Οι συμπατριώτες του γελούν πικρά και μόνο στην αναφορά του «αρχιδιαιτητή» που η Εξυγίανση εμπιστεύτηκε για να αλλάξει τις Κυριακές μας. Το βρώμικο παρελθόν, οι σχέσεις με την Μπενφίκα και το παραμύθι με τον Κολίνα, που τον έκανε να νιώθει ισχυρός.
«Όχι, φίλε. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσεις τα λόγια μου σαν.. συνέντευξη. Δεν ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα, εδώ όμως η κατάσταση είναι επικίνδυνη. Μπορείς να πεις αυτή την ιστορία σαν δική σου, απλά για την ξέρει ο κόσμος. Γιατί ίσως σας βοηθήσει. Γιατί δεν είναι φυσιολογικό να έχετε εμπιστευθεί αυτόν τον άνθρωπο. Τίποτε άλλο».
Κάπως έτσι κλείσαμε το τηλέφωνο. Με αυτή την παραίνεση, και φυσικά με την διαβεβαίωση πως έτσι θα γίνει. Η πηγή μας θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της και αυτό προφανώς και είναι σεβαστό. Δεν έχει άλλωστε και τόση σημασία στην προκειμένη περίπτωση ποιος (καλά πληροφορημένος) τα λέει, αλλά τι λέει. Τι υποστηρίζει για τον Μέλο Περέιρα. Για τον άνθρωπο που η Εξυγίανση εμπιστεύτηκε το καλοκαίρι του 2017, έπειτα από συνεννόηση με τον Μπιόρν Βάσαλο της FIFA. Για εκείνον που 16 μήνες μετά την άφιξη του, όχι μόνο έχει αναδειχθεί ίσως στον πιο ακριβοπληρωμένο τουρίστα που ήρθε και ρίζωσε στη χώρα μας (με αμοιβή 22.000 ευρώ το μήνα), αλλά που ο ρόλος του πλέον αμφισβητείται ανοιχτά από τους περισσότερους στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τρόπος που «διοικεί» την ΚΕΔ, ο τρόπος που επιλέγει τους διαιτητές (εντός και εκτός συνόρων) για τα ματς της Σούπερ Λιγκ. Ο «κύκλος» που τον περιβάλλει, και η συμμετοχή του σε αυτή την διαδικασία. Μια κατάσταση που κωδικοποιημένα αποκαλείτε «Εξυγίανση». Το πιο σύντομο πικρό ανέκδοτο «κάθαρσης» που ακούσαμε ποτέ.
Το τηλεφώνημα που κάναμε ήταν στην Πορτογαλία. Στην πατρίδα του Μέλο Περέιρα. Εκεί που τον ξέρουν καλά και από την… καλή και από την ανάποδη. Στην άλλη άκρη της γραμμής, βρίσκονταν ένας άνθρωπος που έζησε από πολύ κοντά τον περίφημο αρχιδιαιτητή στην εποχή της «βασιλείας» του στην Ιβηρική. Γιατί ως γνωστόν Περέιρα έχει… προϋπηρεσία. Πριν εξυγιάνει την Ελλάδα, επιχείρησε το αυτό στην Πορτογαλία με τραγικά αποτελέσματα. Μέχρι που τον πήραν χαμπάρι και τον καθαίρεσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Απομακρύνθηκε κακήν κακώς από τη θέση του.
Η θητεία του κράτησε από το 2007 ως τον Φλεβάρη του 2016. Οι σκιές που δημιούργησε αμέτρητες. Οι δηλώσεις των παραγόντων του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου… σοκαριστικές. Ο ιδιοκτήτης της Πόρτο, Πίντο Ντα Κόστα, η διοίκηση της Μπράγκα, η Σπόρτινγκ. Όλοι έδειχναν το ίδιο πρόσωπο, και την ίδια κατεύθυνση. Τον Μέλο Περέιρα και το πώς η Μπενφίκα ευνοείτο στις μέρες της αφθονίας του.
Προέκυψε μια τεράστια συμμαχία στις ομάδες της Primeira Liga για να πάρει ο Περέιρα σπίτι του. Έφτασαν στο σημείο τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας να αντιπαρατεθούν ανοιχτά μαζί του, δηλώνοντας πως απέχουν από τις επιλογές των διαιτητών του πρωταθλήματος. Αν ήταν στην Ελλάδα; Θα μιλούσαμε για… Παραγκάρχη. Εκεί πέρασαν σύντομα στις πράξεις, έχοντας κατά νου πως εκτός των άλλων θα πρέπει να προστατεύσουν το ακριβό προϊόν τους. Το ποδόσφαιρο της Πορτογαλίας είναι μια από τις μεγαλύτερες «μπίζνες» στην Ευρώπη, και πάρα πολλοί ισχυροί άνθρωποι ζουν από αυτό. Προσέχουν λοιπόν τα λάθη να τα διορθώνουν. Και όταν αυτό συμβεί να κλείνουν… στόματα. Για το καλό όλων.
