Το δεύτερο κακούργημα Γκαγκάτση, ο βούρκος και η ένοχη σιωπή της εξυγίανσης

Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Σούπερ Λιγκ με την τράπουλα στα χέρια – και τις πλάτες της ΕΠΟ - μοιράζει μαεστρικά τους «άσους» των προνομίων, εξασφαλίζοντας υπερβατική θέση πάνω από τους νόμους. Η Κυβέρνηση; Κοιμάται στο διπλανό τραπέζι.

Ουδεμία έκπληξη. Το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2017-18, μπορεί να εμφανίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρον στην ως τώρα εξέλιξή του (βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο), ωστόσο στο παρασκήνιο οι οσμές από τα σκάνδαλα έχουν αρχίσει να «σπάνε» τις μύτες ακόμη και των πλέον ανυποψίαστων.

Ενδείξεις ή και αποδείξεις που αν μη τι άλλο προκαλούν. Σαν την αψυχολόγητη απόφαση του Βαγγέλη Γραμμένου να πάρει το Δ.Σ της Ομοσπονδίας και να το πάει για συνεδρίαση στο ξενοδοχείο του Ιβάν Σαββίδη ή ακόμη πιο χαρακτηριστικά σαν το «υπεράνω του νόμου» στοιχείο που επανέφερε αλλά και διατηρεί τον Βασίλη Γκαγκάτση στο ποδόσφαιρο. Ο διευθύνοντας σύμβουλος της Σούπερ Λιγκ που όπως φαίνεται εδώ και μερικές ημέρες έχει να αντιμετωπίσει μια ακόμη παραπομπή κακουργηματικού χαρακτήρα, από την εποχή που κρατούσε τα κλειδιά της ΕΠΟ. Ποιος επανέφερε τον άλλοτε πανίσχυρο δικηγόρο; Ποιος αλλά και πως τον διατηρεί; Η ιστορία που ακολουθεί έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο τεχνοκράτης ήταν ο Γκαγκάτσης

Κοτζάμ διαγωνισμό προκήρυξε η Λίγκα για τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της. Αναζητούσε έναν τεχνοκράτη που θα τη βοηθήσει να βελτιώσει τα οικονομικά της, που θα τακτοποιήσει τα του οίκου της. Που θα καταρτίσει ένα κανονικό σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να βγάλει την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος από την κρίση. Και όλα αυτά φυσικά υπό την αιγίδα του αυτονόητου. Του καθαρού, του ανανεωτικού. Της εξυγίανσης τέλος πάντων. Και ενώ θα περίμενε κανείς να αναζητούμε λεπτομέρειες από το βιογραφικό του εκλεκτού, τελικά προέκυψε Γκαγκάτσης! Πρόσωπο που κατά το παρελθόν το μπλοκ του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ το έδειχνε με το δάχτυλο ως το απ αριθμόν 1 πρόβλημα του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο δεν έπαιξαν κανένα ρόλο οι «αναμνήσεις» πριν από την απόφαση, αλλά δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Ο ίδιος ο νόμος. Γιατί δεδομένου ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση της «κάρτας υγείας», απλά δεν μπορούσε όχι να αναλάβει αλλά ούτε να διεκδικήσει τη συγκεκριμένη θέση. Η ευαγγελιζόμενη διαφάνεια είχε ήδη πάει περίπατο. Μαζί και τα πύρινα άρθρα των Media που τότε κατεξοχήν στήριζαν τη γραμμή κυρίως Σαββίδη και Μελισσανίδη. Λες και κάποιος έσβησε τον γενικό!

Έγινε νομικός σύμβουλος

Θα περίμενε κανείς μια παρουσίαση του νέου διευθύνοντα συμβούλου, θα περίμενε μια συνέντευξη Τύπου, θα περίμενε έστω μια ανακοίνωση που θα εξηγούσε αρμοδιότητες, ρόλους, στόχους του νέου ισχυρού ανδρός της «Λίγκας». Αντ’ αυτού σιωπή. Λογικό, από τη στιγμή που ήδη γνώριζαν τα νομικά εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδήσουν για να δικαιολογήσουν την απόφαση τους.  Και είναι βέβαιο ότι γνώριζαν, διότι όπως αποδείχθηκε φρόντισαν να βρουν και το… παράθυρο. Στις 9/11/2016, το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ», ρητά αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναθέσει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στον Βασίλη Γκαγκάτση. Έξι μέρες μετά υπογράφουν μαζί του ιδιωτικό συμφωνητικό με το οποίο ο Γκαγκάτσης αναλαμβάνει καθήκοντα… νομικού συμβούλου, ώστε να παρακαμφθεί το κώλυμα που υπήρχε στο πρόσωπό του εξαιτίας της παραπομπής του σε κακούργημα.

