Euroleague: Περνώντας τον Ατλαντικό από την… ανάποδη

Euroleague: Περνώντας τον Ατλαντικό από την… ανάποδη

Το... δρομολόγιο NBA-Euroleague έγινε σύνηθες το φετινό καλοκαίρι με 17 παίκτες να κάνουν αντίστροφα το ταξίδι από τον Ατλαντικό. Το10.gr τους παρουσιάζει.

To σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια είναι οι παίκτες της Euroleague να μετακομίζουν στο ΝΒΑ, κυνηγώντας το… Αμερικάνικο όνειρο. Φέτος όμως τα πράγματα αντιστράφηκαν. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να αφήσουν τον μαγικό κόσμο και να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Ευρώπη, περνώντας τον Ατλαντικό από την… ανάποδη.

Άλλοι θέλησαν να επιστρέψουν για να είναι πρωταγωνιστές, κι άλλοι κάνουν για πρώτη φορά το ταξίδι προς τη Γηραιά Ήπειρο. Όπως κι αν έχουν τα πράγματα, το ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι κερδισμένο. Καθώς πλέον θα μπορούμε να θαυμάζουμε στη Euroleague παίκτες όπως ο Βεζένκοφ, ο Φουρνιέ, ο Οσμάν, ο Γιούρτσεβεν και ο Μαριάνοβιτς.

Δεν είναι όμως μόνο εκείνοι, μιας και συνολικά 17 αθλητές (εκ των οποίων οι 4 στην Ελλάδα) «σκορπίστηκαν» στην Ευρώπη με στόχο μια νέα αρχή μακριά από το ΝΒΑ.

Η ελληνική… αντεπίθεση

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε πως το ελληνικό μπάσκετ ζει χρόνια από τέλη της δεκαετίας του 2000, όταν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είχαν ρίξει πολλά χρήματα στην αγορά και είχαν δημιουργήσει πολύ δυνατές ομάδες. Έτσι και τώρα.

Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν ίσως το μεγαλύτερο «μπαμ» με τον Σάσα Βεζένκοφ που ύστερα από μία σεζόν με 5.4 πόντους (37,5% τρίποντο σε 3 προσπάθειες) και 2.3 ριμπάουντ σε 42 ματς, γύρισε στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Εβάν Φουρνιέ. Ο Γάλλος θα είναι «Rookie» στη Euroleague, ύστερα από 12 σεζόν στο ΝΒΑ με 13.6 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ σε 704 ματς.

Από την άλλη πλευρά οι Πράσινοι ενισχύθηκαν στη θέση «5» με τον Ομέρ Γιούρτσεβεν, ο Toύρκος σέντερ μετά από 3 χρόνια στις ΗΠΑ γύρισε στην Ευρώπη, έχοντας καταγράψει 5 πόντους και 4.6 ριμπάουντ σε 113 ματς. Δεν ήταν όμως μόνο εκείνος, αφού έφεραν στην Ελλάδα τον Τσεντί Οσμάν που είχε στην… πλάτη του 7 χρονιές με 9.3 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 476 αγώνες.

Οι υπόλοιπο ΝΒΑερς της Euroleague

Φρανκ Νιλικινά

Η Παρτίζαν είναι η άτυπη… πρωταθλήτρια σε όλο αυτό, παίρνοντας τρεις ΝΒΑερ. Ο Γάλλος γκαρντ πέρασε επτά σεζόν στις ΗΠΑ (Νιου Γιορκ Νικς, Ντάλας Μάβερικς, Σάρλοτ Χόρνετς) έχοντας 4.8 πόντους, 1.8 ριμπάουντ και 2.2 ασίστ σε 321 ματς.

Αλεξέι Ποκουσέφσκι

Ο δεύτερος είναι ιδιαίτερα γνώριμός μας, αφού έχει περάσει από τη χώρας με τον Ολυμπιακό. Τα πράγματα στο ΝΒΑ δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο Σέρβος φόργουορντ, που όμως πέρασε τέσσερις γεμάτες σεζόν εκεί (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Σάρλοτ Χόρνετς) μετρώντας 7.5 πόντους, 4.6 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 168 αγώνες.

Ντουέιν Γουάσινγκτον

Ο τρίτος της παρέας στο Βελιγράδι είναι πρωτοεμφανιζόμενος στα μέρη μας μπασκετικά. Ο Αμερικανογερμανός γκαρντ, γεννημένος στην Φρανκφούρτη, ήταν undrafted το 2021, βρήκε χώρο όμως στο ΝΒΑ για δύο σεζόν (Ιντιάνα Πέισερς, Φοίνιξ Σανς) όπου είχε 9.1 πόντους (37.1% τρίποντο σε 4 προσπάθειες), 1.5 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 79 αγώνες.

Στάνλεϊ Τζόνσον

Ένας από τους πιο έμπειρους ΝΒΑερ που θα δούμε φέτος στη Εuroleague με την Αναντολού Έφες. Ο Αμερικανός φόργουορντ ήταν ένας ικανότατος ρολίστας για οκτώ σεζόν (Ντιτρόιτ Πίστονς, Νιου Ορλίνς Πέλικανς, Τορόντο Ράπτορς, Λος Άντζελες Λέικερς, Σαν Αντόνιο Σπερς) έχοντας 6.2 πόντους, 3.1 ριμπάουντ και 1.5 ασίστ σε 449 αναμετρήσεις.

