Η Λίβερπουλ επέστρεψε στον τελικό του Champions League και to10.gr ξετυλίγει το κουβάρι με τις αναμνήσεις των «κόκκινων» που... ξέρουν από τελικούς, ενώ παράλληλα παρουσιάζει την πορεία και τους πρωταγωνιστές της αρμάδας του Γιούργκεν Κλοπ.
Αν ξεφυλλίσει κάποιος το βιβλίο της ευρωπαϊκής της ιστορίας καταλαβαίνει ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή ομάδα. Η Λίβερπουλ πάντοτε είχε το know how για να φτάνει μακριά στο Champions League/ Κύπελλο Πρωταθλητριών και έτσι έγινε και φέτος. Η κόκκινη «αρμάδα» που δημιούργησε Γιούργκεν Κλοπ θα παίξει στον τελικό του Κιέβου (8ος στην ιστορία της) και θα προσπαθήσει να «κουρσέψει» την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και να φύγει με το πιο πολύτιμο «στολίδι» της για φέτος, το τρόπαιο του Champions League (6ο στην ιστορία της).
Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια «βασίλισσα» με 12 πετράδια στο στέμμα της. Η Ρεάλ Μαδρίτης των 12 Champions League σε 15 τελικούς στέκει απέναντι της, όμως η Λίβερπουλ δείχνει να μην φοβάται από το μεγαλείο των Μαδριλένων. Γιατί; Μα φυσικά επειδή είναι η τελευταία ομάδα που τους έχει στερήσει το βαρύτιμο τρόπαιο, είναι η τελευταία που τους ανάγκασε να φύγουν με σκυμμένο το κεφάλι από έναν τελικό (1981).
Η Λίβερπουλ έχει τον τρόπο της στους τελικούς, άλλωστε τα πέντε τρόπαια της σε επτά τελικούς το αποδεικνύουν περίτρανα. Ας ανοίξουμε το βιβλίο των ευρωπαϊκών τελικών αυτής της ομάδας…
Το βάπτισμα του πυρός
25 Μαΐου 1977. Η Λίβερπουλ φτάνει στον πρώτο τελικό της ιστορίας στο Ολίμπικο της Ρώμης. Απέναντι της στέκει ένας «μονομάχος» (Γκλάντμπαχ) που επί τρία κατακτούσε το πρωτάθλημα Γερμανίας και διεκδικούσε κι αυτός την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Οι «Κόκκινοι» δεν φοβήθηκαν. Προηγήθηκαν στο 28′ με τον ΜακΝτέρμοτ και αν και δέχθηκαν την ισοφάριση από ένα απίθανο γκολ του Σίμονσεν στο 52′, κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο χάρη σε γκολ των Τόμι Σμιθ (64′) και Φιλ Νιλ (82′). Το πρώτο κύπελλο πρωταθλητριών της Λίβερπουλ ήταν γεγονός, μέχρι το επόμενο…
Οι ενδεκάδες του τελικού:
Λίβερπουλ (Μπομπ Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τζόουνς, Σμιθ, Χιούζ, Κέιζ, ΜακΝτέρμοτ, Κάλαχαν, Ρ. Κένεντι, Κίγκαν, Χάιγουεϊ.
Γκλάντμπαχ (Ούντο Λάτεκ): Κνάιμπ, Κνάιμπ, Φογκτς, Κλινκχάμερ, Βίτκαμπ, Σάφερ, Βόλερς (80’ Χάνες), Βίμερ (25’ Κούλικ), Μόνοφ, Στίλικε, Σίμονσεν, Χάινκες.
To εντός «έδρας» repeat
10 Μαΐου 1978. Ο «Ναός» του Ποδοσφαίρου (Γουέμπλεϊ) ήταν έτοιμος να υποδεχθεί τον τελικό εκείνης της χρονιάς. Η Λίβερπουλ δεν ήθελε να λείπει από αυτό το ραντεβού και σκορπίζει όποιον αντίπαλο βρει στο διάβα της. Στον τελικό στέκει απέναντι της η Κλαμπ Μπριζ του θρυλικού Ερνστ Χάπελ.
