Λεμπρόν Τζέιμς, Λανς Άρμστρονγκ κι άλλες διαλυμένες σχέσεις γονέων και παιδιών – αθλητών

Λεμπρόν Τζέιμς, Λανς Άρμστρονγκ κι άλλες διαλυμένες σχέσεις γονέων και παιδιών – αθλητών

Πίσω από τους αστραφτερούς προβολείς, τις διακρίσεις και τη φήμη κρύβονται καλά, δάκρυα και αναμνήσεις που σημάδεψαν ανεξίτηλα τις ζωές τους. Κάποιοι βρήκαν το θάρρος να το εξομολογηθούν. Δεν τους φοβούνταν πια...

Είναι πρωταθλητής κόσμου, μα σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα του, δεν μπορούσε να πάρει τηλέφωνο τον πατέρα του. Να μοιραστεί μαζί του την ευτυχία. Έμαθε να ζει με την απουσία του για χρόνια. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με τους Τρικολόρ, Λούκας Ερναντές, μίλησε ανοιχτά στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» για τη σχέση του ίδιου και του αδερφού του Τεό, με τον πατέρα τους Ζαν Φρανσουά Ερναντές. «Δεν έχουμε ακούσει νέα του, από τότε που εγώ ήμουν 12-13 ετών. Δεν με πήρε τηλέφωνο ούτε μετά το Μουντιάλ να με συγχαρεί που το πήραμε με την εθνική ομάδα. Τώρα που είμαι πατέρας, έχω αντιληφθεί απόλυτα τι έχει κάνει… Έχει αποτύχει ως πατέρας στον ρόλο του. Δεν έχω πρόβλημα, αν αύριο κάπου τον συναντήσω θα θελήσω να μιλήσω μαζί του για να δω τι κάνει. Ωστόσο, είμαι σίγουρος πως αυτό που έκανε εκείνος, παρατώντας τον γιο του, δεν θα το έκανα ποτέ, για τίποτα στον κόσμο, με το δικό μου παιδί…» ανέφερε μεταξύ άλλων. Δεν είναι ο μόνος αθλητής που έχει μια σχέση κατεστραμμένη με τους γονείς του.

Πίσω από τη δόξα, τα χρήματα, τις διακρίσεις, τη ζωή γεμάτη ανέσεις, υπάρχουν σκοτεινές ιστορίες στις ζωές των αθλητών. Κι ας έχουμε μάθει να τους κοιτάζουμε πάντα όταν οι προβολείς είναι ανοιχτοί. Κι ας φαίνονται άτρωτοι. Παραμένουν ανθρώπινοι. Πολύ ανθρώπινοι. Καμία κάμερα δεν μπορεί να σβήσει όσα πέρασαν. Μερικοί εξ΄αυτών βίωσαν στα παιδικά τους χρόνια εγκατάλειψη ή/ και βία. Άλλοι το ξεπέρασαν και σφράγισαν πίσω τους εκείνη την πόρτα. Δεν ταξίδεψαν στο παρελθόν ποτέ. Άλλοι πάλι, έκαναν όπλο στη φαρέτρα τους κάθε δυσκολία. Ο Βέλγος άσος, Γιανίκ Καράσκο, δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του, η θρυλική τενίστρια Αράντσα Βικάριο άφησε τον πατέρα της να διαχειριστεί τους κόπους της, την καριέρα, τα χρήματά της, κι εκείνος το έκανε κοιτάζοντας αποκλειστικά και μόνο το δικό του συμφέρον. Το παιδί – θαύμα του τένις στα ’90s, Αντρέ Αγκάσι, μίσησε ολόψυχα το τένις, γιατί ήταν κάτι που στην ουσία ποτέ του δεν ήθελε να ακολουθήσει. Ήταν ένα όνειρο του πατέρα του που αναγκάστηκε ο ίδιος να υλοποιήσει.

Η Γελένα Ντόκιτς γνώρισε τη βία από τον πατέρα της. Ο Χάμες Ροντρίγκες μεγάλωσε χωρίς τον βιολογικό του μπαμπά. Το ίδιο και θρύλος της παγκόσμιας πυγμαχίας, ο «σκληρός» Μάικ Τάισον. Στην ίδια θέση και οι Λανς Άρμστρονγκ, ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο θηριώδης Σακίλ Ο’Νιλ έζησε με έναν πατέρα που τον χτυπούσε. Ο Λαμάρ Όντομ με έναν άνθρωπο που επέκρινε τη ζωή του, χωρίς ποτέ του να υποστηρίξει τον ρόλο του πατέρα. Η Τζένιφερ Καπριάτι έφτασε ένα βήμα πριν την αυτοκτονία, δεχόμενη για χρόνια καταπίεση από τον πατέρα της.

