Ο Δικέφαλος πρέπει να αρχίσει να δείχνει και μέσα στο γήπεδο ότι είναι καλύτερος από πέρυσι
Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος πιο γεμάτο ρόστερ από πέρυσι. Στα χαρτιά δείχνει να είναι ακόμη πιο δυνατός και με περισσότερες ποιοτικές λύσεις σε όλες τις θέσεις. Ωστόσο μέσα στο γήπεδο του λείπει σε πρώτη φάση η σταθερότητα και η διάρκεια. Αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να βρει για να πρωταγωνιστήσει.
Ο Λουτσέσκου μετά το τέλος της περσινής σεζόν είχε πει ότι θέλει ένα ρόστερ με 21-22 παίκτες συν τους τερματοφύλακες και το πέτυχε ακριβώς! Ο ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει 21 παίκτες στην πρώτη ομάδα συν τέσσερις τερματοφύλακες.
Η δομή του φετινού Δικέφαλου είναι σαφώς πιο ορθολογική από πέρυσι, καθώς αποκτήθηκαν ποιοτικοί παίκτες για να καλύψουν κενά που υπήρχαν, όχι απαραίτητα στη βασική 11άδα.
Συνολικά ήρθαν 8 παίκτες (έξι μεταγραφές και δύο επιστροφές από δανεισμούς) και έφυγαν 9 (οι Τζάλμα Κάμπος, Μακ, Λέοβατς, Λεβέκ, Πούγγουρας, Κουλούρης, Μιχόγεβιτς, Μουλέν, Μυστακίδης).
Αντί των Τζάλμα Κάμπος και Μακ ήρθαν οι Λέο Ζαμπά και Ουάρντα. Αντί των Λεβέκ και Λέοβατς ήρθε ο Τόσκα. Αντί του Πούγγουρα και του Μιχόγεβιτς ήρθε ο Χατσερίντι. Αντί του Μουλέν ήρθε ο Βέρνμπλουμ. Αντί του Μυστακίδη και του Κουλούρη ήρθαν ο Ακπόμ και ο Καρέλης.
Επίσης από αυτούς που έφυγαν, σχεδόν οι μισοί πήγαν δανεικοί γιατί δε χωρούσαν φέτος στην ομάδα για να πάρουν παιχνίδια (Κουλούρης, Μιχόγεβιτς, Μουλέν και Μυστακίδης), ενώ επέστρεψαν και ξαναέφυγαν ο Ενρίκε και ο Χαρίσης, οι οποίοι επίσης δε χωρούσαν στον φετινό ΠΑΟΚ!
Τι… «ψάρια» πιάνουν οι καινούριοι της ομάδας;
Ο Αλίν Τόσκα έδειξε ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο αριστερό άκρο της άμυνας και να δώσει ανάσες στον Βιεϊρίνια. Ο Κίτσιου που επέστρεψε από δανεισμό έμεινε για back up του Μάτος, αλλά απέναντι στην Τσέλσι που ήταν τιμωρημένος ο Βραζιλιάνος, προτιμήθηκε να πάει ο Βιεϊρίνια δεξιά. Ο Χατσερίντι είναι μια έμπειρη και αξιόπιστη λύση (παρά την αμφισβήτηση στο πρόσωπό του) για το κέντρο της άμυνας. Ο Βέρνμπλουμ δίνει δύναμη και άλλα χαρακτηριστικά στη μεσαία γραμμή. Οι Καρέλης και Άκπομ δίνουν βάθος και ποιοτικές λύσεις στη θέση του σέντερ φορ. Ο Λέο Ζαμπά και ο Ουάρντα δίνουν δύναμη στις πτέρυγες της ομάδα.
Η παρουσία του Ράζβαν Λουτσέσκου στον πάγκο της ομάδας για 2η σερί σεζόν αποτελεί εγγύηση για τον ΠΑΟΚ, για τη φιλοσοφία της ομάδας και για την αγωνιστική ταυτότητα του Δικέφαλου που απέκτησε από την περσινή χρονιά. Πέρυσι χρειάστηκε 3-4 μήνες για να συμμαζέψει την ομάδα μετά τον Στανόγεβιτς. Φέτος ο Δικέφαλος μπήκε δυνατά στη σεζόν με δύο προκρίσεις στα προκριματικά του Champions League επί της Βασιλείας και της Σπαρτάκ Μόσχας, αλλά μετά αποκλείστηκε στα play-offs από την Μπενφίκα.
Στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε με 3Χ3 νίκες χωρίς να πιάσει τοπ απόδοση και με προβληματικές κατά διαστήματα εμφανίσεις, αλλά σε αντίθεση με άλλα χρόνια φέτος πήρε τρίποντα ακόμη και στις μέτριες μέρες του. Αυτό είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων του. Όταν αρχίσει να αποδίδει καλύτερο ποδόσφαιρο, όταν μπουν καλύτερα όλοι οι καινούριοι παίκτες στη φιλοσοφία της ομάδας, τότε περιμένουμε να δούμε και πάλι τον καλό ΠΑΟΚ που είδαμε πέρυσι και ακόμη καλύτερο.
Μέχρι να βρουν τα πατήματά του οι καινούριοι, ο Λουτσέσκου εμπιστεύεται περισσότερο την παλαιά «φρουρά». Ο βασικός κορμός αποτελείται από τους Πασχαλάκη, Μάτος, Βιεϊρίνια, Βαρέλα, Κρέσπο, Μαουρίσιο, Κάνιας, Ελ Καντουρί, Πέλκα και Πρίγιοβιτς. Και οι 10 ήταν και πέρυσι στην ομάδα. Επίσης βασικοί παίζουν ανάλογα με το ματς ο Λημνιός και π Μπίσεσβαρ στις πτέρυγες, οπότε τότε μιλάμε για πάνω από μια 11άδα που ήταν και πέρυσι στην ομάδα.
Στο δια ταύτα ο φετινός ΠΑΟΚ είναι πιο δυνατός στα «χαρτιά» (σύμφωνα με το ρόστερ που διαθέτει), αλλά ακόμη δεν έχει παίξει καλύτερα από τον περσινό Δικέφαλο, ο οποίος από τον Δεκέμβριο και μετά «κεντούσε» μέσα στο γήπεδο. Φέτος όμως ξεκίνησε καλύτερα το πρωτάθλημα (με 3Χ3 νίκες) και όταν ανεβάσει ταχύτητα, με το ρόστερ που διαθέτει δε θα έχει αντίπαλο στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι στοιχηματικές εταιρίες συνεχίζουν να δίνουν σταθερά τον ΠΑΟΚ ως πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα…