Η Εθνική ομάδα γνώρισε ακόμη έναν αποκλεισμό σε προκριματικά την τελευταία τετραετία και έχει φτάσει στον πάτο επί «εξυγίανσης». Το 4/4 σε αποτυχίες και οι λάθος επιλογές της ομοσπονδίας.
Η Εθνική μας ομάδα δεν τα κατάφερε κόντρα στην Ισπανία, ηττήθηκε με 1-0 στο ΟΑΚΑ και αποκλείστηκε και μαθηματικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ που ήταν και ο μεγάλος στόχος της ΕΠΟ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πάλεψε, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές έδωσαν και την ψυχή τους, αλλά η διαφορά ποιότητας με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε και το πέναλτι του Μαρτσίνιακ οδήγησαν στην ήττα και πλέον η Ελλάδα περιμένει το Κόσοβο για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στα προκριματικά.
Η ομάδα του Τζον Φαν Σιπ προσπάθησε πολύ σε αυτά τα προκριματικά, οι παίκτες υπερέβαλαν εαυτόν, αλλά Ισπανία και Σουηδία ήταν πιο έτοιμες και πλέον η Εθνική μας ομάδα έφτασε να μετράει ακόμη μια αποτυχία τα τελευταία χρόνια. Από το 2014 και μετά η «γαλανόλευκη» δεν έχει σηκώσει κεφάλι, αφού τότε είναι η τελευταία διοργάνωση που έλαβε μέρος επί Φερνάντο Σάντος.
Από το 2017 και μετά όταν ανέλαβε πρόεδρος στην ΕΠΟ ο Βαγγέλης Γραμμένος, η Εθνική μετράει 4/4 αποτυχίες σε προκριματικά ή Nations League. Η «εξυγίανση» του Γραμμένου στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε έρθει και με την υπόσχεση ότι η Εθνική μας ομάδα θα επιστρέψει στις επιτυχίες, ενώ διατυμπάνιζαν άπαντες στην ομοσπονδία πως το πλάνο για την Εθνική είναι το Μουντιάλ του Κατάρ. Τέσσερα χρόνια μετά η βελτίωση στη «γαλανόλευκη» δεν είναι μεγάλη, οι αποτυχίες είναι περισσότερες, ενώ μερικοί από τους αποκλεισμούς είναι κόντρα σε ομάδες πολύ χαμηλής δυναμικότητας. Και η ΕΠΟ δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει καθόλου και τους διεθνείς ποδοσφαιριστές που παλεύουν για το εθνόσημο, αφού η μία λάθος επιλογή διαδέχεται την άλλη.
Ο Φαν Σιπ από την πλευρά του ανέλαβε στις 31 Ιουλίου του 2019 την Εθνική με φόντο του Μουντιάλ, απέτυχε και όλα δείχνουν ότι θα ανανεώσει το συμβόλαιο του. Νωρίτερα στον πάγκο της Ελλάδας βρέθηκαν ο Μίκαελ Σκίμπε, που έφτασε αρκετά κοντά σε μια μεγάλη διοργάνωση, αλλά απολύθηκε όταν απέτυχε, αλλά και ο Άγγελος Αναστασιάδης που έμεινε μόλις για 7 παιχνίδια και απέτυχε παταγωδώς.
Τα προκριματικά του Euro και η Κροατία
Ο Βαγγέλης Γραμμένος και η «εξυγίανση» του ελληνικού ποδοσφαίρου ανέλαβαν τα ηνία στις 18 Αυγούστου του 2017. Ο τότε πρόεδρος λοιπόν είχε δηλώσει ότι η Εθνική αποτελεί μείζον ζήτημα της νέας ομοσπονδίας. Η «γαλανόλευκη» με τον Μίκαελ Σκίμπε στον πάγκο της βρισκόταν σε όμιλο με Βέλγιο, Βοσνία, Κυπρο, Γιβραλτάρ και Εσθονία και είχε καταφέρει από την προηγούμενη «κυβέρνηση» να πάρει δυο μεγάλες ισοπαλίες με Βέλγιο και Βοσνία. Συνολικά το νερό στο αυλάκι είχε μπει για τη δεύτερη θέση τουλάχιστον, αφού η Ελλάδα είχε 12 βαθμούς. Η Εθνική που παρέλαβε η ΕΠΟ του Γραμμένου ήταν μια Εθνική που πήγαινε καλά στα προκριματικά και έφτασε μια ανάσα από μια επιτυχία μετά από αρκετά χρόνια.