Γιανίκ Καράσκο

Ο πατέρας του εγκατέλειψε τη μητέρα του όταν ο Γιάνικ ήταν παιδί. Επομένως, δεν χρησιμοποιεί ποτέ το πατρικό επώνυμο (Φερέιρα). Του αρέσει να τον γνωρίζουν ως Γιανίκ ή Καράσκο, όπως αποκάλυψε σε μια συνέντευξη στην «El Mundo». «Στην πραγματικότητα, δεν ήταν πολύ δύσκολο, όταν είσαι παιδί, δεν παρατηρείς ότι ο πατέρας σου δεν είναι εκεί. Είναι αργότερα, όταν είσαι μεγαλύτερος, τότε το προσέχεις, γιατί οι άνθρωποι λένε:» Πού είναι ο πατέρας σου; ‘ και πρέπει να πεις: «Ο πατέρας μου δεν είναι εδώ.» Όμως δεν πειράζει η μητέρα μου έχει υπάρξει και πατέρας και μητέρα», εξήγησε ο Βέλγος άσος στην ίδια συνέντευξη.

Αράντσα Σάντσες Βικάριο

Η τενίστρια είπε στο βιβλίο της Arantxa ¡Vamos! Memorias de una lucha, una vida y una mujer, Απομνημονεύματα ενός αγώνα, μιας ζωής και μιας γυναίκας, τα προβλήματα που είχε με τους γονείς της ως αποτέλεσμα των χρημάτων. Προβλήματα που αργότερα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την οικογένεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αράντσα κατάφερε να κερδίσει περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ στην καριέρα της, κάτι που ποτέ δεν του άρεσε. Ο πατέρας της, ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καριέρας της και των… συμφερόντων του. «Δεν έχει μείνει τίποτα, είμαι οφειλέτης στο Υπουργείο Οικονομικών και η περιουσία μου είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη του αδελφού μου Χαβιέρ, ο οποίος έχει κερδίσει πολύ λιγότερο από μένα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής του, δεν μιλάω με κανέναν στην οικογένειά μου».

Αντρέ Αγκάσι 

Η δημοσίευση του «Open», της αυτοβιογραφίας του Αγκάσι, ήταν ένα μεγάλο χτύπημα. Ο Αμερικανός τενίστας, ένας από τους καλύτερους στη δεκαετία του ’90, παραδέχτηκε ότι είχε κάνει ναρκωτικά και ότι έλεγε στο ATP να μην του επιβληθούν κυρώσεις για ντόπινγκ. Επιπλέον, ο Αγκάσι επισημαίνει στο βιβλίο ότι πάντα, μυστικά μισούσε να παίζει τένις και έζησε με το φόβο του πατέρα του, ενός ανθρώπου βίαιου, με μηδενική ψυχραιμία. Παραδέχεται επίσης πως ο πατέρας του έδωσε «σπιντ» προτού ανταγωνιστεί σε ένα πρωτάθλημα στο Σικάγο. Ο Εμμανουέλ Αγκάσι ήθελε να προβάλει στον γιο του, όλα αυτά που εκείνος ήθελε να ήταν, και οι τρομερές απαιτήσεις του, έκαναν τον Αντρέ να μισεί το τένις. Πώς είναι τώρα η σχέση σου με τον πατέρα σου; «Είναι καλές, τόσο καλές όσο μπορεί να είναι, όσο το δυνατόν καλύτερα», δήλωσε ο Αντρέ σε συνέντευξή του στην «El País» το 2017.