Μπροστά σε 92.000 θεατές ήταν η ώρα να ανατείλλει το άστρο του «Βασιλιά» Κένι Νταλγκλίς. Ο Σκωτσέζος στην πρώτη του χρονιά με τους «κόκκινους» σκοράρει στο 64′ το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης και τους χαρίζει το δεύτερο συνεχόμενο Κύπελλο Πρωταθλητριών…
Οι ενδεκάδες του τελικού:
Λίβερπουλ (Μπομπ Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τόμπσον, Χάνσεν, Χιουζ, ΜακΝτέρμοτ, Κένεντι, Σούνες, Κέιζ (63’ Χάιγουεϊ), Φέρκλαφ, Νταλγκλίς.
Μπριζ (Ερνστ Χάπελ): Γένσεν, Μπαστάινς, Κρίγκερ, Λέεκενς, Μάες (70’ Βόλντερς), Κόολς, Ντεκούμπερ, Βαντερέικεν, Κι (60’ Σάντερς), Σιμεόν, Σόρενσεν.
Όταν υπέταξε τη «Βασίλισσα»
27 Μαΐου 1981. Η Λίβερπουλ επιστρέφει σε τελικό μετά από τρία χρόνια, φτάνοντας μέχρι εκεί αήττητη. Στο Πάρκο των Πριγκίπων (Παρκ Ντε Πρενς) τίθεται αντιμέτωπη με τη «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης. Το παιχνίδι είναι αρκετά ισορροπημένο μέχρι και το τελευταίο δεκάλεπτο.
Ο Άλαν Κένεντι, όμως, στο 82′, βρίσκει μια «χαραμάδα» στην άμυνα των Μαδριλένων, βγαίνει απέναντι από τον Αγκουστίν και στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, στέφοντας τη Λίβερπουλ πρωταθλήτρια Ευρώπης για τρίτη φορά, αριθμός που δεν είχε φτάσει καμία αγγλική ομάδα μέχρι τότε.
Οι ενδεκάδες του τελικού:
Λίβερπουλ (Μπομπ Πέισλι): Κλέμενς, Νιλ, Τόμπσον, Χάνσεν, Α. Κένεντι, Λι, ΜακΝτέρμοτ, Σούνες, Ρ. Κένεντι, Νταλγκλίς (87’ Κέιζ), Τζόνσον
Ρεάλ Μαδρίτης (Βουγιαντίν Μπόσκοφ): Αγκουστίν, Κόρτες (87’ Πινέδα), Σαμπίδο, Ναβάχας, Καμάτσο, Ντελ Μπόσκε, Ανχελ, Στίλικε, Χουανίτο, Σαντιγιάνα, Κάνινγχαμ.
Τα «spaghetti legs» του Γκρόμπελααρ στη Ρώμη
30 Μαΐου 1984. Μπορεί ο προπονητής των τριών προηγούμενων ευρωπαϊκών Μπομπ Πέισλι να είχε αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ το καλοκαίρι του 1983, όμως η «στόφα» της μεγάλης ομάδας δεν μπορούσε να χαθεί. Οι «κόκκινοι» έφτασαν και πάλι στον τελικό, στο ίδιο γήπεδο που κατέκτησαν το πρώτο τρόπαιο τους, και τώρα θα αντιμετώπιζαν την «οικοδέσποινα» Ρόμα.
Η Λίβερπουλ ανοίγει το σκορ με τον Φιλ Νιλ στο 13′, αλλά ο Προύτσο ισοφαρίζει λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου. Ο τελικός λήγει ισόπαλος και πηγαίνει στα πέναλτι. Εκεί ο τερματοφύλακας των «κόκκινων», Μπρους Γκρόμπελααρ, κάνει τα περίφημα «spaghetti legs», θέλοντας να σαστίσει τους αντιπάλους του. Και το πετυχαίνει. Οι Κόντι και Γκρατσιάνι «λυγίζουν» και αστοχούν. Η Λίβερπουλ κερδίζει 4-2 στα πέναλτι και είναι για τέταρτη φορά Πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Οι ενδεκάδες του τελικού:
Λίβερπουλ (Τζο Φάγκαν): Γκρόμπελααρ, Νιλ, Λόρενσον, Χάνσεν, Α. Κένεντι, Λι, Γουίλαν, Τζόνστον (72’ Νίκολ), Σούνες, Ρας, Νταλγκλίς (94’ Ρόμπινσον)
Ρόμα (Νιλς Λίντχολμ): Τανκρέντι, Νάπι, Μπονέτι, Ριγκέτι, Νέλα, Σερέζο (108’ Στρουκέλι), Κόντι, Φαλκάο, Ντι Μπαρτολομέι, Προύτσο (63’ Κιερίκο), Γκρατσιάνι.