Η «πρώτη» της «εξυγίανσης» λοιπόν ήρθε με ισοπαλία εντός έδρας με την Εσθονία (0-0) και ήττα από το Βέλγιο (1-2). Ήρθαν όμως δυο νίκες με Κύπρο και Γιβραλτάρ και πήρε την πρόκριση σε μπαράζ η ομάδα του Σκίμπε. Εκεί κληρώθηκε με την Κροατία, η οποία στο πρώτο ματς επικράτησε με 4-1 και ουσιαστικά έβαλε τέλος στις ελπίδες της Ελλάδας στα προκριματικά που έφτασε πιο κοντά από ποτέ για πρόκριση.
Το 0-0 στον επαναληπτικό ήρθε να επιβεβαιώσει τον αποκλεισμό. Έναν αποκλεισμό που ήρθε από τη μετέπειτα φιναλίστ του Μουντιάλ. Οπότε αναμφίβολα δεν ήταν αποτυχία. Όμως αντί να βελτιωθούν τα πράγματα έκτοτε στην Εθνική έγινε το ανάποδο, καθώς έφυγε ο Σκίμπε, έγινε η λάθος επιλογή με τον Άγγελο Αναστασιάδη και η Εθνική αφέθηκε στο έλεος, κάνοντας 3 κάτω του μετρίου πορείες σε Nations League και προκριματικά.
Οι δυο σερί αποτυχίες στο Nations League
Στη νεοσύστατη διοργάνωση που δημιούργησε η UEFA, το Nations League, η Εθνική μας είχε μια δεύτερη ευκαιρία. Και μάλιστα σε δυο διοργανώσεις για να προκριθεί στην τελική φάση Euro η Μουντιάλ.
Η Ελλάδα τη σεζόν 2018/19 κόντρα σε ομάδες όπως η Φινλανδία, η Ουγγαρία και η Εσθονία όφειλε να τερματίσει τουλάχιστον πρώτη στον όμιλο. Αντ’ αυτού κατάφερε να βγει δεύτερη πληρώνοντας το κακό ξεκίνημα, αλλά και την ήττα μέσα στην έδρα της από την Εσθονία επί Άγγελου Αναστασιάδη, τερμάτισε με 10 βαθμούς, δυο λιγότερους από την Φινλανδία.
Στο δεύτερο Nations League που συμμετείχε η Ελλάδα και πάλι όφειλε να βγει τουλάχιστον πρώτη στον όμιλο. Εκει μετείχαν η Σλοβενία, το Κόσοβο και η Μολδαβία, όμως και πάλι η Ελλάδα βγήκε δεύτερη με 12 βαθμούς, δυο λιγότερους από τους Σλοβένους. Η Ελλάδα επί Τζον Φαν Σιπ δεν γνώρισε ήττα μεν, αλλά οι 3 ισοπαλίες και κυρίως αυτή με το Κόσοβο την τιμώρησε και την έστειλε και πάλι εκτός… δεύτερης ευκαιρίας.
Ο αποκλεισμός από το Euro
Η Εθνική μας ομάδα πλήρωσε τις κακές επιλογές της ΕΠΟ και στα προκριματικά του Euro. Παρότι έπεσε σε έναν σχετικά δύσκολο όμιλο με Ιταλία, Βοσνία, Φινλανδία, Αρμενία και Λιχτενσταϊν, είχε την ευκαιρία να βγει δεύτερη, διότι η Βοσνία δεν ήταν σε καλή κατάσταση.
Όμως αν και ξεκίνησε καλά με νίκη επί του Λιχτενταϊν και ισοπαλία στη Βοσνία, μετά την πήρε η… κάτω βόλτα. Ήττα με 3-0 στην Ιταλία εντός προγράμματος, αλλά και εντός έδρας ήττα με 3-2 από την Αρμενία που σήμανε και το τέλος του Άγγελου Αναστασιάδη μετά από 7 παιχνίδια.
Η ήττα αυτή ήταν καταδικαστική, όπως και εκείνη στη Φινλανδία με 1-0 στην «πρώτη» του Φαν Σιπ. Ο Ολλανδός δεν είχε ξεκινήσει καλά και ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα με το 1-1 εντός έδρας με το Λιχτεντάιν για να τελειώσει τις ελπίδες για πρόκριση. Στα επόμενα 4 ματς έκανε 3 νίκες η Ελλάδα με Βοσνία, Φινλανδία και Αρμενία, αλλά ήταν πολύ αργά με αποτέλεσμα να γνωρίσει ακόμη έναν αποκλεισμό.
