ΟΦΗ: Το κρητικό θαύμα που κορύφωσε τη χρονιά των εκπλήξεων (vids)

ΟΦΗ: Το κρητικό θαύμα που κορύφωσε τη χρονιά των εκπλήξεων (vids)

Το 1987, ο ΟΦΗ είχε καταφέρει να κάνει το μεγαλύτερο του θαύμα, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

Ο ΟΦΗ πέρασε το εμπόδιο του Αστέρα Τρίπολης, καθώς επιβλήθηκε στο συνολικό σκορ του ζευγαριού, με 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, για τρίτη φορά στην ιστορία του. Η ομάδα του Ηρακλείου αρχίζει να θυμάται ένδοξες εποχές και ειδικά τη χρονιά των εκπλήξεων, το 1987.

Τότε, ο κρητικός σύλλογος είχε κατακτήσει το δεύτερο μεγαλύτερο τίτλο του ελληνικού ποδοσφαίρου, γράφοντας ιστορία στον αθλητισμό της Κρήτης και της χώρας μας.

Διαβάστε επίσης: Δύο χρόνια αποτυχίες: Τα «τρελά» μπάτζετ της Παρτιζάν και η «πτώση» του Ομπράντοβιτς (vids)

Η αξέχαστη χρονιά του 1987 που είχε μόνο… σταχτοπούτες

Στον έβδομος χρόνο της δεκαετίας του 80′, έγιναν απίστευτες εκπλήξεις στον ευρωπαϊκό αθλητισμό. Η Πόρτο κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, νικώντας την Μπάγερν, με 2-1 στον τελικό της Βιέννης, ενώ η Γκέτεμποργκ πήρε το δεύτερο Κύπελλο UEFA στην ιστορία της, επικρατώντας της Νταντί Γιουνάιτεντ, με συνολικό σκορ 2-1 (1-0 στη Σουηδία, 1-1 στη Σκωτία).

Εκτός από το ποδόσφαιρο, η Τρέισερ Μιλάνου πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ, υποτάσσοντας τη δυναστεία της Μακάμπι και σόκαρε τη «Γηραιά Ήπειρο».

Πριν έρθει το θαύμα της Εθνικής Ελλάδας στο Eurobasket, είχε γίνει ένα άλλο, προερχόμενο από την Κρήτη.

Η ανερχόμενη δύναμη στα μέσα των 80s

Ο ΟΦΗ είχε καταφέρει από το 1986 να γίνει υπολογίσιμη δύναμη στο πρωτάθλημα της χώρας, καθώς το συγκεκριμένο έτος τερμάτισε στην 2η θέση του πρωταθλήματος. Η επόμενη χρονιά ήταν κατά τη διάρκεια της, εξίσου συναρπαστική. Ο ΟΦΗ πήρε την τρίτη θέση και θα έβγαινε ξανά στην Ευρώπη και για δεύτερη διαδοχική φορά θα αγωνιζόταν στο Κύπελλο UEFA.

Υπήρχε όμως και το Κύπελλο, στο οποίο το καμάρι του Νησιού είχε την ευκαιρία να κάνει το θαύμα.

Ο «λαβύρινθος» μέχρι τον τελικό του ΟΑΚΑ

Ο Ευγένιος Γκέραρντ είχε καταφέρει να δημιουργήσει ένα σύνολο, το οποίο συνδύαζε νιάτα και εμπειρία. Παίκτες όπως οι: Νίκος Νιόπλιας, Γιάννης Σαμαράς, Τάκης Περσίας, Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και Αλεχάντρο Ίσις κρατούσαν το «Γεντί Κουλέ» απόρθητο και έκαναν πολλές «ζημιές» μακριά από την έδρα τους.

Ο ΟΦΗ στόχευε ψηλά στη διοργάνωση, αλλά έπρεπε να περάσει από έναν… λαβύρινθο, μέχρι να βρεθεί στον τελικό του Αμαρουσίου. Στον πρώτο γύρο του θεσμού, οι «Κρητικοί» βρήκαν μπροστά τους τη Θήβα, την οποία απέκλεισαν σχετικά εύκολα, επικρατώντας με 2-0 στο Ηράκλειο.

Από τον δεύτερο γύρο, ξεκινούσαν οι διπλές αναμετρήσεις και εκεί ο σύλλογος του Ηρακλείου ήρθε αντιμέτωπος με τον Εδεσσαϊκό. Το πρώτο σκέλος διεξήχθη στο «Γεντί Κουλέ», με τον ΟΦΗ να νικάει με 3-0 και να παίρνει μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση στη φάση των «16». Στη ρεβάνς στην πρωτεύουσα της Πέλλας, ο Όμιλος γνώρισε γλυκιά ήττα με 2-1 και πέρασε στον επόμενο γύρο.