Εκείνη η νύχτα στην Κωνσταντινούπολη…
25 Μαΐου 2005. Αλήθεια πόσα πράγματα έχουν γραφτεί γι’ αυτή τη μαγική νύχτα στο Στάδιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Η Λίβερπουλ κάνει απίθανα πράγματα όλη τη χρονιά και φτάνει στον τελικό κόντρα στην πανίσχυρη Μίλαν. Τα 45 πρώτα λεπτά ήταν ένας εφιάλτης για τους «κόκκινους». Οι Ιταλοί κονιορτοποίησαν την αγγλική άμυνα και έφυγαν για τα αποδυτήρια, όντας μπροστά στο σκορ με 3-0.
Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ καθ΄ όλη τη διάρκεια του ημιχρόνου τραγουδούσαν τον ύμνο της ομάδας (You’ll Never Walk Alone). Πολλοί τους είπαν τρελούς, αλλά εκείνοι πίστευαν, είχαν μια μικρή «χαραμάδα» αισιοδοξίας ότι η ομάδα τους θα τους προσφέρει μια ανάμνηση που θα μπορούσαν να διηγούνται στα παιδιά τους.
Και αυτό ακριβώς έγινε. Οι παίκτες του Ράφα Μπενίτεθ μπήκαν σαν «καμικάζι» στο δεύτερο ημίχρονο και κυνηγούσαν λυσσαλέα την κάθε φάση. Στο 54′ ο Τζέραρντ σκοράρει με κεφαλιά και αμέσως γυρίζει προς την κερκίδα για να ξεσηκώσει τους φίλους της ομάδας. Δύο λεπτά μετά ο Σμίτσερ με μακρινό σουτ κάνει το 3-2. Στις κερκίδες οι Ιταλοί είχαν σωπάσει και οι Άγγλοι ξεσάλωναν. Στο 60′ η Λίβερπουλ πετυχαίνει το ακατόρθωτο. Ο Τζέραρντ μπαίνει στην περιοχή, ο Γκατούζο τον γκρεμίζει και ο Μεχούτο Γκονζάλες δίνει πέναλτι. Ο Ντίντα αποκρούει την εκτέλεση του Τσάμπι Αλόνσο, όμως στην επαναφορά ο Ισπανός ισοφαρίζει. Τότε επικρατεί πανδαιμόνιο.
Η Μίλαν επιτίθεται με ό,τι έχει, αλλά η Λίβερπουλ κρατάει και το παιχνίδι οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί πια είναι κι επίσημα η ώρα του Ντούντεκ. Ο Πολωνός μιμείται της κινήσεις του Γκρόμπελααρ, βλέπει τον Σερζίνιο να στέλνει την μπάλα άουτ και αποκρούει την εκτέλεση του Πίρλο και έρχεται η στιγμή του Σεβτσένκο. Εκτελεί στο κέντρο, ο Ντούντεκ αποκρούει. ΠΑΡΑΝΟΙΑ. Η Λίβερπουλ έχει πετύχει το ακατόρθωτο, ένα θαύμα θαυμάτων και πανηγυρίζει το πέμπτο της Champions League και τελευταίο μέχρι σήμερα…
Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ντούντεκ, Φίναν (46’ Χάμαν), Κάραγκερ, Χίπια, Τραορέ, Αλόνσο, Λουίς Γκαρσία, Τζέραρντ, Ρίισε, Κιούελ (23’ Σμίτσερ), Μπάρος (85’ Σισέ).
Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Καφού, Σταμ, Νέστα, Μαλντίνι, Πίρλο, Γκατούζο (112’, Ρούι Κόστα), Ζέεντορφ (86’, Σερζίνιο), Κακά, Σεφτσένκο, Κρέσπο (85’, Τόμασον).
