Μάργκαρετ Θάτσερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Μάργκαρετ Θάτσερ: Η «Σιδηρά Κυρία» που άλλαξε το ποδόσφαιρο

Σαν σήμερα, το 2013, η Μάργκαρετ Θάτσερ πέρασε στην αιωνιότητα. Για τη «σκοτεινή» γυναίκα που άλλαξε το ποδόσφαιρο, η μοίρα επιφύλασσε μόνο «κατάρες». Ούτε καν... ενός λεπτού σιγή.

Μάργκαρετ Θάτσερ. Η ιστορία θα την θυμάται πάντα σαν την «Σιδηρά Κυρία». Την μακροβιότερη πρωθυπουργό της Βρετανίας, σε μια περίοδο 150 χρόνων. Την γυναίκα που με τον δυναμισμό, την αποφασιστικότητα, αλλά και την σκληρότητα τής, πιθανότατα θα έκανε σήμερα την Άνγκελα Μέρκελ να νοιώθει αρνάκι του γάλακτος που τρέμει το… Πάσχα!

Εκείνη που «έκοψε» το δωρεάν γάλα στα δημόσια σχολεία. Εκείνη που συγκρούστηκε μέχρι τέλους με τα συνδικάτα των Ανθρακωρύχων, φορώντας λευκό μαντήλι μέσα σε άρμα μάχης! Εκείνη που τριάντα χρόνια μετά, κανείς δεν έμαθε γιατί «αποφάσισε» τον πόλεμο στα Φόκλαντ. Τη Μάργκαρετ Θάτσερ που την Δευτέρα 8 Απριλίου 2013, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών… Σαν σήμερα πριν από ακριβώς έξι χρόνια.

Και το ποδόσφαιρο; Πως αλήθεια θα θυμάται το ποδόσφαιρο, τη βαρόνη που μπορεί να μην το συμπάθησε ποτέ, αλλά το «επηρέασε» όσο καμία άλλη γυναίκα στην ιστορία του; Που θέλησε να του αλλάξει την ίδια την ταυτότητα, και να το μετατρέψει, από ένα καθαρά λαϊκό άθλημα, σε μια λαμπερή «θεατρική παράσταση»; Πώς θα θυμάται την Πρωθυπουργό που «χτυπήθηκε στα ίσια με αυτό που αποκαλούμε «Χουλιγκανισμό»; Που εμπνεύστηκε και εφάρμοσε την περίφημη «πολεμική επιχείρηση», η οποία άλλαξε για πάντα την εικόνα των αγγλικών γηπέδων.

Εν έτη 1985, η Θάτσερ ξεκινήσει τις «τομές» στην Αγγλία. Την αφορμή είχαν δώσει τα απίστευτης έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Λούτον και της Μίλγουολ. Τα όσα σχεδίασε και εκτέλεσε στο ποδόσφαιρο (τα επόμενα χρόνια), ήταν σοκαριστικά για την εποχή. Σκληρή νομοθεσία με αυστηρές ποινές φυλάκισης για τους ταραξίες. «Ονομαστικό εισιτήριο». Απαγόρευση πώλησης αλκόολ στα γήπεδα. Υποχρέωση των ομάδων να «χωρίζουν» τους οπαδούς σε θύρες για γηπεδούχους και φιλοξενούμενους. Μέχρι την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων καλωδίων σκέφτηκε (μέτρο που ευτυχώς δεν πέρασε ποτέ).

Και όταν –την ίδια χρονιά- ήρθε το Χέιζελ και οι 39 νεκροί στον τελικό πρωταθλητριών ανάμεσα στην Λίβερπουλ και τη Γιουβέντους; Το καθοριστικό χτύπημα. «Θα ξαναπεράσουμε τη Θάλασσα για να παίξουμε ποδόσφαιρο, μόνο αν λύσουμε το πρόβλημα του χουλιγκανισμού είπε» και «δρομολόγησε» μέσω της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, την απίστευτη ποινή του αποκλεισμού πέντε χρόνων των ομάδων της Πρέμιερ (η Λίβερπουλ τιμωρήθηκε με έξι χρόνια) από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Θάτσερ όχι μόνο πέτυχε αυτό που ήθελε, αλλά ποτέ ξανά το Αγγλικό ποδόσφαιρο δεν ήταν το ίδιο μετά από αυτή την τιμωρία. Ουσιαστικά μάλιστα το δική της σχέδιο το ακολούθησαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου, που θέλησαν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Την ημέρα που πέθανε, στην Ευρώπη υπήρχαν δύο μεγάλα ποδοσφαιρικά ντέρμπι. Ρόμα-Λάτσιο και Γιουνάιτεντ Σίτι. Στο Μάντσεστερ, οι δύο ομάδες «αρνήθηκαν» να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή, με την δικαιολογία ότι πιθανότατα αυτό θα προκαλούσε αντιδράσεις στις κερκίδες (σ.σ εννοείται ότι τη Θάτσερ τη «μίσησαν» οι οπαδοί όλων των ομάδων). Αρνήθηκαν να φορέσουν και μαύρα περιβραχιόνια. Έπαιξαν, και πήγαν σπίτι τους. Στην Ρώμη μέχρι την Τρίτη το βράδυ μετρούσαν τραυματίες και με βάση την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία 118 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης (οι 8 μαχαιρωμένοι). Η Ρώμη λεηλατήθηκε και τα όσα συνέβησαν προκάλεσαν χάος,

