Η φετινή σεζόν ήταν η πιο δύσκολη επί εποχής Μάκη Αγγελόπουλου για την ΑΕΚ η οποία θρήνησε μέχρι και την απώλεια εν ενεργεία αθλητή της. Πλέον όμως μπορεί να αισιοδοξεί για ένα καλύτερο μέλλον.
Από το τέλος της περσινής σεζόν ακόμα, όλοι στην ΑΕΚ, με πρώτο τον Μάκη Αγγελόπουλο, γνώριζαν πως η επόμενη θα ήταν η πιο δύσκολη από τότε που ο ισχυρός άντρας της ΚΑΕ βγήκε μπροστά και ανέλαβε την ομάδα. Οι οικονομικές δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία στις επιχειρήσεις του ιδιοκτήτη της Ένωσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα με το νέο γήπεδο στα Λιόσια, αλλά και την ανάληψη του Final 8 του BCL το οποίο δεν κατάφερε να κατακτήσει ο Δικέφαλος ώστε να κερδίσει και το χρηματικό έπαθλο, προμήνυαν μία πολύ δύσκολη χρονιά.
Το πόσο δύσκολη θα ήταν όμως, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί ούτε ο πιο απαισιόδοξος οπαδός της ΑΕΚ. Γιατί τα προβλήματα σε οικονομικό επίπεδο θα μπορούσε να τα προβλέψει κάποιος, όλα τα υπόλοιπα όμως, όχι. Ο χαμός του Στέφαν Γέλοβατς συγκλόνισε την ΑΕΚ, τον χώρο του μπάσκετ και του αθλητισμού γενικότερα ενώ λίγο αργότερα ήρθε και το σοκ με τον Μπράιαν Ανγκόλα που αντιμετώπισε πρόβλημα στην καρδιά.
Σε όλα αυτά, αν προσθέσουμε τον κορωνοιό που επισκέφθηκε όλους τους παίκτες της Ένωσης και τους περισσότερους μάλιστα από δύο φορές, την ξαφνική αποχώρηση του Στέφανου Δέδα και την… πικρή ιστορία με τα μπαν, συνθέτουμε ένα σκηνικό που μόνο μυαλό για μπάσκετ δεν αφήνει. Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα…
Στέφαν Γέλοβατς, το γελαστό παιδί που ξύπνησε μνήμες Γιώργου Μόσχου
Το μεγαλύτερο σοκ στον ελληνικό αθλητισμό φέτος ήταν αναμφίβολα ο χαμός του Στέφαν Γέλοβατς. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2021, στα 32 του μόλις χρόνια, ο Σέρβος άσος έχασε τη μάχη για τη ζωή την οποία έδινε από τις 14 του περασμένου Νοέμβρη. Τότε που έχασε τις αισθήσεις του ενώ βρισκόταν στο γυμναστήριο των Λιοσίων έχοντας υποστεί εγκεφαλικό.
Ένας γίγαντας δύο μέτρων χωρίς να έχει αντιμετωπίσει μέχρι τότε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας στη ζωή του, έσβησε ουσιαστικά από τη μία στιγμή στην άλλη και αυθόρμητα ήρθε στο μυαλό όλων η ιστορία του θρυλικού Γιώργου Μόσχου. Δεκέμβρη (1966) είχε φύγει κι εκείνος, μετά από μεγάλη και άνιση μάχη με τον καρκίνο.
Το δεύτερο σοκ με τον Μπράιαν Ανγκόλα
Ίσα που έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από το τραγικό συμβάν με τον Γέλοβατς και πριν προλάβουν να συνέλθουν στην ΑΕΚ, έρχεται και δεύτερο χτύπημα. Στις 16 Ιανουαρίου ο Μπράιαν Ανγκόλα τίθεται εκτός επ’ αόριστον καθώς κατά την ανάρρωσή του από τον κορωνοιό, προέκυψε πρόβλημα με την καρδιά του και συγκεκριμένα διαγνώστηκε με μυοκαρδίτιδα.
Ευτυχώς σε αυτή την περίπτωση υπήρξε happy end. Μετά από περίπου τρεις μήνες αγωνίας για την εξέλιξη της υγείας του και χωρίς να είναι σίγουρο ακόμη αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει μπάσκετ, ο Κολομβιανός άσος πήρε το ΟΚ από τους γιατρούς της ΑΕΚ και άρχισε να μπαίνει σιγά σιγά στις προπονήσεις. Την περασμένη Τετάρτη (20/4) μάλιστα, έπαιξε για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά του, στο παιχνίδι με τον Ηρακλή, δείχνοντας πως άφησε πίσω του την περιπέτεια της υγείας του.
