Γιατί το έπος του Γουέμπλεϊ είναι η Νο 4 νίκη στην ιστορία της Εθνικής μας (vids)

Πόσο μεγάλη ήταν η χτεσινοβραδινή (10/10) νίκη της Ελλάδας κόντρα στην Αγγλία; Η σελίδα «Football Meets Data» έχει την απάντηση...

Μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας πέτυχε χτες βράδυ η Ελλάδα, κόντρα στην Αγγλία στο Γουέμπλεϊ, επικρατώντας με 1-2 και τα δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη. Ένας θρίαμβος που αφιερώθηκε στον αδικοχαμένο Τζορτζ Μπάλντοκ.

Θα μπορούσαμε όμως  να… μετρήσουμε πόσο μεγάλη ήταν η χτεσινή νίκη; Η πρώτη μεγαλύτερη; Η δεύτερη; Η τρίτη; Η σελίδα «Football Meets Data» προσεγγίζει με δεδομένα αυτό το ερώτημα και δίνει την απάντησή της.

Αρχικά, η σελίδα «Football Meets Data», ασχολείται με τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο και πραγματοποιεί διάφορες προσομοιώσεις. Από κει και πέρα η εν λόγω σελίδα δεν μένει εκεί, αφού χρησιμοποιεί τo Elo Rating, το οποίο είναι ένα σύστημα αξιολόγησης που υπολογίζει το επίπεδο δεξιοτήτων των παικτών.

Στην προκειμένη περίπτωση, των παικτών των ισχυρότερων ομάδων που έχει αντιμετωπίσει η Εθνική μας σε επίσημο παιχνίδι και κάπως έτσι κατέληξε στο top-5 των μεγαλύτερων νικών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, με βάση αυτό το σύστημα αξιολόγησης.

Η σελίδα κατέληξε λοιπόν στο συμπέρασμα πως σύμφωνα με το Elo Rating η νίκη επί της Αγγλίας είναι η 4η μεγαλύτερη της Εθνικής σε επίσημο παιχνίδι. Την πεντάδα συμπληρώνουν δύο θρίαμβοι στο Euro του 2004, ένα ματς στα προκριματικά πριν από έπος του ’04 και άλλο ένα από το μακρινό… 1968.

Αναλυτικότερα, η νίκη επί της Γαλλίας στους «8» είναι οι κορυφαία με βάση το επίπεδο των αντιπάλων και στη δεύτερη θέση ημιτελικός κόντρα στην Τσεχία, που μας έστειλε στον ιστορικό τελικό.

Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, είναι το σημείο κλειδί στην πορεία μας προς το Euro 2004. Η νίκη στην Ισπανία, με το γκολ του Στέλιου Γιαννακόπουλο τον Ιούνιο του 2003, που έβαλε την Ελλάδα στο κόλπο της πρόκρισης στην τελική φάση.

Την πεντάδα κλείνει το 4-2 επί της Πορτογαλίας τον Δεκέμβριο του 1968, για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1970, όταν οι Πορτογάλοι του Εουσέμπιο γνώρισαν τη «συντριβή» στο Στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από