Τα 98α γενέθλιά της γιορτάζει η ΑΕΚ, λίγους μήνες πριν εκπληρωθεί το μεγάλο όνειρο των οπαδών της. Η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια με τα εγκαίνιά της «Αγιά Σοφιάς».
Σε μία δύσκολη συγκυρία αφού η ποδοσφαιρική ΑΕΚ δεν διανύει και τις καλύτερες μέρες της, η Ένωση γιορτάζει σήμερα (13/4) τα 98α γενέθλιά της. Λίγους μήνες πριν την επιστροφή της στα πάτρια εδάφη της Νέας Φιλαδέλφειας και το οριστικό τέλος της προσφυγιάς μετά από 19 ολόκληρα χρόνια, με την είσοδο της ομάδας στην «Αγιά Σοφιά».
Ήταν σαν σήμερα το 1924, την ώρα που στη χώρα διεξαγόταν δημοψήφισμα για το πολίτευμα, όταν μία χούφτα ανθρώπων αποφάσιζε την ίδρυση της Αθλητικής Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως με έμβλημα τον Δικέφαλο Αετό και χρώματα το κίτρινο και μαύρο.
Του συλλόγου που στόχος του ήταν να «στεγάσει» τους Κωνσταντινουπολίτες και Μικρασιάτες αθλητές της Αθήνας. Της ομάδος που έμελλε να γίνει πανελλήνιο σύμβολο και να αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, κυρίως με τις επιτυχίες της στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ. Όμως η πρωταγωνιστική παρουσία, της ΑΕΚ και σε άλλα ατομικά και ομαδικά αθλήματα, την έχει αναδείξει σε έναν από τους συλλόγους-πυλώνες του ελληνικού αθλητισμού διαχρονικά.
Στο κατάστημα αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου στη στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24 στην Αθήνα, οι Αιμίλιος και Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (ο πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, εκδότης της εφημερίδας «Πρόοδος» στην Πόλη και αργότερα υπουργός και βουλευτής της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης και πολλοί ακόμα έγραψαν την πρώτη σελίδα μιας μεγάλης ιστορίας.
Η ιδρυτική Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαΐου του 1924 και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε την εξής σύνθεση: πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Σπανούδης, αντιπρόεδρος ο Νίκος Ελεόπουλος, γενικός γραμματέας ο Κώστας Δημόπουλος, ταμίας ο Τιμολέων Τάγαρης και σύμβουλοι οι Μενέλαος Καροτσιέρης και Μίλτος Ιερεμιάδης. Αργότερα προστέθηκε και ο Φωκίων Δημητριάδης.
Η αίτηση σύστασης του συλλόγου κατατέθηκε στις 7 Ιουλίου του 1924 στις αρμόδιες αρχές και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, το Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 3844 απόφαση αναγνώρισε τη σύσταση του σωματείου.
«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισην του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους»…
Το απόσπασμα του πρώτου καταστατικού με την υπογραφή πάνω από σαράντα εκλεκτών μελών της Κωνσταντινουπολίτικης κοινωνίας όρισε στην ουσία την ίδρυση της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως σκιαγραφώντας το όραμα για τη δημιουργία ενός συλλόγου με αναφορά στην προσφυγιά και τις χαμένες πατρίδες.
Η πρώτη πρόχειρη στέγη της ΑΕΚ ήταν η ΧΑΝ (Χριστιανική Αδελφότητα Νέων) όπου η ΑΕΚ απέκτησε ένα δικό της γραφειάκι μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Ελεόπουλου, ο οποίος ήταν, αντιπρόεδρος και καθηγητής του Κολεγίου Αθηνών.
Πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της ΑΕΚ δεν ήταν η νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2 στο φαληρικό ποδηλατοδρόμιο –όπως πιστευόταν επί δεκαετίες- αλλά το 1-1 με τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο του 1924. Παράλληλα με το τμήμα ποδοσφαίρου το 1924 ιδρύθηκε το τμήμα καλαθοσφαίρισης και το τμήμα στίβου. Το 1929 ιδρύθηκε το τμήμα ποδηλασίας. Το γήπεδο της ΑΕΚ εγκαινιάστηκε το 1930 και έως το 2003 βρισκόταν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου σε λίγους μήνες θα βρίσκεται η «Αγιά Σοφιά».
Η ΑΕΚ ενσαρκώνει μνήμες και όνειρα
Η ΑΕΚ ενσάρκωσε τις μνήμες και τα αθλητικά όνειρα των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να αφήσουν τις πατρογονικές τους εστίες και να έρθουν πρόσφυγες στη μητέρα Ελλάδα. Μπουσούλησε, περπάτησε, έτρεξε και όσο μεγάλωνε έκανε τους ανθρώπους της υπερήφανους με τους τίμιους και πάντα εντός γηπέδου αγώνες της.
Και τι δεν πέτυχε… Με τον ιδρώτα μιας χούφτας προσφυγόπουλων να φτιάξει πρόχειρα το πρώτο της σπίτι και να το εξελίξει στο ωραιότερο ιδιόκτητο γήπεδο στην Ελλάδα. Να δημιουργήσει πολύ γρήγορα μία μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη εντός συνόρων και να αρχίσει να κατακτά τίτλους. Να γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που προκρίθηκε σε προημιτελική φάση ευρωπαϊκού κυπέλλου και η μοναδική με συμμετοχή στους «8» και στα τρεις διοργανώσεις της UEFA.
Να σηκώσει ολόκληρη την Ελλάδα στις πλάτες της με το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο του ελληνικού αθλητισμού το 1968 και την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο μπάσκετ κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων και περνώντας στο βιβλίο Γκίνες. Να αναδείξει τεράστιες φυσιογνωμίες αθλητών και ποδοσφαιριστών, που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Να ανατρέψει ήττα με 3-0 στο πρώτο ματς για να προκριθεί στους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1977. Να παίξει το ωραιότερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα την τριετία (1991-94) των τριών συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Να αγωνιστεί στον πόλεμο κόντρα στις βόμβες του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι και να στείλει παγκόσμιο μήνυμα ειρήνης.
Πάνω απ’ όλα όμως κατάφερε να αντέξει στα πολύ δύσκολα που επακολούθησαν χάρη στην πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα συνοχή του κόσμου της, που έμεινε κοντά για να την στηρίξει τη μεγάλη επιστροφή. Στο παλμαρέ των 147 τίτλων της σε όλα τα αθλήματα όλοι ατενίζουν την επόμενη μέρα που αναμένεται να είναι πιο όμορφη. Και το κυριότερο από όλα πίσω στο «σπίτι» της. Στην «Αγιά Σοφιά», για την οποία έχει φτάσει πλέον το πλήρωμα του χρόνου.
Οι τίτλοι της ΑΕΚ:
Ποδόσφαιρο: 30
Μπάσκετ: 17
Βόλεϊ: 3
Χάντμπολ: 9
Φούτσαλ: 5
Ράγκμπι: 4
Στίβος: 20
Ποδηλασία: 38
Πυγμαχία: 6
Πινγκ πονγκ: 2
Ξιφασκία: 12
Άρση Βαρών: 1