Ύπνος βαθύς

Ντρίμπλα με… αλλαγή κατεύθυνσης, από 10άρι παλαιάς κοπής και με την άμυνα της Κυβέρνησης να κοιμάται ύπνο βαθύ! Ουκ ολίγες φορές ο κακουργηματικά διωκόμενος Γκαγκάτσης βρέθηκε να συνομιλεί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού. Για να μην μιλήσουμε φυσικά για την ΕΠΟ. Για τον πρόεδρο Γραμμένο. Όλη η ποδοσφαιρική πιάτσα συζητά την συμπαράσταση Γκαγκάτση στην προσπάθεια του Γραμμένου να αναλάβει την Ομοσπονδία. Άρα ας μην το κουράζουμε αδίκως. Τότε ο δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη ήταν απλά ένας υποψήφιος, έστω με την ταμπέλα του φαβορί. Τώρα που είναι πρόεδρος θα κάνει κάτι;

Και λέμε τώρα διότι μόλις ήρθε στο προσκήνιο η νέα δίωξη Γκαγκάτση. Επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα! Ξέραμε τη δίωξη για το σκάνδαλο με την «κάρτα υγείας» που έχει ήδη ξεκινήσει να δικάζεται στο κακουργιοδικείο.  Για την υπόθεση που αφορούσε το σχέδιο ελέγχου, μέσω μετρήσεων, της υγείας περίπου 300.000 ποδοσφαιριστών (όλων των κατηγοριών και των πρωταθλημάτων) το οποίο παρότι άρχισε το 2005, ουσιαστικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ και προκάλεσε περιουσιακή ζημία στην ΕΠΟ, τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα μάθαμε και για το… άλλο. Για το νέο σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα της περιόδου 2002-2008, με την ελληνική ομοσπονδία να φέρεται να έχει υποστεί ζημιά 6 εκατομμυρίων ευρώ!

Το νέο σκάνδαλο

Έρχεται νέα παραπομπή του Βασίλη Γκαγκάτση. Αυτή τη φορά για τη διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Το 2004 προκηρύχθηκε από την ΕΠΟ διαγωνισμός για τα δικαιώματα της διετίας 2004-06 και παρά τις προσφορές που κατατέθηκαν (δύο εκ των οποίων έφταναν τα 7 εκατ. ευρώ, μία τα 6 εκατ. ευρώ και μια τέταρτη τα 4 εκατ. ευρώ), ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άκυρος χωρίς να επαναληφθεί. Αντ’ αυτού, λίγους μήνες αργότερα ο Γκαγκάτσης μεθόδευσε την πώληση των δικαιωμάτων αντί 1,1 εκατ. ευρώ στην εταιρία κυπριακή εταιρεία Stadium,του μάνατζερ και φίλου του Πασχάλη Παπαδόπουλου η οποία με τη σειρά της τα μεταπώλησε στην ΕΡΤ αντί 1,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η Stadium που τυπικά είναι κυπριακή αφού η πραγματική έδρα της ήταν στην Αθήνα, κέρδισε σημαντικά ποσά από αυτή τη συμφωνία. Την ίδια ώρα, η συμφωνία ζημίωσε ευθέως την ΕΠΟ κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι υπήρχαν προσφορές ύψους 7 εκατομμυρίων στον διαγωνισμό και τελικά πουλήθηκαν με απ’ ευθείας ανάθεση αντί μόλις 1,1 εκατ. ευρώ…

Αν μιλά κανείς; Αν αντιδρά η Κυβέρνηση ή έστω η ΕΠΟ που προέκυψε (και) με τις δικές της ευλογίες; Φυσικά και όχι. Όπως δεν μιλά και η «πλειοψηφία» των μελών της διοργανώτριας αρχής. Γιατί; Διότι ο Βασίλης Γκαγκάτσης είναι πάρα πολύ έμπειρος. Από τη στιγμή που προωθήθηκε και στηρίζεται από το ισχυρό μπλοκ Σαββίδη-Μελλισανίδη, έχει βαλθεί να κάνει τα χατίρια που πρέπει στους υπόλοιπους, ώστε να μην… ξύνει το μνημονικό τους. Σε εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και που νοιάζονται για ευεργετήματα που θα τους δώσουν ανάσες. Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν συνέβη το εξής πολύ ενδιαφέρον:

Στον βυθό των… πολλών!

