Μονπελιέ: Η πτώση ενός ένδοξου συλλόγου

Η πτώση της Μονπελιέ είναι η επιβεβαίωση πως το ποδόσφαιρο δεν συγχωρεί – ούτε τους ρομαντικούς ούτε τους αδιάφορους.

Η Μονπελιέ, μια από τις πιο χαρακτηριστικές και αγαπητές ομάδες της γαλλικής ποδοσφαιρικής σκηνής, υποβιβάστηκε και επίσημα στη Ligue 2. Μια είδηση που, αν και αναμενόμενη για όσους παρακολουθούσαν την πορεία της φέτος, συγκλόνισε τους ρομαντικούς του αθλήματος.

Ο υποβιβασμός αυτός δεν είναι απλά αποτέλεσμα κακής τύχης, αλλά η κορύφωση ετών κακοδιαχείρισης, οικονομικής αστάθειας και έλλειψης πειθαρχίας στο εσωτερικό του συλλόγου.

Διαβάστε επίσης: Ροντινέι: Ένας Βραζιλιάνος από τα… Καμίνια

Και όμως, πριν λίγα χρόνια, το 2012, η ίδια ομάδα έγραφε ιστορία: με προπονητή τον Ρενέ Ζιράρ και με πρωταγωνιστές τους Ολιβιέ Ζιρού και Γιουνές Μπελχαντά, η Μονπελιέ κατέκτησε το πρωτάθλημα Γαλλίας, αφήνοντας πίσω της το πρώτο project του Κατάρ στην Παρί Σεν Ζερμέν. Μια από τις πιο ρομαντικές στιγμές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου του 21ου αιώνα.

Η σεζόν 2011–2012 ήταν καθοριστική για την Μονπελιέ, καθώς κατέκτησε το πρώτο της πρωτάθλημα Ligue 1. Η ομάδα τερμάτισε στην κορυφή με 82 βαθμούς, τρεις περισσότερους από τη δεύτερη Παρί Σεν Ζερμέν. Η νίκη επί της Οσέρ (2–1) στην τελευταία αγωνιστική εξασφάλισε τον τίτλο, με τον Τζον Ουτάκα να σκοράρει και τα δύο γκολ. Ο Ολιβιέ Ζιρού αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 21 γκολ και 9 ασίστ.

Η Μονπελιέ έπαιξε στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου απευθείας στην φάση των ομίλων όπου μάλιστα αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από το οποίο έχασε και τα δύο ματς με 2-1 στην Γαλλία και 3-1 στον Πειραιά.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εποποιίας ήταν ο αξέχαστος πρόεδρος Λουί Νικολέν, ένας από τους πιο γραφικούς και αγαπητούς παράγοντες στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Συλλέκτης περισσότερων από 1.000 φανέλες γαλλικών ομάδων, άνθρωπος με πάθος για το παιχνίδι και για την ομάδα του, που το 2012 έβαψε τα μαλλιά του στα μπλε και πορτοκαλί χρώματα του συλλόγου για να γιορτάσει τον τίτλο.

Τα επόμενα χρόνια η Μονπελιέ παρέμεινε ανταγωνιστική: ο Μισέλ Ντερ Ζακαριάν δημιούργησε μια σκληροτράχηλη ομάδα, με κορυφαία άμυνα, που βασίστηκε στην εντυπωσιακή επιθετική δυάδα Γκαετάν Λαμπόρντ – Άντι Ντελόρ. Μια ομάδα «πονοκέφαλος» για κάθε αντίπαλο, που αν και δεν είχε τα μέσα των μεγάλων, έβγαζε ψυχή και ταυτότητα στο γήπεδο.

Δυστυχώς, οι τελευταίες σεζόν σημαδεύτηκαν από οικονομικές δυσκολίες (ιδίως μετά την κρίση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στη Γαλλία) και από λάθος επενδύσεις σε ακριβοπληρωμένους αλλά αδιάφορους παίκτες, όπως οι Σαβανιέ, Φερί και Χάζρι. Η ομάδα έχασε τον χαρακτήρα της, την πειθαρχία της, και τελικά και την κατηγορία της.

Η πτώση της Μονπελιέ είναι η επιβεβαίωση πως το ποδόσφαιρο δεν συγχωρεί – ούτε τους ρομαντικούς ούτε τους αδιάφορους. Όμως η ιστορία του συλλόγου, το πάθος του κόσμου του και η βαριά φανέλα του εγγυώνται πως αυτή η πτώση δεν θα είναι το τέλος.

πηγή: In.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από