούς» στο ξεκίνημα της παρουσίας του στον Άρη και μεθοδικά να παρουσιάσει μια ομάδα που χαίρεσαι να την βλέπεις.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Μια… τρελή χρονιά για τον Πανιώνιο, με σκαμπανεβάσματα που όμως τελείωσε ήρεμα, χωρίς άγχος και με την ομάδα στην 6η θέση της βαθμολογίας. Ο Πανιώνιος που κάποια στιγμή προς το φινάλε της σεζόν πήγε να μπλέξει με την… ουρά της βαθμολογίας αλλά με μεγάλα αποτελέσματα κατάφερε να ξεμπερδέψει γρήγορα. Για τον Πανιώνιο το ζητούμενο πλέον είναι η σταθερότητα ενόψει της νέας σεζόν, μακριά από οικονομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν.
Στην σεζόν που τελείωσε ο Πανιώνιος στηρίχθηκε πολύ στον αρχηγό του, Παναγιώτη Κόρμπο αλλά και τον Ντουρμισάι που μπόρεσε μέσω της εξαιρετικής του χρονιάς να «ανοίξει την πόρτα» για τον Ολυμπιακό.
ΛΑΜΙΑ
Μαγική σεζόν για την Λαμία που κατέλαβε την 7η θέση της βαθμολογίας, πρώτη επαρχιακής ομάδας. Η πορεία της ομάδας του Μάκη Χάβου ήταν εξαιρετική ξεμπερδεύοντας πολύ γρήγορα από τις τελευταίες θέσεις και παίζοντας και καλό ποδόσφαιρο έφτασε όσο πιο ψηλά μπορούσε. Μια χρονιά βεβαίως που για την Λαμία θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο για την σπουδαία πορεία στο πρωτάθλημα αλλά και για τις επικές προκρίσεις στο Κύπελλο επί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού κατά σειρά.
Η Λαμία στηρίχθηκε πολύ στην εμπειρία βασικών της παικτών αλλά και στην δυναμική της έδρας της όπου πήρε τους 23 από τους 37 βαθμούς που κατέκτησε.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
Δύσκολα μπορεί κανείς να κάνει ουσιαστικό «ταμείο» για τον φετινό Παναθηναϊκό. Μια χρονιά που ξεκίνησε με -6 για τους πράσινους του Γιώργου Δώνη και στην πορεία προστέθηκε και ένα ακόμη -5 για τα επεισόδια των οπαδών του στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Ένας Παναθηναϊκός που στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι παρουσίασε δύο πρόσωπα. Ένα εξαιρετικό στο πρώτο μισό της σεζόν με τους πιτσιρικάδες του Δώνη να «πετάνε», έχοντας απίστευτο ρυθμό (για ελληνική ομάδα) στο παιχνίδι τους και παίρνοντας σπουδαία αποτελέσματα.
Και έναν Παναθηναϊκό στο δεύτερο γύρο που έμεινε από δυνάμεις και υποχώρησε από τον αρχικό στόχο του που δεν ήταν άλλος από την κατάληψη μιας θέσης που οδηγεί στην Ευρώπη ώστε να μπορέσει το τριφύλλι να «σβήσει» την τιμωρία που του έχει επιβληθεί.
Το πώς ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να κρατήσει τα θετικά από αυτή την χρονιά και να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζεται θα κρίνει και την παρουσία του στο νέο πρωτάθλημα.
Το γεγονός βεβαίως πως νεαροί παίκτες όπως οι Χατζηγιοβάννης, Μπουζούκης, Μαυρομμάτης πήραν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Παναθηναϊκό είναι στα συν της ομάδας που όμως για να μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα χρειάζεται πολλά ακόμη.
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ
Μια καλή χρονιά, με άσχημα αποτελέσματα στο φινάλε, ολοκληρώθηκε για τον Παναιτωλικό. Ο Δέλλας κατάφερε στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν να παρουσιάσει ένα πολύ καλό σχήμα που έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο και μπόρεσε να πάρει σπουδαία αποτελέσματα με κυριότερο την επικράτηση επί της ΑΕΚ.
