Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι το πρώτο όνομα εντός κι εκτός παρκέ, παραμένοντας στη θέση αυτή σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος της καριέρας του. Με αφορμή τα 59α γενέθλιά του, to10 θυμάται περιστατικά που αναδεικνύουν το μεγαλείο του.
Ο Μάικλ Τζόρνταν έχει περίπου 20 χρόνια που σταμάτησε το μπάσκετ, όμως η αύρα και τα κατορθώματά του είναι αντικείμενο συζήτησης μέχρι και σήμερα.
Αυτά που κατάφερε σε 15 χρόνια καριέρας έχουν μείνει ανεξίτηλα στο χρόνο και τον κάνουν τον πιο αναγνωρίσιμο μπασκετμπολίστα και αθλητή εν γένει. Τα μπασκετικά του πεπραγμένα, ειδικά όσον αφορά τις κατακτήσεις τίτλων είναι γνωστά, οπότε το σημερινό κείμενο με αφορμή τα 59α γενέθλια του «Θεού» του μπάσκετ επικεντρώνεται αλλού, σε περιστατικά και ιστορίες λιγότερο γνωστές που δείχνουν γιατί δεν θα αφήσει ποτέ την μπασκετική κορυφή, ό,τι κι αν συμβεί.
Έκανε τη «Nike» το πιο εμπορικό brand παπουτσιών
Ο Τζόρνταν έκανε «χρυσές» συμφωνίες με τη «Nike», όμως όλα ξεκίνησαν από ένα… λάθος. Ο ίδιος φορούσε μόνο «Adidas» και περίμενε να υπογράψει εκεί, όμως δεν πήγαν τα πράγματα όπως ήθελε.
Ο ατζέντης του βέβαια τότε, Ντέιβιντ Φαλκ, είχε επαφές με τη «Nike» που ήθελε να εκμεταλλευτεί την αβλεψία της αντιπάλου της. Χάρη στην επιμονή και της μητέρας του, που τον πίεσε να ακούσει την προσφορά έγινε τελικά η συμφωνία και γεννήθηκαν τα περίφημα «Air Jordans», εμπνευσμένα από τις αερόσολες για τα παπούτσια στίβου της εταιρείας.
Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα, καθώς σύμφωνα με τους κανονισμούς τα παπούτσια έπρεπε να είναι στο μεγαλύτερο μέρος λευκά και να έχουν ως το συμπληρωματικό χρώμα αυτό της φανέλας. Του επεβλήθη πρόστιμο 5.000 δολαρίων σε κάθε παιχνίδι που τα φορούσε.
Η «Nike» του έβαλε κάποιους εμπορικούς στόχους, για να δει αν θα προχωρήσει η συνεργασία. Έπρεπε είτε να βγει καλύτερος ρούκι της χρονιάς, είτε να έχει μέσο όρο 30 πόντους, είτε να γίνει All-Star, είτε να βγάλει έσοδα 3 εκατ. δολάρια σε τέσσερα χρόνια από τις πωλήσεις. Τα έκανε όλα, με τηνεταιρεία να βλέπει κέρδη 126 εκατ. δολάρια μόνο το 1984!
Έχει καταφέρει να βγάζει δισεκατομμύρια με την «Jordan» να είναι brand μέσα σε αυτό της Nike», όντας πλέον κορυφαίος «παίκτης» στον χώρο της αθλητικής, αλλά και casual υπόδυσης και όχι μόνο.
Wow 🐐📈 pic.twitter.com/Q1ONwFY0Mk
— B/R Kicks (@brkicks) May 4, 2020
«Τσάκιζε» αγωνιστικά και πνευματικά κάθε αντίπαλο
Στο παρκέ ήθελε μόνο να νικά και δεν σταματούσε πουθενά. Η «δίψα» του ήταν τέτοια που… έπλαθε ψεύτικες καταστάσεις με το μυαλό του, για να δώσει κίνητρο στον εαυτό του.
Και μετά εκτελούσε, «παίζοντας» παράλληλα με το μυαλό των αντιπάλων του. Κόντρα στους Σέλτικς είπε να προσέχουν για μια μεγάλη βραδιά κι έβαλε 63 πόντους ρεκόρ σε αγώνα playoffs, ρεκόρ μέχρι και σήμερα. Ο Λάρι Μπερντ είπε τότε πως «αυτός δεν ήταν ο Τζόρνταν, αλλά ο Θεός μεταμφιεσμένος σε Τζόρνταν».
