Η αλλαγή στάσης Σαββίδη και η «προσπέραση» Λουτσέσκου σε Ιβιτς

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ μπαίνει σε εποχή κρίσης. Ίσα-ίσα που κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως στόχων, προπονητή, ρόστερ, βιώνει τέτοιες καταστάσεις.

Από το 2012 που ο Ιβάν Σαββίδης έχει μπει στα κοινά της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ, ουκ ολίγες φορές έχει υπάρξει θέμα με τον προπονητή της ομάδας. Φέτος ο Σαββίδης έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, με την ψυχραιμία του σε μια κρίση της ομάδας, στο 1/3 μιας σεζόν που στόχος είναι ξεκάθαρα το πρωτάθλημα και έχει φτιάξει το πιο ακριβό ρόστερ της ιστορίας.

Πρώτη επιλογή του Σαββίδη ήταν ο Γιώργος Δώνης, με τον Θεσσαλονικιό τεχνικό να αρχίζει καλά, αλλά στην συνέχεια το κλίμα να… στραβώνει. Ο Δώνης, που είναι επιλογή Ζήση Βρύζα, αποχώρησε στις 29 Απριλίου 2013 από τον ΠΑΟΚ, μετά την ήττα και τον αποκλεισμό από τον τελικό στην Τρίπολη. Σχεδόν… αυτόματα μετά το παιχνίδι ο Σαββίδης αποφάσισε να «καθαρίσει» τον Δώνη και η περιβόητη ιστορία με τον Γκερμάν Τσιστιακόφ και το SMS προς τον Έλληνα κόουτς να πηγαίνει στα δικαστήρια τις δυο πλευρές.

Το πιο βαρύ όνομα που κάθισε ποτέ στον πάγκο του Δικεφάλου είναι αναμφίβολα ο Χουμπ Στέφενς. Ο Ολλανδός ήρθε «μετά Βαΐων και κλάδων», αλλά μετά από ένα σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων. Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε λίγο περισσότερο υπομονή από ότι όλοι περίμεναν, αλλά μετά από ένα 2-2 με τον Εργοτέλη στην Κρήτη, ο Στέφενς αποχαιρέτησε. Αν και αρχικά ο Σαββίδης ήταν ενθουσιασμένος με την πρόσληψη του Ολλανδού στην συνέχεια το μετάνιωσε και πήρε επ’ ώμου την λύση της συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι ο Στέφενς είχε «ρεύμα» στις τάξεις των φιλάθλων.

Την επόμενη σεζόν στην άκρη του πάγκου βρέθηκε ο Άγγελος Αναστασιάδης. Η ιστορία είναι χιλιοειπωμένη και χιλιογραμμένη. Ο ΠΑΟΚ φτάνει να βρίσκεται στο +5 από τον Ολυμπιακό, στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Στην συνέχεια έρχεται η κατάρρευση, αρχίζει η εσωστρέφεια και στα μέσα Μάρτιου του 2015, ο Αναστασιάδης παραιτείται. Προσπάθεια να τα βρουν οι δυο πλευρές δεν έγινε, ασχέτως αν και ακόμα και σήμερα υπάρχουν εξαιρετικές σχέσεις. Σε εκείνη την κατάσταση, η σεζόν είχε χαθεί και ο Σαββίδης δεν έδειξε διάθεση να κρατήσει στον πάγκο τον Αναστασιάδη. Το κοινό σημείο στις τρεις πρώτες σεζόν του Σαββίδη στον ΠΑΟΚ ήταν ο άνθρωπος που αντικατέστησε τους τρεις προπονητές που έφυγαν και αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Γεωργιάδη.

