Στέφανος Τσιτσιπάς, remember the name…

Στέφανος Τσιτσιπάς, remember the name…

Τον συζητούν δίχως γιατί και όχι άδικα... Ο λόγος; Ο 20χρονος, Στέφανος Τσιτσιπάς, τρελαίνει κόσμο με τα κατορθώματά του. Σε ένα ημερολογιακό έτος κατέγραψε άνοδο 162 θέσεων και βρίσκεται πλέον στο Νο. 44 της παγκόσμιας κατάταξης. Ένα αστέρι γεννιέται και εμείς ρίχνουμε φως στην έως τώρα διαδρομή του!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι γνωστός στους μυημένους με το τένις, ως ένας πολλά υποσχόμενος τενίστας, με δυνατότητες και λαμπρό μέλλον, εφόσον δουλέψει σωστά και συστηματικά. Την Κυριακή (29/4) όμως έγινε γνωστός και στο ευρύτερο κοινό που δεν ασχολείται τόσο συστηματικά με το εν λόγω άθλημα.

Αφορμή στάθηκε η εκπληκτική πορεία του στο ATP Open της Βαρκελώνης όπου απέκλεισε κατά σειρά πολύ πιο έμπειρους τενίστες όπως οι Σβάρτσμαν (Νο.17), Ράμος Βινιόλας (Νο.40), Τιμ (Νο.7) και Καρένιο-Μπούστα (Νο.11) για να φτάσει στον τελικό του τουρνουά. Εκεί έχασε μεν από το Νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης και θρύλο της σύγχρονης εποχής, Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά κέρδισε τη διεθνή (αλλά και εγχώρια) αναγνώριση, αφού άπαντες και κυρίως ο Ναδαλ είπε λόγια-παράσημο για τον 20χρονο Έλληνα.

Ο Τσιτσιπάς ανέβηκε στο Νο.44 της παγκόσμιας κατάταξης και έγινε μακράν ο καλύτερος Έλληνας τενίστας στην Ιστορία του αθλήματος και ο δεύτερος νεότερος που βρίσκεται στο Top 100 της λίστας του ATP. Όπως δήλωσε και ο ίδιος μετά την επιτυχίας του αυτή:

«Κατά την άποψή μου τώρα ξεκινάει το πιο δύσκολο κομμάτι στην καριέρα μου. Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος κάθε μέρα. Για μένα ήταν ένα όνειρο ζωής να φτάσω ως τον τελικό και το κατάφερα. Μέχρι το επόμενο, όπως είχε πει παλαιότερα και ο Νίκος Γκάλης. Αυτό θέλω να κάνω. Να πετύχω πλέον μεγαλύτερο στόχο, που είναι να φτάσω στο Νο 30 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι κάτι που πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα το πετύχω, αφού χρειάζονται περίπου 300 πόντοι, αρχής γενομένης από το Open του Εστορίλ.

Μπορώ να το πετύχω, όπως έφτασα στο Νο 44, που είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί να μην ανεβώ και στο Νο 30; Θα το παλέψω και θα τα καταφέρω και είμαι περήφανος που αγωνίζομαι για την Ελλάδα, θα προσπαθήσω να ανεβάσω ψηλά την ελληνική σημαία, έχοντας συμπαραστάτη τον πατέρα μου, ο οποίος με έχει μαζί του από τα 12 χρόνια μου και σαν παλιός τενίστας είναι και προπονητής μου και δάσκαλος και τα πάντα για μένα».

Αν και στα ξεκινήματα του ακόμα ο 20χρονος, με την πορεία του να διαγράφεται λαμπρή, ας δούμε τη διαδρομή που τον έφερε ως εδώ:

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και είναι ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά των Απόστολου Τσιτσιπά και Τζούλιας Αποστόλη- Σαλίνκοβα. Προέρχεται από αθλητική (και τενιστική κυρίως) οικογένεια, οπότε δεν του ήταν δύσκολο να ακολουθήσει και αυτός τον ίδιο δρόμο. Παππούς του ήταν ο Σεργκέι Σαλίνκοφ (διεθνής ποδοσφαιριστής με τη Σοβιετική Ένωση), ενώ η μητέρα του είχε ασχοληθεί επαγγελματικά με το τένις και ο πατέρας του είναι προπονητής στο εν λόγω άθλημα.

