Γουόκαπ VS Χάκετ: Ίδιοι, μα τόσο διαφορετικοί… (vids)

Γουόκαπ VS Χάκετ: Ίδιοι, μα τόσο διαφορετικοί… (vids)

Ο Ντάνιελ Χάκετ που επιστρέφει στο ΣΕΦ, ο Τόμας Γουόκαπ που διαπρέπει με την ερυθρόλευκη φανέλα και μια αναπόφευκτη σύγκριση...

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται απόψε (21:00) στο ΣΕΦ τη Βίρτους Μπολόνια και ψάχνει επιστροφή στις νίκες στη Euroleague μετά την εκτός έδρας ήττα από την Εφές Αναντολού την περασμένη βδομάδα. Η ιταλική ομάδα που επέστρεψε φέτος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχει στο ρόστερ της δυο «αγαπημένα» παιδιά της ερυθρόλευκης εξέδρας που θα «πατήσουν» το πόδι τους στο παρκέ του ΣΕΦ ως αντίπαλοι. Ο λόγος για τον Ντάνιελ Χάκετ και τον Μίλος Τεόντοσιτς, με τον πρώτο να είναι ίσως αυτός που «δέθηκε» περισσότερο από κανέναν με τον κόσμο της ομάδας στα δυο χρόνια που έμεινε στο λιμάνι.

Ο Ιταλός γκαρντ βρίσκεται πλέον στα 35 του χρόνια και στη δύση της καριέρας του, όμως αναμφίβολα θα έχει να θυμάται τις σεζόν που έζησε στον Ολυμπιακό. Ο ξένος που «κούμπωσε» ιδανικά στο πλάνο του τότε προπονητή, Γιάννη Σφαιρόπουλου τη διετία 2015-17, έγινε «ασπίδα» του Βασίλη Σπανούλη και έκανε τα πάντα στο παρκέ, καταθέτοντας ακόμη και τη ψυχή του.

Ο Χάκετ εκείνου του Ολυμπιακού είναι αναμφίβολα ο Τόμας Γουόκαπ του παρόντος. Σε μια σαφώς πιο σύγχρονη μορφή, σε μια σαφώς καλύτερη ηλικία και σε μια τελείως διαφορετική ομάδα και φιλοσοφία, που πλέον έχει προπονητή τον Γιώργο Μπαρτζώκα. Όμως τα κοινά στοιχεία στις δυο περιπτώσεις είναι πολλά και μπορεί να το καταλάβει κανείς τόσο από τον τρόπο παιχνιδιού, όσο και από το πλάνο που είχαν οι δυο Έλληνες προπονητές στο λιμάνι και φυσικά από τον ρόλο τους στο παρκέ.

Χάκετ και Γουόκαπ έπαιξαν σε δυο διαφορετικές ομάδες, όμως είναι τόσο ίδιοι και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικοί. Ο πρώτος ήταν εκρηκτικός χαρακτήρας και έριξε τον εγωισμό του για χάρη της ομάδας, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί και ο ίδιος και ο Ολυμπιακός στη συνέχεια για την επιλογή του. Ο δεύτερος είναι ένα παιδί σαφώς πιο χαμηλών τόνων, που με βάση και τα «θέλω» του Μπαρτζώκα δεν γινόταν να μην «κουμπώσει» με το σύνολο.

Ο ρόλος δεν διαφέρει πολύ πάντως, παρότι τα χαρακτηριστικά μπορεί να πει κανείς ότι διαφέρουν. Ο Χάκετ είναι ένας σαφώς καλύτερος σκόρερ, αν και καλός δημιουργός, είναι πιεστικός στην μπάλα και στην άμυνα, αλλά δεν είναι «τείχος». Ωστόσο, το πάθος του ήταν αρκετό για να παίρνει όλες τις «βρώμικες» δουλειές στο πίσω μέρος του παρκέ και να τα βγάζει πέρα. Από την άλλη, ο Γουόκαπ είναι εξαιρετικός χειριστής και δημιουργός, δεν είναι σκόρερ επιπέδου Χάκετ, αλλά προσφέρει στο σκοράρισμα και είναι ένα αμυντικό «τείχος». Μπορεί να μαρκάρει από τον άσο μέχρι και το «4» τους αντιπάλους του, ενώ μπορεί να σταματήσει μερικούς από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη. Το είδαμε πέρσι και το βλέπουμε και φέτος.

