Κάιλ Χάινς: Ο Αμερικανός που έφτασε στο Έβερεστ του ευρωπαϊκού μπάσκετ (vids)

Ο Κάιλ Χάινς έγινε ο... Ευρωπαίος που ποτέ δεν ήταν, καταφέροντας να φτάσει στην απόλυτη κορυφή του αθλήματος. Αυτός είναι ο ρέκορντμαν της Euroleague.

Όταν το 2008 και σε ηλικία 22 χρονών πάταγε το πόδι του για πρώτη φορά στην Ευρώπη για λογαριασμό της ιταλικής Βερόλι, ο Κάιλ Χάινς δεν θα μπορούσε να φανταστεί τι του επιφύλασσε το ευρωπαϊκό του ταξίδι.

15 χρόνια και 5 συλλόγους μετά, ο 37χρονος πλέον Αμερικανός βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, έχοντας κατακτήσει τεράστιους και πολλούς τίτλους και όντας ο απόλυτος ρέκορντμαν της κορυφαίας ευρωπαϊκής μπασκετικής διοργάνωσης.

Τι έκανε λοιπόν; Χθες, με τη συμμετοχή του κόντρα στον Ολυμπιακό, στη νίκη της Αρμάνι Μιλάνο, συμπλήρωσε τις 393 (!) εμφανίσεις στη Euroleague, ξεπερνώντας τον θρύλο της Ζαλγκίρις Κάουνας και του λιθουανικού μπάσκετ, Παούλιους Γιανκούνας. Για την ιστορία στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σέρχιο Γιουλ με 377, στην τέταρτη ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με 376 και στην πέμπτη ο Γιώργος Πρίντεζης με 375.

Το κολέγιο, τα πρώτα χρόνια στην Ευρώπη και το… προμήνυμα

Γεννημένος στις 2 Σεπτεμβρίου του 1986 στο Νιου Τζέρσεϊ ο Κάιλ Χάινς ξεκίνησε… άμεσα το μπάσκετ. Αγωνίστηκε στο κολέγιο του Γκρίνσμπορο που άνηκε στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Το πρώτο σημαντικό βήμα στην καριέρα του γίνεται το 2010, όταν η Μπάμπεργκ από την Γερμανία του προσφέρει συμβόλαιο ενός έτους. Η χρονιά που ακολουθεί είναι κάτι παραπάνω από ονειρεμένη, με τη γερμανική ομάδα να κατακτάει το τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο, σούπερ καπ) και τον Χάινς να αναδεικνύεται MVP των τελικών του γερμανικού πρωταθλήματος.

Ο Χάινς, ο Ίβκοβιτς και ο Ολυμπιακός

Δεν αργούν να πέσουν πάνω του τα βλέμματα της Ευρώπης. Και όχι άδικα αν κρίνει κανείς από τη χρονιά που έχει κάνει στη Γερμανία.

Ο Ολυμπιακός είναι η πρώτη ομάδα που του κάνει κρούση, με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να τον ζητάει και εν τέλει να τον φέρνει στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2011. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την επίδραση, την εξέλιξη και τελικά την επιτυχία που θα είχε ο Αμερικανός σέντερ στο ΣΕΦ.

Με τον Ολυμπιακό ακολουθούν δύο μυθικές χρονιές. Κατακτάει τη Euroleague του 2012 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Πόλη και το ελληνικό πρωτάθλημα απέναντι στον Παναθηναϊκό. Συνολικά τα στατιστικά του αποτελούσαν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά. 9.9 πόντους ανά παιχνίδι στην Ευρωλίγκα με 4.5 ριμπάουντ και 1 ασίστ, ενώ στην Basket League είχε 8.8 πόντους, 4.1 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ!

Η δεύτερη χρονιά δεν θα είναι και πολύ διαφορετική. Σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό διότι ο Ολυμπιακός κάνει το back to back στο Λονδίνο αυτή τη φορά, με τον Χάινς να είναι ξανά βασικός και αναντικατάστατος.

9.4 πόντους, 6 ριμπάουντ και 1.2 ασίστ στην Ευρώπη, 7.4 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και σχεδόν μια ασίστ στον ελληνικό χώρο.

Το ύψος του μπορεί να μην ήταν το ιδανικό για τη θέση «5», όμως η μπασκετική του αντίληψη και η δυναμική του, ήταν τα στοιχεία που τον έκαναν να πρωταγωνιστεί σε όλες τις ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε.

Το μεγάλο κομμάτι της ζωής του και το επερχόμενο κλείσιμο

Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίζει να κάνει opt out από το συμβόλαιο του στον Ολυμπιακό και υπογράφει με την υπερδύναμη που ακούει στο όνομα ΤΣΣΚΑ Μόσχας συμβόλαιο δύο ετών.

Τα υπόλοιπα αποτελούν απλά ιστορία. Ο Αμερικανός μένει στην πρωτεύουσα της Ρωσίας για 7 χρόνια, μέχρι δηλαδή το 2020 και κατακτάει δύο ακόμη τρόπαια Ευρωλίγκας, το 2016 και το 2019.

Η κορυφαία του χρονιά στην Μόσχα γίνεται το 2016, όταν δηλαδή η ρωσική ομάδα κέρδισε την Ευρωλίγκα στο Βερολίνο. Ο Χάινς μέτρησε 10.9 πόντους με 4.7 ριμπάουντ και 1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Το 2020 αποχωρεί σαν ήρωας από τη Μόσχα για μια νέα πρόκληση. Καταλήγει στην Αρμάνι Μιλάνο, εκεί όπου είναι μέχρι και σήμερα και εκεί όπου από ότι φαίνεται θα κλείσει και την τεράστια καριέρα του. Στα 37 του χρόνια αποτελεί παίκτη στον οποίο ο Έτορε Μεσίνα μπορεί να υπολογίζει και να βασίζεται για τη θέση «5».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από