 

 

 

 

 

 

 

Ο Τσιτσιπάς μυήθηκε στα μυστικά του τένις για πρώτη φορά όταν ήταν περίπου τριών χρονών και όλα άλλαξαν, όταν στην τρυφερή ηλικία των 9 χρόνων, συνειδητοποίησε μέσα του για πρώτη φορά πως το τένις ήταν όχι απλά ένα χόμπι, αλλά ο προορισμός του στη ζωή. Στα 12 του μάλιστα, είχε ήδη στόχο να γίνει ο καλύτερος στον κόσμο και να ξεπεράσει το είδωλό του, Ρότζερ Φέντερερ.

Έκτοτε, με την αμέριστη και άνευ όρων βοήθεια του πατέρα του, Απόστολου Τσιτσιπά, άλλαξε όλη η καθημερινότητά του. Σκοπός ήταν να μπορέσει μεν να επικεντρωθεί στο τένις, μην αφήνοντας παράλληλα τις σπουδές του στο σχολείο είτε με μαθήματα από απόσταση είτε με δάσκαλο στο σπίτι. Ούτε βέβαια και τα χόμπι του, μιας και παρακολουθεί ποδόσφαιρο και μπάσκετ και μάλιστα δηλώνει φίλαθλος του Ολυμπιακού.

Τα πρώτα του βήματα αλλά και ο χώρος που… ανδρώθηκε τενιστικά ήταν ο Όμιλος Αντισφαίρισης Γλυφάδας. Όμως η πραγματική αλλαγή στο τρόπο σκέψης, προπόνησης, νοοτροπίας και αθλητικής κουλτούρας, συντελέστηκε με την μετακίνησή του στην περιβόητη και διεθνούς φήμης Patrick Mouratoglou Tennis Academy στη νότια Γαλλία. Εκεί είχε τη δυνατότητα να προπονηθεί μαζί με τους καλύτερους (ακόμα και αθλητές που βρίσκονται στο Top 100) και να μάθει την αξία της συστηματικής και σκληρής δουλειάς, που όπως λένε και οι Αμερικανοί είναι πιο σημαντική από απλά και μόνο το πηγαίο ταλέντο…

Ο Στέφανος δούλευε, εξελισσόταν, έπαιρνε νίκες και κατακτούσε τουρνουά. Σαν νέος κέρδισε συνολικά πέντε τίτλους ITF Futures στο μονό και άλλους έξι ITF στο διπλό και στις 23 Μαΐου έγινε Νο.1 στην Junior κατηγορία. Παράλληλα τον Οκτώβριο του 2016, έγινε το νεότερο μέλος της κατηγορίας Next Gen (για παίκτες κάτω των 21 χρονών), φτάνοντας τη θέση ρεκόρ για αυτόν (Νο. 200) στο Emirates ATP.

To 2017 ήταν για τον Έλληνα πρωταθλητή, μια ακόμα καλύτερη σεζόν, γεμάτη από ορόσημα καριέρας που πέτυχε μόλις στα 18 του, ενώ άλλοι τα κυνηγούν για αρκετά χρόνια στα court. Το μπαμ για τον Τσιτσιπά έγινε τον Οκτώβριο στην Κίνα. Στο τουρνουά Masters της Σαγκάης, κατάφερε από το Νο. 131 της παγκόσμιας κατάταξης να νικήσει τον Ρώσο Χατσάνοφ που βρίσκονταν στο Νο. 40. Αυτό του έδωσε πίστη και σιγουριά στα χέρια του, κάτι που εξαργύρωσε και με το παραπάνω…

