Η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια είχε δύο Λιονέλ (Σκαλόνι) αλλά και τρεις Μέσι (ΜακΚάλιστερ, Φερνάντες, Άλβαρες) στα γήπεδα του Κατάρ.
Εκείνοι που παρακολουθούν με συνέπεια την διαδρομή της εθνικής Αργεντινής στην τετραετία του Λιονέλ Σκαλόνι ήταν υποψιασμένοι για «πολλούς» και «πολλά» από όσα ήρθαν σε κοινή θέα στη Ντόχα συμβάλλοντας στην εκπλήρωση της προφητείας που ήθελε τον Λιονέλ Μέσι να συναντιέται –έστω στα 35- με το πεπρωμένο του: Την κατάκτηση του Μουντιάλ.
Γνώριζαν πάνω-κάτω τι «ποδόσφαιρο» θα δουν. Την «μαγιά» σε φιλοσοφία αλλά και τακτική γύρω από τον καλύτερο των καιρών μας. Την «ειδική συνθήκη» του Νο2, Άνχελ Ντι Μαρία, που παίζει «αυστηρά» με το ρολόι για 60΄-65΄. Την «σημασία» της παρουσίας των Ροντρίγκο Ντε Πολ, Μάρκος Ακούνια, Νικόλας Οταμέντι, Κριστιάν Ρομέρο που αποτελούν τον ισχυρό κορμό αυτής της ομάδας. Και βέβαια την «έκτη αίσθηση» του τρελό-Εμιλιάνο Μαρτίνες σε εκείνο που κατά τα άλλα περιγράφεται ως η «αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι».
Διαβάστε επίσης: Coach Σπανούλης: Ο πρώτος έλεγχος… (pics, vids)
Κάνε με… προφήτη
Δεν γνώριζαν ποιος θα φορούσε τα παπούτσια του μεγάλου απόντα Τζιοβάνι Λο Σέλσο, του «μετρονόμου» της μεσαίας γραμμής των Γκαούτσος, που τραυματίστηκε λίγες ημέρες πριν από το Μουντιάλ. Δεν μπορούσαν να γνωρίζουν ή έστω να φανταστούν τον τρόπο με τον οποίο ο βασικός σέντερ φορ Λαουτάρο Μαρτίνες θα έκανε το χειρότερο τουρνουά της ζωής του. Και βέβαια δεν υπολόγιζε κανείς ότι με έναν τρόπο θα έχανε τη θέση του στο αρχικό σχήμα ο Λεάντρο Παρέδες. Ο άσος της Γιουβέντους που άκουσε από τον Σκαλόνι στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου του Μουντιάλ πως αποτελεί τον «νέο Πίρλο» για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Να σου χαρίσω το Μουντιάλ
Με δύο λόγια και με τη σωστή σειρά: Κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει το μέλλον για τον Αλέξις ΜακΚάλιστερ (Μπράιτον), τον Χουλιάν Άλβαρες (Μάντσεστερ Σίτι) και τον –καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο του Μουντιάλ- Έντσο Φερνάντες (Μπενφίκα). Μια τρόικα 23, 22 και 21 ετών που μεγάλωσαν με την αφίσα του Λιονέλ Μέσι στα υπνοδωμάτια τους και που ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν μπορούσαν με τη σειρά τους να φανταστούν ότι θα γίνονταν η «γέφυρα» ανάμεσα σε εκείνον και το τρόπαιο που κυνήγησε όσο κανένα άλλο στην ιστορία του.
Ούτε σε… ντοκιμαντέρ
Στην πρώτη ενδεκάδα της Αργεντινής στο Μουντιάλ εννοείται πως δεν χώρεσε κανείς: Σε εκείνη που έφυγε από το γήπεδο με την ψυχή στα πόδια έπειτα από το «κάζο» με αντίπαλο τη Σαουδική Αραβία στην πρεμιέρα. Και οι τρεις έμελλε να αποδειχθούν το «βάλσαμο» που προέκυψε στην πορεία. Με νύχτα-κλειδί την δεύτερη της διοργάνωσης και το do or die παιχνίδι με αντίπαλο το Μεξικό. Ο –γιος Υπουργού- ΜακΚάλιστερ ήταν στην βασική ενδεκάδα. Ο Φερνάντες και ο Άλβαρες ήρθαν μαζί από τον πάγκο στο 60΄ όταν το ματς ήταν ακόμη στο 0-0. Τι ακολούθησε; Μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης ή ακόμη και… ντοκιμαντέρ.
Κατά ριπάς
Η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια στον δρόμο για τη δόξα πέτυχε συνολικά δεκαπέντε γκολ στα γήπεδα του Κατάρ. Τα επτά ο Λιονέλ Μέσι που είχε και τις τρεις από τις δώδεκα ασίστ της ομάδας του. Το τρίγωνο ΜακΚάλιστερ, Φερνάντες και Άλβαρες πρόσθεσε στο σακούλι 6 γκολ και τρεις ασίστ. Έγιναν δηλαδή με έναν τρόπο και με παρονομαστή τους αριθμούς ο δεύτερος Μέσι στην ομάδα του Λιονέλ Μέσι. Γκολ ο Μέσι με το Μεξικό, ασίστ στον Φερνάντες για το 2-0. Ασίστ ο Φερνάντες με την Πολωνία, γκολ ο ΜακΚάλιστερ, γκολ και ο Άλβαρες για το 2-0. Γκολ ο Μέσι, γκολ ο Άλβαρες στο 2-1 νοκ άουτ με την Αυστραλία. Γκολ και ασίστ ο Μέσι στο έπος με τους Ολλανδούς που ολοκληρώθηκε στα πέναλτι. Γκολ και ασίστ ο Μέσι, δύο γκολ και μια ασίστ ο Άλβαρες στο 3-0 με την Κροατία. Ασίστ ο ΜακΚάλιστερ και δύο γκολ ο Μέσι στον τελικό με τους Γάλλους. Τα 13 από τα 15 γκολ, οι 6 από τις 12 ασίστ. Τι άλλο να (τους) ζητήσεις.
Οι αντικαταστάτες
Ο ΜακΚάλιστερ έγινε ο Λο Σέλσο. Το μηχανάκι στο «8» με τα ατελείωτα «τρεξίματα», την σπουδαία τεχνική κατάρτιση και το στήριγμα του Μέσι στα overloads (την «υπερφόρτωση») που έστηναν οι Αργεντινοί στο μεσοδιάστημα του άξονα ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές. Ο Φερνάντες που εν τω μεταξύ έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία στα 120 εκατ ευρώ (τόσα προσφέρει η Λίβερπουλ στη Μπενφίκα για χάρη του) έκανε τον Παρέδες… αναπληρωματικό του. Και ο Άλβαρες που στο Μάντσεστερ ζει στη σκιά του Έρλινγκ Χάαλαντ έγινε ότι ο Χόρχε Βαλντάνο για τον Ντιέγκο Μαραντόνα του 1986: Ο κύριος 4 γκολ που άρπαξε το δεύτερο βιολί.
Και η επόμενη μέρα
Παράλληλα όλοι μαζί έγιναν η μεγαλύτερη «προίκα» αυτής της ομάδας. Παγκόσμιοι πρωταθλητές, ως απόλυτοι πρωταγωνιστές. Σε ηλικία που υπόσχεται δύο και τρία Μουντιάλ ακόμη στην καριέρα τους. Ο πιο ασφαλής δρόμος για την –ποδοσφαιρική-ζωή μετά τον Μέσι. Μα πόσους λαγούς χωράει το καπέλο του Λιονέλ Σκαλόνι.