Το καλοκαίρι του Φάλι Ραμαντάνι

Το καλοκαίρι του Φάλι Ραμαντάνι

Ο «νέος Παναθηναϊκός», ο Σάρι στην Τσέλσι, έξι από τα μεγαλύτερα ελληνικά ταλέντα, μια μεταγραφή κεντρικού αμυντικού αντί 80.000.000, οι Ρέμπιτς και Πέρισιτς στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Κοινός παρανομαστής όλων, ο ατζέντης - «φάντασμα» Φάλι Ραμαντάνι.

Στη μία άκρη έχουμε τον Μίνο Ραϊόλα. Στην άλλη τον Φάλι Ραμαντάνι. Προσοχή όμως. Δεν έχουμε να κάνουμε με διαφορά επαγγελματικού επιπέδου, παρά μόνο με δύο διαφορετικές όψεις της ίδιας κορυφής. Από τη μία έχουμε τη βιτρίνα, που, καλώς ή κακώς, το αδαές κοινό αντικρίζει συχνότερα και με βάση αυτή, διαμορφώνει την εικόνα του ως προς το τι θα πει να είσαι ατζέντης στο χώρο του ποδοσφαίρου εν έτει 2018. Αυτός είναι ο Ραϊόλα. Στην άλλη έχουμε την απέχθεια για τη δημοσιότητα και την παντελή έλλειψη επιθυμίας για αναγνωρισιμότητα, είτε εξαιτίας της πεποίθησης ότι ζημιώνει τη δουλειά μας είτε γιατί υφίσταται εν γένει η ανάγκη για «θνητή» ζωή. Αυτός είναι ο Ραμαντάνι.

Ένας άνθρωπος που ευθύνεται για πολλά από τα οποία μαθαίνουμε και σχολιάζουμε καθημερινά σχετικά με το μεταγραφικό τοπίο, ειδικότερα τους τελευταίους μήνες, αλλά ουδέποτε ασχολούμαστε με αυτόν καθ’ αυτόν. Ένα «φάντασμα» ακόμη και για ομάδες στις οποίες δραστηριοποιείται σε καθημερινή βάση. Γιατί όμως επιλέγουμε να καταπιαστούμε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή με τον 55χρονο ατζέντη; Τόσο γιατί το καλοκαίρι που διανύουμε είναι… δικό του, αφού φρόντισε να ανοίξει παρτίδες με κορυφαίους συλλόγους, όσο και λόγω της εμπλοκής του με ελληνικά συμβαίνοντα.

Να το πάρουμε, όμως, από την αρχή. Πίσω από πολλά «τρελά» μεταγραφικά σενάρια που έχετε ακούσει το φετινό καλοκαίρι, κρύβεται η Lian Sports του Ραμαντάνι, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο. Άντε Ρέμπιτς και Ίβαν Πέρισιτς βρίσκονται στο «πιάτο» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αν κρίνουμε από τα βρετανικά ρεπορτάζ, θα γίνουν άμεσα και δικοί της, έναντι περισσότερων από 100.000.000 ευρώ. Κι αν δεν συμβεί αυτό, η 55χρονος έχει στην αναμονή την Μπάγερν Μονάχου για την περίπτωση του Ρέμπιτς. Προφανώς αυτό συμβαίνει χάρη (και) στο εκπληκτικό Παγκόσμιο Κύπελλο που διένυσαν οι δύο παίκτες στα γήπεδα της Ρωσίας. Αλλά αμφιβάλλουμε ως προς το αν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει μια μεταγραφή τέτοιου κόστους και μάλιστα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του απαιτητικού και ανυποχώρητου Ζοζέ Μουρίνιο.

Περνάμε στον Καλιντού Κουλιμπαλί. Ένας 27χρονος κεντρικός αμυντικός είναι έτοιμος να πωληθεί στην Τσέλσι αντί 80.000.000! Ο Σενεγαλέζος έχει διανύσει σπουδαίες σεζόν με τη φανέλα της Νάπολι, σε μια περίοδο που οι ολοκληρωμένοι στόπερ εκλείπουν. Ακόμη κι έτσι, όμως, αξίζει ένα τέτοιο ποσό; Ο Ραμαντάνι, με κάποιο τρόπο, τον έχρισε ένα ελκυστικό πακέτο. Όπως έκανε και τον «άσημο» Νίκο Κόβατς να φαίνεται εξαιρετική επιλογή για ολόκληρη Μπάγερν Μονάχου και τον Μαουρίτσιο Σάρι να προτιμηθεί για τη διαδοχή του Αντόνιο Κόντε στην Τσέλσι.

Οι «μπλε» του Λονδίνου είναι και το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τον Ραμαντάνι αυτήν την περίοδο. Αυτές τις ημέρες, για λογαριασμό τους, έχει ανοίξει κύκλο διαπραγματεύσεων με τη Γιουβέντους για τους Γκονσάλο Ιγκουαΐν, Ντανιέλε Ρουγκανί και Μίραλεμ Πιάνιτς, με τον τελευταίο πάντως να πολιορκείται από σχεδόν κάθε μεγάλη ομάδα της Premier League. Η Τσέλσι έχει φτάσει σε σημείο να έχει το βλέμμα της στραμμένο μόνο στη Serie A για να ενισχύσει το ρόστερ της, ουσιαστικά «ακυρώνοντας» το ίδιο της το τμήμα σκάουτινγκ. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποφάσισε να μην κλείσει τις παρτίδες που άνοιξε με τον Σκοπιανό ατζέντη το καλοκαίρι του 2016, όταν ο Μάρκο Αλόνσο μεταγράφηκε από την (άλλοτε αγαπημένη του Ραμαντάνι) Φιορεντίνα στην Τσέλσι, με τη σχέση μεταξύ του Ραμαντάνι και του Ρώσου δισεκατομμυριούχου να εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και να φτάνει στην επιρροή που περιγράψαμε παραπάνω. Μη σας κάνει εντύπωση αν ξαφνικά ακούσετε το όνομά του να εμπλέκεται με τους (προς αποχώρηση) Εντέν Αζάρ και Τιμπό Κουρτουά.

