Τα deflections και η θέληση

Τα deflections και η θέληση

Ο Ρικ Πιτίνο τα έβαλε στη ζωή μας και to10.gr αναλύει. Ασφαλώς δεν είναι κάτι καινούργιο στο μπάσκετ, αλλά είναι πολύ σημαντικό.

Τα deflections (ξανα)μπήκαν στη ζωή μας με τον Ρικ Πιτίνο να επαναλαμβάνει συνεχώς πόσο σημαντικά είναι για την αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού.

Στο παιχνίδι με τον Προμηθέα μάλιστα υπογράμμισε πως η ομάδα του είχε μόλις πέντε στο πρώτο ημίχρονο και 26 στο δεύτερο. «Αν μια ομάδα έχει 35 deflections ανά αγώνα τότε κερδίζει το 90% των παιχνιδιών της» απεφάνθη ο Ιταλοαμερικανός και κατέδειξε τη σημασία αυτού του τομέα.

Να εξηγήσουμε πως deflections είναι οι αλλοιώσεις της πάσας, που επιτυγχάνει μια ομάδα στην άμυνά της, οι παρεμβάσεις στη μπάλα που προκαλούν πρόβλημα στον αντίπαλο, οι επαφές με το κορμί που τον βγάζουν έξω από το παιχνίδι του, πόσες φορές θα βγάλει τη μπάλα έξω από το παρκέ μικραίνοντας το χρόνο επίθεσής του.

Στοιχεία που δεν προσμετρώνται στην κλασική στατιστική, η οποία φτάνει μέχρι τις τάπες και τα κλεψίματα, αλλά είναι σαφές πως έχουν μεγάλη σημασία για τους προπονητές και εν πολλοίς καταδεικνύουν το πόσο επιθετική είναι μια ομάδα στην αμυντική της λειτουργία.

Αν δηλαδή πιέζει τον αντίπαλο, βγάζοντάς τον έξω από τον συνηθισμένο τρόπο παιχνιδιού του ή αν είναι παθητική και παρασύρεται από την απέναντι επίθεση.

Ο Πιτίνο προφανώς διαπίστωσε βλέποντας τον Παναθηναϊκό στα προηγούμενα παιχνίδια του πως οχι deflections δεν είχε, αλλά ούτε καν… reflections! ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ ΚΑΝ!

Εβλεπε παίκτες να μην σηκώνουν καν τα χέρια τους για να παίξουν άμυνα, να είναι μαλθακοί και να τους παρασέρνουν οι αντίπαλοί τους εκεί που ήθελαν.

Επειδή μάλιστα ξέρει πολύ καλά πως δεν μπορεί μέσα από την επίθεση να αλλάξει τα πράγματα αξιόπιστα και κυρίως γρήγορα προσπαθεί μέσα από την άμυνα να «χτίσει» την αυτοπεποίθηση των παικτών του.

Προφανώς και δεν είναι κάτι καινούργιο στο ελληνικό μπάσκετ. Μιλώντας για τον Παναθηναϊκό η αποθέωση των deflections και βασικός κανόνας της αμυντικής λειτουργίας ήταν η εποχή Ομπράντοβιτς. Η πεντάδα με τους Διαμαντίδη, Χατζηβρέτα και Φώτση, που άπλωναν τα χέρια τους και δεν περνούσε ούτε… μύγα ήταν ένα χαρακτηριστικό δείγμα. Η επιθετική άμυνα που έλεγε και ξαναέλεγε ο Σέρβος…

Γενικότερα ωστόσο πολλοί προπονητές έχουν θέσει ως απαράβατο κανόνα της φιλοσοφίας τους το στοιχείο αυτό ξεκινώντας από τον Ιωαννίδη, τον Ιβκοβιτς, τον Γιαννάκη, τον Σφαιρόπουλο, τον Φλεβαράκη, τον Πεδουλάκη και πάρα πολλούς.

Το θέμα είναι ποιός προπονητής και για πόσο χρονικό διάστημα καταφέρνει να εμπνεύσει ή ακόμα και να υποχρεώσει τους παίκτες του να τρέχουν για κάθε μπάλα, κάθε κατοχή, κάθε πάσα. Διότι απαιτεί απόλυτη συγκέντρωση, τεράστια αποθέματα ενέργειας και κυρίως τη θέληση από την πλευρά των παικτών σε κάθε ματς να είναι «εκεί»…

Μένει να φανεί αν ο 66χρονος γερόλυκος των πάγκων θα καταφέρει να κάνει έναν… deflection Παναθηναϊκό.

Οσο για τις… Μπεν Χουρ συνεντεύξεις Τύπου, ο Πιτίνο εξηγεί τι ακριβώς έχει στο μυαλό του, τι προσπάθησε, τι δεν πέτυχε. Δεν πουλάει γνώση και ξερολισμό. Δίνει στον κόσμο να καταλάβει τι ακριβώς θέλει να κάνει, είναι αλήθεια με παραστατικό τρόπο, λίγο θεατράλε, αλλά συγνώμη, είναι προτιμότερο από το να έχεις απέναντι έναν τύπο που φοβάται να μιλήσει και ασφυκτιά μέχρι να τελειώσει η συνέντευξη Τύπου…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