Οπαδοί της Μαρσέιγ και του ΠΑΟΚ παίζουν ξύλο επί δύο μέρες στους δρόμους της Μασσαλίας. Και η Γαλλία συνεχίζει να ζει υπό τον φόβο της δράσης των χούλιγκανς.
Η νύχτα που δεν ξημέρωσε ήταν για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ η χθεσινή στη Μασσαλία. Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα από νωρίς το απόγευμα ήταν εκτεταμένα και η διάρκειά τους… τεράστια. Ακόμα και σήμερα χούλιγκανς της Μαρσέιγ γυρίζουν σε όλη την πόλη αναζητώντας… θύματα. Με «πολεμοφόδια» που φτάνουν έως και τα αεροβόλα όπλα, Γάλλοι οπαδοί έχουν μετατρέψει την πόλη σε εμπόλεμη ζώνη. Σε μια κατάσταση που έφερε και δύο οπαδούς του ΠΑΟΚ στη… δαγκάνα της αστυνομίας.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στη Γαλλία βρίσκεται σε έξαρση την τελευταία τριετία. Είτε πρόκειται για παιχνίδια του εγχώριου πρωταθλήματος, είτε για ευρωπαϊκά ματς, οι Γάλλοι χούλιγκανς έχουν αναγκάσει ακόμα και την κυβέρνηση της χώρας να αναζητεί τρόπους για να αντιμετωπίσει τη βία στα γήπεδα. Και οι χούλιγκανς της Μαρσέιγ συχνά – πυκνά είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές. Όπως συμβαίνει και τώρα με τις μάχες «σώμα με σώμα» που δίνουν από το μεσημέρι της Τετάρτης με οπαδούς του ΠΑΟΚ.
Πριν από 14 μήνες χούλιγκανς της Μαρσέιγ πήγαν στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και έβαλαν φωτιά. Κυριολεκτικά! Τα αποτελέσματα εκείνης της περιόδου της ομάδας τους είχαν βγάλει εκτός ορίων τον κόσμο, με αποτέλεσμα να κάνει πορεία προκειμένου να διαδηλώσει κατά της διοίκησης. Κάποιοι από τους οπαδούς μετά το τέλος της πορείας πήγαν στο προπονητικό κέντρο με άγριες διαθέσεις κατά των παικτών και της τεχνικής ηγεσίας.
Προσπάθησαν να μπουν με τη βία μέσα σε αυτό, προκάλεσαν υλικές ζημιές και πέταξαν φωτοβολίδες, με αποτέλεσμα να αρπάξουν φωτιά τα δέντρα απ’ έξω και να χρειαστεί η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Κάποιοι οπαδοί, μάλιστα, μπόρεσαν και έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στο προπονητικό κέντρο, αλλά ευτυχώς δεν βρίσκονταν εκεί παίκτες και μέλη του συλλόγου. Η διοίκηση της Μαρσέιγ ανακοίνωσε τότε πως στο προπονητικό κέντρο της ομάδας έχουν γίνει ζημιές αρκετών χιλιάδων ευρώ, ενώ 18 άτομα είχαν οδηγηθεί στον εισαγγελέα δύο μέρες αργότερα.
Ça chauffe devant le centre d’entraînement de l’#OM.
Plusieurs supporters tentent d’y pénétrer. Un arbre devant l’entrée a été enflammé.Des dizaines de banderoles contre la direction avaient été affichées dans Marseille ce matin.
Crédit Snapchat pic.twitter.com/rSeYhUGR6g
— Johan Rouquet (@JohanRouquet) January 30, 2021
Πριν από λίγους μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2021, οι οπαδοί της Μαρσέιγ ήταν ξανά πρωταγωνιστές σε επεισόδια που έκαναν τον γύρο του κόσμου. Μετά το τέλος του εκτός έδρας αγώνα με την Ανζέ, το οποίο είχε λήξει με «λευκή» ισοπαλία, οι Μασσαλοί έκαναν ντου μέσα στο γήπεδο και προσπάθησαν να φτάσουν στο σημείο που βρίσκονταν εκείνοι της Ανζέ. Οι άνδρες ασφαλείας μπήκαν στη μέσα να τους εμποδίσουν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις σώμα με σώμα.
Marseille fans from the away end take to the pitch to confront Angers supporters after their 0-0 draw. (📽: @MattMargueritte) pic.twitter.com/nr2LqrxXc1
— Get French Football News (@GFFN) September 22, 2021
Μόνο λίγες μέρες νωρίτερα υπήρξαν πολύ σοβαρά επεισόδια πριν από το παιχνίδι της Μονπελιέ με την Μπορντό, δείχνοντας πως το πρόβλημα στη Γαλλία είναι γενικό. Υπήρξε δολοφονική επίθεση από 70 οπαδούς της Μονπελιέ προς αυτούς της Μπορντό. Οι χούλιγκανς προσέγγισαν το πούλμαν των αντιπάλων οπαδών, με αποτέλεσμα να προκύψει ανταλλαγή φωτοβολίδων. 16 άτομα οδηγήθηκαν τραυματίες στο νοσοκομείο.