Με τους Λέικερς ρώτησε ποιος θα τον μάρκαρε κι όταν άκουσε όνομα είπε «50 σήμερα» και αυτό ακριβώς έκανε.
Κανείς όμως δεν ένιωσε τις επιπτώσεις του trashtalking του, περισσότερο από τον Μάγκσι Μπογκς. Τη σεζόν 1994-1995 στα playoffs βρέθηκε να μαρκάρει τον γκαρντ τησ Σάρλοτ και τον προκάλεσε.
«Σούταρε γ@@@@@@@ κοντοστούπη» φώναξε. Ο Μπογκς σούταρε πολύ άσχημα και μετά από λίγα λεπτά οι Μπουλς κέρδισαν. Τότε ο βοηθός προπονητή, Τζον Μπαχ, είπε πως από εκείνο το σουτ δεν ήταν ποτέ ο ίδιος, εκείνος βέβαια το αρνείται.
Έβαλε 42 πόντους μετά από ώρες γκολφ κάτω από καυτό ήλιο
Το 1993 ο Τζόρνταν αντιμετώπισε στους τελικούς τον φίλο του, Τσαρλς Μπάρκλεϊ. Πάντα ήταν «εραστής» του τζόγου και ακόμη και πριν τον τέταρτο τελικό έπαιξαν μαζί χαρτιά και γκολφ για ώρες.
Τι κι αν καθόταν κάτω από τον ήλιο και φαινόταν πιο σκούρο το δέρμα, αυτός ήταν τελικά που «έκαψε» τους Σανς με 42 πόντους μέσα στην έδρα τους κάνοντας το 2-0 στη σειρά.
Είναι ο μόνος που φοβόταν ο Ντένις Ρόντμαν
Το 1998, στην τελευταία σεζόν των Μπουλς, ο Ρόντμαν ζήτησε ολιγοήμερη άδεια να πάει στο Λας Βέγκας. Ο Τζόρνταν ήξερε πως δεν θα γυρίσει και προειδοποίησε τον Φιλ Τζάκσον, όμως το «οκ» δόθηκε.
Αναγκάστηκε να πάει με τη μηχανή μέχρι εκεί και να τον φέρει «σηκωτό» πίσω, την ώρα που η Κάρμεν Ηλέκτρα κρυβόταν. Μεγάλα κότσια για να κάνει κανείς μια τέτοια κίνηση απέναντι στον «Worm».
Ανάγκασε τους Πίστονς σε ταπεινωτική έξοδο
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το 1990, οι Μπουλς τα βρήκαν σκούρα απέναντι στα «Bad Boys» του Τσακ Ντέιλι. Όμως οι περίφημοι «κανόνες του Τζόρνταν» δεν θα έπιαναν για πάντα.
Το 1991 οι «Ταύροι» πήραν εκδίκηση με… σκούπισμα 4-0 στους τελικούς της Ανατολής. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ευκολοχώνευτο για τα «Πιστόνια», που αποχώρησαν πριν καν ολοκληρωθεί ο τελευταίος τελικός.
Η κίνηση αυτή συζητιέται ακόμα και δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ από τότε, άλλη μια ένδειξη του μεγαλείου του Μάικλ, ακόμα και στην ασέβεια των αντιπάλων του.
Έφυγε στην κορυφή κι έγινε μύθος πολύ πριν τα social media
Η λίστα των διακρίσεών του είναι μακρά, ξεχωρίζουν όμως τα έξι δαχτυλίδια σε ισάριθμες προσπάθειες. Μπορεί ο Τζόρνταν να επέστρεψε για λίγο μετά το 1998, όμως για τους περισσότερους τότε μπήκε το τέλος και μάλιστα με αλησμόνητο τρόπο.
Εκείνος «εκτέλεσε» τους Τζαζ λίγο πριν τη λήξη με το αγαπημένο του σουτ μέσης απόστασης και έβαλε το… κερασάκι στην τούρτα μιας μυθικής καριέρας, σε ένα τελευταίο «the shot», μετά από εκείνο με το Κλίβελαντ μια δεκαετία πριν.
Μόνον ο Κόμπι κατάφερε να τον πλησιάσει στο στιλ, όμως εκείνος τα έκανε όλα σε μια μη ψηφιακή εποχή, στρέφοντας στο μπάσκετ εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμα και σήμερα η πλειονότητα των παλιών θρύλων επιλέγει εκείνον ως κορυφαίο και όχι τον ΛεΜπρόν.
Ό,τι κι αν γίνει θα είναι «απλά ο καλύτερος» όπως λέει και το άσμα της Τίνα Τέρνερ. Χρόνια πολλά MJ.