Φυσικά δεν υπάρχουν μόνο οι κερδισμένοι τελικοί, η Λίβερπουλ σε δύο περιπτώσεις έχει φύγει κι αυτή με σκυμμένο το κεφάλι…
Ο «ματωμένος» τελικός του Χέιζελ
29 Μαΐου 1985. Είναι ίσως η πιο «μαύρη» μέρα στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο λόγος, γνωστός. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης οι οπαδοί της Λίβερπουλ παραβιάζουν ένα κιγκλίδωμα που τους χώριζε από τους φίλους της Γιουβέντους, οι οποίοι οπισθοχωρούν προς έναν τοίχο στην «ουδέτερη» ζώνη, στον τομέα Z. Όσοι βρισκόταν κοντά στον τοίχο συνεθλίβησαν από την πίεση χιλιάδων κόσμου. Τα σπασμένα καθίσματα και τα σκαλιά δεν βοηθούσαν την κατάσταση και ορισμένοι θεατές σκόνταψαν.
Ο τοίχος καταρρέει. 39 άνθρωποι δεν γυρίζουν ποτέ πίσω στο σπίτι τους και εκατοντάδες τραυματίζονται. Μετά από τα συμβάν αυτό η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιβάλλει ποινή αποκλεισμού, πέντε ετών, από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στις αγγλικές ομάδες.
Η Γιουβέντους θα κατακτήσει το τρόπαιο, επικρατώντας με 1-0 χάρη σε πέναλτι του Πλατινί, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία μπροστά στις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ…
Οι ενδεκάδες του τελικού:
Γιουβέντους (Τζιοβάνι Τραπατόνι): Τακόνι, Φαβέρο, Καμπρίνι, Μπρίο, Σιρέα, Μπονίνι, Πλατινί, Ταρντέλι, Μπρίασκι (84’ Πραντέλι), Ρόσι (89’ Βινιόλα), Μπόνιεκ
Λίβερπουλ (Τζο Φάγκαν): Γκρόμπελααρ, Νιλ, Μπέγκλιν, Λόρενσον (3΄Γκιλέσμπι), Χάνσεν, Νίκολ, Νταλγκλίς, Γουίλαν, Γουόρκ, Ρας, Γουόλς (46’ Τζόνστον).
Η «εκδίκηση» της Μίλαν
23 Μαΐου 2007. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός της Λίβερπουλ μέχρι σήμερα. Οι «κόκκινοι» του Ράφα Μπενίτεθ φτάνουν για δεύτερη φορά μέσα σε μια τριετία μέχρι τον τελικό, που γίνεται στο ΟΑΚΑ. Αντίπαλος τους ξανά η Μίλαν, η οποία έψαχνε την «εκδίκηση» της για το χαμένο τελικό της Κωνσταντινούπολης
Οι «ροσσονέρι» ήταν πιο υποψιασμένοι αυτή τη φορά. Ο Φίλιπο Ιντσάγκι τους έδωσε το προβάδισμα με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Η Λίβερπουλ προσπάθησε να πιέσει, αλλά δεν μπορούσε να βρει χώρους και ο Ιταλός επιθετικός στο 82′ «χτύπησε» ξανά. Ο Κακά έβγαλε την κάθετη κι εκείνος δεν δυσκολεύθηκε να πλασάρει τον Ρέινα για το 2-0. Η Λίβερπουλ κατάφερε να μειώσει με τον Κάουτ στο 89′, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει ένα δεύτερο θαύμα.
Λίβερπουλ (Ράφα Μπενίτεθ): Ρέινα, Φίναν (88΄ Αρμπελόα), Αγκερ, Κάραγκερ, Ρίισε, Αλόνσο, Μασεράνο (78΄ Κράουτς), Τζέραρντ, Πέναντ, Ζέντεν (59΄ Κιούελ), Κάουτ
Μίλαν (Κάρλο Αντσελότι): Ντίντα, Οντο, Νέστα, Μαλντίνι, Γιανκουλόφσκι (79΄ Καλάτζε), Αμπροζίνι, Γκατούζο, Ζέεντορφ (+90΄ Φαβάλι), Πίρλο, Κακά, Ιντζάγκι (88΄ Τζιλαρντίνο).
Από το… Σίνσχαιμ στο Κίεβο
Το μαγικό ταξίδι της Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κιέβου ξεκίνησε τον Δεκαπενταύγουστο που μας πέρασε από το «Rhein-Nekcar Arena» του Σινσχάιμ. Οι «Κόκκινοι» αντιμετώπιζαν την Χόφενχαϊμ στον γύρο των πλέι οφ των προκριματικών του Champions League. Η «αρμάδα» του Γιούργκεν Κλοπ δεν έχει κανένα πρόβλημα να περάσει από τη Γερμανία (2-1) και να τελειώσει με άνεση την υπόθεση πρόκριση στο Άνφιλντ (4-2).
