Ένας τραυματισμός ενός συμπαίκτη που του άλλαξε ολόκληρη την καριέρα. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν ο best of the rest της Αργεντινής στα γήπεδα του Κατάρ και συνέβαλε τα μέγιστα για να γραφτεί στο «Lusail Stadium» ένα από τα ωραιότερα παραμύθια του ποδοσφαίρου.
Το φαινόμενο της πεταλούδας εξελίχθηκε μέσα από τη θεωρία του Χάους. Μεταφορικά, σημαίνει ότι μια μικρή αλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο παλιρροϊκό κύμα, μια δραστική αλλαγή στο περιβάλλον και στον καιρό.
Φυσικά, ο Έντουαρντ Λόρεντζ δεν γνώριζε ότι ο όρος αυτός θα γινόταν τόσο δημοφιλής και θα χρησιμοποιούταν και στην ψυχολογία, αλλά και στη γενικότερη σκέψη.
Ο Έντουαρντ Λόρεντζ στην προσπάθειά του να ανακαλύψει ένα μοντέλο πρόγνωσης καιρού παρατήρησε ότι πολύ μικρές διαφορές στις αρχικές τιμές δημιουργούσαν τεράστιες διαφορές στα τελικά αποτελέσματα.
Σε σχέση με το όνομα του φαινομένου, εξήγησε ότι η κίνηση μιας πεταλούδας μπορεί να μην δημιουργεί ακριβώς έναν ολόκληρο τυφώνα, αλλά μπορεί να κρίνει την πορεία του, αφού το φτερούγισμά της προκαλεί ανεπαίσθητες αλλαγές στην πίεση του αέρα που τελικά επιδρούν στον καιρό και συνεπώς στα αποτελέσματα ενός μοντέλου πρόβλεψής του.
Τα συμπεράσματα του μετεωρολόγου Έντουαρντ Λόρεντζ αποδεικνύουν ότι ακόμα και στην εποχή των υπολογιστών οι επιστήμονες δεν θα μπορούν να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για πολύπλοκα συστήματα καιρού.
Τι σχέση μπορεί να έχει το «butterfly effect» με το ποδόσφαιρο…
Είναι απολύτως λογικό και φυσιολογικά να πέφτουν πάνω στον Λιονέλ Μέσι τα φώτα. Όχι μονάχα επειδή ο pulga κατέκτησε επιτέλους το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά επειδή ήταν και ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Αργεντινής σε αυτό το ταξίδι προς τη Γη της Επαγγελίας.
Ο Μέσι ήταν ο ηγέτης που έψαχνε η «Αλμπισελέστε» και φώναξε «παρών» όποτε χρειάστηκε στα γήπεδα του Κατάρ, «τερματίζοντας» έτσι με έναν ονειρικό τρόπο τη συλλογή του αλλά και το ποδόσφαιρο γενικότερα.
Ο 36χρονος σταρ ωστόσο δεν ήταν μόνος. Από πίσω είχε «πολεμιστές» να τον ακολουθούν. Ντε Πολ, Έντσο Φερνάντες, Ντι Μαρία, Οταμέντι, Ρομέρο και όλα τα υπόλοιπα μέλη της «Αλμπισελέστε».
Ο άνθρωπος ωστόσο που ξεχώρισε λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους ήταν ένας. Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες μπορεί δικαιωματικά να πάρει «σπίτι» του τον τίτλο του best of the rest μετά τον Μέσι, σε αυτήν την πορεία προς την απόλυτη δόξα.
Ένας τερματοφύλακας που δεν τα βρήκε ποτέ εύκολα. Χρειάστηκε να κάνει… εκδρομές προς τα «χωριά» της Αγγλίας, μέχρι να περιμένει και έναν μικρό τραυματισμό συμπαίκτη για να αρπάξει την ευκαιρία του, να καθιερωθεί και να βοηθήσει τον Μέσι να αλλάξει μια για πάντα την ιστορία του αθλήματος.
To10.gr καταγράφει αυτό το «τρελό» ταξίδι του Μαρτίνες που με το δικό του απίθανο «butterfly effect» συνέβαλε στο να εκπληρωθεί το μεγαλύτερο όνειρο του Λιονέλ Μέσι.
Η… βλακεία του Μοπέ άλλαξε τα πάντα
Ιούνιος του 2020. Λίγο ακριβώς μετά την καραντίνα, στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων, η Άρσεναλ ταξίδευε στο Μπράιτον για να παίξει κόντρα στην ομάδα του Πότερ. Σε μια εντελώς ακίνδυνη φάση, ο επιθετικός των «γλάρων» έτρεξε προς το μέρος του Μπερντ Λένο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Γερμανός στο γόνατο και να αποχωρήσει αναγκαστικά.
Μια κίνηση του Γάλλου επιθετικού, την οποία στην Αγγλία τη χαρακτήρισαν έως και ηλίθια, καθώς ο Λένο ήλεγχε τη φάση. Στη θέση του Γερμανού μπήκε ο Εμιλιάνο Μαρτίνες. 11 ήταν οι συμμετοχές που είχε μέχρι τότε ο Αργεντινός τερματοφύλακας ο οποίος άνηκε στην Άρσεναλ από το 2010!
Ο τραυματισμός του Λένο έφερε τον Μαρτίνες από το πουθενά στο αρχικό σχήμα του Μικέλ Αρτέτα. Παρότι ο Αργεντινός δεν είχε καταφέρει ποτέ να δείξει πράγματα, αυτό το μικρό διάστημα ήταν αρκετό για να εκτοξεύσει την καριέρα του.