 Γελένα Ντόκιτς

Η Αυστραλή πρώην τενίστρια αφηγείται στην αυτοβιογραφία της πώς ήταν η σωματική και η λεκτική βία που είχε υποστεί από τον πατέρα της, Ντάμιρ Ντόκιτς, από την ηλικία των 11 ετών. «Ο πατέρας μου με χτύπησε καθημερινά, ερχόταν και με κλοτσούσε στο κεφάλι», λέει. «Το χτύπημα στο κεφάλι με έκανε να πέσω και, ενώ βρισκόμουν στο πάτωμα, άρχισε να με κλοτσάει, με κλώτσησε κοντά στο αυτί μου και η όρασή μου έγινε θολή», προσθέτει. Η κοπέλα σοκάρει επίσης αποκαλύπτοντας ότι ο πατέρας της την έφτυνε στο πρόσωπο, της τραβούσε τα μαλλιά και τα αυτιά της και κλωτσούσε τις κνήμες της. Όταν απομακρύνθηκε από τους ημιτελικούς του Wimbledon, δεν της επιτράπηκε να κοιμηθεί στο ξενοδοχείο. «Βασικά ξεκίνησε από την πρώτη μέρα που έπαιξα τένις, από εκεί ξεκίνησε και έφυγε από τον έλεγχο», λέει η Γελένα. Ο Νταμίρ απομακρύνθηκε από το κύκλωμα και καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απειλές και παράνομη κατοχή όπλων. Το 2011, έξι χρόνια πριν από τη δημοσίευση του βιβλίου, η Γελένα δήλωσε: «Επιβεβαιώνω τις πληροφορίες στον Τύπο που δείχνουν τη συμφιλίωση με τον πατέρα μου».

Χάμες Ροντρίγκες

Αν και η σχέση μεταξύ των δύο δεν είναι κακή, το γεγονός είναι ότι ο Γουίλσον Χάμες Ροντρίγκες δεν είδε τον γιο του Χάμες να μεγαλώνει. Ο εθισμός του στο αλκοόλ τον πήρε μακριά από το ποδόσφαιρο, τη σύζυγό του, την Pilar Rubio και τον γιο του Χάμες όταν το παιδί ήταν τριών ετών. Ο Γουίλσον είδε ξανά τον Χάμες όταν ήταν 15 ετών, αλλά χάθηκαν και πάλι. Ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, όταν ο πατέρας του ζήτησε συγχώρεση επειδή δεν ήταν δίπλα του στην παιδική του ηλικία.

Μάικ Τάισον

Ο βιολογικός του πατέρας, Jimmy Kirpatrick, εργάτης οικοδομών, εγκατέλειψε την Ντόρνα Τάισον όταν την κατέστησε έγκυο. Μετά το θάνατο της μητέρας του, ο Κους Ντ’ Άματο, διευθυντής του Bronx, ανέλαβε την κηδεμονία του, όταν ήταν 15 χρονών και πάντα θεωρήθηκε από τον Τάισον ως ο πραγματικός του πατέρας. «Δεν είχα ποτέ την εικόνα ενός πατέρα, αλλά ήξερα πώς ήταν να έχεις κάποιον όταν ήμουν με τον Κους», είπε ο Μάικ στο BBC. «Ο στόχος μου ήταν να κάνω τον πατέρα μου ευτυχισμένο, ήθελα να έχω ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα βαρέων βαρών και αυτό ήταν που ήθελα να κάνω», πρόσθεσε.

Λανς Άρμστρονγκ

Ο Eddie Gunderson, ο βιολογικός πατέρας του, άφησε τον Λανς Άρμστρονγκ όταν ήταν τριών ετών. «Ποτέ δεν ζήτησα τίποτα γι ‘αυτόν, αυτόν που παρέδωσε το DNA για το οποίο όμως δεν τον έκανα πατέρα μου», λέει ο ποδηλάτης στη βιογραφία του. Το επώνυμο του προέρχεται από τον πατέρα που τον υιοθέτησε, Τέρι Άρμστρονγκ, τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, ο οποίος επίσης ήταν βίαιος. «Δεν είχα ποτέ έναν πραγματικό πατέρα», εξομολογείται ο Λανς στο βιβλίο του.

Λεμπρόν Τζέιμς

Ο Anthony McClelland άφησε τον LeBron και τη μητέρα του, μετά τη γέννηση του αστέρα του NBA. Το 2014, ο ΛεΜπρόν έγραψε την επιστολή αυτή στον πατέρα του στο Instagram συνοδευόμενη από μια φωτογραφία του. «Πατέρα, ξέρεις κάτι; Δεν σε ξέρω, δεν ξέρω ποιος είσαι, αλλά είσαι μέρος του λόγου που με έκανε εκείνο που είμαι σήμερα. Το καύσιμο που μου έδωσε η απουσία σου, είναι μέρος του λόγου για τον οποίο μεγάλωσα. Για να γίνω αυτός που είμαι, είναι μέρος των λόγων για τον οποίο θέλω να είμαι παρών σε όλες τις προκλήσεις … είμαι σε θέση που επιτρέπει στους ανθρώπους γύρω μου να μεγαλώσουν, που ίσως δεν θα ήταν εφικτές αν είχα πατέρα και μητέρα, δύο αδελφές, σκύλο και ένα λευκό φράχτη, συνειδητοποιείς ότι αυτό είναι για σένα, μπαμπά σε ευχαριστώ για όλα, θα μπορούσα να ρωτήσω γιατί δεν ήσουν μαζί μου, αλλά κοίτα τι κατάφερα»!