Πλέον, ήταν ώρα ομίλων. Σεβίλλη, Σπαρτάκ Μόσχας και Μάριμπορ οι αντίπαλοι που έβγαλε η κληρωτιδα. Το ξεκίνημα των «κόκκινων» δεν ήταν καλό, με δύο ισοπαλίες κόντρα στους Ισπανούς (2-2 εντός) και τους Ρώσους (1-1 εκτός). Η εκτός έδρας 7άρα κόντρα στην Μάριμπορ και η νίκη με 3-0 επί της ίδιας ομάδας στον Άνφιλντ έφεραν τη Λίβερπουλ αγκαλιά με την πρώτη θέση. Οι «αυτοκτονικές» τάσεις που έδειξε στη Σεβίλλη (από 0-3 αναδείχθηκε ισόπαλη 3-3) δεν είχαν κάποιο αντίκτυπο και η πρώτη θέση του ομίλου κλείδωσε με ακόμα ένα 7-0, κόντρα στην Σπαρτάκ Μόσχας αυτή τη φορά. Αυτό το παιχνίδι είναι και το ευρωπαϊκό κύκνειο άσμα του Φιλίπε Κουτίνιο με τους «κόκκινους», καθώς ένα μήνα μετά αποχώρησε για την Μπαρτσελόνα.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Λίβερπουλ στους ομίλους, καθώς και η βαθμολογία:
Λίβερπουλ – Σεβίλλη 2-2 (21′ Φιρμίνο, 37′ Σαλάχ – 5′ Μπεν Γιεντέρ, 72′ Κορέα)
Σπαρτάκ Μόσχας – Λίβερπουλ 1-1 (23′ Φερνάντο – 31′ Κουτίνιο)
Μάριμπορ – Λίβερπουλ 0-7 (4′, 54′ Φιρμίνο, 13′ Κουτίνιο, 19′, 40′ Σαλάχ, 86′ Οξλέιντ- Τσάμπερλεϊν, 90′ Αλεξάντερ-Άρνολντ)
Λίβερπουλ – Μάριμπορ 3-0 (49′ Σαλάχ, 64′ Τσαν, 90′ Στάριτζ)
Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-3 (51′, 60′ Μπεν Γιεντέρ, 90+3′ Πιζάρο – 2′, 30′ Φιρμίνο, 22′ ,Μανέ)
Λίβερπουλ – Σπαρτάκ Μόσχας 7-0 (4′, 15′, 50′ Κουτίνιο, 19′ Φιρμίνο, 47′,76′ Μανέ, Σαλάχ 86′).
Σκοτώνοντας τους Δράκους
Πρώτος αντίπαλος στα νοκ-άουτ η Πόρτο. Η Λίβερπουλ ταξιδεύει στον Πορτογαλία με σκοπό να «μην πάρει αιχμαλώτους» και σκορπίζει στους πέντε ανέμους τους «Δράκους» (0-5), χάρη σε χατ τρικ του Μανέ (25′, 53΄, 85′) και γκολ των Σαλάχ (29′), Φιρμίνο (69′). Η ρεβάνς στο Άνφιλντ φαινόταν μια τυπική διαδικασία για την εξασφάλιση της πρόκρισης και αυτό ακριβώς ήταν, με το τελικό 0-0 να το αποδεικνύει περίτρανα.
Νικήτρια και στον… εμφύλιο
Οι περισσότεροι στην κλήρωση των προημιτελικών ήθελαν να αποφύγουν την Μάντσεστερ Σίτι, εκτός από τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, ήθελε τους «πολίτες»,γιατί τους γνώριζε καλά από την Πρέμιερ Λιγκ και ταίριαζαν ως αντίπαλοι στο αγωνιστικό στυλ των «κόκκινων», κάτι που είχε αποδειχθεί και στο 4-3 του Άνφιλντ για το πρωτάθλημα (πρώτη ήττα της Σίτι στη σεζόν).
