Από τις ευρωπαϊκές τιμωρίες, στις περιπτώσεις των «παράνομων». 31 μήνες μετά, η Γιουβέντους ψάχνει να βγει από τον «φαύλο κύκλο» και την τοξικότητα, είτε αυτή εμπλέκεται είτε όχι!
Ένας νεότερης ηλικίας ποδοσφαιρικός φίλαθλος έχει αναπτυχθεί ποδοσφαιρικά με την αρχή ότι η Γιουβέντους αποτελεί έναν κολοσσό στο ιταλικό και όχι μόνο ποδόσφαιρο. Και όχι άδικα αν κοιτάξει κανείς τα στατιστικά της.
Με το μονοπώλιο στο ιταλικό πρωτάθλημα, δηλαδή τους 9 τίτλους σε 9 χρόνια (της έσπασε το σερί η Ίντερ), με δύο τελικούς Champions League στη δεκαετία του 10΄και με ρόστερ που περιλαμβάνανε παίκτες όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Ιγκουαϊν, ο Μπουφόν και ο Πογκμπά, τίποτα δεν μπορεί να κάνει άδικη την επιτυχία της Γιούβε.
Τι συμβαίνει όμως τα τελευταία χρόνια; Πως η «Μεγάλη Κυρία» κατάφερε σε ελάχιστους μήνες να χάσει μεγάλο μέρος από την υστεροφημία της, είτε μπορούσε να το ελέγξει, είτε όχι;
31 μήνες πριν
Η ιστορία της ταλαιπωρίας ξεκινάει τον Απρίλιο του 2021, όταν η Γιουβέντους και άλλες 11 ομάδες-κολοσσοί του ευρωπαϊκού (συνεπώς και του παγκοσμίου) ποδοσφαίρου, αποφασίζουν να κάνουν «αντάρτικο» και να δημιουργήσουν μια δική τους Λίγκα.
Αφενός οι σκοποί ήταν ιδιαίτεροι, αφετέρου όμως σχεδιάζανε μόνοι τους. Δηλαδή χωρίς όλους του υπόλοιπους. Η ιστορία είναι λίγο έως πολύ γνωστή, με το σχέδιο των 12 να αποτυγχάνει και τις ομάδες να έρχονται αντιμέτωπες με βαριές τιμωρίες από την UEFA και την FIFA.
Οι τιμωρίες δεν επήλθαν, με το δικαστήριο της Μαδρίτης να προστατεύει εν τέλει τους 12, οι οποίοι χάσανε όμως αλλού. Για πολλούς μήνες μέχρι να ξεχαστεί η υπόθεση, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες ήταν αυτές που επέμεναν περισσότερο από όλους του άλλους, «κουβαλούσαν» πάνω τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς από αυτή την ιστορία.
Η υπόθεση Ανιέλι και ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός
Τα οικονομικά προβλήματα στην Γιουβέντους δεν άργησαν να φανούν. Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της European Super League. Μέχρι που «έσκασε» και η υπόθεση του μεγαλομετόχου και προέδρου της ομάδας, Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος είδε το δικαστήριο να του επιβάλει ποινή απαγόρευσης με το ποδόσφαιρο για αρκετούς μήνες, λόγω των υπεραξιών που δημιουργούσε στις μεταγραφές της ομάδας του. Αποτέλεσμα αυτού να παραιτηθεί από πρόεδρος της ομάδας μετά από 12 χρόνια!
Ταυτόχρονα λόγω ψευδών λογιστικών στοιχείων, η Γιουβέντους τιμωρήθηκε στο πρωτάθλημα με ποινή αφαίρεσης 10 βαθμών από το πρωτάθλημα, εξέλιξη που της «έκοψε» τα πόδια στην πορεία της προς την τετράδα και την έξοδο στο Champions League.
Η ομάδα του Αλέγκρι κατάφερε εν τέλει να βγει στα ευρωπαϊκά εισιτήρια και πιο συγκεκριμένα στην έβδομη θέση και το Conference League, όμως ξανά μια εξέλιξη θα χαλούσε τα σχέδια.
Οι τιμωρίες για τα οικονομικά της στοιχεία αλλά και για υποθέσεις του FFP, ανάγκασαν την UEFA να επιβάλει ποινή αποκλεισμού ενός χρόνου από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ένα «τσουχτερό» πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ευρώ!
Με αποτέλεσμα η Φιορεντίνα να παίρνει τη θέση των «μπιανκονέρι» και αυτοί να περιορίζονται στις εντός συνόρων υποχρεώσεις για τη σεζόν 2023-2024.
Η Γιουβέντους έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα στα οποία δεν φταίει!
Και ερχόμαστε στο σήμερα. Σε ένα διάστημα 20 ημερών, τα μέσα έχουν πέσει ξανά στο σύλλογο του Τορίνο, χωρίς αυτός να φταίει απαραίτητα.
Πολ Πογκμπά και Νικολό Φατζιόλι, δύο παίκτες του κέντρου που θεωρούνται βαρόμετρα στην τωρινή κατάσταση της «Μεγάλης Κυρίας», κατάφεραν με τις πράξεις τους να τιμωρηθούν και να τιμωρήσουν έμμεσα την ομάδα.
Ο μεν Πογκμπά πιάστηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, αποτέλεσμα το οποίο από ότι φαίνεται δεν μπορεί να αλλάξει μετά και το δεύτερο θετικό τεστ. Ποινή αποκλεισμού επερχόμενη για έναν παίκτη που μερικούς μήνες πίσω έταζε στον κόσμο της ομάδα τίτλους και υψηλούς στόχους.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, «σκάει» στο ιταλικό ποδόσφαιρο η υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού, με κύριο ύποπτο από ότι φαίνεται, τον χαφ της Γιούβε, Νικολό Φατζιόλι (και τους Τζανιόλο, Τονάλι κλπ.)
Αρκετά χρόνια μετά την υπόθεση με το Calciopolis και τον υποβιβασμό της, η Γιουβέντους προσθέτει ακόμη μια άσχημη σελίδα στα χρονικά της, είτε αυτή μπορεί να την ελέγξει και να την αποσοβήσει, είτε όχι.