Το ματσάρισμα με τον φιλόδοξο Απόλλων

Επόμενος αντίπαλος, ο Απόλλων Αθηνών, με την ομάδα της Αττικής να έχει φιλοδοξίες για πορεία στον θεσμό. Γηπεδούχος στο πρώτο ματς, ξανά ο ΟΦΗ, με την ομάδα της Κρήτης να διασύρει τους φιλοξενούμενους, με 4-0. Στη ρεβάνς που είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, ο Απόλλωνας νίκησε με 1-0, αλλά η ομάδα του Γκέραρντ προκρίθηκε στα προημιτελικά.

Η «απόδραση» από την Αττική

Η Καλλιθέα ήταν το επόμενο εμπόδιο, στους «8», με τον πρώτο αγώνα να γίνεται στην πόλη των νότιων προαστείων της Αττικής. Ο ΟΦΗ «απέδρασε» με το υπέρ του 2-0, ενώ επικράτησε με το ίδιο σκορ και στο Ηράκλειο. Με αυτόν τον τρόπο, οι «Κρητικοί» προκρίθηκαν για πρώτη φορά στα ημιτελικά του θεσμού.

Το ντέρμπι των… μεγαλύτερων νησιών της χώρας

Στους «4», ο ΟΦΗ συνάντησε τον Διαγόρα Ρόδου, ο οποίος βρισκόταν τότε στην Α’Εθνική και ήταν υπολογίσιμη δύναμη της επαρχίας. Το ζευγάρι ουσιαστικά αποτελούσε ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ελλάδας. Στο πρώτο ματς της Ρόδου, ο ΟΦΗ έκανε ένα ακόμα διπλό, καθώς νίκησε με 2-0 και στο Ηράκλειο σφράγισε πανηγυρικά το εισιτήριο για τον τελικό, κερδίζοντας με 3-0.

Ο τελικός απέναντι στον Χατζηπαναγή και την παρέα του

Στις 21 Ιουνίου, ΟΦΗ και Ηρακλής συναντήθηκαν στην κυριολεκτικά καυτή Αθήνα. Η ατμόσφαιρα ήταν τρομερή, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μόλις 23.000 κόσμος. Πολλοί Κρητικοί ανέβηκαν στην Αθήνα, με το πρώτο πλοίο που βρήκαν, ώστε να υποστηρίξουν την ομάδα του Ηρακλείου.

Ο αγώνας δεν είχε πολλές φάσεις, με τους δύο αντιπάλους να διστάζουν και να κλείνονται στα καρέ τους. Βέβαια, σκορ υπήρξε, με τον «Γηραιό» να παίρνει προβάδισμα με τον Κωφίδη στο 30′. Οι φιλοξενούμενοι είχαν άμεση απάντηση, με τον Χρηστίδη να σκοράρει τέσσερα λεπτά αργότερα.

Η αναμέτρηση οδηγήθηκε στην παράταση και τελικά στα πέναλτι. Ο Χατζηπαναγής και η παρέα του τα βρήκαν σκούρα και πλέον έπρεπε να συμμετέχουν στη «ρώσικη ρουλέτα».

Ο Έλληνας Ντουκαντάμ

Ο Σηφάκης βρέθηκε, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, βασικός στον τελικό, παρόλο που ήταν ο δεύτερος τερματοφύλακας του ΟΦΗ. Το γέννημα-θρέμμα της Κρήτης, ήταν ο πρωταγωνιστής της ψυχοφθόρας διαδικασίας και έγινε ο ήρωας για μία βραδιά, όπως ο Ντουκαντάμ της Στεάουα, ένα χρόνο νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, ο Σηφάκης απέκρουσε τις εκτελέσεις του Ζήφκα και του Αδάμου, ενώ από την άλλη πλευρά, Χαραλαμπίδης, Τσινός και Παπαβασιλείου σκόραραν και με αυτόν τον τρόπο, ο ΟΦΗ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, για πρώτη φορά στην ιστορία του, νικώντας με 3-1 στα πέναλτι.

Οι πανηγυρισμοί και το κρητικό ξενύχτι

Όλοι οι κρητικοί με το σφύριγμα της λήξης ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με την πατρίδα τους να ξενυχτάει. Το κρητικό θαύμα ολοκληρώθηκε, διότι ο ΟΦΗ κατέκτησε τον πρώτο εγχώριο του τίτλο, ο οποίος του έδωσε μάλιστα την είσοδο στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