Οι τρεις μεγάλες μεταγραφές του Ολυμπιακού αποδίδουν στο έπακρο, μετατρέποντας τους Ερυθρόλευκους σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Ο Ολυμπιακός έχει αφήσει πίσω του την κακή περσινή σεζόν στη Euroleague και φέτος έχει φέρει τα πάνω-κάτω, όντας μία από τις καλύτερες και πιο σταθερές ομάδες της διοργάνωσης. Τα εύσημα φυσικά ανήκουν στον Γιώργο Μπαρτζώκα που έχει χτίσει ένα τόσο σκληρό και καλοδουλεμένο σύνολο, με κάθε παίκτη να ξέρει τον ρόλο του και τι μπορεί να προσφέρει.
Ωστόσο δεν είναι μόνο ο τρόπος που ο Έλληνας τεχνικός διαχειρίζεται το ρόστερ του. Τεράστιο ρόλο έπαιξαν και οι κινήσεις που έκανε ο σύλλογος το καλοκαίρι. Οι Ερυθρόλευκοι κράτησαν τον κορμό τους και προχώρησαν σε τέσσερις προσθήκες (συν αυτή του Κουίνσι Έισι πριν λίγο καιρό) για να μετατραπούν σε μια εξαιρετική ομάδα.
Μεγάλος μερίδιο της, μέχρι τώρα, επιτυχίας έχουν οι τρεις… σωματοφύλακες των Πειραιωτών, που δεν είναι άλλοι από τους Τάιλερ Ντόρσεϊ, Μουσταφά Φαλ και Τόμας Γουόκαπ (ο Λούντζης ήταν η τέταρτη κίνηση). Ο ερχομός τους άλλαξε τα πάντα και μετέτρεψε τον Ολυμπιακό σε μια… πολεμική μηχανή, έτοιμη να διαχειριστεί κάθε κατάσταση.
Ο δολοφόνος με το… αγγελικό πρόσωπο
Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ βρισκόταν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ερυθρόλευκοι τον είχαν προσεγγίσει όμως ο ομογενής γκαρντ έψαχνε την ευκαιρία για το ΝΒΑ. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη και έτσι οι δρόμοι των δύο πλευρών συναντήθηκαν.
Στα 25 του χρόνια, αποτελεί πλέον έναν από τους καλύτερους σκόρερ στη Euroleague, καθώς διαθέτει πάμπολλους τρόπους για να φορτώσει το καλάθι του αντιπάλου, είτε από μακριά, είτε από κοντά, είτε μετά από ντρίμπλα, είτε στημένος στις γωνίες και πάει λέγοντας.
Προς το παρόν καταγράφει 13,4 πόντους (48,5% δίποντα, 43,3% τρίποντα, 84,5 βολές) με το True Shooting του (δηλαδή πόσο αποτελεσματικός είναι στα σουτ που επιχειρεί) να φτάνει στο 62,4%! Παράλληλα έχει εξελίξει και το δημιουργικό του κομμάτι, έχοντας 2,4 ασίστ για 1,5 λάθη, ενώ περίπου το 10% των κατοχών του οδηγούν σε τελική πάσα.
Παράλληλα κατεβάζει και 2,5 ριμπάουντ ανά αγώνα, ενώ το 26,7% των κατοχών των Περαιωτών, όταν εκείνος είναι στο παρκέ (23,1 λεπτά συμμετοχής) καταλήγουν στα δικά του χέρια, αφού έχει αποδείξει πολλάκις ότι ξέρει τι πρέπει να κάνει.
Το «πολυεργαλείο» στην περιφέρεια
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως ο Τόμας Γουόκαπ είναι ίσως η καλύτερη κίνηση των Ερυθρόλευκων το καλοκαίρι. Ο Αμερικανός πόιντ γκαρντ ήταν αυτό ακριβώς που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας την περασμένη σεζόν.
Ο άνθρωπος που θα αναλάβει τον καλύτερο κοντό του αντιπάλου και θα τον κάνει να… αναστενάξει, ενώ στο μπροστά μέρος του παρκέ θα ελέγξει τον ρυθμό, θα ξέρει πότε να τρέξει και πότε να πάει στο 5 εναντίον 5. Ένα πραγματικό «πολυεργαλείο».
Τα νούμερά του δεν «λάμπουν», όσον αφορά το σκοράρισμα, αφού καταγράφει 6 πόντους (59,1% δίποντα, 19% τρίποντα, 73,2 βολές), μοιράζει 3,1 ασίστ για 1,1 λάθη, ενώ κατεβάζει 2,8 ριμπάουντ, στα περίπου 22 λεπτά που βρίσκεται στο γήπεδο.
Είναι όμως τόσα πολλά αυτά που κάνει και δεν εξηγούνται με τα νούμερα, που πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μηχανής του Μπαρτζώκα.
Ο… πύργος από τη Γαλλία
Την περασμένη σεζόν, ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρο πρόβλημα στη ρακέτα του. Ο Χασάν Μάρτιν, ακόμα και πριν μπει στο χειρουργείο, δεν ήταν ο παίκτης που θα φόβιζε τον αντίπαλο που θα προσπαθούσε να σκοράρει και φυσικά ούτε ο Οκτάβιους Έλις, που κλήθηκε μαζί με τον Κώστα Κουφό να τραβήξει το… κουπί.
Γι’ αυτό και ήταν επιβεβλημένη η απόκτηση ενός «θηρίου» που θα έλυνε το πρόβλημα. Και οι Πειραιώτες πέτυχαν διάνα. Ο Μουσταφά Φαλ άφησε τη Βιλερμπάν και βρέθηκε στο μεγάλο λιμάνι με στόχο να ανέβει επίπεδο ο ίδιος, αλλά και να ανεβάσει τους Ερυθρόλευκους.
Ο Γάλλος σέντερ έβαλε τα πράγματα σε τάξη και πλέον οι αντίπαλοι το σκέφτονται δύο και τρεις φορές για να εφορμήσουν στο καλάθι της ομάδας. Φυσικά δεν είναι μόνο η άμυνα, μιας και βοηθά επιθετικά τόσο σκοράροντας, όσο και πασάροντας, μιας και διαθέτει το εν λόγω προσόν.
Μέχρι στιγμής μετρά 8,1 πόντους (65,2% δίποντα, 68% βολές), ενώ γεμίζει τη στατιστική του με 5,1 ριμπάουντ (3,2 αμυντικά, 1,9 επιθετικά), 1,1 ασίστ και σχεδόν ένα μπλοκ ανά ματς, στα 22,4 λεπτά που τον κρατά ο Έλληνας τεχνικός στα παρκέ.