Στο ίδιο ακριβώς γήπεδο παρατάχθηκαν οι δύο ομάδες για τον πρώτο προημιτελικό. Η λεγόμενη «αύρα του Άνφιλντ», που στα μεγάλα ευρωπαϊκά ραντεβού της Λίβερπουλ παρασύρει κάθε αντίπαλο έκανε την εμφάνιση της και κόντρα στη Σίτι. Οι «κόκκινοι» ήταν ακαταμάχητοι και είχαν βρει δίχτυα τρεις φορές μέχρι το 31′. Σαλάχ (12′), Οξλέιντ-Τσάμπερλεϊν (21′) και Μανέ (31′) οι δράστες. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα έμοιαζε σαστισμένη και δεν βρήκε ρυθμό σε κανένα σημείο του αγώνα.
Με παρακαταθήκη αυτό το 3-0 η Λίβερπουλ ταξίδεψε στο γειτονικό Μάντσεστερ με σκοπό να «σφραγίσει» την πρόκριση. Ο Γκάμπριελ Ζεσούς μόλις στο 2′ έδωσε το προβάδισμα στους «πολίτες» που πίεζαν ασφυκτικά για να βρουν και δεύτερο τέρμα απέναντι στους κομπλαρισμένους «κόκκινους», που κράτησαν με το… ζόρι το 1-0 μέχρι το ημίχρονο.
Η Λίβερπουλ έψαχνε τη μια στιγμή για να πετύχει το πολυπόθητο γκολ που θα κλείδωνε και την πρόκριση. Και το βρήκε με τον «Φαραώ» της. Στο 56′ o Μοχάμεντ Σαλάχ εκμεταλλεύθηκε μια αδράνεια στην άμυνα της Σίτι και ισοφάρισε, «τρελαίνοντας» τους φίλους της Λίβερπουλ. Μάλιστα οι «κόκκινοι» πήραν και τη νίκη στο εν λόγω παιχνίδι, χάρη σε γκολ του Φιρμίνο στο 77′!
Κόντρα στο παρελθόν
Η Λίβερπουλ είχε φτάσει στα ημιτελικά για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2007-08 και κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο βγαλμένο από το παρελθόν της, ο οποίος το καλοκαίρι της έκανε το μεγαλύτερο «δώρο». Η Ρόμα, με την οποία είχαν τεθεί αντιμέτωπες στον τελικό του 1984, της έδωσε τον Μοχάμεντ Σαλάχ το καλοκαίρι, με τον Αιγύπτιο να έχει εξαργυρώσει στο έπακρο τα 42 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για χάρη του.
Ο «Φαραώ» της Λίβερπουλ εξέδωσε το διάταγμα του και στον πρώτο ημιτελικό πέτυχε δύο γκολ το ένα καλύτερο από το άλλο (36′, 45+1′), ενώ δημιούργησε και τα δύο επόμενα για τους Μανέ (56′) και Φιρμίνο (61′), με τον Βραζιλιάνο να προσθέτει ακόμα ένα στην προσωπική συλλογή του στο 69′. Η Ρόμα βρήκε δύο γκολ με τους Τζέκο (81′) και Περότι (85′), αλλά το τελικό 5-2 δεν τις άφηνε και πολλές πιθανότητες πρόκρισης.
Και το πιθανότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε. Η Λίβερπουλ κατάφερε να υπερασπιστεί το υπέρ της 5-2 στο Ολίμπικο της Ρώμης [παρότι ήττηθηκε (4-2)], και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Champions League μετά από 11 ολόκληρα χρόνια και έφερε ξέφρενους πανηγυρισμούς στους παίκτες της ομάδας, αλλά και στους οπαδούς της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι πρωταγωνιστές της μεγάλης πορείας
Στο «κόκκινο» αυτό ταξίδι μέχρι την πρωτεύουσα της Ουκρανίας και το μεγάλο ραντεβού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν έβαλαν το… λιθαράκι τους για την επίτευξη του στόχου. Tέσσερις από αυτούς, όμως, ξεχώρισαν λίγο περισσότερο από το σύνολο.
Μοχάμεντ Σαλάχ
Είναι ο «Φαραώ» του Άνφιλντ. Όσα και να γραφτούν για την απίθανη σεζόν που διανύει ο Μοχάμεντ Σαλάχ είναι λίγα, αλλά εμείς θα σταθούμε αυστηρά στα όσα έχει πετύχει στο Champions League τη φετινή σεζόν. Όχι ότι κι αυτά είναι λίγα, τουναντίον…
Ο 25χρονος επιθετικός που αποκτήθηκε το καλοκαίρι από τη Ρόμα «έδεσε» από την πρώτη στιγμή με την ομάδα και έγινε ο ηγέτης της. Μόνο στο Champions League έχει πετύχει 11 γκολ σε 14 συμμετοχές, ενώ παράλληλα έχει μοιράσει και 5 ασίστ, οδηγώντας τη Λίβερπουλ μέχρι τον τελικό του Κιέβου και γιατί όχι και μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.