Ο Παναιτωλικός δεν έμπλεξε σε κανένα σημείο της σεζόν με τις κάτω θέσεις του πρωταθλήματος, αντίθετα βρέθηκε ακόμη και στην πρώτη εξάδα μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές.
Στο φινάλε πάντως ο Παναιτωλικός… αποχώρησε από το πρωτάθλημα δεχόμενος βαριές ήττες. Όπως και να έχει όμως η σεζόν για την ομάδα του Αγρινίου κρίνεται θετική καθώς ο βασικός του στόχος επετεύχθη πολύ εύκολα και γρήγορα. Οι άνθρωποι της ομάδας πλέον ασχολούνται με το νέο προπονητή που θα κληθεί να συνεχίσει την καλή δουλειά που έκανε ο Δέλλας.
ΑΕΛ
Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει πιο ήρεμο φινάλε στην σεζόν. Χωρίς να πρέπει να πάρει αποτέλεσμα από τους δικέφαλους για να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Για την Λάρισα ήταν μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα που όμως τελείωσε γλυκά με την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ και το μεγάλο διπλό στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ να «σφραγίζει» την παραμονή στην κατηγορία.
Μια Λάρισα που πάντως δεν πέτυχε τον βασικό της στόχο που ήταν να τερματίσει στα ψηλά πατώματα του πρωταθλήματος, έμπλεξε ξανά με αγωνιστικά προβλήματα ενώ πλήρωσε και την κάκιστη κατάσταση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου της.
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Ίσως η πιο περίεργη χρονιά για την ομάδα της Τρίπολης που ξεκίνησε κάκιστα, πήρε τα πάνω της και άρχισε την ανηφορική πορεία και ξαφνικά βρέθηκε να παίζει την παραμονή της στην κατηγορία σε τρεις συνεχόμενους τελικούς!
Ο Αστέρας που βάζει το υλικό που διαθέτει θα έπρεπε να μην μπλέξει με την… ουρά και να μην χρειαστεί την τελευταία αγωνιστική και τη νίκη επί του Πανιωνίου για να «σφραγίσει» την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία.
Ο Αστέρας που κατάφερε με τον ερχομό του Παράσχου να κάνει ένα δυνατό σερί νικών και να δείχνει πως έχει «καθαρίσει» με τις περιπέτειες, πλήρωσε όμως τα απανωτά ματς με τους τέσσερις μεγάλους και στην συνέχεια αγχώθηκε και έμπλεξε για τα καλά.
Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ξεκίνησε νωρίς την σεζόν λόγω Ευρώπης, όπως και να έχει όμως ο Αστέρας με την δυναμική που έχει και τους παίκτες που διαθέτει δεν έπρεπε να κινδυνεύσει. Σαφέστατα ήταν από τις βασικές απογοητεύσεις του πρωταθλήματος.
ΞΑΝΘΗ
Αν υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση στο πρωτάθλημα που μόλις τελείωσε, τότε είναι η Ξάνθη. Η ακριτική ομάδα κατάφερε να σωθεί την προτελευταία αγωνιστική με την νίκη επί του υποβιβασμένου Απόλλωνα όμως συνολικά η πορεία της στο πρωτάθλημα ήταν κάκιστη. Καμία σχέση με την Ξάνθη που είχαμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια, ακόμη και την ομάδα που έπαιζε κλειστά και ήξερε να παίρνει αποτελέσματα.
Ειδικά στον δεύτερο γύρο η Ξάνθη έδειχνε παρατημένη ομάδα από όλες τις απόψεις. Και αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να το πληρώσει. Το πλήρωσε ως ένα βαθμό μπλέκοντας στο φινάλε στη «μάχη» της σωτηρίας. Μια ομάδα που τα περισσότερα ματς που έπαιζε δεν βλέπονταν, μια ομάδα που δεν μπορούσε να σκοράρει, μια ομάδα που το μόνο που ήξερε να κάνει ήταν να προσπαθεί να «καταστρέφει» το παιχνίδι του αντιπάλου. Ένας Γέντρισεκ και τίποτα άλλο για την Ξάνθη που χρειάζεται να αλλάξει πάρα πολλά εν όψει της νέας σεζόν.