Η αποχώρηση του Στέφανου Δέδα
Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα πρόβλημα υγείας και με μία ανθρώπινη απώλεια, ωστόσο καταγράφοντας όλα όσα συνέβησαν φέτος στην ΑΕΚ, δεν γίνεται να μην σταθούμε και στο ξαφνικό «αντίο» του Στέφανου Δέδα. Πάνω που η ομάδα άρχισε να μπαίνει σε μία σχετική κανονικότητα και να είναι σε θέση μετά από πολύ καιρό να κατεβάζει στα ματς μέχρι και 12άδα, έρχεται η ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Η ρωσική ομάδα καταθέτει πρόταση στον νεαρό τεχνικό ώστε να μπει στο τιμ του Δημήτρη Ιτούδη ως βοηθός του. Ο Δέδας αποδέχεται την πρόταση και παρά το γεγονός ότι είχε δεθεί με την ΑΕΚ, αποχωρεί κάνοντας ένα όνειρο πραγματικότητα. Τον διαδέχεται ο Κούρο Σεγκούρα από τον Ιωνικό, με τον Ισπανό τεχνικό να τα πηγαίνει εξαιρετικά στο ξεκίνημά του.
Κεφάλαιο κορωνοιός και μπαν
Τα τελευταία δύο χρόνια η πανδημία είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και φυσικά θα ήταν αδύνατο να μην επηρεάζει τον αθλητισμό. Δεν συνιστά έκπληξη το να νοσήσει ένας αθλητής, μάλλον αναμενόμενο είναι να συμβεί κάποια στιγμή μέσα στη σεζόν. Αυτό όμως που συνέβη στην μπασκετική ΑΕΚ ίσως πέρασε και στη σφαίρα του υπερβολικού.
Όχι μόνο νόσησαν όλοι οι παίκτες, αλλά πολλοί, για να μην πούμε οι περισσότεροι, νόσησαν και δεύτερη φορά. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να θεωρείται κάτι σαν… θαύμα όταν η ΑΕΚ κατάφερνε να συμπληρώσει σε κάποιο ματς δωδεκάδα αφού πάντα υπήρχε και κάποιος τραυματίας ή μακροχρόνια απόντας, βλέπε Κόνιαρης.
Το πιο αναμενόμενο μάλλον από όλα τα προβλήματα που μπήκαν εμπόδιο στη φετινή ΑΕΚ, ήταν αυτό με τα μπαν. Αν και κάποια στιγμή στην αρχή της σεζόν φάνηκε πως θα λυθεί το ζήτημα, τελικά όχι μόνο δεν λύθηκε, αλλά η Ένωση έφτασε στο σημείο να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (αυτή τη στιγμή είναι στα 19), έχοντας ως αποτέλεσμα να αδυνατεί να κάνει μεταγραφές και να παίρνει παίκτες των οποίων τα δελτία ήταν στην Ελλάδα (πχ. Λάνγκφορντ, Ράουτινς).
Η ΑΕΚ προτίμησε να ξοφλήσει στην ώρα του το φετινό ρόστερ ώστε να βγει ομαλά η σεζόν και δεν τακτοποίησε το θέμα με τα μπαν. Κάτι που θα πρέπει να κάνει άμεσα αν δεν θέλει να μπει σε μεγαλύτερους μπελάδες το προσεχές καλοκαίρι όταν και θα πρέπει να σχεδιάσει την ομάδα της επόμενης σεζόν.
Κι όμως, είναι ακόμα εδώ
Εχοντας αντιμετωπίσει λοιπόν όλα αυτά φέτος η ΑΕΚ, δεν θα ήταν παράλογο να έχει διαλυθεί αγωνιστικά. Αντίθετα, όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά θα μπορούσε να πει κανείς ότι συσπειρώθηκε κιόλας και πλέον είναι στο χέρι της το αν θα τερματίσει στην τετράδα, κάτι που πριν λίγο καιρό έμοιαζε με ανέκδοτο.
Για την ΑΕΚ βέβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία η τετράδα της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, ειδικά με όσα έχει καταφέρει τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένων όμως πάντα των συνθηκών, μπορεί να θεωρεί και άθλος αυτό που καταφέρνει αυτή η ομάδα. Και αν μπορέσει να παίξει κάποια στιγμή και με πλήρη σύνθεση, έχοντας και τη βοήθεια του κόσμου της, ίσως πετύχει και κάτι περισσότερο από αυτό που η ίδια πιστεύει ότι μπορεί.