Ο κανονισμός που ταλαιπώρησε διαιτητές, παίκτες και φιλάθλους άλλαξε την 1η Ιουνίου 2019 και είναι ξεκάθαρος: ο Αλόνσο σκόραρε αντικανονικά στο Μπερναμπέου.
Έγινε μεγάλη κουβέντα σχετικά με το γκολ που σημείωσε ο Αλόνσο στο «Μπερναμπέου» απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ένα γκολ μάλιστα που εκείνη τη στιγμή διαμόρφωνε το 0-3 για την Τσέλσι και της έδινε σκορ πρόκρισης. Με την επέμβαση του VAR το γκολ ακυρώθηκε και πολλοί ήταν εκείνοι που έκαναν λόγο για σκάνδαλο υπέρ των Μαδριλένων και εναντίον των Λονδρέζων.
Δείτε το γκολ:
Ο λόγος; Υποστήριζαν πως από τη στιγμή που το χέρι είναι σε φυσική θέση, τότε το γκολ θα έπρεπε να μετρήσει κανονικά. Είναι έτσι; Όχι εδώ και περίπου τρία χρόνια.
Αν το γκολ του Αλόνσο είχε σημειωθεί στις 31 Μαΐου του 2019 τότε θα μετρούσε κανονικά. Ακούσιο, με την μπάλα να βρίσκει και στο σώμα, σε φυσική θέση. Πλεονέκτημα μεν, αλλά… that’s it μας έλεγαν τότε οι κανονισμοί. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχε μετρήσει το γκολ του Γιορέντε λίγες μόλις μέρες πριν αλλάξει ο κανονισμός, στο ματς του Champions League με τη Σίτι και είχε χαρίσει την πρόκριση στην Τότεναμ.
Θυμηθείτε το:
Από το κόρνερ η μπάλα βρίσκει πρώτα στον μηρό του Γιορέντε, στη συνέχεια στο χέρι και από εκεί καταλήγει στα δίχτυα, χαρίζοντας την πρόκριση στην Τότεναμ. Το γκολ μετρούσε κανονικά, διότι ο κανονισμός έλεγε πως για να υπάρχει παράβαση, θα πρέπει να υπήρχε ηθελημένη επαφή του χεριού με την μπάλα. Και πως προσδιοριζόταν η ηθελημένη επαφή;
Υπήρχαν τρεις παράμετροι: Η πρώτη ήταν το αν πηγαίνει το χέρι στην μπάλα ή η μπάλα στο χέρι. Στο γκολ του Γιορέντε πήγε η μπάλα στο χέρι και μάλιστα μέσω του σώματος. Η δεύτερη είχε να κάνει με την απόσταση. Το πόσο κοντά δηλαδή ήταν ο παίκτης όταν η μπάλα πήγαινε στο χέρι του και αφορούσε κυρίως τις περιπτώσεις πέναλτι. Η τρίτη ήταν η θέση των χεριών. Αν δηλαδή ήταν σε φυσική θέση ή μη, προκειμένου να καθοριστεί το αν ο ποδοσφαιριστής κέρδιζε πλεονέκτημα απ’ όλο αυτό.
Αυτοί οι κανονισμοί άλλαξαν από την 1η Ιουνίου του 2019. Από τότε έχουμε παράβαση για χέρι όταν υπάρχει ηθελημένη κίνηση του χεριού προς την μπάλα (προφανώς και αυτό δεν μπορούσε να αλλάξει, δεν μιλάμε για βόλεϊ), όταν το χέρι κάνει το σώμα μεγαλύτερο (κάτι που έκανε σαφέστατη την ερμηνεία για τη θέση των χεριών), όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το ύψος του ώμου, ακόμα και αν πρόκειται για κάποιο τάκλινγκ, ενώ άλλαξε και ο κανονισμός για την απόσταση. Ακόμα, δηλαδή, και αν η μπάλα έρχεται από πολύ κοντινή απόσταση, σε περίπτωση που το χέρι κάνει το σώμα αφύσικα μεγαλύτερο ή είναι πάνω από τον ώμο, συνιστά παράβαση.