ΟΦΗ
Αν θα βρίσκεται και τη νέα σεζόν στη μεγάλη κατηγορία θα το γνωρίζει την επόμενη εβδομάδα όταν και θα γίνουν τα μπαράζ με τον Πλατανιά. Με τέσσερις νίκες στα τελευταία έξι ματς πάντως ο ΟΦΗ κατάφερε να πετύχει κάτι που έμοιαζε με… θαύμα.
Ειδικά μετά την ισοπαλία στην Ριζούπολη πολλοί πίστεψαν πως ο ΟΦΗ έχει… χαιρετίσει. Τελικά ο ΟΦΗ φρόντισε να διαψεύσει τους πάντες και με αντεπίθεση διαρκείας να πάρει τα αποτελέσματα που ήθελε για να μείνει ζωντανός για την παραμονή. Το διπλό στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού ήταν σαφέστατα το αποτέλεσμα που τον «εκτίναξε», το τρίποντο με το οποίο κέρδισε το δικαίωμα για τα μπαράζ.
Ο ΟΦΗ που στον πρώτο γύρο έδειχνε καταδικασμένος αλλά από τον Ιανουάριο και μετά με τις αλλαγές στο διοικητικό κομμάτι, τις μεταγραφές και την αλλαγή στον πάγκο του μπόρεσε να αλλάξει πρόσωπο και να πετύχει την μεγάλη ανατροπή.
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Μετά από οχτώ συνεχόμενα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία ο ΠΑΣ Γιάννινα αποχαιρέτησε. Μια χρονιά για την ομάδα του Πετράκη που πλήρωσε πολλά από τα αγωνιστικά του προβλήματα και από το γεγονός ότι η διοίκηση άφησε σε αρκετά σημεία «γυμνό» τον σύλλογο.
Η απουσία του Κόντε αποδείχτηκε τεράστια για τον ΠΑΣ καθώς πάνω στον Ισπανό στράικερ στήριζε πολλά τα προηγούμενα χρόνια.
Συν τοις άλλοις ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να πάρει τα κρίσιμα ματς που όφειλε στην έδρα του, με κυριότερο βεβαίως αυτό με τον Αστέρα Τρίπολης ενώ δεν έκανε την υπέρβαση σε κανένα από τα δύσκολα παιχνίδια του. Στηρίχθηκε σε παίκτες που δεν μπόρεσαν να του προσφέρουν πράγματα με την εμπειρία του όπως ο Κλάους και έτσι αποχαιρέτησε την κατηγορία.
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ
«Γκρεμίστηκε» και ο μύθος πως ο Κομπότης δεν πέφτει… Αν και είναι αλήθεια πως το πάλεψε πολύ στο τέλος μήπως γυρίσει το χαρτί με τον Καραγεωργίου στον πάγκο του, από την στιγμή όμως που ξεκαθάρισε πως πέφτουν τρεις απευθείας είχε τελειώσει.
Ο Λεβαδειακός που από την αρχή της σεζόν έμπλεξε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και δεν μπόρεσε ποτέ να «ανασάνει» ουσιαστικά παίρνοντας φυσιολογικά τον δρόμο για την δεύτερη κατηγορία.
ΑΠΟΛΛΩΝ
Σαν να μην πήρε μέρος στο φετινό πρωτάθλημα η ομάδα της Ριζούπολης που… ακόμη αλλάζει προπονητές. Τραγικές επιλογές σε όλα τα επίπεδα από την διοίκηση του Απόλλωνα που δημιούργησε μια προβληματική ομάδα από την αρχή, δεν διδάχτηκε από την προηγούμενη σεζόν που σώθηκε στο φινάλε και υποβιβάστηκε από τον πρώτο γύρο.