Ένα νέο σχέδιο του Βασίλη Γκαγκάτση που εννοείτε πως πέρασε από το ΔΣ της Λίγκας με χαρακτηριστική ευκολία. Το σχέδιο για τον μη υποβιβασμό  των ομάδων που δεν θα λαμβάνουν άδεια συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Μια ξεδιάντροπη αλλαγή των όρων του παιχνιδιού που εννοείτε πως προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Και αν κάποιοι σκεφτούν ότι ο διευθύνοντας σύμβουλος κάνει χατίρι στον Παναθηναϊκό όπως με ευκολία κάποιοι «πλάσαραν» σε πρωτοσέλιδα; Ο στόχος φυσικά είναι διαφορετικός. Όσοι είναι μεγάλα παιδιά μπορούν να καταλάβουν τι εννοούμε. Ο βυθός των πολλών. Με αντάλλαγμα τη σιωπή. Απλά, λιτά και κατανοητά!

Το άρθρο 52 

Μέχρι τώρα ίσχυε πως η ελεγχόμενη ΠΑΕ θα έπρεπε να αποδείξει ότι είχε εξοφλήσει τα χρέη της από το παρελθόν. ΕΠΟ και Super League συμφώνησαν για την τροποποίηση του άρθρου 52 του κανονισμού και πλέον όποια ΠΑΕ αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα πρέπει απλά να αποδείξει ότι έχει μειώσει το χρέος της και έχει διακανονίσει τις υπόλοιπες οφειλές της. Ο Βασίλης Γκαγκάτσης φέρεται να έλεγε, στις κουβέντες του με τον υπεύθυνο αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ πως: «Τα όσα ζητάμε δεν είναι παράλογα και, κυρίως δεν είναι παράτυπα. Και η UEFA έχει την ίδια άποψη με εμάς για το άρθρο 52 του κανονισμού και μάλιστα το είχαν πει τα αρμόδια στελέχη όταν είχαν επισκεφθεί την ΕΠΟ». Τελικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, βλέποντας πως οι συζητήσεις δεν οδηγούσαν πουθενά, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Λίγκας και έτσι το θέμα έληξε άμεσα. Θεωρητικά για να είσαι «εντάξει» λοιπόν φτάνει ο διακανονισμός των προηγούμενων οφειλών. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού; Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Να μην δεχθεί προσφυγές, λόγω ασυνέπειας, καθώς μετά τις δύο αφαιρέσεις βαθμών επέρχεται στην τρίτη ο υποβιβασμός. Όλα αυτά για την αδειοδότηση που αφορά στην επόμενη συμμετοχή στο πρωτάθλημα.

Εμπρός – πίσω

Υπάρχουν δηλαδή οι ομάδες που πληρώνουν στην ώρα τους, παίκτες, προπονητές, υπαλλήλους, προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις, και εκείνες που για τον έναν ή τον άλλον λόγο δεν πληρώνουν. Οι πρώτοι καλά κάνουν. Οι δεύτεροι, δεν τρέχει τίποτε, φτάνει να μπορούν να κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι. Και αυτό με αλλαγή του κανονισμού στα μισά της περιόδου!  Ο Γκαγκάτσης λοιπόν με την έμπνευση του στέλνει τη λίγκα πίσω στο 2012, όταν τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς είχε αποφασιστεί κάτι αντίστοιχο! Τότε υπήρχαν η ΑΕΚ, ο Άρης, ο ΟΦΗ, ο Πανιώνιος, ο Πλατανιάς και ο Πανθρακικός (αρχικά ήταν και ο Παναθηναϊκός) που δεν αδειοδοτήθηκαν, αλλά με πρόφαση ότι ήταν πολλοί οι… μπαταχτσήδες αποφασίστηκε να αλλάξει ο κανονισμός και να μην υποβιβαστούν! Σε βάρος, φυσικά, των ομάδων που επιμένουν να κινούνται σε νόμιμα πλαίσια

