Όλος ο κόσμος θαυμάζει και πάλι τον Άγιαξ. Η ομάδα του Τεν Χαγκ είναι όνειρο και ο Ολλανδός τεχνικός δίνει συνέχεια στην μεγάλη σχολή της πατρίδας του. Μαθαίνοντας δίπλα στον Γκουαρντιόλα, που έμαθε από τον… Κρόιφ.
Οι Ολλανδοί είχαν ανέκαθεν μια διαφορετική θεώρηση για το ποδόσφαιρο. Ξεχωρίζουν για τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν την μπάλα, διευρύνοντας τους ορίζοντες εξέλιξης του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο.
Δεν είναι εύκολο. Για την ακρίβεια είναι πολύ δύσκολο και γι’ αυτό άλλωστε δεν μπορεί κανείς να μιμηθεί την ολλανδική σχολή.
Τέτοιου είδους «απόπειρες» υπήρξαν πολλές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, όμως τίποτε δεν είναι σαν το αυθεντικό. Ο Άγιαξ είναι το μοντέλο σ’ αυτό το πρότζεκτ που ακολουθούν με ευλάβεια οι Ολλανδοί πενήντα χρόνια τώρα.
Και είναι ένα μοντέλο που συνδυάζει την ομαδική δουλειά, την εξέλιξη του ατομικού ταλέντου μα κυρίως την εφαρμογή των νέων ιδεών.
Ακόμα και αν αυτές ηχούν κάπως… περίεργα στα αυτιά των πιο… συντηρητικών του σπορ. Για την εξέλιξη των πραγμάτων καμιά ιδέα δεν μπορεί να θεωρηθεί extreme. Κι από τέτοιες ιδέες άλλο τίποτα στον Άγιαξ.
Είναι αυτές οι σκέψεις που μπορούν να αλλάξουν την ρότα μιας ομάδας. Να την μεταμορφώσουν στο διάβα των χρόνων. Στο πέρασμα καιρών που δεν ήταν εύκολοι.
Και υπήρξαν τέτοια χρόνια για την ομάδα – μοντέλο. Υπήρξαν χρόνοι «δίσεκτοι» για το καμάρι του Άμστερνταμ, μετά την κυριαρχία της «παρέας» του Λιτμάνεν και του Κλάιφερτ.
Τα χρόνια της υπομονής δεν ήταν λίγα. Μα δεν ακούστηκε ποτέ «σειρήνα» για να… ξεστρατήσει ο Άγιαξ. Η πίστη στο πρότζεκτ είναι θεμελιώδης αρχή της επιτυχίας. Δούλεψαν, έχασαν, έμαθαν αλλά στο τέλος κυριάρχησαν. Δίνοντας έμφαση στην κοφτερή αντίληψη (ναι, υπάρχει και τέτοια) των ανθρώπων που κάθονται στην άκρη του πάγκου.
Ο Άγιαξ «ταρακούνησε» εκ νέου το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και μάλιστα με τρόπο που γνωρίζει μόνο αυτός. Θαρρείς πολλές φορές πως η συγκεκριμένη ομάδα ιδρύθηκε για να μας θυμίζει πόσο ωραίο και πόσο απρόβλεπτο είναι το ποδόσφαιρο. Κάτι σαν την Βραζιλία του 1982. Εκείνη την Βραζιλία που αγαπήσαμε παιδιά όταν ονειρευόμασταν να γίνουμε Ζίκο με το 10 στην πλάτη.
Στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ένας 49χρονος Ολλανδός. Όνομα, Έρικ. Επώνυμο, Τεν Χαγκ. Δεν υπήρξε μεγάλος παίκτης, μα κάπως έτσι δεν γίνεται με τους μεγάλους προπονητές; Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις αλλά σ’ εκείνες τις περιπτώσεις «έσπασε το καλούπι». Ναι, για το καλούπι του Κρόιφ λέμε.
Ο Έρικ Τεν Χαγκ συνεχίζει μια παράδοση που θέλει τους Ολλανδούς προπονητές να εμπλουτίζουν τα «εγχειρίδια» του ποδοσφαίρου. Με νέες προτάσεις, συστήματα, διατάξεις, οδηγίες κι εντολές. Μπορείτε να προσθέσετε όσες λέξεις θέλετε. Η συνταγή δεν πρόκειται να χαλάσει.
Ο 49χρονος λοιπόν Τεν Χαγκ παρουσίασε στην «αρένα» το δημιούργημα του. Μια μπάντα που ροκάρει και φαντάζει ασταμάτητη.
Το διαπίστωσαν και η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους. Τα άγρια νιάτα του 49χρονου Ολλανδού τεχνικού όργωσαν κάθε σπιθαμή γηπέδου σε Μαδρίτη και Τορίνο και ο Τεν Χαγκ έχει πολλούς λόγους να αισθάνεται περήφανος για την ομάδα του.
Η παράδοση που καλείται να συνεχίσει ο προπονητής του Άγιαξ είναι βαριά. Η αναφορά και μόνο των ονομάτων είναι αρκετή για να οριοθετήσει πράγματα και καταστάσεις. Μίχελς, Κρόιφ, Φαν Γκαλ.