Σακίλ Ο’Νιλ

Ο Jacqu MacMullen, συγγραφέας της αμφιλεγόμενης βιογραφίας του Σακίλ Ο’ Νίλ, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του παίκτη Φίλιπ Χάρισον τον χτυπούσε όταν ήταν μικρός. «Δεν μιλάω για το μαστίγιο, αλλά τον χτυπούσε με τη ζώνη και τον χτυπούσε βίαια», είπε τότε ο MacMullen. «Αυτή η κατάσταση έκανε τη μητέρα του να αηδιάσει, έτσι κατέληξαν να πάρουν διαζύγιο, νομίζω ότι όλα προέρχονται από τη στρατιωτική εκπαίδευση του κ. Χάρισον, οι γονείς του τον εκπαίδευσαν κατ’ αυτόν τον τρόπο και έτσι έκανε κι αυτός». Φυσικά, ο MacMullen επισημαίνει ότι ο Ο’Νιλ τον δικαιολόγησε. «Ο Σακ μου είπε ότι ποτέ δεν τον χτύπησε χωρίς λόγο και ότι αν δεν ήταν αυτός, θα ήταν στη φυλακή τώρα, ο πατέρας του τον απομάκρυνε από τις κακές παρέες και γι’ αυτό ο Σακίλ καταλαβαίνει τι έκανε. Αν και ποτέ δεν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τα παιδιά του» Πριν από δύο χρόνια, ο Ο’Νιλ επανενώθηκε με τον μπαμπά του λίγο αφότου μπήκε στο Hall Of Fame. «Δεν σε μισώ», είπε στον άνδρα που τον εγκατέλειψε ως παιδί.

Λαμάρ Όντομ

Το 2013, ενώ αγωνιζόταν να επιστρέψει στο ΝΒΑ, έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στον πατέρα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ο πατέρας του κατηγόρησε τις Καρντάσιανς για την κατάστασή τους. «Δεν πρόκειται να συνεχίσω να μιλάω για αυτό το θέμα, αλλά θέλω να το ξεκαθαρίσω πολύ γρήγορα, επειδή έχω αφήσει αυτόν τον άνθρωπο και πολλούς άλλους να βγάζουν λανθασμένα συμπεράσματα για την κατάσταση, ποτέ δεν ήταν εκεί για να με καθοδηγήσει, αφού πολεμούσε με τους δικούς του δαίμονες. Επιπλέον μεγάλωσα με τη μητέρα μου και τη γιαγιά μου και είναι η πρώτη φορά από τότε που έφυγαν που έχω μια οικογένεια. Από τότε που παντρεύτηκα έχω μια οικογένεια. Αυτός ο άνθρωπος δεν προσκλήθηκε καν στο γάμο μου. Ο άνθρωπος που δεν μου τηλεφώνησε ποτέ να δει αν είμαι καλά, πως μπορεί να μιλάει για τον γιο του έτσι;»

Τζένιφερ Καπριάτι

Ο Στέφανο Καπριάτι κατέληξε να παραδέχεται την ενοχή του για την πτώση της κόρης του Τζένιφερ, ένα παιδί – θαύμα που κατέληξε να βυθίζεται ακόμα και στα ναρκωτικά. Ο Στέφανο εξέθεσε φέρθηκε στην κόρη του με υπερβολική σκληρότητα, απαγορεύοντας της ακόμη και να δει τους φίλους της. Κάθε μορφή ψυχαγωγίας ήταν απαγορευμένη για εκείνη. Οι γονείς της Τζένιφερ χώρισαν και η τενίστρια συνελήφθη για κλοπή και κατοχή «κρακ» και ηρωίνης και έχοντας μάλιστα στο μυαλό της μέχρι και την αυτοκτονία. Είχε γίνει δεκτή σε κλινική αποτοξίνωσης και μετά τη διακοπή των σχέσεων με τον πατέρα της κέρδισε και πάλι το Australian Open και το Roland Garros!

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