«ΕΨΑΞΑΝ, ΕΜΑΘΑΝ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΙΩΞΑΝ»
«Η εποχή που ο Περέιρα είχε τον έλεγχο στην διαιτησία ήταν πολύ κακή για το πορτογαλικό ποδόσφαιρο. Ίσως η χειρότερη τα τελευταία 20 χρόνια και ας ξέρω ότι αυτό ακούγεται περίεργο μιας και στο παρελθόν υπήρχαν σκάνδαλα. Πρόκειται για μια περίοδος που ευνοήθηκε σκανδαλωδώς μια συγκεκριμένη ομάδα, σε βάρος των υπολοίπων. Αυτά είναι γεγονότα που τα θυμούνται όλοι. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και πολλές ομάδες αλλά και διαιτητές στράφηκαν εναντίον του, καταλαβαίνοντας πως ο συγκεκριμένος δεν είναι κομμάτι του προβλήματος αλλά ίσως η… ρίζα του. Το μόνο που τον νοιάζει είναι η προσωπική του προβολή και αυτό δεν αλλάζει. Η εικόνα του, και η επιμονή του για μεγάλη ζωή. Έλεγε συνεχώς ότι έκανε μεγάλη καριέρα στην διαιτησία και ότι ήταν κολλητός φίλος του Κολίνα. Σε όλες τις συζητήσεις με τους διαιτητές ανέφερε το όνομα του Κολίνα. Δεν είναι τυχαίο φυσικά ότι έκανε συνέχεια την συγκεκριμένη αναφορά. Μόνο που η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική από αυτά που έλεγε ο Περέιρα. Δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον Κολίνα. Ήθελε απλώς να λέει ότι ξέρει τον Ιταλό για ευνόητους λόγους. Για να δείξει πως είναι κοντά στον σημαντικότερο άνθρωπο της διαιτησίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Προσπαθούσε απλά να φτιάξει το προφίλ του».
Πως εξελίχθηκε η ιστορία; «Κάποια στιγμή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η διαιτησία ήταν σε κάκιστο επίπεδο, όλα γίνονταν για να ευνοηθεί μια ομάδα. Η ομοσπονδία δεν άφησε το θέμα να περάσει. Έψαξε πράγματα, κινήθηκε και όταν στο τέλος έμαθε, πήρε την πιο σωστή απόφαση. Απομάκρυνε τον Περέιρα από τη θέση που είχε, για να δώσει τέλος. Κατάλαβαν έστω και με καθυστέρηση το λάθος που είχε γίνει και αποφάσισαν την απομάκρυνση του από το συγκεκριμένο πόστο» λέει ο συνομιλητής μας.
Η ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΕΪΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
Η… περίφημη ομάδα που απολάμβανε τα προνόμια ήταν η Μπενφίκα. Για την σχέση του Περέιρα με τους Λουζιτανούς άλλωστε, είχε μιλήσει ανοιχτά στην «AS» το 2015 ο τέως διαιτητής Μάρκο Φερέιρα, που καρατομήθηκε από τον Περέιρα έπειτα από ένα ματς που η Μπενφίκα είχε παράπονα από εκείνον. Τι είχε πει σε εκείνη την συνέντευξη; «Εγώ και πολλοί συνάδελφοι διαιτητές δεχόμασταν τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτητών, Βίτορ Μέλο Περέιρα, την εβδομάδα που μας επέλεγαν να διευθύνουμε αγώνες της Μπενφίκα. Ο Βίτορ Περέιρα έχει πολλούς εχθρούς και πολλούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στην Επιτροπή Διαιτητών και πολλών συλλόγων. Δεν είναι επιθυμητός εκεί, αλλά υποστηρίζεται από τη Μπενφίκα».
Οι καταγγελίες του Φερέιρα σε εκείνη την σπουδαία συνέντευξη -με τον Περέιρα πρόεδρο ακόμη της Επιτροπής Διαιτησίας- έφερε στο φως και άλλες αποκαλύψεις: «Μετά το Μπράγκα – Μπενφίκα στο οποίο διαιτήτευσα, ο Περέιρα με διόρισε για το Ρίο Άβε – Μπενφίκα. Κατά τη διάρκεια εκείνης της εβδομάδας, με κάλεσε δύο φορές: την Τρίτη και την Πέμπτη. Την Πέμπτη είπε ότι αν κάνω έναν καλό αγώνα, θα μπορούσε να με διορίσει για το Μπενφίκα – Πόρτο τον Απρίλιο. Μου είπε να είμαι προσεκτικός γιατί «ήταν αγώνας – τίτλου για την Μπενφίκα». Είπα όχι, αυτό δεν ήταν παιχνίδι – τίτλου, επειδή η Μπενφίκα είχε πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών έναντι της Πόρτο. Και απάντησε: «Είναι πολύ διαφορετικό να παίζεις εναντίον της Πόρτο τον Απρίλιο με ένα πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών έναντι δύο ή ενός». Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι σοβαρό, διότι αναφέρεται σαφώς στη Μπενφίκα».
