Ο Ζάιον Γουίλιαμσον κινδυνεύει να γίνει… Γκρεγκ Όντεν (pics, vids)

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον κινδυνεύει να γίνει… Γκρεγκ Όντεν (pics, vids)

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον είναι ακόμα στα «πιτς» και η περίπτωσή του αρχίζει να θυμίζει επικίνδυνα εκείνη του Γκρεγκ Όντεν, πριν από 14 χρόνια.

Το 2003 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μπήκε σαν σίφουνας στις ζωές όλων ξεκινώντας την καριέρα του στο NBA, κατευθείαν από το Λύκειο, την οποία βέβαια και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Χρειάστηκε να περάσουν 16 χρόνια, για να βρεθεί ένας νεαρός, ονόματι Ζάιον Γουίλιαμσον, με τα μίντια να… πέφτουν πάνω του, σε βαθμό παρόμοιο με του «Βασιλιά».

Έφτασε να γίνει το νούμερο ένα του ντραφτ, όπως κι εκείνος, όμως δεν έχει την πορεία που θα περίμεναν πολλοί, βάζοντας εν μέρει κι ο ίδιος εμπόδια στον εαυτό του. Είναι ακόμα πολύ νέος φυσικά, όμως δείχνει να… κατηφορίζει επικίνδυνα, όπως και ο Γκρεγκ Όντεν, σε ανάλογη περίπτωση, το 2007.

Η «Οδύσσεια» του Όντεν

Ο Γκρεγκ Όντεν ήταν ένα θηρίο ύψους 2.13 μ. και βάρους 110 κιλά. Στο Λύκειο βρέθηκε συμπαίκτης με τον Μάικ Κόνλεϊ, όπου δημιούργησαν ένα τρομερό δίδυμο. Ο Κόνλεϊ οργάνωνε και εκείνος τελείωνε τις φάσεις, «σκεπάζοντας» παράλληλα το καλάθι. Η παρουσία του ήταν κυριαρχική, τελειώνοντας την τελευταία του χρονιά με 22.1 πόντους, 10.5 ριμπάουντ και 74% ευστοχία.

Πριν όμως κάνει το επόμενό του βήμα οδεύοντας προς το Οχάιο Στέιτ, μαζί και πάλι με τον Κόνλεϊ, άρχισαν να… ηχούν τα πρώτα καμπανάκια. Πριν καν ξεκινήσει έπρεπε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου, για να αντιμετωπίσει λενα πρόβλημα στον καρπό του ενός χεριού.

Και πάλι όμως τα μίντια τον χαρακτήριζαν ως τον παίκτη που βλέπει κανείς μια φορά στα 10 χρόνια, από πλευράς ταλέντου, και για πολλούς ήταν ασυζητητί το νούμερο 1 του ντραφτ.

Έφτασε μέχρι και τον τελικό του NCAA, όπου ναι μεν ηττήθηκε από τη Φλόριντα, όμως είχε 25 πόντους, 12 ριμπάουντ και 4 τάπες στο τελευταίο του κολεγιακό ματς. Τελείωσε τη θητεία του με μέσο όρο 15.7 πόντους, 9.6 ριμπάουντ και 3.3 τάπες, χωρίς να χάσει ούτε ένα εντός έδρας ματς σε Λύκειο και κολέγιο.

Οι Μπλέιζερς, που είχαν την πρώτη επιλογή στα χέρια τους και ήθελαν να απαλλαγούν σιγά σιγά από την κακή, (εξωγηπεδική κυρίως), εικόνα των λεγόμενων «Jailblazers», τον επέλεξαν αφήνοντας των Κέβιν Ντουράντ στους Θάντερ που ακολουθούσαν.

Χρειάστηκε όμως να χειρουργηθεί στο αριστερό γόνατο κι έχασε όλη την ρούκι σεζόν του. Στην αρχή της επόμενης εμφανίστηκε στο training camp αρκετά βαρύς, ζυγίζοντας περισσότερα από 130 κιλά, όπως είχε αποκαλύψει ο φυσιοθεραπευτής της ομάδας, Τζέι Γένσεν.

Στο πρώτο παιχνίδι της καριέρας του, αγωνίστηκε μόλις 13 λεπτά κι αποχώρησε τραυματίας, μετά από μια σύγκρουση γόνατο με γόνατο με τον Κόρι Μαγκέτι.

Μετά από μερικές εβδομάδες επέστρεψε, αλλά τραυματίστηκε ξανά κι έχασε την υπόλοιπη σεζόν. Το καλοκαίρι του 2010 ξανάκανε εγχείριση κι έχασε όλες τις σεζόν από το 2011 μέχρι και το 2013.

Πήρε μια τελευταία ευκαιρία με τους Χιτ το 2014, όπου έφτασε μάλιστα μέχρι τους τελικούς, έχοντας μικρό ρόλο, αλλά το Σαν Αντόνιο πήρε τη ρεβάνς του προηγούμενου έτους. Από τότε δεν ξανάπαιξε στο NBA.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα παλτά της λίγκας, αλλά ξέρει ότι δεν φταίει.

