Ονουάκου – Ο «χύνω τα νερά» τρελαίνει τη Euroleague! (pics, vids)

Ονουάκου – Ο «χύνω τα νερά» τρελαίνει τη Euroleague! (pics, vids)

Η απίθανη ιστορία του απίθανου Τσινάνου Ονουάκου, που κάνει θραύση στο Ισραήλ, τον θέλει η Μπασκόνια και άλλες ομάδες της Euroleague.

Το όνομα τού Τσινάνου Ονουάκου είναι πολύ πιθανό να μην σας λέει τίποτα. Και είναι λογικό καθώς στα 25 του χρόνια δεν έχει καταφέρει να δείξει κάτι το φοβερό στη μέχρι τώρα καριέρα του. Ωστόσο όσοι τον γνωρίζουν τον ξέρουν για έναν εντυπωσιακό λόγο. Τον τρόπο που εκτελεί τις ελεύθερες βολές.

Πλέον, βγάζει το ψωμί του στο Ισραήλ με τη φανέλα της Μπνέι Χερζλίγια με την οποία και πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις που έχουν προξενήσει το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων της Γηραιάς Ηπείρου. Ακόμα και της Μπασκόνια, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ισπανία θέλει να τον κάνει δικό της και να τον συστήσει στη Euroleague.

Έτσι to10.gr ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του, από το Κολέγιο και το Λούιβιλ του Ρικ Πιτίνο και το Παγκόσμιο Κύπελλο U19 στην Κρήτη, έως το ΝΒΑ και την καριέρα που προσπαθεί να χτίσει στην Ευρώπη, όντας πλέον ένα βήμα μακριά από τη Euroleague.

Από παιδί του Πιτίνο στο Λούιβιλ, στο ΝΒΑ

Ο Ονουάκου επέλεξε το Κολέγιο του Λούιβιλ το 2014 για να κάνει τις σπουδές του και να αγωνιστεί στους φημισμένους Κάρντιναλς τού γνώριμού μας, Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικανός σέντερ με ρίζες από τη Νιγηρία έμεινε στην πόλη του Κεντάκι για δύο χρόνια πριν δηλώσει συμμετοχή στο Draft του ΝΒΑ.

Έκανε το ξεπέταγμά του τη δεύτερη σεζόν σημειώνοντας 9,9 πόντους, 8,5 ριμπάουντ και 2 μπλοκ ανά ματς, καταγράφοντας 11 νταμπλ-νταμπλ. Μπήκε στις καλύτερες αμυντικές πεντάδες της Περιφέρειας και το όνομα του αναφέρθηκε τιμητικά ως All-Star.

Το καλοκαίρι του 2016 έλαβε μέρος στο Draft, με τους Χιούστον Ρόκετς να τον επιλέγουν στον 2ο γύρο και το νούμερο 67. Έμεινε στο Τέξας για δύο σεζόν, παίζοντας μόλις 6 αγώνες (5 την πρώτη σεζόν και 1 τη δεύτερη), έχοντας 3 πόντους και 2,3 ριμπάουντ.

Τον Αύγουστο του 2018 οι Ρόκετς τον έκαναν ανταλλαγή στους Ντάλας Μάβερικς, οι οποίοι τον αποδέσμευσαν σχεδόν αμέσως. Λίγες μέρες αργότερα υπέγραψε στους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, όμως και εκείνοι επέλεξαν να τον αφήσουν ελεύθερο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κρήτης και η… κουτάλα

Η Ελλάδα διοργάνωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης το Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ U19 το 2015. Ενδιάμεσα δηλαδή στην πρώτη και τη δεύτερη χρονιά του στο Λούιβιλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τότε στο ρόστερ τους παίκτες όπως ο Τζέισον Τέιτουμ (Σέλτικς), ο Τζέιλεν Μπράνσον (Μάβερικς) και οι Τέρανς Φέργιουσον, Χάρι Τζάιλς που έχουν βρεθεί στο ΝΒΑ.

Ο Ονουάκου είχε κυρίως συμπληρωματικό ρόλο, όμως έστρεψε γρήγορα τα βλέμματα πάνω του, λόγω του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο εκτελούσε βολές, θυμίζοντας τον αστέρα του ΝΒΑ, Ρικ Μπάρι. Το λεγόμενο «χύνω τα νερά» ή η περίφημη… κουτάλα τον μετέτρεψε από τους αγαπημένους της κερκίδας και έκανε τον γύρο του κόσμου.

Με τις ΗΠΑ κατάφερε να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, νικώντας στον τελικό της διοργάνωσης την Κροατία, ενώ στα ημιτελικά είχε αποκλείσει την Ελλάδα. Αγωνίστηκε και στα 7 παιχνίδια που έδωσε η Team USA, καταγράφοντας 4,6 πόντους, 5 ριμπάουντ και 1,7 τάπες.

Η G-League, η Κίνα και η Ευρώπη

Μετά την αποδέσμευσή του από τους Μπλέιζερς, ο Ονουάκου βρέθηκε στη G-League μέσω του Draft της λίγκας (Νο.2) και τη θυγατρική των Σάρλοτ Χόρνετς, τους Γκρίνσμπορο Σουόρμ, όπου έμεινε για μία σεζόν (2018-19), ενώ την επόμενη χρονιά μετακόμισε στη Νότια Κορέα και τη Γουοντζού Πρόμι (2019-20), μετρώντας 14,4 πόντους, 10,3 ριμπάουντ, 2,5 ασίστ, 1,4 κλεψίματα και 1,5 μπλοκ.

Τον Οκτώβριο του 2020 πήρε την απόφαση να γίνει κάτοικος Κροατίας, υπογράφοντας με τη Ζαντάρ. Εκεί έκανε τρομερές εμφανίσεις, κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα, όσο και το κύπελλο. Μάλιστα, αναδείχθηκε MVP στον τελικό του Κυπέλλου και βρέθηκε στην καλύτερη πεντάδα του πρωταθλήματος, αλλά και την καλύτερη αμυντική πεντάδα, με αριθμούς 12,4 πόντους και 7,5 ριμπάουντ.

;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το Ισραήλ ήταν και ο επόμενος σταθμός του. Μία λίγκα που ευνοεί τους λεγόμενους undersized ψηλούς (2,06μ.) να κάνουν καλά ματς και να φτιάξουν το όνομά τους. Και μέχρι στιγμής ο Αμερικανός τα πηγαίνει εξαιρετικά, καταγράφοντας 15,3 πόντους, 9,5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1,8 μπλοκ σε περίπου 26 λεπτά συμμετοχής.

Οι εμφανίσεις του λοιπόν ανάγκασαν ομάδες από τη Euroleague, όπως η Μπασκόνια, να δείξουν ενδιαφέρον και να τον έχουν πολύ ψηλά στη λίστα τους. Και ποιος ξέρει, ίσως σε λίγο καιρό να βλέπουμε τα χαρακτηριστικό «χύνω τα νερά» και στο κορυφαίο επίπεδο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