Ο Στέφαν Γέλοβατς «πέταξε» για την γειτονιά των αγγέλων και σκόρπισε την θλίψη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το νήμα της ζωής του κόπηκε μόλις στα 32 έτη και to10.gr γράφει για έναν άνθρωπο που γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ.
Το χαμογελαστό παιδί της ΑΕΚ, ένας αγαθός και πράος άνθρωπος που δεν είχε ίχνος κακίας μέσα του δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Στέφαν Γέλοβατς δεν άντεξε και «πέταξε» για τη γειτονιά των αγγέλων. Το ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ βυθίστηκε στην θλίψη και τον πόνο για έναν άνθρωπο που το νήμα της ζωής του κόπηκε μόλις στα 32 έτη. Η μοιραία στιγμή ήρθε στις 14 Νοεμβρίου στο προπονητήριο της Ένωσης στα Άνω Λιόσια, με την ΚΑΕ να ενημερώνει πως υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και το τέλος να δίνεται στις 5 Δεκεμβρίου, με τον Γέλοβατς να έχει μεταφερθεί στη Σερβία πριν από τρεις μέρες.
ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Το γελαστό παιδί μας έφυγε… #AEKBC https://t.co/RbS7RKvzQY pic.twitter.com/UqlopOBj1n
— AEK B.C. (@aekbcgr) December 5, 2021
Το μήνυμα της ΑΕΚ τα λέει όλα: «Σπάσε καρδιά μου εχάθη το γελαστό παιδί…». Ένας στίχος γνωστός σε όλους, αλλά τόσο ταιριαστός σε αυτή την περίπτωση. Το περιεχόμενο της είδησης σόκαρε τους πάντες, με την ποδοσφαιρική ομάδα να του αφιερώνει τη νίκη επί του Παναθηναϊκού, ενώ την θλίψη του εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Σερβίας. Φυσικά, αυτοί που επηρεάστηκαν περισσότερο είναι οι πρώην, πια, συμπαίκτες του στην Ένωση εκείνοι που του αφιέρωναν τις νίκες τους, με τον Δημήτρη Μαυροειδή να μην βρίσκει λόγια να εκφραστεί μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του.
Ο Στέφανος Δέδας είχε μιλήσει για το κίνητρο που βρίσκουν οι παίκτες για να παίξουν, ενώ η αδερφή του αδικοχαμένου Γέλοβατς είχε συγκλονίσει με το μήνυμά της όσο αυτός έδινε τη μάχη για να επιστρέψει στη ζωή. Δυστυχώς όμως η είδηση ήταν αυτή που δεν ήθελε να ακούσει κανείς, με έναν νέο άνθρωπο να φεύγει έτσι από τη ζωή, την οποία δεν πρόλαβε να την απολαύσει όσο θα ήθελε. Τουλάχιστον έκανε την αγάπη του επάγγελμα και to10.gr ξετυλίγει την μπασκετική διαδρομή του Σέρβου φόργουορντ, που ξεκίνησε από το Νόβι Σαντ και πέρασε από οχτώ χώρες σε έντεκα χρόνια καριέρας.
Γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς
Ο Στέφαν Γέλοβατς γεννήθηκε στις 8 Ιουλίου 1989 στο Νόβι Σαντ, μία από τις μεγαλύτερες μπασκετουπόλεις στην Ευρώπη. Κάπως έτσι η ροπή του προς την πορτοκαλί θεά ήταν αναπόφευκτη. Ξεκίνησε από την ομάδα της περιοχής και σε ηλικία 19 ετών υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο. Μπορεί να τον ήθελε η Παρτίζαν, αλλά η τότε Βιζούρα αποτέλεσε το σημείο της εκκίνησης στον χώρο του επαγγελματισμού. Όχι τυχαία ομάδα, καθώς η σημερινή Μέγκα Μπεμαξ ειδικεύεται να βγάζει παίκτες με το… τσουβάλι και να τους χτίζει καριέρες που φτάνουν μέχρι το ΝΒΑ και ανήκει στον μεγαλοατζέντη Μίσκο Ραζνάτοβιτς.
Ο Γέλοβατς έμεινε για δύο χρόνια στον σύλλογο και το 2010 ήρθε η ώρα για να φορέσει τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα. Ωστόσο στους ερυθρόλευκους του Βελιγραδίου δεν έμελλε να στεριώσει και στο ξεκίνημα της σεζόν, επέστρεψε στην πρώτη του αγάπη την Μέγκα, για την οποία είχε πει πως είναι το πιο οργανωμένο κλαμπ στην ανάδειξη παικτών. Το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2010-11, ήταν το ξεκίνημα για να κάνει τον γύρο του κόσμου παίζοντας μπάσκετ. Δεν γύρισε ποτέ ξανά στη Σερβία για να αγωνιστεί με κάποιον σύλλογο, παρά μόνο όταν τον κάλεσε το καθήκον για να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής.
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, ήταν ένα πολύγλωσσο άτομο καθώς σε όποια χώρα πήγαινε, φρόντιζε να μάθει και την γλώσσα της: «Εκτός από σέρβικα, ρωσικά και αγγλικά, μιλάω ισπανικά και ξέρω λίγα τούρκικα. Οπότε πέντε γλώσσες». Παράλληλα, ο Γέλοβατς είχε μεγαλώσει με σωστά πρότυπα, τα οποία ήταν δύο σπουδαίοι συμπατριώτες του στον χώρο του μπάσκετ. Ο λόγος για τους Βλάντε Ντίβατς και Πέτζα Στογιάκοβιτς, που έγιναν η αφορμή για να παρακολουθεί συστηματικά τους Σακραμέντο Κινγκς.