«Όταν ήμουν στο δημοτικό ψηλώσα τόσο απότομα μια στιγμή, που ο ένας γοφός έφυγε από τη θέση του και η εγχείρηση μου άφησε το ένα πόδι οκτώ χιλιοστά κοντίτερο από το άλλο».

Μπορεί να φαίνεται ασήμαντη η διαφορά, όμως χρειαζόταν ειδική διαχείριση σε κάθε άσκηση και η ομάδα δεν ήθελε να κάνει κάτι τόσο εξειδικευμένο, όπως είχε πει ο Γουέιν Ζίγκλερ, ειδικός σύμβουλος της ομάδας, που κλήθηκε μετά τον πρώτο τραυματισμό του. Φοβόντουσαν να τον έχουν σε ειδικό καθεστώς συνέχεια, μιας και η περίπτωσή του ήταν κάτι πρωτόγνωρο τότε.

Ο Γουίλιαμσον ξεκινήσε με φόρα, «προσγειώνεται» απότομα

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον ξεκίνησε την καριέρα του στο Ντιουκ, το 2018, όντας το αστέρι σε μια τριάδα, μαζί με τους Αρ Τζέι Μπάρετ, τον γιο του Ρόουαν που πέρασε κι από την Ελλάδα και τον Κάμερον Ρέντις.

Ένας παίκτης 201 εκατοστών και 120 κιλών, που έπαιζε μεν στη θέση του πάουερ φόργουορντ, όμως είχε εκπληκτική δύναμη και ταχύτητα, μπορούσε να ντριμπλάρει και να φτάνει άνετα από τη μια μπασκέτα στην άλλη, κάνοντας ουκ ολίγα coast to coast.

Η αθλητικότητά του τότε ήταν κάτι πρωτόγνωρο, το άλμα του τεράστιο, η ικανότητά του να μένει στον αέρα επίσης τρομερή. Παρά το σχετικά μικρό του ύψος ήταν χτισμένος σαν τανκ, έσπρωχνε όποιον ήθελε, λάτρευε να παίζει και στο ποστ.

Έκλεισε τη χρονιά με μέσο όρο 22.6 πόντους, 8.9 ριμπάουντ (τα 3.9 εξ αυτών επιθετικά), 2.1 ασίστ, 1.8 τάπες και 68% ευστοχία, σε 30 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα.

Η δύναμή του βέβαια ήταν τόσο μεγάλη που ορισμένες φορές έφτανε στα άκρα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο, που «σκάει» το παπούτσι του από την πίεση, προκαλώντας μάλιστα τότε πτώση στις μετοχές της NIKE.

Οι Πέλικανς έμελλε να είναι τελικά αυτοί που θα τον επέλεγαν στο νούμερο 1 του ντραφτ το 2019, όμως από πολύ νωρίς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη.

Ήταν υπέρβαρος και είχε δρόμο να διανύσει μέχρι να έρθει στο επιθυμητό βάρος. Η όλη διαδικασία κράτησε καιρό και μαζί με τον φόβο για τυχόν τραυματισμούς, περά από κάποια θέματα στα γόνατα, έπαιξε μόνο 24 παιχνίδια.

Όταν αγωνιζόταν σαφώς κι έδειχνε το ταλέντο του, τελειώνοντας με 22.5 πόντους, 6.3 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ και όλοι ήλπιζαν ότι θα είχε διάρκεια τις επόμενες σεζόν

Το 2021 ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. 61 αγώνες και ανεβασμένος στα στατιστικά του, έχοντας μέσο όρο 27 πόντους, 7.3 ριμπάουντ, 3.4 ασίστ.

Το καλοκαίρι που πέρασε χρειάστηκε να χειρουργηθεί στο γόνατο. Η περίοδος βόλευε, καθώς δεν υπήρχε αγωνιστική δράση και όλοι πίστευαν ότι αυτό είναι η… ηρεμία πριν την καταιγίδα που θα ερχόταν.

Τελικά η «καταιγίδα» ήρθε, όμως αντί να πέσει πάνω στους αντιπάλους, έπεσε στους ίδιους τους Πέλικανς. Ξανά υπέρβαρος, με ορισμένους μάλιστα να μιλούν για περισσότερα από 140 κιλά. Έκανε σουτάκια πριν τους αγώνες, αλλά μέχρι εκεί. Μέσα σε όλα αυτά, το οστό στο πόδι του φαίνεται να μην έχει αναρρώσει όπως θα έπρεπε και η επιστροφή στη δράση καθυστερεί.

Ο Ζάιον Γουίλιαμσον έχει υπάρξει ταλαντούχος, αλλά κι άτυχος εν μέρει, όπως και ο Γκρεγκ Όντεν. Σίγουρα όμως στην περίπτωσή του δε φταίνε μόνο οι τραυματισμοί, αλλά και η αγάπη για το φαγητό, που θυμίζει την περίπτωση του Τζον Γουίλιαμς.

Μπορεί να διαφέρει κάπως η περίπτωσή του από τον πρώην παίκτη των Μπλέιζερς, όμως, αν δεν προσέξει είναι σχεδόν βέβαιο, πως θα έχει την ίδια κατάληξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