Στο τέλος της σεζόν 2014-15, ο Σαββίδης παίρνει την απόφαση να δώσει κομβικό ρόλο στο «χτίσιμο» της νέας ομάδας για την επόμενη σεζόν, στον Φρανκ Άρνεσεν. Η πρόσληψη του Δανού ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, τόσο σε παίκτες όσο και σε επιλογή προπονητή. Η επιλογή του Άρνεσεν είναι ο άπειρος Ίγκορ Τούντορ, που μόνο ως παίκτες έχει παραστάσεις. Στις 16 Φεβρουαρίου 2016, ο Δανός αθλητικός διευθυντής αποχώρησε λόγω διαφοράς φιλοσοφίας και έτσι ο Τούντορ άρχισε να μετράει μέρες. Ο Σαββίδης «καθάρισε» εύκολα τον Κροάτη προπονητή, χωρίς να το πολυσκεφτεί, αφού πρώτα είχε ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον άνθρωπο που τον έφερε στον ΠΑΟΚ.

Τα ηνία πήρε ο Βλάνταν Ίβιτς αντί του Τούντορ και έγινε το αγαπημένο «παιδί» του Σαββίδη. Ο Σέρβος έβγαλε την ομάδα πρώτη στα πλέι οφ, άλλαξε άρδην την εικόνα της και κέρδισε αμέσως την εκτίμηση του Σαββίδη για αυτό και τον διατήρησε στην τεχνική ηγεσία την επόμενη σεζόν.

Σε συνεργασία με τον Λούμπος Μίχελ, το 90% των μεταγραφών «βγήκαν» και βοήθησαν την ομάδα να κατακτήσει τίτλο μετά από 14 χρόνια. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στον τελικό του Βόλου, ο Σαββίδης έδειξε παροιμιώδη ψυχραιμία και στήριξε τον Ίβιτς στον απόλυτο βαθμό. Το πιο απτό παράδειγμα στήριξης προς το πρόσωπο του Σέρβου προπονητή, ήταν όταν μετά από το πολυθρύλητο παιχνίδι με τον Ατρόμητο, υπήρξε το ξέσπασμα του: «ή αυτοί ή εγώ». Και ενώ όλοι περίμεναν όλοι πως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θα πάρει το μέρος των παικτών, τελειώνει τον Γιώργο Τζαβέλλα και τον Μάρκο Βελλίδη από την ομάδα. Η στήριξη του Ιβάν Σαββίδη προς τον Ίβιτς, δεν έμεινε μόνο στην υπομονή, αλλά φάνηκε και από τις μεταγραφές του περασμένου Γενάρη, φέρνοντας Πρίγιοβιτς, Πέντρο Ενρίκε και Ουάρντα. Η ρήξη στις σχέσεις των δυο πλευρών ήρθε απότομα και από εκεί που θεωρούνταν σίγουρη η παραμονή του Ίβιτς, ανακοινώθηκε το τέλος της συνεργασίας, παρά τις μάταιες προσπάθειες του Λούμπος Μίχελ να τον κρατήσει στην ομάδα.

Για την περίοδο Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να αναφέρουμε. Ο Λούμπος Μίχελ μετά από παροτρύνσεις των παικτών, μετέφερε στον Σαββίδη την δυσφορία για τον Σέρβο και μέσα σε δυο μήνες, υπήρξε «διαζύγιο» ένα ωραίο βράδυ μετά από την ήττα σε φιλικό (!) από την Λαμία. Εύκολο «θύμα» ο Στανόγεβιτς…

Και τώρα… ο Λουτσέσκου πάει να σπάσει το κοντέρ της στήριξης από τον Σαββίδη, που δείχνει πιο ήρεμος από ποτέ με την παρουσία του Ρουμάνου στην άκρη του πάγκου. Άγνωστο το γιατί, αλλά ο ισχυρός άνδρας της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ αλλά και το σύνολο της διοίκησης στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Λουτσέσκου. Ίσως να βαρέθηκε τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητές, ίσως να συμβουλεύτηκε ανθρώπους που του άλλαξαν γνώμη για το άθλημα; Το μόνο σίγουρο είναι πως αν όντως ισχύει αυτή η ακράδαντη πίστη στις δυνατότητες του 48χρονου κόουτς, τότε αυτός θα… προσπεράσει τον Ίβιτς και θα γίνει ο προπονητής που στηρίχθηκε περισσότερο όλων επί εποχής Σαββίδη στον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από