Ο «σωματοφύλακας» του Σπανούλη

Αν ο Χάκετ δεν είχε τον σοβαρό τραυματισμό που είχε υποστεί στη δεύτερη χρονιά του στον Ολυμπιακό κανείς δεν ξέρει που θα κατέληγε η ερυθρόλευκη καριέρα του. Ωστόσο, και πάλι έφυγε απόλυτα επιτυχημένος. Εκείνο το ματς με την Ούνικς στο ΣΕΦ που είχε κριθεί από νωρίς έμελλε να αλλάξει τα πάντα για εκείνον…

Ο Ιταλός γκαρντ στον Ολυμπιακό είχε 7,3 πόντους, 1,9 ριμπάουντ, 1,8 ασίστ και 0,7 κλεψίματα, όντας το «συμπλήρωμα» του Σπανούλη. Οι δυο τους «έδεσαν» ιδανικά και ο Χάκετ είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο έγινε από τους πιο σημαντικούς ξένους που πέρασαν από την ομάδα. Ο Χάκετ ήταν κάτι σαν την εξέλιξη του Έισι Λο. Σαφώς καλύτερο κορμί (1,96) και πιο αθλητικός έκανε τη διαφορά σε σημεία που υστερούσε κάπως ο «Kill Bill» όπως η άμυνα που ήταν κάτι σαν… τερματοφύλακας. Και μετά τον ρόλο αυτόν στον Ολυμπιακό το ίδιο συνέβη και στις υπόλοιπες ομάδες που πήγε. Μπάμπεργκ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τώρα Μπολόνια.

Σίγουρα ο Χάκετ είναι ο λόγος που μετά από τη «μόδα» αυτή αρκετές ομάδες κυνήγησαν τέτοιους παίκτες, όπως συνέβη με τη Ζαλγκίρις και τον Γουόκαπ και φυσικά μετέπειτα με τον Μπαρτζώκα και τον Ολυμπιακό.

Ο «σωματοφύλακας» του Σλούκα

Ο Γουόκαπ λοιπόν αποκτήθηκε για ρόλο εκσυγχρονισμένο συγκριτικά με του Χάκετ, αλλά με πολλά παρόμοια χαρακτηριστικά. Είναι το «κλειδί» σε άμυνα, επίθεση και tranzition για τον Ολυμπιακό 1,5 χρόνο τώρα, μαρκάρει πάντα τον καλύτερο αντίπαλο γκαρντ, ενώ οφείλει να προσφέρει πολύ και στην επίθεση. Στο περσινό δεύτερο μισό της σεζόν η δική του άνοδος έκανε τη διαφορά σε Ελλάδα και Ευρώπη, με αποτέλεσμα να βρεθεί ο Ολυμπιακός σε Final Four. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν επί Ντάνιελ Χάκετ το 2017.

Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είχε την τύχη να έχει συμπαίκτη του τον Σπανούλη, όμως είναι ο «σωματοφύλακας» του Σλούκα στην ομάδα του Μπαρτζώκα και ο «εξολοθρευτής» της ομάδας αυτής. Ο παίκτης που κινεί τα νήματα και ελέγχει μέσα στο παρκέ τα πάντα στο πίσω μέρος του γηπέδου. Τα νούμερα του είναι συνεχώς ανοδικά, ο ρόλος του ξεκάθαρος και σημαντικός και μοιάζει ήδη να… κερδίζει βάση στατιστικών σε αυτή την άτυπη σύγκριση με τον άνθρωπο που άλλαξε τη θέση στο λιμάνι…