Ο Τεν Χαγκ υπήρξε στόπερ και ίσως αυτή να είναι μια εξήγηση για τις προπονητικές του ικανότητες. Πολλοί παλαίμαχοι κεντρικοί αμυντικοί γίνονται εξαιρετικοί προπονητές. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Go Ahead Eagles και στην συνέχεια αποφάσισε να μετακομίσει στο Μόναχο.
Ίσως ήταν η κίνηση «κλειδί» για τον Ολλανδό τεχνικό, καθώς εργάστηκε στην δεύτερη ομάδα της Μπάγερν. Η συνύπαρξη στο Μόναχο με τον Πεπ Γκουαρντιόλα θα του ανοίξει νέους ορίζοντες.
Είχε τόσα πολλά να μάθει από τον Καταλανό. Όλα εκείνα που ο Πεπ είχε μάθει από τον Γιόχαν Κρόιφ. Και ήταν τόσα πολλά. Ο Τεν Χαγκ έμεινε για δύο χρόνια στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.
Αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Ουτρέχτης. Η μια χρονιά καλύτερη απ’ την άλλη και ο Άγιαξ δεν θ’ αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη.
Τον Οκτώβριο του 2017 η ομάδα του Άμστερνταμ ανακοινώνει την συνεργασία της με τον Τεν Χακ. Ενάμιση χρόνο αργότερα δεν θα μπορούσε να αισθάνεται πιο δικαιωμένη με την συγκεκριμένη επιλογή.
Ο Ολλανδός προπονητής κατάφερε να οδηγήσει τον Άγιαξ σ’ ένα ιστορικό ρεκόρ στην διάρκεια της φετινής περιόδου. Ο «Αίαντας» έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, που φτάνει στα ημιτελικά της διοργάνωσης έχοντας πρώτα παίξει τρεις προκριματικούς γύρους το περασμένο καλοκαίρι.
Ο Τεν Χαγκ έβγαλε το «ψωμί» του σαν στόπερ αλλά τώρα που έφτασε η ώρα για το… παντεσπάνι, όλα στηρίζονται στην επίθεση. Πάνω σ’ αυτή την μαγική λέξη άλλωστε «έχτισαν» το total football ο Μίχελς και ο Κρόιφ. Και ο Τεν Χαγκ συνεχίζει την παράδοση με τη νεολαία του Άμστερνταμ να κάνει την τρίτη επανάσταση.
Είναι προφανές πως τα θέλουν όλα(ν)δικά τους αλλά εδώ το θέμα δεν είναι τι θέλει ο Άγιαξ. Εδώ η κουβέντα στρέφεται γύρω από τι μπορεί να πετύχει η παρέα του Ντε Λιχτ. Αποδείχθηκε περίτρανα στα παιχνίδια με την Ρεάλ Μαδρίτης και την Γιουβέντους, ότι ο Έρικ Τεν Χαγκ είχε τα «βέλη» για να… φαρμακώσει τα δύο θεριά.
Είναι πλέον σε θέση ν’ απολαύσει μεγάλες στιγμές. «Ήρθα, είδα, νίκησα», θα μπορούσε να πει με στόμφο ο Ολλανδός. Είναι σε θέση να πει ότι θέλει κι ότι κατεβάσει ο νους του μετά τα «τρελά» που μας παρουσίασε τους τελευταίους μήνες.
Αποδείχθηκε πως το «μυαλό – ξουράφι» τα έφερε βόλτα μια χαρά, παρουσιάζοντας ένα σύνολο που θύμιζε τις προηγούμενες βερσιόν. Με ανάπτυξη από τον στόπερ, με γρήγορη μεταφορά μπάλας από την άμυνα στην επίθεση και το κυριότερο, με ταχύτητες που αποτελούν σημείο αναφοράς.
Ο Τεν Χαγκ μαζεύει παράσημα. Το ένα μετά το άλλο. Υποκλίθηκε στην ομάδα του (αλλά και στο πλάνο του) η «βασίλισσα». Ακολούθησε η «βέκια σινιόρα». Ποιος ξέρει τι άλλο σκέφτεται ο προπονητής που «ξεπατικώνει» τον παλιό, κλασικό Άγιαξ.
Η Ευρώπη έμαθε για τα καλά τον 49χρονο τεχνικό της ολλανδικής ομάδας. Τα φλας είναι πάνω του. Σύντομα θα είναι και οι προτάσεις από μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
Και ο Άγιαξ δεν πρόκειται να πει… όχι αν η πρόταση είναι ελκυστική. Ήδη οι ιθύνοντες του ολλανδικού συλλόγου είναι σε διαδικασία αναζήτησης του επόμενου Τεν Χαγκ. Κι αν δεν μπορέσουν να τον βρουν, τότε θα τον «δημιουργήσουν».
Η ιστορία συνεχίζεται με τον Άγιαξ να περιμένει την Τότεναμ…