Ιστορία της Άγριας Δύσης

Οι μπαταχτσήδες (και πάλι) δε χρειάζεται να ανησυχούν. Μπορούν μάλιστα να κάνουν και μεταγραφές τον Ιανουάριο ανεξάρτητα από το αν πληρώσουν τους παίκτες τους ή όχι.  Και αν κάποιος ανυποψίαστος θελήσει να εναρμονιστεί με τη «μεγαλοψυχία» της απόφασης; Ένα παράδειγμα του παρελθόντος μάλλον θα του δώσει να καταλάβει τι σημαίνει αυτή η εν κινήσει αλλαγή του κανονισμού, που συνυπογράφει ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ. Τα ονόματα δεν έχουν σημασία, ωστόσο η ιστορία δεν αποκλείεται να επαναληφθεί επαναφέροντας το ποδόσφαιρο μας σε καταστάσεις «Άγριας Δύσης». Όσο διαρκούσε το καθεστώς μη υποβιβασμού των μπαταχτσήδων, υπήρξαν ομάδες που αποκτούσαν ποδοσφαιριστές από ανταγωνίστριες τους κάνοντάς τους καλύτερες οικονομικά προσφορές. Το πρόβλημα προέκυψε όταν μια τέτοια μετακίνηση έγινε από ομάδα – πρότυπο λειτουργίας, η οποία σύμφωνα με τα οικονομικά της δεν μπορούσε να προσφέρει συμβόλαιο μεγαλύτερο από 80-100.000 ευρώ σε ποδοσφαιριστή της, τον έχασε μιας και μια άλλη ομάδα του πρόσφερε 150.000 ευρώ. Στα λόγια φυσικά, καθώς η άλλη ομάδα της ιστορίας άνηκε στην κατηγορία των… άλλων που πλήρωναν με λόγια.

Τίναξε τα πέταλα

Ο ποδοσφαιριστής πήρε μεταγραφή, έπαιξε με τη νέα ομάδα του, τη βοήθησε να παραμείνει στην κατηγορία, αλλά δεν πληρώθηκε ποτέ. Η άλλη ομάδα, εκείνη που τον έχασε, υποβιβάστηκε, μολονότι είχε τους πάντες πληρωμένους. Η πρώτη ομάδα πήρε και την επόμενη χρονιά το μερίδιό της από τηλεοπτικά και χορηγικά έσοδα της Σούπερ Λιγκ. Η άλλη έκλεινε τις τρύπες της συμμετοχής της στη Β’ Εθνική. Η πρώτη ομάδα λίγο αργότερα «τίναξε τα πέταλα», αφήνοντας μια ατελείωτη λίστα χρεών που γράφτηκαν στο χιόνι, ενώ η άλλη εξακολουθεί να «ματώνει» και να παίζει με τους όρους που επιτάσσει η δική της ηθική. Λεπτομέρειες.

Ότι πει «ο σωτήρας»

Επιστροφή στο μέλλον λοιπόν. Με την «υπέρβαση» Γκαγκάτση οι μπαταχτσήδες όχι μόνο θα διατηρήσουν τα έσοδά τους σε βάρος των υγειών ομάδων, αλλά θα διατηρήσουν και τη ψήφο τους στο συμβούλιο της λίγκας. Και εκεί φυσικά είναι κρυμμένο το μυστικό. Τι λέτε να ψηφίζουν οι μπαταχτσήδες; Ό,τι πει ο «σωτήρας» τους. Ας έχει και δύο κακουργήματα να τον καταδιώκουν. Εδώ δεν μιλά το Κράτος, ο νυν υφυπουργός Αθλητισμού, αλλά και ο πρώην που πλέον είναι Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Σταύρος Κοντονής που εξαρχής αντί για κάθαρση προσπάθησε να φτιάξει «αντιολυμπιακό συσχετισμό» όταν ήταν στα πράγματα! Που είναι οι διακηρύξεις για τάξη και ηθική; Μάλλον στο «Κολοκωτρονίτσι» της γνωστής τηλεοπτικής σειράς που προβάλει εδώ και μια 10ετία ο ΑΝΤ-1 σε καθημερινή βάση.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από