Η σύγκριση και οι ελάχιστες στατιστικές διαφορές

Χάκετ και Γουόκαπ έχουν παρόμοιο ύψος. 1.96 ο Ιταλός, 1.93 ο Αμερικανός. Είναι και οι δυο γεννημένοι Δεκέμβριο και θα τεθούν και αντίπαλοι των ίδιο μήνα. Μόνο που ο Χάκετ είναι και πέντε χρόνια μεγαλύτερος. Ωστόσο, ακόμη και τώρα, στα 35 του χρόνια παίζει κατά μέσο όσο λίγο πάνω από 20 λεπτά στη Βίρτους. Αντίστοιχα ο Γουόκαπ βέβαια που είναι στα 30 του παίζει 24 λεπτά περίπου.

Αναπόφευκτα τα νούμερα έχουν μια μικρή διαφορά, αλλά παίζει ρόλο και ο χρόνος συμμετοχής. Ο Γουόκαπ φέτος κάνει εντυπωσιακή σεζόν σε όλους τους τομείς. Οι αριθμοί του όπως θα δείτε είναι πολύ καλοί, όμως και του Χάκετ με βάση και τον χρόνο δεν διαφέρουν και πολύ. Η μεγάλη διαφορά φαίνεται στη δημιουργία όπου ο Γουόκαπ έχει 2,2 ασίστ παραπάνω, χάρη και στον τρόπο που λειτουργεί όλο ο Ολυμπιακός συνολικά, αλλά και στα κλεψίματα, που ο Αμερικανός έχει 2,5 έναντι 0,5. Εκεί φαίνεται η οξυδέρκεια του στην άμυνα και η προσήλωση του, μαζί φυσικά με τα σωματικά του προσόντα.

Τα νούμερα του Χάκετ φέτος

Τα νούμερα του Γουόκαπ φέτος

Η μεγάλη σύγκριση ανάμεσα στους δυο γίνεται στα στατιστικά που έχουν σε όλη την καριέρα τους στη Euroleague. Ο Χάκετ μετράει περισσότερα χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τον Αμερικανό, όμως οι αριθμοί δείχνουν ότι πραγματικά τους χωρίζουν λίγα πράγματα. Και αν παρακολουθήσει κανείς το παιχνίδι τους θα καταλάβει ότι μοιάζουν τόσο πολύ, αλλά ταυτόχρονα διαφέρουν.

Οι διαφορές λοιπόν είναι μικρές έως ελάχιστες, αλλά δείχνουν πραγματάκια. Όπως ότι ο Χάκετ είναι καλύτερος σκόρερ, ενώ ο Γουόκαπ καλύτερος δημιουργός. Ταυτόχρονα, και οι δυο μιας και είναι εξαιρετικοί αμυντικοί έχουν καλά νούμερα και παρόμοια σε ριμπάουντ και κλεψίματα, με τον δεύτερο όμως να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, αλλά και λιγότερα ματς. Στο σύστημα αξιολόγησης και πάλι οι μικρές οι διαφορές.

Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ότι το μπάσκετ αλλάζει χρόνο με τον χρόνο και εξελίσσεται. Όπως εξελίσσεται λοιπόν το ίδιο συμβαίνει και με τους παίκτες, με τον Γουόκαπ να έχει καταφέρει να είναι ο «σύγχρονος» Ντάνιελ Χάκετ του Ολυμπιακού. Όπως ακριβώς είχε καταφέρει και ο ίδιος ο Ιταλός να γίνει η… εξέλιξη του Έισι Λο στο λιμάνι…

Στατιστικά καριέρας στη Euroleague

Του Χάκετ

Του Γουόκαπ

Ο Τόμας Γουόκαπ στον Ολυμπιακό

Ο Ντάνιελ Χάκετ στον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