Άρσεναλ : Τα «παιδιά» του Αρσέν Βενγκέρ

Άρσεναλ : Τα «παιδιά» του Αρσέν Βενγκέρ

To10.gr σας θυμίζει τους ποδοσφαιριστές που ανακάλυψε, «έβγαλε» και γιγάντωσε ο Αρσέν Βενγκέρ, κατά τη διάρκεια της 22χρονης θητείας του στον πάγκο της Άρσεναλ.

Από τα χέρια του Αρσέν Βενγκέρ πέρασαν πολλοί ποδοσφαιριστές. Λογικό και επόμενο. Άλλωστε ο Αλσατός έμεινε στον πάγκο της Άρσεναλ για 22 χρόνια. Το κοντέρ… έσπασε. Οι αριθμοί ξέφυγαν!

Συγκεκριμένα, 221 παίκτες είχαν την τύχη να προπονηθούν, έστω και για λίγο, υπό τις οδηγίες του έμπειρου προπονητή. Ωστόσο, ποιοι από αυτούς πήγαν στο επόμενο επίπεδο εξαιτίας του; Ποιοι από αυτούς άφησαν την αφάνεια και έγιναν σούπερ σταρ χάρη στις οδηγίες του;

To10.gr θυμάται όλες εκείνες τις περιπτώσεις παικτών που θα πίνουν για πάντα νερό στην υγειά του Αρσέν Βενγκέρ.

ΝΙΚΟΛΑ ΑΝΕΛΚΑ:

O Νικολά Ανελκά ήταν η πρώτη μεταγραφή που πραγματοποίησε ο Αρσέν Βενγκέρ ως τεχνικός της Άρσεναλ. Ο Γάλλος επιθετικός πριν πάει στους Λονδρέζους είχε παίξει μόλις δέκα παιχνίδια και είχε πετύχει ένα γκολ για την Παρί Σεν Ζερμέν την σεζόν 1996-1997. Ο Αλσατός είδε στον πρόσωπό του τον επόμενο σπουδαίο στράικερ της εθνικής Γαλλίας και δεν έπεσε έξω. Έμεινε μόλις δύο χρόνια στην αγγλική πρωτεύουσα, αλλά πρόλαβε να σκοράρει 23 γκολ πριν πάρει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κόστισε: 500.000 λίρες

Πουλήθηκε: 22,3 εκατομμύρια λίρες

ΤΙΕΡΙ ΑΝΡΙ

Δεν θα ήταν υπερβολή αν έλεγε κανείς ότι η μεταγραφή του Τιερί Ανρί στην Άρσεναλ το καλοκαίρι του 1999 άλλαξε τη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και της Άρσεναλ. Ο Γάλλος επιθετικός αγωνιζόταν ως εξτρέμ μέχρι τότε μέχρι που ο Βενγκέρ (που τον ήξερε από την κοινή τους συνεργασίας στη Μονακό) του άλλαξε θέση και όλα τα υπόλοιπα είναι… ιστορία. Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της αγγλικής ομάδας με 226 τέρματα και ένας από τους καλύτερους στράικερ όλων των εποχών. Έφυγε το καλοκαίρι του 2007 για την Μπαρτσελόνα.

Κόστισε: 11 εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: 30 εκατομμύρια ευρώ

ΠΑΤΡΙΚ ΒΙΕΪΡΑ

O εμβληματικός αρχηγός των «Ανίκητων». Ο Πατρίκ Βιεϊρά. Ακόμη ένας παίκτης που έκανε σούπερ σταρ ο Βενγκέρ, ο οποίος τον έκανε δικό του το καλοκαίρι του 1996. Ο παλαίμαχος χαφ πριν υπογράψει στην Άρσεναλ είχε περάσει από τις Κάννες και τη Μίλαν, χωρίς επιτυχία. Ο Αλσατός από έναν από αμυντικό χαφ τον μετέτρεψε σε πραγματικό ηγέτη που τα έκανε όλα στο χώρο του κέντρου των Κανονιέρηδων με τον Βιεϊρά να έχει την τιμή να σηκώσει πρώτος απ’ όλους το «χρυσό» πρωτάθλημα της Άρσεναλ την σεζόν 2003-2004. Έφυγε το καλοκαίρι του 2005 για τη Γιουβέντους.