Τζόρνταν Νουόρα

Μαζί του στο σύνολο του Τόμισλαβ Μιγιάτοβιτς θα είναι και ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Νιγηριανός γκαρντ πέρασε τέσσερις σεζόν στον μαγικό κόσμο (Μιλγουόκι Μπακς, Ιντιάνα Πέισερς, Τορόντο Ράπτορς), προσφέροντας κυρίως σκορ από τον πάγκο στις ομάδες του αφού μέτρησε 7.6 πόντους (37.6% σε 3 προσπάθειες), 3.2 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 206 ματς.

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς

Η τελευταία χρονικά κίνηση από το ΝΒΑ προς την Ευρώπη ήταν από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τη Φενέρμπαχτσε. Ο Σέρβος σέντερ έχει κυριαρχήσει στα μέρη μας με τον Ερυθρό Αστέρα. Πέρασε στην αντίπερα όχθη και έμεινε για εννέα σεζόν εκεί (Σαν Αντόνιο Σπερς, Ντιτρόιτ Πίστονς, Λος Άντζελες Κλίπερς, Φιλαδέλφεια Σίξερς, Ντάλας Μάβερικς, Χιούστον Ρόκετς) έχοντας 5.6 πόντους και 3.6 ριμπάουντ σε 328 αγώνες.

Φουρκάν Κορκμάζ

Αν και θα περίμενε κανείς να μετακομίσει στην πατρίδα του, εν τέλει θα τον δούμε με τη φανέλα της Μονακό. Ο Τούρκος γκαρντ/φόργουορντ έχει ουσιαστικά να παίξει από τα μέσα της περσινής σεζόν και ψάχνει το… restart. Η παρουσία του πάντως στο ΝΒΑ μόνο αμελητέα δεν ήταν σε επτά σεζόν (Φιλαδέλφεια Σίξερς) αφού είχε ρόλο καταγράφοντας 6.8 πόντους (35.6% σε 3.5 προσπάθειες), 2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ σε 328 ματς.

Τσιμέζι Μέτου

Πρωτοεμφανιζόμενος στα μέρη μας ο Νιγηριανός θέλει μία νέα αρχή στη Βαρκελώνη με την Μπαρτσελόνα. Ο 27χρονος φόργουορντ/σέντερ είχε μια τίμια καριέρα στο ΝΒΑ παίζοντας για έξι σεζόν (Σαν Αντόνιο Σπερς, Σακραμέντο Κινγκ, Φοίνιξ Σανς, Ντιτρόιτ Πίστονς) καταγράφοντας 5.8 πόντους και 3.5 ριμπάουντ σε 260 αναμετρήσεις.

Ουσμάν Γκαρούμπα

Εδώ έχουμε επιστροφή παίκτη στην ομάδα από όπου ξεκίνησε και συγκεκριμένα τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ισπανός, με Νιγηριανές ρίζες, φόργουορντ/σέντερ είχε μετακομίσει στην αντίπερα όχθη με πολλές προσδοκίες, όμως δεν πήγαν όλα όπως ήθελε. Πρόλαβε πάντως να παίξει σε τρεις σεζόν (Χιούστον Ρόκετς, Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς) έχοντας 2.6 πόντους και 3.8 ριμπάουντ σε 105 αγώνες.

Γουένιεν Γκάμπριελ

Ο Νοτιοσουδανός είναι εν μέρει η… εξαίρεση αφού τελευταία του ομάδα ήταν στο Πουέρτο Ρίκο, ωστόσο είναι καθαρά παίκτης με καριέρα στο ΝΒΑ, που θα ενισχύσει τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στις ΗΠΑ έχει αγωνιστεί έξι σεζόν (Σακραμέντο Κινγκς, Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, Νιου Ορλίνς Πέλικανς, Λος Άντζελες Λέικερς, Μπρούκλιν Νετς, Λος Άντζελες Κλίπερς, Μέμφις Γκρίζλις) μετρώντας 4.4 πόντους και 3.4 ριμπάουντ σε 150 ματς.

Τρεντ Φόρεστ

Ακόμα ένας «Rookie» στη Euroleague, που υπέγραψε στο ιδανικό περιβάλλον της Μπασκόνια για έναν πρωτοεμφανιζόμενο. Ο Αμερικανός γκαρντ αφήνει τις ΗΠΑ με τέσσερις σεζόν στην πλάτη του (Γιούτα Τζαζ, Ατλάντα Χοκς) καταγράφοντας 2.8 πόντους, 1.5 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 151 αναμετρήσεις.

Τίο Μαλεντόν

Άλλη μία επιστροφή παίκτη στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε, τη Βιλερμπάν. Ο Γάλλος γκαρντ, μπήκε στον μαγικό κόσμο έχοντας αρκετές βλέψεις. Κατάφερε να μείνει εκεί για τέσσερις χρονιές (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Φοίνιξ Σανς, Σάρλοτ Χόρνετς) μετρώντας 4.5 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 0.6 ασίστ σε 86 παιχνίδια.

Αρμόνι Μπρουκς

«Rookie» έφερε και η Αρμάνι Μιλάνο στη Γηραιά Ήπειρο, ο οποίος αναμένεται να πάρει μια πρώτη γεύση από τη Euroleague. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε μετρήσει τρεις σεζόν στην αντίπερα όχθη (Χιούστον Ρόκετς, Τορόντο Ράπτορς, Μπρούκλιν Νετς) καταγράφοντας 6.6 πόντους, 2.2 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ σε 84 ματς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