Ρομπέρτο Φιρμίνο
Είναι το αγαπημένο παιδί της κερκίδας μετά τον Σαλάχ. Ο Ρομπέρτο Φιρμίνο, πάντως μπορεί να πει ότι έχει πετύχει περισσότερα από τον Αιγύπτο, τουλάχιστον στο Champions League! Τι εννοούμε; Έχει και αυτός 11 γκολ, όσα και ο Σαλάχ, αλλά έχει μοιράσει 8 ασίστ (σε 14 συμμετοχές), όντας ο παίκτης με τη μεγαλύτερη συνεισφορά σε γκολ της Λίβερπουλ φέτος (41%)!
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν παίκτη που εκτός του ότι σκοράρει και δίνει ασίστ, δημιουργεί χώρους για να κινούνται οι συμπαίκτες του στην επίθεση, ενώ και ο ίδιος είναι μια μόνιμη πηγή κινδύνων για κάθε άμυνα.
Σάντιο Μανέ
Είναι ο τρίτος της… παρέας στην επίθεση της Λίβερπουλ, η οποία φέτος «πετάει» φωτιές (γκολ στο Champions League). Ο Σάντιο Μανέ δεν θα μπορούσε να πηγαίνει πίσω όσον αφορά τα γκολ τουλάχιστον και ήδη έχει βρει δίχτυα 8 φορές σε 10 παιχνίδια και θα μπορούσε να έχει και περισσότερα τέρματα αν δεν έχανε τους δύο αγώνες με την Μάριμπορ λόγω τραυματισμού.
Παρόλα αυτά ο Σενεγαλέζος επέστρεψε δριμύτερος μετά την απουσία του και σκόραρε στα 5 από τα επτά τελευταία παιχνίδια της Λίβερπουλ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση!
Τζέιμς Μίλνερ
Το όνομα του δεν ακούγεται τόσο όσο αυτά των προαναφερθέντων, αλλά ο Τζέιμς Μίλνερ αποτελεί την ήρεμη δύναμη της Λίβερπουλ. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι τον βλέπεις παντού στο γήπεδο, γιατί τρέχει και κινείται ασταμάτητα, κάτι το οποίο ήταν γνωστό γι’ αυτόν.
Εκείνο για το οποίο δεν φημιζόταν, όμως ήταν η δημιουργία του. Πλέον γίνεται γνωστός και γι’ αυτό! Ο Άγγλος μέσος έχει ήδη μοιράσει 9 ασίστ (σε 12 συμμετοχές) στην φετινή πορεία της Λίβερπουλ και έκανε δικό του το απόλυτο ρεκόρ σε αυτή στη στατιστική κατηγορία, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να το διευρύνει κι άλλο!
Bonus: Γιούργκεν Κλοπ
Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με αυτόν τον τύπο. Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ένας υπέροχος «τρελός», που πέρα από τους απίθανους πανηγυρισμούς του που γίνονται viral συνεχώς, μας έχει προσφέρει την καλύτερη επιθετικά ομάδα στον πλανήτη.
Το να βλέπεις τη Λίβερπουλ να εφαρμόζει τόσο άψογα το gegenpressing του και να «καταπίνει» κάθε αντίπαλο είναι πραγματικά απολαυστικό. Οι κινήσεις των παικτών στην επίθεση μοιάζουν να είναι βγαλμένες από άρτια εκτελεσμένη χορογραφία, δείγμα της τρομερής δουλειάς που γίνεται.
Ο Γερμανός τεχνικός φτάνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του σε τελικό Champions League (το 2013 με την Ντόρτμουντ η πρώτη) και φαίνεται πως η μοίρα του χρωστάει ένα τρόπαιο. Μένει αν δούμε αν στις 26 Μαΐου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου η ιστορία επαναληφθεί, η Λίβερπουλ κερδίσει τη Ρεάλ (όπως το 1981) και ο Κλοπ πάρει στα χέρια του την απόλυτη επιβράβευση για το δημιούργημα του…