Κόστισε: 3,5 εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: 17 εκατομμύρια ευρώ

ΡΟΜΠΕΡΤ ΠΙΡΕΣ

Ακόμη ένας Γάλλος στη λίστα μας. Ο Βενγκέρ είχε πολύ καλές διασυνδέσεις στο γαλλικό πρωτάθλημα και μάθαινε νωρίτερα απ’ όλους για τους παίκτες που ξεχώριζαν εκεί. Ο Ρομπέρτ Πιρές είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις με τον παλαίμαχο μέσο να αφήνει τη Μασσαλία και τη Μαρσέιγ για χάρη της Άρσεναλ το καλοκαίρι του 2000. Από ακόμη ένας, απλά καλός χαφ ο Βενγκέρ του έμαθε πως να σκοράρει περισσότερο, να τρέχει περισσότερο και να συμβάλει περισσότερο στον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας του και να γίνει από τους κορυφαίους της Premier League. Έφυγε το καλοκαίρι του 2006 για τη Βιγιαρεάλ ως ελεύθερος.

Κόστισε: Έξι εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: –

ΜΑΡΚ ΟΒΕΡΜΑΡΣ-ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΠΕΤΙΤ

«Πακέτο» πήγαν, «πακέτο» έφυγαν. Μαρκ Όβερμαρς και Εμανουέλ Πετίτ υπέγραψαν στην Άρσεναλ το καλοκαίρι του 1997. Υπό τις οδηγίες του Αρσέν Βενγκέρ έγιναν κορυφαίοι στις θέσεις τους. Ο Ολλανδός από ένας γρήγορος εξτρέμ έγινε ο παίκτης που θα ήθελε κάθε κορυφαία ομάδα στην επίθεσή της, ενώ ο Γάλλος μέσος ήταν ένας «κόφτης» που μπορούσε να καταστρέψει το παιχνίδι των αντιπάλων, αλλά και να οργανώσει παράλληλα. Αποχώρησαν από το Λονδίνο το 2000 για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα.

Κόστισαν: Πέντε (Όβερμαρς) + 2,5 (Πετίτ)  εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκαν: 32 εκατομμύρια λίρες

https://www.youtube.com/watch?v=cCrBuf33vIE

https://www.youtube.com/watch?v=OoU7Bc7xAy4

ΣΕΣΚ ΦΑΜΠΡΕΓΑΣ

Ο Βενγκέρ δεν ήξερε μόνο να αγοράζει φτηνά. Αλλά και να δίνει ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες όταν κανένας δεν τους πίστευε. Από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του ήταν σίγουρα ο Σεσκ Φάμπρεγας, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, αλλά θα περίμενε πολύ μέχρι να πάρει την πρώτη του ευκαιρία σε αυτή. Ο Αλσατός τον «έκλεψε» μέσα από τα χέρια των Καταλανών που μερικά χρόνια αργότερα έδωσαν πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ για να τον φέρουν πίσω.

Κόστισε:-

Πουλήθηκε: 34 εκατομμύρια ευρώ

https://www.youtube.com/watch?v=iQCRurw9Xqs

ΑΣΛΕΪ ΚΟΟΥΛ

Ο Άσλεϊ Κόουλ ήταν ένας από τους πολλούς πιτσιρικάδες των ακαδημιών της Άρσεναλ που ξεχώριζαν λόγω της ταχύτητάς τους και της τεχνικής τους κατάρτισης. Ωστόσο, ο Βενγκέρ τον έκανε βασικό και αναντικατάστατο στην αρχή της καριέρας του και λίγο αργότερα έναν από τους καλύτερους αριστερούς μπακ του κόσμου με τους Λονδρέζους πριν τους «προδώσει» για χάρη της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2007.