Τότε ήταν που ο Ζαν-Μισέλ Μπλάνκερ, υπουργός Εθνικής Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, κάλεσε τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος να επιβάλει υποδειγματικές τιμωρίες.
«Είναι απαράδεκτο και με τον Ζεράλντ Νταρμανίν (Υπουργός Εσωτερικών) πιθανότατα θα λάβουμε μέτρα όταν πρόκειται για γεγονότα που λαμβάνουν χώρα έξω από τα γήπεδα. Φέρουν ευθύνη και οι σύλλογοι. Ορισμένοι σύλλογοι πέτυχαν στο παρελθόν να βάλουν ένα τέλος σε αυτόν τον χουλιγκανισμό που είναι αφόρητος. Θα έχουμε περαιτέρω συζητήσεις με την Λίγκα και την Ομοσπονδία για το τι προβλέπεται. Έχουν επιβληθεί κυρώσεις και θα ρωτήσουμε ποια περαιτέρω βήματα εξετάζονται για να τερματιστεί αυτό», αναφέρθηκε από κυβερνητικά στελέχη τότε.
Τίποτα δεν άλλαξε. Στο φετινό Λυών – Μαρσέιγ το ματς διακόπηκε μετά από «ντου» των οπαδών των γηπεδούχων στον αγωνιστικό χώρο. Έπαιξαν ξύλο με τους παίκτες, ενώ νωρίτερα ένα μπουκάλι είχε χτυπήσει στο κεφάλι τον Ντμίτρι Παγιέ.
Στο Λανς – Λιλ, επίσης τη φετινή σεζόν, οπαδοί των γηπεδούχων μπήκαν στο «Φελίξ Μπολάρ» και δημιούργησαν μεγάλης έκτασης επεισόδια, με αποτέλεσμα η ομάδα τους να δεχτεί βαριά καμπάνα. Ειδικότερα, στο ημίχρονο της αναμέτρησης Λανς – Λιλ, οπαδοί της γηπεδούχου μπήκαν στο γήπεδο και κινήθηκαν εναντίον αυτών της φιλοξενούμενης ομάδας. Ξύλο, καρέκλες και αργοπορημένη εμφάνιση της αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή. Οι παίκτες ήταν κλεισμένοι στα αποδυτήρια και οι ομάδες ζήτησαν ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας για να αρχίσει ξανά το ντέρμπι του Βορρά.
The half-time confrontation between Lens and Lille fans – the second half has yet to get underway. (Credit: @ArthurPineau) pic.twitter.com/Jvo7H2tRFJ
— Get French Football News (@GFFN) September 18, 2021
Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο άτομα, ένας οπαδός και ένας αστυνομικός, οι οποίοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.
Ακόμα και στο ματς Κυπέλλου μεταξύ της Παρί FC με τη Λιόν υπήρξαν επεισόδια που έφεραν τη διακοπή του ματς στο ημίχρονο. Με το σκορ στο 1-1 και τις δύο ομάδες να φεύγουν για τα αποδυτήρια, οπαδοί των δύο ομάδων άρχισαν τις συμπλοκές κι ορισμένοι εξ αυτών μπήκαν και μέσα στον αγωνιστικό χώρο του σταδίου «Charlety». Μετά από 50 λεπτά αναμονής, ο διαιτητής ανακοίνωσε την οριστική διακοπή του αγώνα.
Bagarres et jets de fumigènes à la mi-temps au stade Charlety entre les supporters lyonnais et parisiens.
Quelle tristesse… #PFCOL pic.twitter.com/laiScARfNP
— Nordine Ali Said (@linstant_n) December 17, 2021
«Πρέπει να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε τέτοια πράγματα να συμβούν ξανά, έτσι ώστε το ποδόσφαιρο να παραμείνει ένα δημοφιλές γεγονός», είχε δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλντ Νταρμανέν, ανακοινώνοντας τρία νέα μέτρα:
- Θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο αποκλεισμού των οπαδών σε κάποια γήπεδα.
- Θα τοποθετηθούν περισσότερες κάμερες ασφαλείας στις εξέδρες και έξω από αυτές.
- Θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιος θα μπορεί να αποφασίζει τη διακοπή των αγώνων σε περιπτώσεις επεισοδίων από οπαδούς
Το πρόβλημα ωστόσο παραμένει άλυτο. Και επεκτείνεται παντού. Στους δρόμους, στα ξενοδοχείο, σε καφετέριες. Σε ματς ευρωπαϊκά, παρά το γεγονός πως καραδοκεί η «Δαμόκλειος Σπάθη» της UEFA.