Αυτή η τεράστια διαφορά αποτυπώνει και το πραγματικό έργο, της Σιδηράς Κυρίας, στα αγγλικά γήπεδα!

«ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΑΡΤΙ, ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ»

Για την Μάργκαρετ Θάτσερ βέβαια υπάρχει μια άλλη ιστορία στο ποδόσφαιρο που θα σημαδεύει για πάντα την «υστεροφημία» της. Ο ρόλος που έπαιξε στην ατιμωρησία εκείνων που πραγματικά ευθύνονται για τον θάνατο των 96 οπαδών της Λίβερπουλ, στο Χίλσμπορο, το 1989. Η δήλωση της ότι στο γήπεδο βρέθηκαν υπεράριθμοι –μεταξύ αυτών αρκετοί μεθυσμένοι- οπαδοί κάλυψε για 23 ολόκληρα χρόνια τις τεράστιες ευθύνες της Αστυνομίας για την τραγωδία. Ως ότου αποκαλύφθηκε η «σκευωρία».

Η επίσημη παραποίηση στοιχείων, η απόκρυψη καταθέσεων μαρτύρων με τις ευλογίες της «Σιδηράς Κυρίας». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τζορτζ Κάμερον υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη στις 12 Σεπτεμβρίου του 2012 από τις οικογένειες των θυμάτων, και από τους φίλους της Λίβερπουλ που δεν σταμάτησαν ποτέ να ζητούν «Δικαιοσύνη».

Όσο για το ακόμη πιο σοκαριστικό; Η Επιτροπή που άνοιξε ξανά τον φάκελο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 41 από τους νεκρούς θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει εκείνο το απόγευμα, αν ο κρατικός μηχανισμός είχε λειτουργήσει γρήγορα. Αν έφταναν έγκαιρα, έστω τα ασθενοφόρα!

«Were gonna have a party when Maggie Thatcher dies», τραγουδούν από τότε οι φίλοι της Λίβερπουλ. Και κάποιοι από αυτούς όντως το έκαναν! Το ίδιο βέβαια συνέβη σε άλλες μεγάλες βρετανικές πόλεις. Στο Μπέλφαστ, στη Γλασκώβη αλλά και στο Λονδίνο άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν (!) τον θάνατο «της κυρίαρχης και πιο διχαστικής δύναμης στην βρετανική πολιτική το δεύτερο μισό του 20 αιώνα» όπως περιέγραψε ο Guardian, την Μάργκαρετ Θάτσερ στον δικό του αποχαιρετισμό.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΚΕΤΟ

Μέσα από την τραγωδία του Χίλσμπορο, ουσιαστικά η Μάργκαρετ Θάτσερ βρήκε τον τρόπο να περάσει μια «νέα δεσμίδα» μέτρων στο ποδόσφαιρο. Πιο… σύγχρονους αδιαμφισβήτητα. Κατάργηση των κερκίδων «ορθίων». Αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων. Κάμερες παντού… Ιδέες που επίσης ακολουθήθηκαν από όλους, στο ποδόσφαιρο του «κόσμου». Ιδέες που αποτέλεσαν τη βάση αυτού που εφαρμόζεται κατά κόρον στη ποδόσφαιρο του σήμερα. Ακόμη και στην Ελλάδα. Όχι όλα, βεβαίως, αλλά «να ‘μαστε και λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες», που έλεγε και ο Κώστας Χατζηχρήστος στον «Ηλία του 16ου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