Όσο για τη Φιορεντίνα, κάποια στιγμή έκανε το… λάθος να διακόψει τη στενή σχέση της με τον 55χρονο και το πλήρωσε πανάκριβα, χάνοντας σε χρόνο – ρεκόρ τους Στέφαν Γιόβετιτς, Άντεμ Λιάιτς, Μάτια Νάστασιτς, Χάρις Σεφέροβιτς και Βάλον Μπεχράμι. Παράλληλα, η μισή εθνική ομάδα της πατρίδας του, της Σερβίας, είναι ευνόητο ότι του… ανήκει, όπως και αρκετοί παίκτες από την αντίστοιχη της Κροατίας. Αυτό συνεπάγεται και τους γνώριμούς μας, Λούκα Μιλιβόγεβιτς, Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς (ανεπίσημα), Μάρκο Μάριν, Ούρος Τζούρτζεβιτς, Λιούμπομιρ Φέισα, Χρβόγε Μίλιτς, και Σάσα Ζντιέλαρ, αλλά και τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, Μπέσνικ Χάσι. Ο Ραμαντάνι βρέθηκε πίσω από την… ακατανόητη μετακίνηση του Μίλιτς στη Νάπολι τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και το πρόσφατο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Λάζαρ Μάρκοβιτς. Όσο για τον Πρίγιοβιτς, όταν και αν τεθεί προς πώληση από τον ΠΑΟΚ, θα είναι εκεί για να τον σπρώξει προς την καταλληλότερη κατεύθυνση.

Πάντως, ένα αξιοπερίεργο ενδιαφέρον το έχει ο Σκοπιανός για τα ελληνικά νιάτα, τα παιδιά που ευελπιστούμε σε μερικά χρόνια να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές της Εθνικής ομάδας. Αλέξανδρος Κατράνης, Παναγιώτης Ρέτσος, Δημήτρης Νικολάου, Γιώργος Μανθάτης, Δημήτρης Λημνιός και Γιώργος Αντζούλας βρίσκονται επίσης στην πελατειακή λίστα της Lian Sports. Θυμάστε τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα για τον Ρέτσο; Μαντέψτε πως προέκυψε. Μαντέψτε και με ποιον θα έρθει σε επαφή ο ΠΑΟΚ όταν και αν θελήσει να πουλήσει τον Δημήτρη Λημνιό, αλλά και πώς για τον Δημήτρη Νικολάου θα είναι αρκετές 10-15 καλές εμφανίσεις για να προκύψει ενδιαφέρον από μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Υπάρχει, βέβαια, και η ιδιαίτερα έντονη εμπλοκή του Ραμαντάνι στον «νέο Παναθηναϊκό», μέσω της εξαιρετικής σχέση που διατηρεί ο συνεργάτης του, ο Ισραηλινός Πίνι Ζάχαβι, με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ. Θετικό εκ της μίας πλευράς, αφού πιθανότατα η αναγκαία δικτύωση των «πράσινων» στην ποδοσφαιρική αγορά θα γίνει με αμεσότητα, ωστόσο κάποιος θα χρειαστεί να μπει στο διάβα του Ραμαντάνι και να τον εμποδίσει σε περίπτωση που επιχειρήσει να επιβάλει το «νόμο» του στη διοίκηση, και να εκμεταλλευτεί τη συγκυριακή ευαισθησία της. Βλέπετε, αυτό έκανε και στη Φιορεντίνα. Εντρύφησε αργά και σταθερά στα ενδότερα του συλλόγου και επιδίωξε να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρίζει τέτοιους μάνατζερ τεράστια πλεονεκτήματα για οποιονδήποτε σύλλογο, όμως όπως η απληστία δηλώσει «παρών» σε κάθε έκφανση του σύγχρονου αθλητισμού, αυτό συμβαίνει κι εδώ.

Αυτός είναι ο Φάλι Ραμαντάνι. Μάλλον μετά τις ιστορίες που έχουμε ακούσει σχετικά με τις επιρροές των Ραϊόλα και Μέντεζ στις πιο δαπανηρές μεταγραφές της ιστορίας, τίποτα δεν δύναται να μας εκπλήξει. Αλλά με την επιρροή του Ραμαντάνι στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αυξάνεται διαρκώς, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας φτάνει να συνδέεται σε τόσο μεγάλο βαθμό με το δίκτυο των μάνατζερ που κινούν τα νήματα στην ευρωπαϊκή αγορά. Ίσως να μην είναι κακό. Αρκεί να ξέρεις πότε και πώς να χαλιναγωγήσεις τέτοιους ανθρώπους, όταν και εφόσον χρειαστεί. Χρειάζεται εμπειρία και κυρίως αντίληψη. Αν βιαστείς, έχασες. Αν αργήσεις, καταστράφηκες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