Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απώλεια του Γιόχαν Κρόιφ, του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Όπως οι περισσότεροι αθλητές, έτσι και ο «ιπτάμενος Ολλανδός» είχε τον μέντορά του. Αυτός ήταν ο Βικ Μπάκιγχαμ, ο άνθρωπος που πέρασε στον Άγιαξ τη φιλοσοφία που αποτελεί αντικείμενο για σεμινάρια ακόμη και σήμερα, το λεγόμενο Total Football. […]
Χθες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την απώλεια του Γιόχαν Κρόιφ, του κορυφαίου Ευρωπαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Όπως οι περισσότεροι αθλητές, έτσι και ο «ιπτάμενος Ολλανδός» είχε τον μέντορά του. Αυτός ήταν ο Βικ Μπάκιγχαμ, ο άνθρωπος που πέρασε στον Άγιαξ τη φιλοσοφία που αποτελεί αντικείμενο για σεμινάρια ακόμη και σήμερα, το λεγόμενο Total Football.
«Αν έχεις την μπάλα, κράτα τη, ο αντίπαλος δεν θα μπορεί να σκοράρει», «το να έχεις την μπάλα είναι το παν», «ένας παίκτης μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο χορτάρι και πρέπει να δημιουργήσεις χώρους». Προτάσεις που ταιριάζουν απόλυτα στον Γιόχαν Κρόιφ και τις έκανε πράξη στον Άγιαξ και μετέπειτα στην Μπαρτσελόνα. Αυτός που έκανε τον Κρόιφ να τις υιοθετήσει ήταν ο Μπάκιγχαμ το 1964 όταν είχε τον Κρόιφ στον Αίαντα.
Ο Μπάκιγχαμ ήταν ένας τζέντλεμαν του ποδοσφαίρου, ένας οραματιστής που εμπνεύστηκε από τη μεγάλη νίκη της Ουγγαρίας με 6-3 μέσα στο Γουέμπλεϊ επί της Αγγλίας το 1953. «Οι μακρινές μπαλιές έχουν ρίσκο, το κλειδί είναι να μη χάσεις την μπάλα», υποστήριζε και βρήκε παίκτες στον Άγιαξ που μπορούσαν να ανταποκριθούν στη φιλοσοφία του. «Οι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές ήταν διαφορετικοί, έπαιζαν το κατάλληλο ποδόσφαιρο. Δεν έμαθαν από μένα, η ποιότητά τους ήταν εκεί, έτοιμη να αναδειχθεί. Τους ενέπνευσα, αλλά εκείνοι ήταν που με ευχαρίστησαν». Κατανόησαν το ποδόσφαιρο κατοχής, την πίεση στον αντίπαλο και τη φιλοσοφία των κοντινών πασών. Αυτό ήταν το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο.
Το δώρο στον Ρίνους Μίχελς και την Μπαρτσελόνα
Ο Μπάκιγχαμ κατέκτησε το ολλανδικό πρωτάθλημα μόνο το 1960, ωστόσο τη σεζόν 1964-65 κληροδότησε κάτι μοναδικό στον επόμενο προπονητή του Άγιαξ, Ρίνους Μίχελς και αργότερα στην Μπαρτσελόνα, τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο Άγγλος προπονητής, ήταν στην τεχνική ηγεσία της Μπάρτσα από το 1969 ως το 1971, κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας στον τελικό κόντρα στη Βαλένθια, μετατρέποντας σε «ψευτο-εννιάρι» τον Μαρτί Φιλόζια, ο οποίος είχε έρθει στη Βαρκελώνη ως μεσοεπιθετικός.
Οι συμβουλές που είχε δώσει ο Μπάκιγχαμ στον Κρόιφ, ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει στους Καταλανούς. Ο Κρόιφ είχε στο μυαλό του τη φιλοσοφία που του κληροδότησε ο Μπάκιγχαμ και ως παίκτης και ως προπονητής μεγαλουργώντας με τους μπλαουγκράνα.
Από την ερασιτεχνική Pegasus FC, στην Ελλάδα
Ο Μπάκιγχαμ ήταν στην Τότεναμ για 15 χρόνια ως ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην άσημη αγγλική ομάδα Pegasus FC το 1950, με την Μπράντφορντ να ακολουθεί. Έμεινε για έξι χρόνια (1953-1959) στον πάγκο της Γουέστ Μπρομ κατακτώντας το FA Cup και το FA Charity Shield το 1954. Στον Άγιαξ έκανε δύο περάσματα με ενδιάμεσο σταθμό τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, πριν πάει στη Φούλαμ.
Το 1968 ήρθε στη χώρα μας αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Εθνικού Πειραιά. Έμεινε στην Μπαρτσελόνα, από το 1969 ως το 1971 και το 1972 πήγε στη Σεβίλλη. Για τρία χρόνια έμεινε ανενεργός, με τον Ολυμπιακό να του δίνει ξανά δουλειά το 1975. Στον Πειραιά έμεινε για μία σεζόν με τους ερυθρόλευκους να τερματίζουν στην τρίτη θέση. Η τελευταία ομάδα που προπόνησε ήταν η Ρόδος το 1979, ωστόσο η νησιώτικη ομάδα υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική και έλυσε τη συνεργασία της με τον Άγγλο προπονητή.