Τι έγινε σε εκείνο το ματς «Η Μπενφίκα προηγούνταν με 1-0 όταν έδωσα ένα πέναλτι στη Ρίο Άβε και απέβαλα τον αρχηγό της Μπενφίκα. Η Ρίο Άβε έκανε την ανατροπή και νίκησε με 2-1, αλλά οι αποφάσεις ήταν σωστές. Ήταν ένας καλός αγώνας. Ο Περέιρα δεν μου τηλεφώνησε πια από τότε και δεν με επέλεξε στη Μπενφίκα – Πόρτο. Είχε πει ότι το παιχνίδι θα έπρεπε να πάει καλά για να με διαλέξει για το Μπενφίκα – Πόρτο. Είχα έναν καλό αγώνα, αλλά δεν με επέλεξε. Έτσι σημαίνει ότι, για αυτόν, ένα καλό παιχνίδι είναι μόνο όταν κερδίζει η Μπενφίκα. Ο Βίτορ Περέιρα είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιον θέλει. Καλεί τους διαιτητές λίγο πριν τους αγώνες της Μπενφίκα. Δεν καλεί κανέναν πριν από κανένα άλλο παιχνίδι ή για κανένα άλλο σύλλογο».
Ο Φερέιρα απάντησε και στην ερώτηση γιατί κανείς άλλος διαιτητής πέρα από εκείνον, δεν κατήγγειλε ποτέ τον νυν αρχιδιαιτητή του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Φοβούνται να καταγγείλουν τον Περέιρα γιατί μπορεί να τερματίσει τη σταδιοδρομία τους, όπως έκανε και με τη δικιά μου. Είμαι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί. Ήμουν διεθνής διαιτητής και ποτέ στην ιστορία της Πορτογαλίας ένας διεθνής διαιτητής δεν υποβιβάστηκε απευθείας στη δεύτερη εθνική κατηγορία».
«ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ»
Πίσω στην δική μας πηγή: «Ήταν μια πολύ σωστή απόφαση από πλευράς ομοσπονδίας να διώξει τον Μέλο Περέιρα και θα έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα. Ο Περέιρα πήγε μετά από εδώ στην Βραζιλία (σ.σ. τον Οκτώβριο του 2016 προσελήφθη ως επικεφαλής της Επιτροπής Ανάλυσης και Τεχνικής Αξιολόγησης των διαιτητών στις Α και Β κατηγορίες της χώρας και απολύθηκε 3,5 μήνες μετά) και τώρα είναι στην Ελλάδα. Στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο είναι πια ανεπιθύμητος. Το λένε οι ίδιες οι ομάδες γιατί πολύ απλά έκανε πράγματα που έβλαψαν το ποδόσφαιρο στην χώρα. Του αρέσει η δύναμη και θέλει να επιβάλει την άποψη του. Γι’ αυτό και άλλωστε χρησιμοποίησε την θέση του για να προστατεύσει μια συγκεκριμένη ομάδα στην Πορτογαλία. Κανείς δεν θέλει να θυμάται τα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο και κανείς δεν απορεί γιατί ήδη ακούγονται για εκείνον διάφορα πράγματα και στην Ελλάδα. Έχουμε ζήσει την τακτική του και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται. Έχουμε καταλάβει τι είναι αποφασισμένος να κάνει για να προστατεύσει τον τίτλο του. Δεν έχει αναστολές. Να είστε σίγουροι πως όπως έφυγε από την Πορτογαλία και την Βραζιλία, θα φύγει και από την Ελλάδα, έχοντας δηλαδή αποτύχει».
Αυτόν τον άνθρωπο λοιπόν έφερε στα μέρη μας ο Βαγγέλης Γραμμένος και η ΕΠΟ. Αυτόν τον άνθρωπο ενέκρινε η Ελληνική Κυβέρνηση στη μάχη να φέρει πίσω τις… Κυριακές μας. Αυτόν κρατά στο τιμόνι της διαιτησίας, ακόμη και σήμερα 16 μήνες μετά την άφιξη του. Αν νιώθετε ότι όλα γίνονται υπέρ και κατά συγκεκριμένων ομάδων; Κάθε ομοιότητα με την πραγματικότητα είναι συμπωματική. Αν περιμένετε να αλλάξει κάτι άμεσα; Προφανώς και δεν έχετε καταλάβει ότι εδώ δεν είναι Πορτογαλία. Εκεί έκαναν ίσως μια λανθασμένη επιλογή και την διόρθωσαν. Εδώ η επιλογή δεν αποκλείεται να είναι και… η σωστή. Αν κάποια στιγμή θελήσουμε να καταλάβουμε τα κίνητρα και τους πραγματικούς στόχους!
ΥΓ. Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνεται ο Μέλο Περέιρα να έχει χειραψία με έναν κύριο με μουστάκι. Περί ποίου πρόκειται; Περί του προέδρου και ισχυρού άνδρα της Μπενφίκα, Λουίς Φιλίπε Βιέιρα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη κατηγορία είναι σπάνια, καθώς είναι η μοναδική μεταξύ των δύο ανδρών που κατηγορήθηκαν για κάτι παραπάνω από στενές σχέσεις, προκαλώντας εκτεταμένη έρευνα, που οδήγησε, εν τέλει, στην απομάκρυνση του νυν επικεφαλής της ΚΕΔ.