Το ντεμπούτο στην EuroLeague και η «Ιθάκη» της Σαραγόσα
Οι δύο πρώτες χρονιές στη ξενιτιά τον βρήκαν σε Τουρκία (Ατάλια) και Ιταλία (Καζέρτα), με τα πεπραγμένα του στο παρκέ να μην αφήνουν ασυγκίνητη τη Λιέτουβος Ρίτας, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα σε ηλικία 23 ετών να κάνει το ντεμπούτο του στην EuroLeague. Μια ευκαιρία που είχε κερδίσει ο Γέλοβατς με τα όσα έκανε με τη φανέλα της Καζέρτα τη σεζόν 2012-13, όπου ήταν ο πρώτος σκόρερ (13,8π.) και ριμπάουντερ (8ριμπ.) της ομάδας.
Στη Λιθουανία, ο Γέλοβατς θα ζήσει το όνειρο της συμμετοχής στη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, στην οποία θα μετρήσει δέκα παρουσίες 6,1 πόντους και 2,3 ριμπάουντ σε 13,6΄. Εκείνη την χρονιά ήρθε σε πρώτη επαφή με την Ελλάδα, κάνοντας απέναντι στον Παναθηναϊκό την καλύτερή του εμφάνιση. Στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ για την 6η αγωνιστική της κανονικής περιόδου, είχε 19 πόντους (5/7 δίποντα, 2/4 τρίποντα, 3/5 βολές) σε μόλις 13:28΄.
Η πορεία του στη Ρίτας θα διαρκέσει έναν χρόνο, με τη Σαραγόσα να τον εντοπίζει και τον φέρνει στην Ισπανία. Ίσως ούτε ο Σέρβος φόργουορντ δεν θα μπορούσε να φανταστεί το δέσιμο που θα είχε με την ομάδα, στην οποία έμεινε για τρεις ολόκληρες σεζόν, κάτι που δεν έκανε ποτέ ξανά στην καριέρα του. Στην Αραγονία αγάπησε και αγαπήθηκε, όντας ο πρώτος σκόρερ σε όλες τις σεζόν (2014-2017).
Το παιχνίδι της ζωής του και η Εθνική Σερβίας
Η αγωνιστική περίοδος 2017-2018 τον βρήκε στην κρύα Ρωσία για να αγωνιστεί με τη Νίζνι. Μια χρονιά που έμελλε να είναι η κορυφαία της καριέρας του, με τον Γέλοβατς να τελειώνει έχοντας 18,4 πόντους και 7,6 ριμπάουντ. Το αποκορύφωμα της σεζόν ήρθε τον Νοέμβριο του 2018 στον αγώνα με την Κάλεβ για τη VTB League. Ο Σέρβος ήταν μυθικός, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 49 (!) πόντους (ρεκόρ στην ιστορία του πρωταθλήματος) και 15 ριμπάουντ.
Ήταν η περίοδος που τα «παράθυρα» της FIBA είχαν κάνει την εμφάνισή τους, με τις Εθνικές ομάδες να ψάχνουν παίκτες για να συμπληρώσουν το ρόστερ τους. Η Σερβία δεν μπορούσε να τον αγνοήσει και τον κάλεσε για να αγωνιστεί με το εθνόσημο στο στήθος. Άλλο ένα όνειρο γινόταν πραγματικότητα για τον Γέλοβατς, ο οποίος μέτρησε συνολικά 9 εμφανίσεις με την εθνική της χώρας, έχοντας κατά μέσο όρο 12.4 πόντους και 4.9 ριμπάουντ. Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 θα έβρισκε απέναντί του την Ελλάδα, πανηγυρίζοντας στο τέλος τη νίκη με 84-61, έχοντας ο ίδιος 12 πόντους και 7 ασίστ.
Η τριετής «περιπέτειά» του πριν την ΑΕΚ
Πριν φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, είχε προηγηθεί μία τριετία σε ισάριθμες ομάδες. Η αρχή έγινε με τη γερμανική Μπάμπεργκ, όπου μεταξύ άλλων είχε για συμπαίκτη τον Νίκο Ζήση, ακολούθησε η τουρκική Γκαζιαντέπ για ενάμιση χρόνο και ο τερματισμός δόθηκε στην Ιαπωνία με τους Σαν-Εν Νέο Φοίνιξ.
Το καλοκαίρι, ο Γέλοβατς συμφώνησε να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ, με την οποία πρόλαβε να αγωνιστεί σε εφτά παιχνίδια. Στη Basket League μέτρησε 11.2 πόντους ανά παιχνίδι, με 4.4 ριμπάουντ σε πέντε εμφανίσεις, ενώ στο Basketball Champions League είχε 16.1 πόντους και 2.3 ριμπάουντ σε δύο παρουσίες.
Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στις 31 Οκτωβρίου απέναντι στον Ιωνικό, όπου αποχώρησε πρόωρα από το παρκέ εξαιτίας τραυματισμού (διάστρεμμα). Ότι ακολούθησε είναι πλέον γνωστό, με τις καταστάσεις να μην μπορούν να περιγραφούν με λόγια καθώς ένας νέος και γεμάτος καλοσύνη άνθρωπος δεν είναι πια εν ζωή.