Ο Μαρτίνες άρπαξε την κάθε ευκαιρία που του δόθηκε και μάλιστα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στον τελικό του FA Cup εκείνης της χρονιάς, κόντρα στην Τσέλσι, βοηθώντας την Άρσεναλ να κατακτήσει το Κύπελλο.
Η μεταγραφή στην Άστον Βίλα, το ντεμπούτο του με την Αργεντινή και το «μυθικό» Copa America
Αναμενόμενα, ο Μαρτίνες προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον. Τελικά, η Άστον Βίλα ήταν εκείνη που αποφάσισε να τα «σκάσει» και να τον κάνει δικό της. Ο Μαρτίνες πήρε τη μεταγραφή από το Λονδίνο στο Μπέρμιγχαμ, «σφραγίζοντας» έτσι την καθιέρωση του στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς στην Άρσεναλ δεν είχε εγγυημένο χρόνο.
Το πρώτο του μεγάλο όνειρο εκπληρώθηκε τον Απρίλιο του 2021. Κόντρα στη Χιλή, ο Μαρτίνες έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα της εθνικής Αργεντινής. Ήταν μια «οντισιόν» για το Copa America εκείνης της χρονιάς το οποίο και αποδείχθηκε και ιστορικό.
Ο Μαρτίνες ήταν με διαφορά ο κορυφαίος τερματοφύλακας του τουρνουά. Ήταν αυτός που έψαχνε ο Μέσι για να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο με την Αργεντινή και να βάλει τέλος στις «κατάρες».
Ο 28χρονος κατάφερε να «τρελάνει» τον πλανήτη, έχοντας μάλιστα καθοριστικό ρόλο στον μεγάλο ημιτελικό με την Κολομβία, κόντρα στην οποία κατάφερε να βγάλει τρία πέναλτι και να χαρίσει στην ομάδα του την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του «Μαρακανά» το οποίο… άλωσε η «Αλμπισελέστε».
Η αγάπη για τον Μέσι, το σόου με την Ολλανδία και η «θρυλική» επέμβαση
«Δεν μου αρέσει ποτέ όταν λέει ο κόσμος ποια ομάδα είναι φαβορί και ποια όχι. Εμείς δεν αισθανόμαστε ποτέ πως είμαστε ανώτεροι από κάθε ομάδα ή το αντίθετο. Όπως έλεγα πάντα, το αβαντάζ που έχουμε είναι πως διαθέτουμε τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο. Τον καλύτερο όλων των εποχών!
Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έβλεπα καλύτερο παίκτη από τον Μέσι που είδα στο Copa America 2021, όμως η αλήθεια είναι πως σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ακόμα καλύτερος… Τον βλέπω πολύ χαρούμενο. Παίζει πολύ καλά και δίνει ενέργεια σε όλη την ομάδα. Είναι ενθουσιασμένος, γεμάτος χαρά και αυτό μας βοηθάει πολύ», είχε δηλώσει ο Μαρτίνες στη συνέντευξη Τύπου, πριν από τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ.
Δεν είναι μυστικό ότι ο Αργεντινός τερματοφύλακας λατρεύει τον Μέσι σε ακραίο βαθμό. Το έχει δείξει και το έχει πει ουκ ολίγες φορές και στο παρελθόν. Οι δυο τους διαθέτουν έτσι και αλλιώς μια τρομερή σχέση, από την ημέρα που ο Μαρτίνες έκανε το ντεμπούτο του με την Αργεντινή.
Αυτό φάνηκε και στους πανηγυρισμούς με την Ολλανδία, όταν ενώ όλοι έτρεχαν προς τον Λαουτάρο που σκόραρε το γκολ της πρόκρισης, ο Μέσι «όρμησε» πάνω στον Μαρτίνες για να τον αγκαλιάσει για τις επεμβάσεις του.
Κόντρα στην Ολλανδία ο Μαρτίνες ήταν και πάλι «κέρβερος» στα πέναλτι. Έπιασε το πρώτο πέναλτι του Φαν Ντάικ, έβγαλε στα… καπάκια του Μπέρχαουζ και οδήγησε την «Αλμπισελέστε» στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Κόντρα στη Γαλλία ωστόσο, στον τελικό του Μουντιάλ, στο μεγαλύτερο παιχνίδι για κάθε ποδοσφαιριστή, ο «Ντίμπου» έγραψε για πάντα το όνομα του με χρυσά γράμματα. Στο 120ο λεπτό, ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, έκανε μια επέμβαση η οποία θα μείνει στην ιστορία, καθώς απέκρουσε με τα πόδια ένα σίγουρο γκολ του Κόλο Μουανί, στέλνοντας έτσι το ματς στα πέναλτι.
Εκεί ο Μαρτίνες έδωσε ακόμα μια παράσταση. Έπιασε το πέναλτι του Κομάν και λίγο αργότερα, στην εκτέλεση του Τσουαμενί που δεν βρήκε εστία το έριξε στον… χορό. Και αφού αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου, «τρέλανε» τον πλανήτη πανηγυρίζοντας το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα με έναν αμφιλεγόμενο τρόπο.
Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες κατάφερε να γράψει ιστορία και να κατακτήσει τον μεγαλύτερο τίτλο που «κυκλοφορεί» στον χώρο του ποδοσφαίρου. Όλα αυτά, «εξαιτίας» εκείνης της βλακείας του Μοπέ, ακριβώς μετά την καραντίνα.
Το butterfly effect» του Εμιλιάνο Μαρτίνες άλλαξε οριστικά την ιστορία του ιδίου, του Λιονέλ Μέσι αλλά και γενικότερα όλου του ποδοσφαίρου.