Με τους κανονισμούς που ισχύουν την τελευταία τριετή ΔΕΝ έχουμε παράβαση όταν η μπάλα χτυπάει στο χέρι από προσπάθεια του ίδιου του αμυντικού, όταν έρχεται από αντίπαλο από πολύ κοντά εκτός των περιπτώσεων που αναφέρουμε πιο πάνω, όταν το χέρι είναι κοντά στο σώμα (σε φυσική θέση δηλαδή) και φυσικά όταν υπάρχει χέρι στήριξης. Δηλαδή όταν ο παίκτης πέφτει και το χέρι του είναι ανάμεσα στο έδαφος και το σώμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να το στηρίξει.
Η περίπτωση Αλόνσο και το σωστά ακυρωμένο γκολ
Και πάμε και στην περίπτωση του γκολ του Αλόνσο, προκειμένου να δούμε γιατί σωστά από το VAR είπαν στον διαιτητή πως το γκολ δεν μετράει. Για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2019 υπήρξε ξεκάθαρη διατύπωση κανονισμών η οποία αφορά το χέρι των επιτιθέμενων παικτών.
Οι κανονισμοί λένε πως όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ, τότε υπάρχει παράβαση. Όπου κι αν βρίσκεται το χέρι, όποια κι αν είναι η απόσταση, σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνθήκη. Άκυρο λοιπόν το γκολ του Αλόνσο.
Το ίδιο ισχύει και όταν ο παίκτης σκοράρει με το χέρι χωρίς να το θέλει, ακόμα και αν η μπάλα βρίσκει πρώτα στο σώμα ή στο κεφάλι ή οπουδήποτε πριν καταλήξει στο χέρι του και από εκεί στα δίχτυα. Μια περίπτωση σαν εκείνη του Γιορέντε, δηλαδή, που σήμερα το γκολ του δε θα μετρούσε.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: στο Champions League οι κανονισμοί είναι πολύ πιο αυστηροί από κάθε άλλη διοργάνωση. Η UEFA έχει δώσει σαφέστατη εντολή προς τους διαιτητές να είναι απολύτως αυστηροί σε θέματα χεριών που αφορούν φάση που κρίνει αγώνες. Δηλαδή γκολ και πέναλτι. Με λίγα λόγια, δεν θέλει τα χέρια. Δεν υπήρχε, λοιπόν, περίπτωση το γκολ του Αλόνσο να μετρήσει, ακόμα και αν έμπαινε στην άλλη εστία. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο γύρω από τη φάση, παρά μόνο σωστή «εκτέλεση» του κανονισμού.
Το μεγάλο λάθος στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας που διαμόρφωσε αποτέλεσμα
Παρά το γεγονός πάντως πως ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος, πέρσι στην Αγγλία είδαμε διαιτητικό… έγκλημα. Που χάρισε το Κύπελλο στη Λέστερ εις βάρος της Τσέλσι. Στο Γουέμπλεϊ, με το αποτέλεσμα στο 0-0 στο 63ο λεπτό, η Τσέλσι βγάζει την μπάλα από την άμυνά της, ο Αγιόθε Πέρεθ στην προσπάθειά του να την κόψει τη βρίσκει με το χέρι, η Λέστερ κλέβει, ο Τίλεμανς σουτάρει και σκοράρει.
Το γκολ είναι αυτό:
On Leicester’s goal against Chelsea, and claims for handball against Ayoze Perez.
It can’t be accidental handball leading to a goal. Law states this would only applicable if the handball were by the scorer (Youri Tielemans) or the creator (Luke Thomas).pic.twitter.com/l55EATbuxH
— Dale Johnson (@DaleJohnsonESPN) May 17, 2021
Παρά το γεγονός πως υπάρχει VAR, το γκολ δεν ακυρώνεται όπως θα έπρεπε. Ο διαιτητής κάνει λάθος, το ίδιο κι εκείνος που είναι στο VAR. Ο Πέρεθ σταματά την μπάλα με το χέρι και η εξέλιξη της φάσης είναι το γκολ της Λέστερ. Όπως γράψαμε και πιο πάνω, οι κανονισμοί λένε πως όταν η μπάλα βρίσκει στο χέρι του παίκτη και εκείνος σκοράρει ή δημιουργεί ευκαιρία για γκολ, τότε υπάρχει παράβαση. Αυτό συνέβη, αφού από το χέρι του Πέρεθ δημιουργείται ευκαιρία για γκολ και εν τέλει μπαίνει το γκολ. Θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί. Η φάση, μάλιστα, είναι ξεκάθαρη στο στοπ καρέ, όπως θα δείτε στη φωτογραφία που ακολουθεί και δείχνει το κόψιμο του Πέρεθ με το χέρι.