Η βαθμολογία των προκριματικών
Ιταλία 30
Φινλανδία 18
ΕΛΛΑΔΑ 14
Βοσνία 13
Αρμενία 10
Λιχτενστάιν 2
Ο αποκλεισμός από το Μουντιάλ και το… πλάνο Κατάρ
Η ΕΠΟ ενόψει των τελευταίων προκριματικών προτού αποχωρήσει ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε εκπονήσει το… πλάνο Κατάρ. Η προσπάθεια των προηγούμενων χρόνων ήταν τέτοια που ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και ο Φαν Σιπ διατυμπάνιζαν ότι η Ελλάδα έχει στόχο να βρεθεί στην τελική φάση του Μουντιάλ.
Ο Ολλανδός τεχνικός ήταν ξεκάθαρος σε κάθε δήλωση του. Μια από τις πρώτες θέσεις και πρόκριση πρέπει να είναι ο στόχος. Βέβαια, ο όμιλος ήταν δύσκολος. Ισπανία, Σουηδία, Γεωργία και Κόσοβο ήταν μαζί με την Ελλάδα, αλλά απτόητοι στην ΕΠΟ και φυσικά ο Ολλανδός.
Το ξεκίνημα ιδανικό. Ισοπαλία με 1-1 κόντρα στην Ισπανία εκτός έδρας και ενθουσιασμός. Η Εθνική πράγματα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο στη Σεβίλλη και άπαντες μιλούσαν για έναν όμιλο-ευκαιρία. Τον βαθμό όμως ήρθε έξι μέρες μετά να τον διαδεχτεί ακόμη ένας εντός έδρας με τη Γεωργία. Βαθμός όμως που συνιστά αποτυχία για μια ομάδα που θέλει να περάσει τον όμιλο.
Η Ελλάδα όμως συνέχισε να βγάζει τα μάτια της και κόντρα στο Κόσοβο εκτός έδρας, αφού ήρθε 1-1 την ώρα που Ισπανία και Σουηδία έπαιρναν νίκες, με αποτέλεσμα να μπουν δύσκολα στην εξίσωση. Στην 4η αγωνιστική η ομάδα του Φαν Σιπ πήρε μια μεγάλη νίκη που την ξαναέβαλε στο κόλπο κόντρα στη Σουηδία στο ΟΑΚΑ με 2-1, ενώ ήρθε και το διπλό στη Γεωργία (0-2) για να βάλει… φωτιά.
Πλέον, η Εθνική μας ομάδα είχε φτάσει στο σημείο να παίξει σε δυο παιχνίδια με Σουηδία (εκτός) και Ισπανία (εντός) την πρόκριση. Στο ματς στη Σκανδιναβία ηττήθηκε με 2-0 και αποχαιρέτησε την πρώτη θέση με ένα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, αλλά και ένα πολύ κακό δεύτερο, ενώ στο χθεσινό παιχνίδι φάνηκε και η διαφορά δυναμικότητας με την Ισπανία.
Μπορεί λοιπόν η ΕΠΟ και ο Φαν Σιπ να μιλούσαν για το πλάνο Κατάρ, όμως στο γήπεδο φάνηκε ότι η Εθνική μας συγκριτικά με Σουηδία και Ισπανία δεν άξιζε να περάσει και πολύ λογικά αποκλείστηκε. Βέβαια, στην ομοσπονδία δεν βλέπουν αποτυχία, αλλά το 4/4 σε αποκλεισμούς το παίρνουν με θετικό πρόσημο. Για αυτό μετά το τελευταίο ματς με το Κόσοβο στο ΟΑΚΑ αναμένεται συνάντηση για να ανανεώσει το συμβόλαιο του ο Φαν Σιπ. Εκεί έφτασε δυστυχώς η γαλανόλευκη… Να έχει να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση 8 χρόνια και η ΕΠΟ να θεωρεί επιτυχία την τρίτη θέση στα προκριματικά…
Η βαθμολογία του ομίλου (μένει μια αγωνιστική)
Ισπανία 16
Σουηδία 15
ΕΛΛΑΔΑ 9
Γεωργία 7
Κόσοβο 4