Κόστισε: –

Πουλήθηκε: 25 εκατομμύρια λίρες

https://www.youtube.com/watch?v=GW6UTM-8eJQ

ΦΡΕΝΤΙ ΛΙΟΥΝΜΠΕΡΓΚ

Από τα μεγαλύτερα «λαυράκια» που έβγαλε κατά τη διάρκεια της 22ετούς θητείας του στην Άρσεναλ ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός βρήκε τον Λιούνμπεργκ στα χωράφια της Σουηδίας το καλοκαίρι του 1998 και δεν άργησε να τον μετατρέψει σε έναν από τους καλύτερους χαφ της Premier League, δείχνοντας -πριν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς- ότι οι Σουηδοί ποδοσφαιριστές μόνο «τσεκούρια» δεν είναι. Ωστόσο, οι δρόμοι τους χώρισαν το 2007 με τον Λιούνμπεργκ να μένει ελεύθερος και να υπογράφει στην Άστον Βίλα.

Κόστισε: Τρία εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: –

ΚΟΛΟ ΤΟΥΡΕ

Ο Κόλο Τουρέ ξεχώριζε για τα φυσικά του προσόντα, τη δύναμη και την ταχύτητά του. Αυτά τα στοιχεία (και όχι μόνο) είδε ο Βενγκέρ το καλοκαίρι του 2002 όταν ο Ιβοριανός στόπερ πέρασε από δοκιμαστικά πριν υπογράψει στην Άρσεναλ, την οποία και υπηρέτησε ως το 2009 πριν πάρει μεταγραφή στη Μάντσεστερ Σίτι.

Κόστισε: –

Πουλήθηκε: 14 εκατομμύρια λίρες

ΦΑΝ ΠΕΡΣΙ

Ένας από τους καλύτερους επιθετικούς που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τα αγγλικά γήπεδα. Ο Ρόμπιν Φαν Πέρσι χρωστάει πολλά στον Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός ήταν εκείνος που του άλλαξε θέση (από εξτρέμ τον έκανε σέντερ φορ) και τον «τσίμπησε» από τη Φέγενορντ (το 2004) που τον είχε στο… περίμενε και τον έκανε πρωταγωνιστή. Έφυγε για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2012, κάτι που δεν του συγχώρησαν ποτέ οι φίλοι των Λονδρέζων.

Κόστισε: 2,5 εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: 22,7 εκατομμύρια λίρες

ΑΛΕΞ ΣΟΝΓΚ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παίκτη που δίπλα στον Αρσέν Βενγκέρ μεγαλούργησε. Ο Άλεξ Σονγκ. Ο Καμερουνέζος πήγε στις ακαδημίες της Άρσεναλ από την Μπαστιά το 2005, αφού τον είχε τσεκάρει ο Αλσατός, ως αμούστακο παιδί. Εκεί όχι μόνο έγινε άντρας, αλλά και ένας από τους καλύτερους αμυντικούς χαφ με την Μπαρτσελόνα να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2012.

Κόστισε: Ένα εκατομμύριο λίρες

Πουλήθηκε: 25 εκατομμύρια ευρώ

EMANOYEΛ ΑΝΤΕΜΠΑΓΙΟΡ

Image result for adebayor arsenal wenger

Πριν συνεργαστεί με τον Βενγκέρ ήταν ένας επιθετικός «σκιάχτρο». Ήταν μέσα στην αντίπαλη περιοχή και περίμενε σέντρες για να βάλει κάποιο γκολ. Δίπλα στον Αλσατό έμαθε και άλλα… κόλπα. Ότι πρέπει να βγαίνει έξω από το «κουτί», να σουτάρει από μακριά, να μαρκάρει και άλλα τέτοια. Γενικότερα ο τεχνικός της Άρσεναλ ήταν εκείνος που τον ανέβασε επίπεδο. Τον έκανε δικό του τον Ιανουάριο του 2006 από τη Μονακό και μέχρι το καλοκαίρι του 2009 που έφυγε για τη Μάντσεστερ Σίτι του είχε μάθει όλα τα μυστικά της θέσης για να φτάσει να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους σέντερ φορ του κόσμου.

Κόστισε: Τρία εκατομμύρια λίρες

Πουλήθηκε: 25 εκατομμύρια λίρες

 

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