Η εξαργύρωση αυτή ήρθε στο Βέλγιο και το τουρνουά της Αμβέρσας (ATP 250). Εκεί, από τον Νο.122 της παγκόσμιας κατάταξης, νίκησε κατά σειρά τους Μπεργκς, Όφνερ, Κουέβας και Κάρλοβιτς, για να φτάσει στη μεγαλύτερη μέχρι τότε επιτυχία της καριέρας του. Τη νίκη κόντρα σε τενίστα που ανήκει στο Top 10 και εν προκειμένω τον Γκοφάν (Νο.10), για τη φάση των «8» του τουρνουά. Στα ημιτελικά ηττήθηκε από τον Ντιέγκο Σβάρτσμαν, αλλά το νερό είχε ήδη μπει στο αυλάκι, αφού με την πορεία του αυτή μπήκε για πρώτη φορά στο Top 100 (No.95).

Και αν όλα αυτά σας φαίνονται ήδη πολλά, η φετινή σεζόν εξελίσσεται σχεδόν… ονειρικά για τον Τσιτσιπά. Η αρχή έγινε όταν ως μέλος του Top 100 πλέον, ξεκίνησε στο κυρίως ταμπλό του Αυστραλιανού Open. Στη συνέχεια μάζευε νίκες σε διάφορα τουρνουά ανα τον κόσμο, όπως το Challenger στην Κιμπέρ (ημιτελικός), στο τουρνουά του Ντουμπάι (προημιτελικός), στο Masters του Ίντιαν Γουέλς (2ος Γύρος) και στο Masters του Μόντε Κάρλο (φάση των «32»). Ήρθαν όμως και οι κακές εμφανίσεις και πρόωροι αποκλεισμοί σε Open της Νότιας Γαλλίας, ATP του Ρότερνταμ, Open 13 και Open του Μαϊάμι.

Αλλά το τένις σαν άθλημα έχει τα πάνω και τα κάτω του. Δεν είναι ένα αγώνας ταχύτητας, αλλά αντοχής. Ένας μαραθώνιος, όπου η σωματική και πνευματική αντοχή, αλλά και η ικανότητα να μην τα παρατάς στις (δεδομένες) κατά καιρούς αποτυχίες, σε κάνουν να προχωράς. Κάτι τέτοιο έκανε και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, όταν μπήκε στο Open της Βαρκελώνης σαν Νο. 63, με την πορεία του να τερματίζεται από τον Ράφα Ναδάλ στον τελικό, ως Νο. 44 πλέον…

Ταλαντούχους Έλληνες τενίστες είχαμε αρκετούς κατά καιρούς. Ποτέ όμως κανείς τους δεν συνδύασε τόσο καλά τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους πραγματικά καλούς αθλητές. Ταλέντο, τύχη, πειθαρχία, σκληρή δουλειά και ιδανικές συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας.

Όπως άλλωστε λέει πολύ εύστοχα και το γνωστό τραγούδι του hip hop συγκροτήματος, Fort Minor, Remember the Name, από το οποίο βγήκε και ο τίτλος του κειμένου:

This is ten percent luck, twenty percent skill (Είναι 10% τύχη, 20% ταλέντο)
Fifteen percent concentrated power of will (15% συγκέντρωση και δύναμη της θέλησης)
Five percent pleasure, fifty percent pain (5% ευχαρίστηση, 50% πόνος)
And a hundred percent reason to remember the name (Αλλά 100%, λόγος να θυμάσαι το όνομα)

Από το Νο. 206 ένα χρόνο πριν, στο Νο. 44 φέτος. Άνοδος 162 θέσεων, λίγους μήνες πριν ο Τσιτσιπάς κλείσει τα 20 χρόνια του. Limit is the sky που λένε και οι αγγλομαθείς και εμείς είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον Στέφανο στην πορεία του προς τα αστέρια και να απολαύσουμε την πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, εποποιία του ελληνικού τένις, που συμπυκνώνεται στο πρόσωπο του Τσιτσιπά αλλά και της Μαρίας Σάκκαρη…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